Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pełne deskowanie dachu

zakros74

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Przeczytalem cały wątek ale tego o co zapytam nie znalazłem.

Wydeskowali mi dach, zostawiajac na styku dwóch połaci dachowych - szczeline ok 2 cm nie przykrytą papą - wiem ze docelowo nad nią będą gąsiorychroniące przed deszczem .

Ale pytanie czy ta szczelina ma pełnić role "wentylacyjną" czy po prostu cieslom nie chcialo się tego wypełniac?

Wiem ze deski i tak beda pracowac i sie rozsczelniac ale pod papą a tu tej papy brak.

Pawlok

Witam.

A ja mam inne pytanie. Czy jest sens stosowania pomijając wysoką cenę:( papy wentylowanej ICOPAL - SZYBKI SYNTAN SBS WENTYLACJA BAZA 3?

Powinno to porawić wentylację deskowania, szczególnie jeśli będą jakieś błędy w szczelinie między deskowaniem a wełną.

pzdr

Pytałem o to handlowca z Icopal. Odradził. Powiedział że lepszym rozwiązaniem (i chyba tańszym) jest papa Vivadach. Albo Wivadach - nie wiem jak sie to pisze.

Czy ktoś mógłby wskazać jaka powinna być wentylacja w poddaszach nieużytkowych?

Priorytetem dla mnie byłoby schłodzenie poddasza w lecie.

Będę miał dachówkę ceramiczną na wiązarach kratowych, nie będzie deskowania. Pod dachówką, pod kontrłatami, chciałbym zastosować paroszczelną folię Delta Reflex.

Czy wystarczy zrobić "przewiewy pod dachówką do szczelny w kalenicy (przykrytej folią paroprzepuszczlną)? Czy też trzeba zrobić jakieś dodatkowe otwory w ścianach szczytowych, jak o tym pisze A. Murat w ostatnim 12 numerze Muratora str. 127?. Andrzej Wilhemi wspomniał tu (dawno temu) o kominkach wentylacyjnych. A może dać jakieś okienka z siatką - będę miał 4 szczyty i pod okapem można coś zmieścić?

Dodam, że dach nie będzie ocieplany, a jedynie strop kondygnacji leżącej poniżej. Celem tej izolacji folią Delta Reflex ma być zapewnienie wodoszczelności (w pewnym zakresie - woda ma spływać z zakładek lub może wezmę z klejem) i przede wszystkim odbicie pewnej ilości ciepła od nagrzewającego się pokrycia ceramicznego.

A żeby nie było całkiem off topic, to dodam, że wydaje mi się, iż trąba powietrzna bardzo lubi zrywać dachy deskowane wraz z wiązarami (efekt żagla), a przy folii urwie ją wraz z dachówkami – lecz wiązary zostaną nienaruszone.

P.S. To mój pierwszy post na forum i z tej okazji wszystkich Forumowiczów serdecznie pozdrawiam.

A ja pozwole sie dopytac jak prawidłowo zrobiony dach powinien wygladac patrząc z boku na przekrój ze skosami?

Wszedzie w gazetach pokazują rysunki/zdjecia frontowych płaszczyzn a bocznych brak.

Dzisiaj na budowie widziałem taki układ deski - warstawa folli paroprzepuszczalnej zawinieta i na tym dachowki skrajne.

Czy foli nie bedzei dopiero widac po wykonaniu podpbitki?

Jest po prostu przestrzen miedzy bkeim dachówki skrajnej a deskami w której widac ową folie.

Pawlok

Witam!

Dach chciałbym pokryć "jakąś" blachą na rąbek stojący. Muszę tylko przekonać swoją połowicę, której ta blacha się nie podoba. Dwa miesiące temu w czasie jazdy samochodem widziałem taki dach w Zamościu i tłumaczyłem jej, że to jest właśnie kryte na rąbek stojący. Widok tego dachu chyba ją przekonał, że to wcale nie jest brzydkie pokrycie. Pozdrawiam.