jacentyy 30.10.2015 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Póki kolego póki, a co do anonimowości to chodziło mi o anonimowość na tym forum, a nie o to, że po moim IP można np. dojść dla odpowiednich służb do adresu gdzie mieszkam .Poza tym są kolego ludzie, którzy się nie boją kun, uważają, że konstrukcja dachu może być bez deskowania i brak deskowania nic jej nie zaszkodzi, bo prawdopodobieństwo zadomowienia się kuny jest małe.Ale skończmy te dyskusje, bo ona do niczego nie prowadzi, chcesz to deskuj dach, ja nie krytykuje ludzi, którzy sobie zadeskowali dach, bo ta technologia ma swoje zalety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 30.10.2015 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Właściwie to co piszesz, świadczy , że się nie do końca znasz na tych materiałach, pokaż mi jedno zdjęcie z dachu na którym zastosowano folię markową tyvek lub dorken , która po kilku latach prawidłowego funkcjonowania się rozpadła, pokaż. Sadzę, że sztab ludzi , technologów chemików, zna się troszkę lepiej na materiałach, które sprzedają aniżeli Ty. . Jacentyy, 4-6 letnie dachy obecnie idą do remontu przez szmatę na kryciu wstępnym i błędy wykonawcze. Poczekaj jeszcze kilka lat i przeczytasz tu o niejednym przypadku rozpadającej się membrany, Ja mam sporo fotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 30.10.2015 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Dzięki. A używasz pierścieniowych skrętnych czy prostych? Do kontrłat pierścieniowe 2,8x90? Wyregulowane na maksa. Ciśnienie 7,5-8 Bara. Pozdrawiam Używam 2,8x50-70 pierścień 3,1x90 pierścień i chyba 4,3x130 skrętne. Do kontrłat 90tki wystarczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jendrulakowalski 30.10.2015 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Miło otrzymać na bieżąco konkretną odpowiedź od fachowcy. Powiedz Dachołaz preferujesz krycie wstępne wyprowadzone na pas podrynnowy czy nadrynnowy do rynny i dlaczego? Czy różnica w płaszczyźnie dachu do pół cm na krokwiach to wystarczająca dokładność- w okapie jest do lini, ale już pomiędzy płatwią a murłatą i płatwią kalenicową zdarzają się odchyłki ze względu na pokręcone, brzuchate krokwie które odkręcam z w miarę dobrym skutkiem.Wynurzę się nieco i powiem że jestem zdegustowany tym forum. Przeważająca ilość wypowiedzi to kłótnie i krytyka - naprawdę dowartościowania się nie znajdziemy w internecie. Jak ktoś zadaje konkretne pytanie to rzadko kiedy dostaje konkretną odpowiedź.Wielokrotnie moje bardzo szczegółowe pytania pozostawały bez echa pomimo iż "grzecznie" zwracałem się o pomoc do konkretnych osób - profesjonalistów. Tym bardziej że jedna z nich deklarowała pomoc w moim dzienniku.Pozdrawiam - Samorób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 30.10.2015 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Większość dachów robie z pasem nadrynnowym ale dachy o małym pochyleniu połaci robię z podrynnowym. Jest wiele opcji na zrobienie okapu,ważne aby skropliny opuściły dach i nie stały w jakiś nieckach . Zajrzałem na ostatnią stronę Twojego dziennika. Więźba ma około 30-35* więc nie ma nic na przeszkodzie zrobić klin na okapie. "Czy różnica w płaszczyźnie dachu do pół cm na krokwiach to wystarczająca dokładność- w okapie jest do lini, ale już pomiędzy płatwią a murłatą i płatwią kalenicową zdarzają się odchyłki ze względu na pokręcone, brzuchate krokwie które odkręcam z w miarę dobrym skutkiem." Jak są różnice pół centa to się gumką zmaże [quote=jendrulakowalski;6982148 Jak ktoś zadaje konkretne pytanie to rzadko kiedy dostaje konkretną odpowiedź. Wielokrotnie moje bardzo szczegółowe pytania pozostawały bez echa pomimo iż "grzecznie" zwracałem się o pomoc do konkretnych osób - profesjonalistów. Tym bardziej że jedna z nich deklarowała pomoc w moim dzienniku. Pozdrawiam - Samorób. Nie czytam forum regularnie,w tym dziale wyrywkowo coś czasami przeczytam jak sam czegoś szukam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 30.10.2015 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Jacentyy, 4-6 letnie dachy obecnie idą do remontu przez szmatę na kryciu wstępnym i błędy wykonawcze. Poczekaj jeszcze kilka lat i przeczytasz tu o niejednym przypadku rozpadającej się membrany, Ja mam sporo fotek No to zapodaj na forum jak możesz, ale z opisem kiedy dach był robiony i jaka folia ( producent , typ) - przypadki destrukcyjnego działania słońca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jendrulakowalski 30.10.2015 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 To se dużą gumkę kupie . Dach ma 25 st. Z fotek rzeczywiście wygląda na bardziej stromy. Jest tak nisko że mam już dwie śliwy na głowie. Obróbki przygotowane na pas podrynnowy. Stwierdziłem że ma tylko jedną wadę, mianowicie zacieki. Reszta to same zalety w porównaniu z nadrynnowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.10.2015 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 ...skąd ja mam to wiedzieć ... No właśnie nie wiele wiesz i jak widać wiedzy nie szukasz. Ja Tobie nie muszę niczego udowadniać. Ty lobbujesz na rzecz folii i to nic złego. Natomiast kreujesz się na znawcę nie potrafiąc przytoczyć merytorycznych, rzeczowych argumentów. Dla Ciebie wadą deskowania jest cena i to ma być merytoryczny argument ??? To może warto do betonu lanego w ławy budynku sypać gruz bo będzie taniej? Tak przecież robiono a te domy stoją do dziś. Oczywiście nie ma żadnego obowiązku czytelnego podpisywania swoich wpisów na Forum. Nie ma też żadnego zakazu pisania bzdur czy dyrdymałów. Tobie wolno pisać, że folie są dobrym materiałem na krycie wstępne (do tej pory nie podałeś ani jednego merytorycznego argumentu uzasadniającego ich stosowanie) a mnie wolno pisać, że się na takie krycie nie nadają. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzonywzk 20.11.2015 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 witam ma pytanie co do deskowania czy pod deskowanie dawać folie paro przepuszczalną czy dystans i bez folii wełnę mineralną dach na razie nie cieknie na dachu blacho dachówka i papa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 20.11.2015 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 Żeby zamontować tą membrane to musisz rozebrać dach do krokwi Nie dawaj tej membrany bo jest niepotrzebna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bny 20.11.2015 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 fajnie się czyta rady ekseprtów, bo zdecydowałem się na pełne deskowanie.w sumie mam pytanie co sądzicie o desce topolowej bo tą wybrałem szer 14cm.druga sprawa, jak wygląda ta wentylacja przy papowaniu? i czy ma jakieś znaczenie, że deska jest sucha? dzięki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.11.2015 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 Czemu akurat topola? Mogą być trudności z przybiciem deski na końcach. Wentylacja jest właśnie po to aby deski i krokwie były suche. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bny 20.11.2015 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 Robaki imają się topoli:) ekipa zaczęła dzisiaj deskować, na razie wygląda to bardzo ładnie, sam deska dla mnie jest tańsza i nie potrzebuje impregnacji.deska jest krótka ma 2,5m także nie paczy się jakoś specjalnie. a z tą wentylacja to podpytam jutro bo nic mi o tym nie wiadomo, ciekawe co na to majster./ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kai2000 24.11.2015 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 co sądzicie o desce topolowej bo tą wybrałem szer 14cm. Topola to chyba najgorsze drewno z możliwych. Jest bardzo miękka, chłonie wilgoć jak gąbka, a wysychając mocno się skręca. Zostawiłem trochę drewna topoli na zewnątrz, po zimie wszystko zgniło. To nie był dobry wybór! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 01.12.2015 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Mam pytanie do znawców tematu. Chciałem na deskowanie dachu użyć płyt OSB 15 mm, miałem najpierw kupić ilość która by wystarczyła na szalowanie stropu x 2, czyli położyć 2 warstwy płyt, później użyć ich do deskowania dachu. Jednak spotkałem się z różnymi opiniami tzn są tacy co twierdzą że po rozszalowaniu stropu te płyty będą nadawały się tylko do spalenia, ale są i opinie, że bez problemu będę mógł je później użyć do deskowania dachu. Jednak znalazłem alternatywę płyty szalunkowe PERI. Używane ale w bardzo dobrym stanie, sprzedawca oczywiście zachwala, że to najlepszy materiał na dach, że po rozszalowaniu nic z nimi się nie dzieje bo taka płyta do szalowania może być użyta nawet kilkadziesiąt razy, że wilgoć im nic nie robi bo u niego wszystko leży pod chmurką itp. Będzie drożej niż OSB, ale jeśli po szalowaniu stropu miałbym nawet część wyrzucić to może jednak warto. Czy są jakieś minusy użycia płyt szalunkowych Peri na dachu ? Sprzedawca Płyt nawet mi zalecał na dachy płyty łączyć na styk z użyciem silikonu i samo takie pokrycie będzie wodoszczelne nawet jak by papa podkładowa uległa uszkodzeniu. Co o tym sądzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 01.12.2015 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 (edytowane) ^^Płytom OSB od jednego szalowania nic nie będzie, sklejka na pewno jest lepszym pomysłem, ale wszystko zależy od tego jak ta sklejka wygląda i ile razy była używana do szalowania.A z tym kilkadziesiąt razy używaniem sklejki nawet firmy PERI to przesada..... maks kilka kilkanaście razy poźniej to już szrot aaa odnośnie OSB mogę Ci wysłać zdjęcie jak wyglądają po szalowaniu bo sam używałem OSB do szalowania stropu... Edytowane 2 Grudnia 2015 przez jacentyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 02.12.2015 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 ^^ Płytom OSB od jednego szalowania nic nie będzie, sklejka na pewno jest lepszym pomysłem, ale wszystko zależy od tego jak ta sklejka wygląda i ile razy była używana do szalowania. A z tym kilkadziesiąt razy używaniem sklejki nawet firmy PERI to przesada..... maks kilka kilkanaście razy poźniej to już szrot aaa odnośnie OSB mogę Ci wysłać zdjęcie jak wyglądają po szalowaniu bo sam używałem OSB do szalowania stropu... Już po fakcie - wybór dokonany, zamówiłem 220 m2 sklejki Peri. Wymiar 270 x 74 cm, więc przy rozstawie krokiew co 90 cm (tak mam w projekcie) będzie prawie bez odpadów. Na dach potrzebuje ok 190 m2, więc powinno wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 02.12.2015 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 ^^270x74 co to za format? Nie ma takiej sklejki no chyba, że to jakieś docinki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 02.12.2015 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 ^^ 270x74 co to za format? Nie ma takiej sklejki no chyba, że to jakieś docinki ... Nie wiem jakie są standardowe formaty, ale na szybko przejrzałem kilka ofert i znalazłem wymiary 270x 75 (w okuciu stalowym), 274x74, ale gdzieś tez znalazłem podaną długość 269, więc nie wiem jakie są standardowe wymiary Peri. Przyjadą, to je zmierzę, podobno nie cięte, nie porozwarstwiane, czy uszkodzone krawędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wassil 23.12.2015 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Witam serdecznie - jestem tu nowy - temat śledzę z dużym zaciekawieniem ponieważ czeka mnie właśnie etap deskowania dachu - w tym wątku padło wiele nazw i producentów papy na takowe deskowanie - proszę znawców o doradzenie jaką najlepiej wybrać pod względem wysokiej jakości do w miarę rozsądnej ceny - I czy nakładać papę do krycia jednowarstwowego czy najpierw podkład a później na to kolejna właściwa warstwa ? Z góry dzięki za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts