skorpio 13.08.2008 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Wiadomo że są tacy co preferują na deski tylko pape no i ok, ale to nie znaczy że na deski foli nie można kłaść -czy nie ? Zgadza się. I dlatego na rynku są membrany o różnym przeznaczeniu, m.in. do dachów deskowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.08.2008 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 jak ma się wywalić deski to można je tak wykorzystać .....folia nie wymaga deskowania to pewne ale też nie szkodzi to foli a dach lepszy -więc o co jakieś ALE !? A skąd ta pewność, że nie szkodzi to folii? Ile dobrych desek z budowy nadaje się na dach? Więc co to są za argumenty? Jak dotąd nie spotkałem żadnego merytorycznego uzasadnienia stosowania desek pod folię. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badboyryba-M05aL 21.08.2008 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Witajcie, Mamkilka pytań, które być może już się przewinęły ale dla uścićlenia spytam raz jeszcze - czy to prawda, że dach po odeskowaniu i opapowaniu musi mieć jakieś specjalne otwory lub szczeliny wentylacyjne? w jaki sposób należy ułożyć pod takim dachem wełnę? czy należy zostawić odstęp między deskami a wełną? co zrobić z otorem, który pozostaje między deskami a murłatą - zabić deskami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jz 21.08.2008 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 A skąd ta pewność, że nie szkodzi to folii? Ile dobrych desek z budowy nadaje się na dach? Więc co to są za argumenty? Jak dotąd nie spotkałem żadnego merytorycznego uzasadnienia stosowania desek pod folię. Pozdrawiam. Ja również nie widzę żadnych powodów do stosowania desek pod membranę dachową. Stabilność konstrukcji czy wygłuszenie kompletnie mnie nie przekonuje. Inaczej jednak twierdzą wykonawcy. Jak myślisz, dlaczego wykonawcy, np. mój, namawiają klienta na deskowanie (mój proponuje mi deskowanie + membrana)? Bo łatwiej im później kłaść membranę i dachówkę oraz chodzić po takim dachu? Innego wyjaśnienia nie potrafię znaleźć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 21.08.2008 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 A skąd ta pewność, że nie szkodzi to folii? Ile dobrych desek z budowy nadaje się na dach? Więc co to są za argumenty? Jak dotąd nie spotkałem żadnego merytorycznego uzasadnienia stosowania desek pod folię. Pozdrawiam. Ja również nie widzę żadnych powodów do stosowania desek pod membranę dachową. Stabilność konstrukcji czy wygłuszenie kompletnie mnie nie przekonuje. Inaczej jednak twierdzą wykonawcy. Jak myślisz, dlaczego wykonawcy, np. mój, namawiają klienta na deskowanie (mój proponuje mi deskowanie + membrana)? Bo łatwiej im później kłaść membranę i dachówkę oraz chodzić po takim dachu? Innego wyjaśnienia nie potrafię znaleźć... No jeżeli stabilność konstrukcji Cię nie przekonuje to wszystko wyjaśnia skąd taki pogląd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jz 21.08.2008 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 No jeżeli stabilność konstrukcji Cię nie przekonuje to wszystko wyjaśnia skąd taki pogląd. Więźba dachowa jest wystarczająco stabilna bez deskowania - dlatego mnie to nie przekonuje. Architekci nie projektowali by dachów bez deskowania, gdyby tak nie było. Druga sprawa to to, że siatka stworzona przez łaty i kontrłaty też poprawia stabilność konstrukcji, chociaż tak jak napisałem wyżej - to nie ma żadnego znaczenia, ponieważ konstrukcja więźby jest wystarczająco stabilna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 21.08.2008 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 jesteś może projektantem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.08.2008 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Prawdą jest że pełne deskowanie usztywnia dach ale lepszym usztywnieniem jest nawet cienka płyta OSB. Są bardziej skuteczne i ekonomiczne sposoby sztywnienia więźby dachowej np. taśma perforowana. Takie usztywnienie jest stosowane np. na dachach pawilonów LIDL-a. Tak więc kolejny chybiony argument. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jz 21.08.2008 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Prawdą jest że pełne deskowanie usztywnia dach ale lepszym usztywnieniem jest nawet cienka płyta OSB. Są bardziej skuteczne i ekonomiczne sposoby sztywnienia więźby dachowej np. taśma perforowana. Takie usztywnienie jest stosowane np. na dachach pawilonów LIDL-a. Tak więc kolejny chybiony argument. Pozdrawiam. Usztywnianie usztywnianiem. Ale czy jest w ogóle sens cokolwiek usztywniać? Wg tradycyjnej metody pokrywania dachów papą przeznaczenie desek na pewno nie jest takie, żeby usztywniać konstrukcję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.08.2008 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Jak najbardziej jest sens a czasami wręcz obowiązek czy konieczność. Łaty nie sztywnią więźby a kominy nie są dla niej oporem. O konieczności sztywnienia więźby decyduje projektant (konstruktor). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 26.08.2008 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 ja mam projekt gotowy z Archetonu i mam w projekcie pełne deskowanie dachu plus membrana... chyba skoro się pod tym podpisali fachowcy to chyba po coś to jest a nie dla ich "widzimisie."Ja już deski oczyściłam gwoździe powyciągałam i zaczyna się deskowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom13 04.09.2008 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 Przeczytałam wszystkie posty i dalej nie wiem czy mam zastosować na pełne deskowanie papę termozgrzewalna podkładowa czy wierzchniego krycia. Nadmieniam, że cały dach będzie wykonywany w tym roku (tzn. deskowanie+papa+dachówka). Jaką papę wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 04.09.2008 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 Przeczytałam wszystkie posty i dalej nie wiem czy mam zastosować na pełne deskowanie papę termozgrzewalna podkładowa czy wierzchniego krycia. Nadmieniam, że cały dach będzie wykonywany w tym roku (tzn. deskowanie+papa+dachówka). Jaką papę wybrać? Także w tym roku będę deskował i krył dachówką na gotowo. Do wczoraj byłem przekonany do papy ale jednak uważam ,że to przestarzałe już rozwiązanie i zdecydowałem się na specjalną folię wysokoparopzepuszczalną stosowaną właśnie do dachów deskowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 04.09.2008 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 wczoraj na budowie rozkładałam tę membrane na warstwy , faktycznie w tej 1 są dziurki i tamtędy woda sobie wychodzi , natomiast na zewnątrz jest taka fajna jakby flizelina nie wpuszczająca wody do wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.09.2008 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 ... Do wczoraj byłem przekonany do papy ale jednak uważam ,że to przestarzałe już rozwiązanie ... Nie jest to żadne przestarzałe rozwiązanie co nie zmienia faktu, że wybór należy do Ciebie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 05.09.2008 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 ... Do wczoraj byłem przekonany do papy ale jednak uważam ,że to przestarzałe już rozwiązanie ... Nie jest to żadne przestarzałe rozwiązanie co nie zmienia faktu, że wybór należy do Ciebie. Pozdrawiam. W sumie racja, źle się wyraziłem. W każdym razie idę w nowoczesność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 07.10.2008 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Witam serdecznie Nie czytałem wszystkich postów bo i tak zdecydowany jestem na pełne deskowanie dachu i nie chcę sobie mącić w głowie. Natomiast nie wiem czy propozycja mojego dekarza co do kolejności tych prac mnie zastanawia. Chodzi o to, że on chce równolegle deskować, papować i łacić. Ja cały czas myślałem, że powinno się najpierw skończyć jedno a dopiero później zaczynać drugie czyli najpierw na całości deski później na całości papa i dopiero kontrłaty, łaty i dachówka. Bardzo proszę znających się w temacie szanownych forumowiczów o opinię w tej sprawie i może jeszcze na co trzeba zwracać uwagę pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.10.2008 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Można tak i tak. Przy stromym dachu jest to racjonalne rozwiązanie. Niesie za sobą tylko jedno niebezpieczeństwo może uniemożliwić dokładne rozmierzenie dachu a to z kolei uniemożliwi równe rozłożenie łat. Uniemożliwi również wyprowadzenie płaszczyzny połaci. Może to skutkować np. zapadnięciem lub pofalowaniem połaci. Efekt to załamanie skośnych linii (pogorszenie estetyki dachu). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ignac1 02.11.2008 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Witam. A ja mam inne pytanie. Czy jest sens stosowania pomijając wysoką cenę papy wentylowanej ICOPAL - SZYBKI SYNTAN SBS WENTYLACJA BAZA 3? Powinno to porawić wentylację deskowania, szczególnie jeśli będą jakieś błędy w szczelinie między deskowaniem a wełną. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 04.11.2008 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 No właśnie- dobre pytanie. Wygląda zachęcająco. Zwłaszcza ,ze mam w planach 2 wole oczka - więc o błędy w wentylacji nietrudno - a raczej chyba nie za bardzo będzie jak ją uzyskać . Cena na Allegro widziałam 17.70 /m2 więc chyba nie najgorzej zwłaszcza ,że jest to jakas spuer nowość opatentowana i do tego SBS. CZy ktoś używał - wie co zacz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts