ignac1 04.11.2008 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 pytałem sprzadawcy na allegro o bazę, bo ona wystawia wierzchnią i na razie nie mam odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 09.11.2008 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 Witam.Przeczytalem cały wątek ale tego o co zapytam nie znalazłem.Wydeskowali mi dach, zostawiajac na styku dwóch połaci dachowych - szczeline ok 2 cm nie przykrytą papą - wiem ze docelowo nad nią będą gąsiorychroniące przed deszczem .Ale pytanie czy ta szczelina ma pełnić role "wentylacyjną" czy po prostu cieslom nie chcialo się tego wypełniac?Wiem ze deski i tak beda pracowac i sie rozsczelniac ale pod papą a tu tej papy brak.Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 09.11.2008 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 Witam. A ja mam inne pytanie. Czy jest sens stosowania pomijając wysoką cenę papy wentylowanej ICOPAL - SZYBKI SYNTAN SBS WENTYLACJA BAZA 3? Powinno to porawić wentylację deskowania, szczególnie jeśli będą jakieś błędy w szczelinie między deskowaniem a wełną. pzdr Pytałem o to handlowca z Icopal. Odradził. Powiedział że lepszym rozwiązaniem (i chyba tańszym) jest papa Vivadach. Albo Wivadach - nie wiem jak sie to pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysweetbabys 10.11.2008 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Czy deskowanie jest zalezne od kątu dachu, my mamy maly spadek dachu bo 20 stopni i właściwie się zastanawiamy,będziemy kładli dachówke ceramiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paJacek 10.11.2008 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Ja też mam kąt dachu 20 stopni i deskowałem pod dachówkę ceramiczną koramica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysweetbabys 10.11.2008 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Ja też mam kąt dachu 20 stopni i deskowałem pod dachówkę ceramiczną koramica. i jak to sie sprawuje u ciebie,chodzi mi o dachowke ceramiczna i tak maly kat dachu,tzn dachowke niby zaklada sie przy dachu wiekszym niz 22stopnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.11.2008 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Pełne deskowanie i papa konieczne przy dachu o pochyleniu mniejszym niż 22*. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.11.2008 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 ... czy ta szczelina ma pełnić role "wentylacyjną" ... Zdecydowanie tak! Należy jednak tą szczelinę zabezpieczyć przed nawiewaniem śniegu np. Paskiem folii wysoko paroprzepuszczalnej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caliato 17.11.2008 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Czy ktoś mógłby wskazać jaka powinna być wentylacja w poddaszach nieużytkowych? Priorytetem dla mnie byłoby schłodzenie poddasza w lecie. Będę miał dachówkę ceramiczną na wiązarach kratowych, nie będzie deskowania. Pod dachówką, pod kontrłatami, chciałbym zastosować paroszczelną folię Delta Reflex.Czy wystarczy zrobić "przewiewy pod dachówką do szczelny w kalenicy (przykrytej folią paroprzepuszczlną)? Czy też trzeba zrobić jakieś dodatkowe otwory w ścianach szczytowych, jak o tym pisze A. Murat w ostatnim 12 numerze Muratora str. 127?. Andrzej Wilhemi wspomniał tu (dawno temu) o kominkach wentylacyjnych. A może dać jakieś okienka z siatką - będę miał 4 szczyty i pod okapem można coś zmieścić? Dodam, że dach nie będzie ocieplany, a jedynie strop kondygnacji leżącej poniżej. Celem tej izolacji folią Delta Reflex ma być zapewnienie wodoszczelności (w pewnym zakresie - woda ma spływać z zakładek lub może wezmę z klejem) i przede wszystkim odbicie pewnej ilości ciepła od nagrzewającego się pokrycia ceramicznego. A żeby nie było całkiem off topic, to dodam, że wydaje mi się, iż trąba powietrzna bardzo lubi zrywać dachy deskowane wraz z wiązarami (efekt żagla), a przy folii urwie ją wraz z dachówkami – lecz wiązary zostaną nienaruszone. P.S. To mój pierwszy post na forum i z tej okazji wszystkich Forumowiczów serdecznie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.11.2008 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Najskuteczniejszą formą są otwory w szczytach ale i one nie dadzą gwarancji obniżenia temperatury latem na poddaszu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 18.11.2008 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 A ja pozwole sie dopytac jak prawidłowo zrobiony dach powinien wygladac patrząc z boku na przekrój ze skosami?Wszedzie w gazetach pokazują rysunki/zdjecia frontowych płaszczyzn a bocznych brak.Dzisiaj na budowie widziałem taki układ deski - warstawa folli paroprzepuszczalnej zawinieta i na tym dachowki skrajne.Czy foli nie bedzei dopiero widac po wykonaniu podpbitki?Jest po prostu przestrzen miedzy bkeim dachówki skrajnej a deskami w której widac ową folie.Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A_dam 18.11.2008 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Ja mam zamiar wybudować dom parterowy z nieużytkowym poddaszem, ale wbiło mi się do głowy deskowanie i papowanie (tak dla świętego spokoju). Mam prośbę. Albo mnie utwierdźcie w tym co chcę zrobić, albo wybijcie mi to co mi się wbiło. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.11.2008 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 A czym chcesz pokryć swój dach? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A_dam 20.11.2008 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Witam!Dach chciałbym pokryć "jakąś" blachą na rąbek stojący. Muszę tylko przekonać swoją połowicę, której ta blacha się nie podoba. Dwa miesiące temu w czasie jazdy samochodem widziałem taki dach w Zamościu i tłumaczyłem jej, że to jest właśnie kryte na rąbek stojący. Widok tego dachu chyba ją przekonał, że to wcale nie jest brzydkie pokrycie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 20.11.2008 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 o ile dobrze pamietam blacha na rąbek musi miec deskowanie. I do tego jakiś pieruńsko drogi podkład. Chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A_dam 20.11.2008 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 No to mnie pocieszyłeś! Może przez to nie jest tak popularna jak blachodachówka? Przynajmniej w mojej okolicy nie ma takich pokryć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 21.11.2008 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 jeśli poznasz cenę wykonania dachu to bedziesz wiedział dlaczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 21.11.2008 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Dobrze, że ja nie mam takich dylematów, bo będę kładł gonty więc dach będzie pokryty OSB-kami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A_dam 21.11.2008 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Coulignon? Serio piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A_dam 21.11.2008 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 U Ciebie Arturromarr OSB-ki będą droższe niż moje planowane deski. A może się mylę? Deski mam zamiar "sam pozyskać". Roboty dużo, ale kilka tysięcy (tak mi sie wydaje) mogę zaoszczędzić. Masz jakieś namiary na dachy kryte gontami? W czym te gonty są lepsze od blachy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts