Andrzej Wilhelmi 16.02.2009 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Membrana na deskach nie ma merytorycznego uzasadnienia. Deskowanie nie wzmacnia więźby, deskowanie ją sztywni.Deskowanie nie jest żadną dodatkową izolacją cieplną (szczelina wentylacyjna pomiędzy deskowaniem a izolacją cieplną.Podane wymiary krokwi nie są grubościami tylko wysokościami.Radziłbym zastosować krokwie o wysokości 18 cm.W przypadku zastosowania papy radziłbym podkładową termozgrzewalną.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hala_k 16.02.2009 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Czy jednak trzymać się projektu - nie deskować i nie przejmować się wielkością szczeliny między wełną a membraną wysokoparoprzepuszczalną ? Tak, nie deskowac. Ja mam deskowanie i z biegiem czasu nie widzę potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.02.2009 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 A możesz szerzej wyjaśnić jaki wpływ na zmianę Twojej opinii miał "bieg czasu". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hala_k 17.02.2009 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Ja miałem w projekcie deskowanie - to zrobiłem. On nie ma deskowania - to po co ma robić? Trzymajmy sie projektu. Z "biegiem czasu" to ja tego deskowania nie widzę . A trochę kosztowało. A czy coś dało?Skąd mam wiedzieć? Przydało się jedynie do tego, że dach czekał na dachówkę kilka miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.02.2009 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 A czy z biegiem czasu widzisz ławy fundamentowe?! Gdybyś nie zamontował sufitów na poddaszu i izolacji cieplnej to byś deskowanie widział . Z Twojej wypowiedzi jednak wynika, że było ono wielce przydatne. Teraz również spełnia swoją rolę choć Ty tego nie widzisz. Jest takie powiedzenie: "Błogosławieni, którzy nie widzieli a uwierzyli" . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiedźmin1719504672 17.02.2009 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Dziękuję za odpowiedzi. Deskowanie nie wzmacnia więźby, deskowanie ją sztywni. Wyraziłem się nieprecyzyjnie, ale o to mi chodziło. Radziłbym zastosować krokwie o wysokości 18 cm. Pozdrawiam. Czy to ogólna rada, czy też wynikająca z pytań o położenie docieplenia i kwestii szczeliny wentylacyjnej pomiędzy wełną a deskowaniem ? hala-k, coraz bardziej przekonuję się do rozwiązań projektowych Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.02.2009 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 To zwiększenie wysokości krokwi to jednorazowy wydatek podrażający 1 m2 dachu o jakieś 2~3 złote. Umożliwia zwiększenie ilości izolacji cieplnej pomiędzy krokwiami lub gwarantuje dobrą wielkość szczeliny wentylacyjnej. Unika się podbijania krokwi (większe koszty i obniżenie pomieszczenia). Pozwala na ewentualną zmianę pokrycia dachu na trochę cięższe (większy wskaźnik przekroju na zginanie). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika.Sz-a 18.02.2009 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 przeczytałam i wcale nie zmądrzałam.. planowałam deski + papa + blachodachówka. mój kierbud stwierdził, że szkoda inwestować w deksowanie, teraz sie robi membrany, na to łaty, kontrłaty i blacha.. na moje kobiece dylematy "ojej, a na czym będzie się blacha trzymała..na folii:D" stwierdził, że membrana jest ok i "po co przepłacać"..jednak ja mam nadla wątpliwości- wydaje mi się, że dach deskowany jest jednak mocniejszy..milej będzie mi sie spało na poddaszu z deskami, niz ze świadomością ze dach składa się z wełny, jakiejs folijki i na to blacha..wcale mnie to nie przekonuje jakos- wciąż sie waham.. tu widze większośc z Was jest za deskowaniem..a podobno membrana taka popularna.. czy naprawdę jak położę folie, to za 20-30 lat czeka mnie wymiana bo folia się utlenia- jak ktoś tu wyżej wspomniał..?? jak radzicie- uperać się przy swoim i deskować- dach 240mkw, 2spadowy, 1 lukarna, czy jednak posłuchać keirbuda..? drweno na więxbe mam wycenione na 5.5tys brutto..do tego jeszcze deskowanie..wykończy mnie ten dach.. jaki może być kosz desek na deskowanie takiej powierzchni dachu.. obawiam sie, że deycja i konsekwencje sa moje..i to najgorsze-- ehh.. żeby ktoś chciał za mnie zdecydować to jak oceniacie koszty deskowania 240mkw dachu? czy dach deskowany bedzie bardziej trwały? doradzcie kobiecie zagubionej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krychlis 18.02.2009 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Ja też mam w projekcie membranę, ale zdecydowałem się na pełne deskowanie. A do pokrycia 240 m2 dachu będziesz potrzebowała ok. 6,1 m3 desek calowych i oczywiście papę. Licząc deski z impregnacją po 630,00 zł/m3 (netto) to wychodzi niecałe 4.000,00 zł + ok. 2000,00 zł na papę, na membranę potrzebowałabyś ok. 1500,00 zł. Różnica wychodzi więc nie mała, można za to kupić np. okna dachowe, ale ja na Twoim miejscu robiłbym pełne deskowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paczka 22.02.2009 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Panie Andrzeju już odpowiadam : W 1992 roku przyszła do nas na masową skalę technologia kanadyjska. Właśnie wtedy mój father budował domy w tej technologii razem z ekipami które były w Kanadzie.Dachy w szeregowcach kanadyjskich(przynajmniej te które oni robili,a zrobili kilkanaście osiedli) zazwyczaj kryte są w tej technologi lub OSB + folia.Do tej pory nie ma żadnego problemu ponieważ teraz ludzie zaczynają przeprowadzać drobne remonty i część poddasza, dachu jest odkrywana.Folia jak jest tak była, w tym samym stanie i nie jest to membrana tak wysokiej jakości (firmy nie podaję celowo) jaką stosuje się teraz.Ta technologia w Kanadzie była w owych czasach powiedzmy...bardzo dobrze rozwinięta...tak jak pewnie większość nie wie tutaj o fundamentach zalewanych w styropianie.Jest to także bardzo stara technologia ale nie stosowana u nas na masową skalę...ale bardzo dobra.Nie jestem Alfą i Omegą i uważam ,że deskowanie+papa to suuuperrr rozwiązanie ale nie możemy patrzeć na inne tak krytycznie jak to czasami jest na tym forum ponieważ te rozwiązania przyszły z innych krajów ,które stosują je od wielu lat i w dużo gorszych warunkach atmosferycznych niż u nas.Ja kierowałem się właśnie pójściem w inne rozwiązanie-bardziej nowoczesne i nie żałuję żadnej złotówki.Pozdrawiam, Może nie w temacie wątku ,ale zainteresowały mnie fundamenty zalewane w styropianie.Wyobrazam sobie ,że styropian pełni funkcję szalunku, ale co z izolacją p/wilgociową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.02.2009 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Raz piszesz ten tekst jako "Adam2007" raz jak "Paczka". Warto się na coś zdecydować. Chyba, że cała Wasza paczka pisze jednym tekstem . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el_hogar 24.02.2009 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 pozdrawiam jednoosobowo, Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 24.02.2009 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 przeczytałam i wcale nie zmądrzałam.. planowałam deski + papa + blachodachówka. mój kierbud stwierdził, że szkoda inwestować w deksowanie, teraz sie robi membrany, na to łaty, kontrłaty i blacha.. na moje kobiece dylematy "ojej, a na czym będzie się blacha trzymała..na folii:D" stwierdził, że membrana jest ok i "po co przepłacać"..jednak ja mam nadla wątpliwości- wydaje mi się, że dach deskowany jest jednak mocniejszy..milej będzie mi sie spało na poddaszu z deskami, niz ze świadomością ze dach składa się z wełny, jakiejs folijki i na to blacha..wcale mnie to nie przekonuje jakos- wciąż sie waham.. tu widze większośc z Was jest za deskowaniem..a podobno membrana taka popularna.. czy naprawdę jak położę folie, to za 20-30 lat czeka mnie wymiana bo folia się utlenia- jak ktoś tu wyżej wspomniał..?? jak radzicie- uperać się przy swoim i deskować- dach 240mkw, 2spadowy, 1 lukarna, czy jednak posłuchać keirbuda..? drweno na więxbe mam wycenione na 5.5tys brutto..do tego jeszcze deskowanie..wykończy mnie ten dach.. jaki może być kosz desek na deskowanie takiej powierzchni dachu.. obawiam sie, że deycja i konsekwencje sa moje..i to najgorsze-- ehh.. żeby ktoś chciał za mnie zdecydować to jak oceniacie koszty deskowania 240mkw dachu? czy dach deskowany bedzie bardziej trwały? doradzcie kobiecie zagubionej.. Słuchaj kierbuda ale myśl także o tym, że Ty tam będziesz mieszkała. Deskować, deskować i jeszcze raz deskować. Ja deskowałem 310m2 i nie żałuje.Na deski dałem folie specjalną przystosowaną do tego rozwiązania.W mojej okolicy na ok. 6 budów tylko na 2 było deskowanie, tak to mambrana i blacha. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 24.02.2009 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Raz piszesz ten tekst jako "Adam2007" raz jak "Paczka". Warto się na coś zdecydować. Chyba, że cała Wasza paczka pisze jednym tekstem . Pozdrawiam. Ja nie mam z tym nic wspólnego.Tu jest jakiś "układ". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.02.2009 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 W takim razie wygląda to na plagiat . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 24.02.2009 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Może nie w temacie wątku ,ale zainteresowały mnie fundamenty zalewane w styropianie. Wyobrazam sobie ,że styropian pełni funkcję szalunku, ale co z izolacją p/wilgociową? spójrz w mój dziennik i wątek o płycie fundamentowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dragonfly 26.02.2009 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Wiem już że chcę deskować, ale czy konieczna jest impregnacja?Panowie eksperci, proszę o radę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 26.02.2009 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 konieczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 26.02.2009 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 konieczna czemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 26.02.2009 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 konieczna czemu? Żeby nie chodować kornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts