TomekC73 27.12.2008 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 a ja mam pytanie do znających się na rzeczy Od niedawna mam skończony dach. Wszystko jest zrobione w porządku (bez większych wpadek ) ale podczas pełnego deskowania dekarz mnie źle zrozumiał i zrobił mi aż 4 do 5 cm szczelinę w kalenicy nie ma w tym miejscy papy. Wydaje mi się że ta szczelina jest za duża i bardzo mnie to martwi i nie wim czy od spodu dachu jakoś nie zmniejszyć tej szczeliny jakąś listwą albo czymś . Na kalenicy jest taśma specjalna i gąsiory a może dać sobie z tym spokój, jak myślicie? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.01.2009 00:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Szczelina jest OK więc daj sobie z tym spokój. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 03.01.2009 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Andrzej dzięki. Teraz tylko trzeba będzie dobrze zrobuić wentylację tych desek i mam nadzieję, że przy tak dużej szczelinie w kalenicy nie będzie sporych strat ciepła (czy to ma jakiś związek?), bo przecież powietrze zasysane od podprzybitki będzie wylatywać właśnie tamtędy ale chyba o to chodzi?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bombel79 05.01.2009 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 a jaka grubosc deskowania zalecacie? (proboje policzyc ile wydzie mi kubikow na pelne deskowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 05.01.2009 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 deski ,,calówki" czyli 2,54cm grub takie są u mnie pozdrawiami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bombel79 05.01.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 czyli liczac z grubsza: na 250 m kw dachu bede potrzebowal z grubsza 6,25 kubika drewna?czy cena takich dech jest podobna jak drewna na wiezbe czy troche nizsza? bo za wiezbe z impregnacja to licze jakies 850 za kubik... dechy chyba powinny byc nieco tansze... rozumiem ze tez trzeba je zaimpregnowac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 05.01.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 czyli liczac z grubsza: na 250 m kw dachu bede potrzebowal z grubsza 6,25 kubika drewna? czy cena takich dech jest podobna jak drewna na wiezbe czy troche nizsza? bo za wiezbe z impregnacja to licze jakies 850 za kubik... dechy chyba powinny byc nieco tansze... rozumiem ze tez trzeba je zaimpregnowac... Ja na dach ok.310 m2 zuzyłem jakieś 10-11 m3 desek. Mam 4 lukarny. Za dechy z impregnacją w lutym 2007 płaciłem ok.500pln za 1m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 05.01.2009 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 bombel 79 tyle Ci gdzieś wyjdzie bo ja miałem też ok 240 m dachu a kupowałem po 600 brutto z impregnacją zanurzeniową ale też sporo wykorzystałem desek z szalunków pod stropy itd, które sam czyściłem i impregnowałem. Pamiętaj jednak aby zwrócić uwagę na to aby deski nie były z korą (oflisy)pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 05.01.2009 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 W przypadku gdyby krycie docelowe wykonywane byłoby w tym samym czasie co wstępne warto rozważyć zastosowanie płyty OSB grubości 10~12 mm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 05.01.2009 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 W przypadku gdyby krycie docelowe wykonywane byłoby w tym samym czasie co wstępne warto rozważyć zastosowanie płyty OSB grubości 10~12 mm. Pozdrawiam. Czy przy "deskowaniu" płytą OSB 12mm i na to membrana potrzebna równiez szczelina wentylacyjna jak w przypadku deskowania i papy?? Jaka folię wstępnego krycia polecacie właśnie na OSB?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.01.2009 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Jestem zdecydowanym przeciwnikiem montowania folii na deskowaniu lub OSB. Nie ma to żadnego merytorycznego uzasadnienia. Albo sama folia albo deskowanie (OSB) i papa. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 09.01.2009 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Jestem zdecydowanym przeciwnikiem montowania folii na deskowaniu lub OSB. Mój wykonawca powiedział to samo. Jeśli na pełnym deskowaniu miałaby być folia, deski musiałyby być super wyheblowane, gładziutkie jak pupcia niemowlaka, bo wiatr podwiewając pod dachówki trzepie folią, a ta dziurawi się o deski. Nie wiem, czy ta teoria jest prawdziwa, w każdym razie mój fachman tak twierdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 09.01.2009 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Jestem zdecydowanym przeciwnikiem montowania folii na deskowaniu lub OSB. Mój wykonawca powiedział to samo. Jeśli na pełnym deskowaniu miałaby być folia, deski musiałyby być super wyheblowane, gładziutkie jak pupcia niemowlaka, bo wiatr podwiewając pod dachówki trzepie folią, a ta dziurawi się o deski. Nie wiem, czy ta teoria jest prawdziwa, w każdym razie mój fachman tak twierdzi. U mnie jest folia i deski i nic nie trzepie, nic sie nie dziurawi.Deski bite do czoła, jak doschną ,zrobi się szczelina wentylacyjna i będzie ruch powietrza zapewniony.Z tym heblowaniem też przesada.Naturalne szczeliny właśnie zapewniają wentylację. Z całym szacunkiem dla Pana Andrzeja ale znam wielu naprawdę bardzo dobrych cieśli i dekarzy i stosują te rozwiązania od wielu wielu lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darsalam 09.01.2009 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Długo się zastanawiałem co wybrać blachodachówke czy dachówkę,deskowanie czy membranę i w końcu wybrałem dachówke z membraną.Desek miałem sporo ze stropu ale faktycznie wyczyszczenie ich jest sporym wyzwaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 09.01.2009 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Długo się zastanawiałem co wybrać blachodachówke czy dachówkę,deskowanie czy membranę i w końcu wybrałem dachówke z membraną.Desek miałem sporo ze stropu ale faktycznie wyczyszczenie ich jest sporym wyzwaniem I też bardzo dobrze zrobilłeś.Nie jest to złe rozwiązanie.Są tylko przeciwnicy i zwolennicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.01.2009 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 ...Z całym szacunkiem dla Pana Andrzeja ale znam wielu naprawdę bardzo dobrych cieśli i dekarzy i stosują te rozwiązania od wielu wielu lat. Bardzo dziękuję za szacunek. Mam tylko jedno pytanie: tak konkretnie to od ilu lat stosują deskowanie i folię? Co można powiedzieć o zachowaniu się folii na deskach czy OSB skoro tego nie widać? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 10.01.2009 00:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 ...Z całym szacunkiem dla Pana Andrzeja ale znam wielu naprawdę bardzo dobrych cieśli i dekarzy i stosują te rozwiązania od wielu wielu lat. Bardzo dziękuję za szacunek. Mam tylko jedno pytanie: tak konkretnie to od ilu lat stosują deskowanie i folię? Co można powiedzieć o zachowaniu się folii na deskach czy OSB skoro tego nie widać? Pozdrawiam. Panie Andrzeju już odpowiadam : W 1992 roku przyszła do nas na masową skalę technologia kanadyjska. Właśnie wtedy mój father budował domy w tej technologii razem z ekipami które były w Kanadzie.Dachy w szeregowcach kanadyjskich(przynajmniej te które oni robili,a zrobili kilkanaście osiedli) zazwyczaj kryte są w tej technologi lub OSB + folia.Do tej pory nie ma żadnego problemu ponieważ teraz ludzie zaczynają przeprowadzać drobne remonty i część poddasza, dachu jest odkrywana.Folia jak jest tak była, w tym samym stanie i nie jest to membrana tak wysokiej jakości (firmy nie podaję celowo) jaką stosuje się teraz.Ta technologia w Kanadzie była w owych czasach powiedzmy...bardzo dobrze rozwinięta...tak jak pewnie większość nie wie tutaj o fundamentach zalewanych w styropianie.Jest to także bardzo stara technologia ale nie stosowana u nas na masową skalę...ale bardzo dobra. Nie jestem Alfą i Omegą i uważam ,że deskowanie+papa to suuuperrr rozwiązanie ale nie możemy patrzeć na inne tak krytycznie jak to czasami jest na tym forum ponieważ te rozwiązania przyszły z innych krajów ,które stosują je od wielu lat i w dużo gorszych warunkach atmosferycznych niż u nas.Ja kierowałem się właśnie pójściem w inne rozwiązanie-bardziej nowoczesne i nie żałuję żadnej złotówki. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwyra 11.01.2009 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 witam,ja mam zamiar zrobić pełne deskowanie,papa albo folia w zależności co w danym momemcie znajde tańszego oraz dachówka bet. Deski z szałunków już oczyściłem,troszkę dokupie i działam ale całkiem inna sprawa mnie nurtuje, odwiedził mnie kierownik budowy i powiedział ze deski na dach mam pobić ażurowo ,jest to bardzo sędziwy dziadek i co do jego wiedzy nie mam wątpliwiści bo nie raz już sie wykazał ale z tym mnie naprawde zaskoczył ,przeczytałem całe forum i nie widziałem że ktoś tak robił,wychodząc z budowy jeszcze dodał "niedługo ta technologia będzie bardzo powszechna" i poszedł a ja zostałem bez słowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 11.01.2009 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 pobić ażurowo tzn jak?. Możesz mnie oświecić? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwyra 11.01.2009 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 np. co drugą deskę,sam nie wiem czy to ma jakieś walory czy nie,jakoś mnie to nie przekonuje i dlatego chciałem rozwinąć ten wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts