Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pełne deskowanie dachu

zakros74

Recommended Posts

albo co trzecią,jeszcze postaram się skontaktować z moim kierownikiem i dokładnie dopytać,może częsciowo ażurowo,mówił coś ze to jest tanio i dobrze a wentylacja jest znakomita.Był przekonujący ale nie miał czasu i ze mi kiedyś wyjaśni. chciałbym poznać zdanie innych żeby mieć miecz do walki :lol:

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

siwyra

Ja mogę tylko poradzić abyś nie robił eksperymentów na swoim dachu. Najlepiej spytaj swojego KB czy w ten sposób robił już jakiś dach, jak tak to niech da Ci namiar i porozmawiaj wtedy z użytkownikiem takiego wykonania.

Pierwsze słyszę o takim sposobie deskowania. Wiem tylko tyle, że niektórzy robią między deskami kilka milimetrów luzu (dla lepszej wentylacji) i wydaje mi się, że skoro decydujesz się na pełne deskowanie to zrób pełne deskowanie a nie co drugą deskę. Oszczędności tu są żadne a lepiej mieć solidnie wykonany dach.

pozdrawiam :wink:

napewno nie zamierzam eksperymentować :D ,buduje głęboko zaawansowanym systemem gospodarczym i nie stać mnie na błędy,to powinno też być przesłanie dla "oszczędnych" ,dlatego napisałem w cudzysłowiu bo uważam że biedny musi budować drogo :) ,prakkycznie każdy z nas przy takiej inwestycji jak dom liczy się z groszem,jak chce się zaoszczędzić to jest naprawdę wiele sposobów byle nie na materiałach.

będzie pełne deskowanie :D

pozdrawiam.

Nie ma żadnego merytorycznego uzasadnienia w ażurowym biciu desek! Takie deskowanie nie sztywni dachu a folii nie musi podpierać! Dziwić może fakt, że kierownik nie miał czasu żeby Ci tą kwestię wyjaśnić. A może nie miał odpowiednich argumentów. Takie rozwiązanie można zastosować w pomieszczeniach gospodarczych, stodołach, oborach, chlewniach pod "ondulinę" lub "eurofalę" (oczywiście bez krycia wstępnego).

"adam2007" mógłbyś wyjaśnić czym te dachy były kryte docelowo bo w USA czy Kanadzie dachy na takich domach kryje się gontem bitumicznym więc gdzie ta folia? Co to za pokrycie, które po 15 latach wymaga remontu? Pozdrawiam.

grrrr, sam juz nie wiem....

deskowac czy nie deskowac...?

w moim domku koszt deskowania to ok 4 tys na material i 2,5 tys na robocizne...

zarowono KB jak i wykonawca sa przeciwnikami deskowania i polozenia papy, wg nich jesli deskowanie to tylko folia (kwestia "oddychani" oraz dosc skomplikwany ksztald dachu)

grrrr, mam jeszcze troche czasu na podjecie decyzji, ale generalnie zaczynam sie mocno zastnawiac nad tym calym biznesem...

Nie ma żadnego merytorycznego uzasadnienia w ażurowym biciu desek! Takie deskowanie nie sztywni dachu a folii nie musi podpierać! Dziwić może fakt, że kierownik nie miał czasu żeby Ci tą kwestię wyjaśnić. A może nie miał odpowiednich argumentów. Takie rozwiązanie można zastosować w pomieszczeniach gospodarczych, stodołach, oborach, chlewniach pod "ondulinę" lub "eurofalę" (oczywiście bez krycia wstępnego).

"adam2007" mógłbyś wyjaśnić czym te dachy były kryte docelowo bo w USA czy Kanadzie dachy na takich domach kryje się gontem bitumicznym więc gdzie ta folia? Co to za pokrycie, które po 15 latach wymaga remontu? Pozdrawiam.

Do gontu nie używa się folii. Te które są kryte to albo blachą albo dachówką.Czy ja napisałem ,że pokrycie wymaga remontu? Napisałem ,że w momencie kiedy ludzie przeprowadzają jakieś remonty to chcą zobaczyć co się dzieje z dachem.Wystarczy ,że komin będzie przeciekał i już trzeba dostać się do dachu. Ja bym z ciekawości sprawdził czy tam wszystko jest ok. :D

grrrr, sam juz nie wiem....

deskowac czy nie deskowac...?

w moim domku koszt deskowania to ok 4 tys na material i 2,5 tys na robocizne...

zarowono KB jak i wykonawca sa przeciwnikami deskowania i polozenia papy, wg nich jesli deskowanie to tylko folia (kwestia "oddychani" oraz dosc skomplikwany ksztald dachu)

grrrr, mam jeszcze troche czasu na podjecie decyzji, ale generalnie zaczynam sie mocno zastnawiac nad tym calym biznesem...

Deskować i się nie zastanawiać. Na to folia i będzie git. Zresztą forum jest od wymiany informacji. Ja się nie kieruję tym co tutaj doradzają.Czytam opinie i sam wyciągam wnioski tak ,żeby było to dla mnie jak najlepsze oczywiście w miarę możliwości finansowych. :D

...Do gontu nie używa się folii. Te które są kryte to albo blachą albo dachówką.Czy ja napisałem ,że pokrycie wymaga remontu? Napisałem ,że w momencie kiedy ludzie przeprowadzają jakieś remonty to chcą zobaczyć co się dzieje z dachem.Wystarczy ,że komin będzie przeciekał i już trzeba dostać się do dachu. Ja bym z ciekawości sprawdził czy tam wszystko jest ok. :D

Czy aby wiesz o czym piszesz? Raz piszesz, że remontują drugi raz, że to jakieś drobne remonty. Przy drobnym remoncie domu nie demontuje się pokrycia dachu tym bardziej gdy jest kryty blachodachówką. Kto budując w początkach lat dziewięćdziesiątych domy szkieletowe krył dach dachówką?! Oczywiście możesz wypisywać co Ci ślina na język przyniesie ale nie kreuj się na znawcę. Pozdrawiam.

A uzasadnieniem jest fakt, że są paroprzepuszczalne. W przeciwieństwie do papy.

Jak ktoś nie potrafi poprawnie wykonać wentylacji połaci dachu to jest to jedyne rozwiązanie! A co z wentylacją dachów krytych gontem bitumicznym? Jak z tego widać nie jest to żadne merytoryczne uzasadnienie. Pozdrawiam.

Wbrew pozorom nie jest łatwo dobrze zwentylować połać dachową, szczególnie na skomplikowanych dachach. Mój kopertowy dach na ten przykład ma 6 koszy, dwie lukarny, 11 okien połaciowych i dwa wyłazy dachowe do dwóch kominów. Dach deskowany, kryty dachówką, wentylowany podwójnie, tj. pomiędzy dachówką a deskowaniem oraz pomiędzy deskowaniem a wełną (ociepleniem połaci); zrobiona szczelina w kalenicy. Pomimo tego nie odważyłem się położyć papy. Jest tu zbyt dużo miejsc, w których wentylacja ta może działać w sposób nieprawidłowy czy też utrudniony i wówczas membrana jest jakimś zabezpieczeniem przed "zakiszeniem" warstwy ocieplenia. Z tych samych powodów nie brałem gontów bitumicznych pod uwagę. Warunek jest jeden - powinna to być membrana o odpowiednich właściwościach, dedykowana do dachów szalowanych. Ja położyłem Delta Foxx. Nie jest tania, ale dobre papy, które są również dedykowane do deskowanych dachów potrafią być droższe.

...Do gontu nie używa się folii. Te które są kryte to albo blachą albo dachówką.Czy ja napisałem ,że pokrycie wymaga remontu? Napisałem ,że w momencie kiedy ludzie przeprowadzają jakieś remonty to chcą zobaczyć co się dzieje z dachem.Wystarczy ,że komin będzie przeciekał i już trzeba dostać się do dachu. Ja bym z ciekawości sprawdził czy tam wszystko jest ok. :D

Czy aby wiesz o czym piszesz? Raz piszesz, że remontują drugi raz, że to jakieś drobne remonty. Przy drobnym remoncie domu nie demontuje się pokrycia dachu tym bardziej gdy jest kryty blachodachówką. Kto budując w początkach lat dziewięćdziesiątych domy szkieletowe krył dach dachówką?! Oczywiście możesz wypisywać co Ci ślina na język przyniesie ale nie kreuj się na znawcę. Pozdrawiam.

Nie czepiajmy się słów tylko faktów.Fakt jest taki ,że folie były kładzione 15 lat temu i leża do dziś bez żadnych dziur. To bylo moim celem i tylko to.

Nie kreuje się na znawcę bo daleko mi do tego.Jestem z innej branży. :D

Pozdrawiam,

• 3 weeks później...

A ja mam takie pytanko:

W sprawie wentylacji wszędzie piszą, że wlot powietrza powinien być w okapie a wylot w kalenicy i w przypadku pełnego deskowania deski nie powinny dochodzić do samej kalenicy i do grzbietów tylko powinna być zostawiona szczelina (dotyczy to oczywiście tęż papy) przez którą będzie wydobywać się wentylowane powietrze?

Nie widziałem nigdzie takiego rozwiązania i się dziwię, u mnie już jest zadeskowane i zapapowane i nie wiem czy nie zrobić tej szczeliny przed kładzeniem dachówki tylko czy nie wyśmieją mnie dekarze z takim pomysłem skoro nikt tak nie robi z tego co wiem??

Wydaje mi się to oczywiste że taka szczelina powinna być no bo którędy ma się wydobywać to powietrze które przenika do izolacji?? a waidoma że między pomieszczeniem ogrzewanym na poddaszu a izolacją czy przestrzenią wentylacyjną nad izolacją(tzn. że wełna nie dotyka połaci deskowania tylko jest zostawiona szpara ok 5cm) jest róznica temperatur i może się wykraplać para wodna no i jak to ma się osuszać skoro powietrze to nie ma ujścia??

proszę o opinie na ten temat??

Nie widziałem nigdzie takiego rozwiązania i się dziwię, u mnie już jest zadeskowane i zapapowane i nie wiem czy nie zrobić tej szczeliny przed kładzeniem dachówki tylko czy nie wyśmieją mnie dekarze z takim pomysłem skoro nikt tak nie robi z tego co wiem??

U mnie było zadeskowane i zapapowane na zimę, wiosną przyszedł dekarz, wyciął szczelinę w kalenicy, nic się nie dziwił, było to dla niego sprawą oczywistą (nawet się nie dopominałem) że szczelina być musi

pozdrawiam

TINEK

Witam

Ja już mam za sobą wybór - wybrałem deskowanie i papa. (chciałem mieć zrobione porządnie) - poddasze będzie mieszkalne.

Pokrycie dachu to dachówka ceramiczna ROBEN

Już kończę drutowanie krokwi, wełna dziś przyjechała więc będzie cieplej ;)

krokwie 18cm, zostawiam 3cm delatacji na wntylację między deską a wełną (15cm)

na to stelaż i na przekładkę wełna 5cm (płyta) następnie folia paroszczelna (aluminiowa) i płyta GK

Kalenica oczywiście przecięta między krokwiami.

Wszystkie te prace wykonuję sam.

• 3 weeks później...

Witam wszystkich Forumowiczów!

Mimo, że przeczytałem temat "od deski do deski", cały czas stoję przed dylematem w kwestii wyboru sposobu wykonania dachu.

Dach jest rozległy (ponad 300m2), kopertowy z lukarnami i dużą ilością okien połaciowych. Oczywiście poddasze użytkowe.

Jedno jest pewne - na dachu będzie dachówka ceramiczna, a wykonanie dachu nastąpi w jednym ciągu technologicznym.

Docieplenie wełną z rolki: 15cm pomiędzy krokwie plus 5cm w poprzek (na stelażu pod krokwie).

Krokwie narożne i koszowe grubości 18cm, pozostałe 16cm.

Moje decyzje zmieniały się następująco:

1) dobra membraną (np. Delta Foxx) bez deskowania (tak jest w projekcie)

2) deskowanie plus papa na tekturze

3) deskowanie plus membrana w cenie papy na tekturze (np. Delta Vent-S)

Za deskowaniem przemawiają do mnie następujące argumenty:

- wzmocnienie konstrukcji więźby,

- dodatkowa izolacja cieplna (bo wełny w sumie tylko 20cm),

- zdecydowana przewaga pozytywnych opinii dla deskowania...

Obawiam się jednak szczelnego zadeskowania (tzn. z papą) ze względu na utrudnioną wentylację docieplenia na takim dachu - sytuację opisał wcześniej skorpio. Ponadto przy swobodnym rozłożeniu wełny pomiędzy krokwiami pozostanie zaledwie 1cm szczeliny wentylacyjnej między wełną a deskowaniem.

Czy w takiej sytuacji pomoże membrana na deskowaniu ?

Czy jednak trzymać się projektu - nie deskować i nie przejmować się wielkością szczeliny między wełną a membraną wysokoparoprzepuszczalną ?

Ponieważ uczę się razem z moją budową i nie chcę ryzykować na wymarzonym domu, proszę o poradę doświadczonych Forumowiczów.

I jeszcze jedno. Czy przy takiej różnicy grubości krokiew nie wystąpi problem z położeniem docieplenia w opisany wyżej sposób (aby dolna warstwa wełny przykryła wszystkie krokwie) ?