Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pełne deskowanie dachu

zakros74

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

co do papy to podobno najlepiej polozyc podkladowa termozgrzewalna wzmacniana wloknina poliestrowa SBS

Dokładnie tak mam położoną: termozgrzewalna podkładowa na włókninie poliestrowej SBS Zdunbit. I ma ona ciekawa cechę że gwóźdź wbity w nią zostaje jakby owulkanizowany (otoczony ) syciwem asfaltowym w ten sposób że nie ma żadnej dziury w papie. Ponadto ma fantastyczna wytrzymałośc mechaniczną: w rękach człowiek jej nie rozerwie.

To takie moje własne doświadczenia na budowie.

zalezy to porównanie jaką chcesz tę folię , ale napewno taniej jest sama folia , niż nawet deski i papa..... no to jest dylemat , szczególnie jak odstajesz od innych bo większość wali folie i sie nie zastanawia ,.....

Pewnie że folia jest tańsza, jesli jeszcze bez deskowania to hohoho jak tania.

U mnie wyszło szczególnie "tanio": folia+deski+papa+dodatkowe łaty.

Tanio jak cholera.

.....ale przecież papa wogóle nie przepuszcza , to co z ewentualną wodą pod nią , a drzewo wiadomo co się z nim dzieje pod wpływem wody ....

Jakie masz pokrycie dachowe ?

A skąd tam się woda weźmie ????? Pod papą ???? No chyba że papa przecieka i woda leje z góry. Z dołu nie ma prawa być wody, bo drożna szczelina wentylacyjna usuwa ewentualną wilgoć (parę wodną).

Trzeba pamietac jedno że przy pełnym deskowaniu i papie trzeba wykonac dwie szczeliny wentylacyjne.

Sprawdźcie posty Andrzeja Wilhelmi on to dokładnie wyjasniał na forum.

co do papy to podobno najlepiej polozyc podkladowa termozgrzewalna wzmacniana wloknina poliestrowa SBS

Dokładnie tak mam położoną: termozgrzewalna podkładowa na włókninie poliestrowej SBS Zdunbit. I ma ona ciekawa cechę że gwóźdź wbity w nią zostaje jakby owulkanizowany (otoczony ) syciwem asfaltowym w ten sposób że nie ma żadnej dziury w papie. Ponadto ma fantastyczna wytrzymałośc mechaniczną: w rękach człowiek jej nie rozerwie.

Czy to jest taka papa : http://sklep.matbud.pl/p,pl,6270,icopal+-+zdunbit+pf-+papa+zgrzewalna+modyfikowana+sbs.html ?

Gdyby tak bylo to ten interes by bylo naprawde oplacalny. Ja zamierzam dac pape podkladowa tez termozgrzewalna ale nie za taka kase. Mysle o papie z dolnej polki za 5-6zl za metr.

No ja też o takiej myślałem bo na mój dach wyszło by pewnie ponad 40 rolek ,jeżeli po 130 pln za rolke to musiałbym wydać ponad 5000pln na samą papę. Tosz to zgroza. :o

Mój majster mówi, że super wykonany dach to po kolei od dołu ( pomijam płyty G-K i paroizolację):

1 Wełna bez szczeliny wentylacyjnej

2. Membrana wysokoparoprzepuszczalna na krokwie (by wełny nie przewiewało)

3. Kontrłaty zapewniajace wentylację

4. deskowanie

5. Folia niskoparorzepuszczalna lub papa

6.Kontrłaty

7. łaty

8. dachówka

Jak kogoś na to stać, niech tak robi.

Ja daje rowniez deski z szalunkow bo te sa ponoc najlepsze, mowie tutaj o impregnacji, cement je bardzo dobrze zaimpregnowal. Ale troszke je oczyszcze z betonu i zaimpregnuja normalnym impregnatem do drewna rowniez.

To tak jak ja tylko nie wiem czy jeśli deski były impregnowane, a później wykorzystane na szalunki i oczyszczone to jest sens impregnować ponownie. Przecież beton , który nasączył drewno nie puści impregnatu. :)

Ja daje rowniez deski z szalunkow bo te sa ponoc najlepsze, mowie tutaj o impregnacji, cement je bardzo dobrze zaimpregnowal. Ale troszke je oczyszcze z betonu i zaimpregnuja normalnym impregnatem do drewna rowniez.

To tak jak ja tylko nie wiem czy jeśli deski były impregnowane, a później wykorzystane na szalunki i oczyszczone to jest sens impregnować ponownie. Przecież beton , który nasączył drewno nie puści impregnatu. :)

Jezeli deski byly juz wczesniej impregnowane to oczywiscie ze nie ma sensu, moje deski wczesniej nie byly impregnowane i teraz po szalowaniu zamierzam je oczyscic i pomalowac cos tam napewno sadzie, zreszta beton jest tylko z jednej strony.

Jezeli deski byly juz wczesniej impregnowane to oczywiscie ze nie ma sensu, moje deski wczesniej nie byly impregnowane i teraz po szalowaniu zamierzam je oczyscic i pomalowac cos tam napewno sadzie, zreszta beton jest tylko z jednej strony.

No jak tak to spoko, coś tam pomoże. Moje były z dachowych wzięte także juz zaimpregnowane.

Czy to jest taka papa : http://sklep.matbud.pl/p,pl,6270,icopal+-+zdunbit+pf-+papa+zgrzewalna+modyfikowana+sbs.html ?

Tak to własnie ta papa.

Z całą odpowiedzialnościa mogę ją polecić.

A tak na marginesie nie jestem sprzedawcą takich materiałów.

Proowadzę hurtownię elektryczną - przewody,kable,osprzęt ,złącza kablowe,automatyka (http://www.elzap.pl).

Gdyby tak bylo to ten interes by byl naprawde malo oplacalny, 12 zl za metr papy to dramat. Ja zamierzam dac pape podkladowa tez termozgrzewalna ale nie za taka kase. Mysle o papie z dolnej polki za 5-6zl za metr.

Ja myślę że źle kombinujesz. Dachówke możesz dać tańszą cementową - jej jakość jest porównywalna z ceramiczną. Ale pape należy dać najlepszą: to ona decyduje o szczelności dachu. Ile zaoszczędzisz - 2000PLN ? W całkowitym koszcie wykonania dachu wartość papy czy folii to 5-10%. Czy warto dać tanią i prawdopodobnie kiepską folie czy papę ? No cóż decyzja należy do ciebie.

Gdyby tak bylo to ten interes by byl naprawde malo oplacalny, 12 zl za metr papy to dramat. Ja zamierzam dac pape podkladowa tez termozgrzewalna ale nie za taka kase. Mysle o papie z dolnej polki za 5-6zl za metr.

Ja myślę że źle kombinujesz. Dachówke możesz dać tańszą cementową - jej jakość jest porównywalna z ceramiczną. Ale pape należy dać najlepszą: to ona decyduje o szczelności dachu.

A widziałeś kiedyś zamki w cementowej i w ceramicznej?

Skoro papa decyduje o szczelności dachu, to tym co jej nie mają leje się na głowę? To może pod dachówkę dać gont bitumiczny?!?

Ja myślę że źle kombinujesz. Dachówke możesz dać tańszą cementową - jej jakość jest porównywalna z ceramiczną. Ale pape należy dać najlepszą: to ona decyduje o szczelności dachu.

Skoro papa decyduje o szczelności dachu, to tym co jej nie mają leje się na głowę? To może pod dachówkę dać gont bitumiczny?!?

Wlasnie, uwazam podobnie jak Ty. Wiele osob z tego co sie orientowalem daje normalna pape na pokladzie tekturowym. Ja dam termozgrzewalna ale z dolnej polki, 12zl za metr to naprawde troche przesada.

Pozdrawiam

W innych wątkach na forum w których wypowiadaja się ludzie którzy wykonują dachy jest informacja że o szczelności pokrycia decyduje krycie wstępne, czyli folia lub papa. Z tego wynika że jak masz papę lub folię to po to ona jest żeby ci się nie lało na głowę.

Gont bitumiczny można dać pod dachówkę tylko po co ?

Jest zbyt drogi, taniej jest dać papę lub folię.

Zresztą twój dach twój problem.