Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pełne deskowanie dachu

zakros74

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czemu?

Bo tak. :o

A czemu nie? :wink:

A czemu pytasz? :roll:

Impregnat oparty na związkach miedzi zabezpiecza drewno przed grzybami. Deski powinny być okorowane owady gnieżdżą się pod korą. W miejsce deskowania warto więc rozważyć zamontowanie płyt OSB. Pozdrawiam.

• 2 months później...

Właśnie stoję przed dylematem membrana czy deskowanie.

Majster poleca deskowanie i jak do tej pory wszyscy inni, z którymi rozmawiałem. Po przejżeniu wątku widzę, że zdania są podzielone.

Mam jednak pewne wnioski i pytanie z któymi chciałbym się podzielić:

1. Deskowanie poprawia sztywnośc dachu (o ile, po co?, jak nie zrobię to się zawali?)

2. Z deskowaniem dach jest cieplejszy (a co z wełną, która jest kluczowym elementem ocieplenia, czy deska aż tak dużo zmienia, ile?)

3. Deski są bardziej trwałe (czy to znaczy, że po 10 latach będę musiał wumieniać dach?)

4. Czy efekt nawiewania śniegu pod dachówki przy koćie 35 stopni i prawidłwym wykonaniu dachu ma szansę wystąpić

Może ktoś zna odpowiedzi na moje pytanie, jeśli już padły to przepraszam ;)

pozdrawiam

Piotr

Jestem zdecydowanym przeciwnikiem montowania folii na deskowaniu lub OSB. Nie ma to żadnego merytorycznego uzasadnienia. Albo sama folia albo deskowanie (OSB) i papa. Pozdrawiam.

a gdzies a forum było pisane ze nie polecne sa do PEŁNEGO deskowania płyta OSB bo poodbno ona si emoze wygiac/zamoknac itd... i wted narbi wieciej problemów niz zalet :(

jak to jest faktycznie ???? mozna użyć płyt OSB i zrobic nich PEŁNE DESKOWANIE ????????????

1. Deskowanie poprawia sztywnośc dachu (o ile, po co?, jak nie zrobię to się zawali?)

Oczywiście że poprawia bo zbijasz ze sobą dodatkowo wszystkie krokwie, oczywiście że bez deskowania się nie zawali (krokwie i tak są zbijane łatami) chyba że dasz cienkie krokwie co 120 cm a na to dachówka karpiówka :D

2. Z deskowaniem dach jest cieplejszy (a co z wełną, która jest kluczowym elementem ocieplenia, czy deska aż tak dużo zmienia, ile?)

wg teorii opartej na współczynnikach lambda taka deska nie zastąpi nawet 1 cm wełny, ale wg mnie wolałbym mieć deskę z papą niż 2,5 cm wełny i tego się trzymaj :D

3. Deski są bardziej trwałe (czy to znaczy, że po 10 latach będę musiał wumieniać dach?)

Dachu nie ale wielu dekarzy widziało że po 10 latach z folii dachowej pozostały tylko druty, (oczywiście folia folii nierówna) deska poleży i 100 lat jeśli nie dostanie wilgoci

4. Czy efekt nawiewania śniegu pod dachówki przy koćie 35 stopni i prawidłwym wykonaniu dachu ma szansę wystąpić

Sporo zależy od dachówki - ale efekt o którym mówisz wystąpi na pewno przy dużych zawieruchach, jeżeli producent dachówki albo sprzedawca mówi inaczej to wg mnie kłamie albo się nie zna.

...Mam jednak pewne wnioski i pytanie z któymi chciałbym się podzielić...

Na te pytania mam odpowiedzi, którymi chciałbym się podzielić:

ad. 1. Deskowanie sztywni więźbę ale nie jest jedyną formą sztywnienia. Brak sztywnienia grozi poważnymi konsekwencjami i teoretycznie może doprowadzić nawet do zawalenia więźby. Więźba powinna być wykonana zgodnie z projektem!

ad. 2. Nie jest! Konieczność wentylowania warstwy izolacji cieplnej (np. wełny) powoduje wprowadzenie zimnego powietrza w szczelinę pomiędzy izolacją cieplną a deskami.

ad. 3. Nie chodzi o deski a o papę na nich położoną! Puki co są producenci folii dają na nią nawet 30 lat gwarancji a na niezakrytą tylko 4 miesiące! Z praktyki wiemy, że żywot np. dachówki ceramicznej szacuje się na 100~150 lat. Są to więc jak widać materiały o nieporównywalnej żywotności.

ad. 4. Wystąpi zawsze choć w różnej skali zależnej od rodzaju pokrycia.

I to by było na tyle. Pozdrawiam.

ad. 2. Nie jest! Konieczność wentylowania warstwy izolacji cieplnej (np. wełny) powoduje wprowadzenie zimnego powietrza w szczelinę pomiędzy izolacją cieplną a deskami.

Tutaj pozwolę sobie jednak z Tobą nie zgodzić - bo wg tego co piszesz izolacja domu też nie ma sensu ponieważ "istnieje konieczność doprowadzenia zimnego powietrza" (do oddychania), albo noszenie ciepłej kurtki też nam nic nie daje jeśli nie jest szczelnie połączona z bielizną pod spodem :D.

Zupełnie różna jest utrata ciepła w miejscach narażonych na bezpośrednie działanie wiatru niż w miejscach gdzie masz tylko szczelinę pozwalającą swobodnie odparowywać wilgoci. Poza tym powietrze też jest bardzo dobrym izolatorem - kiedyś budowano domy w ten sposób, że zostawiano szczelinę powietrzną pomiędzy warstwami ściany jako izolację.

ad. 3. Nie chodzi o deski a o papę na nich położoną! Puki co są producenci folii dają na nią nawet 30 lat gwarancji a na niezakrytą tylko 4 miesiące! Z praktyki wiemy, że żywot np. dachówki ceramicznej szacuje się na 100~150 lat. Są to więc jak widać materiały o nieporównywalnej żywotności.

Dobrze powiedziane - zwłaszcza to o żywotności dachówki - jest to materiał sprawdzony od setek lat i dlatego jak ktoś daje na nią 30 lat gwarancji to ja mogę w to uwierzyć. Jak ktoś daje 30 lat gwarancji na folię, i jeszcze pisze na niej wielkimi literami "NOWOŚĆ" to wypada się dobrze zastanowić i wczytać w warunki gwarancji, ponieważ wiedza nawet producenta o tym jak materiał zachowa się po 30 latach ogranicza się do jednorocznych badań i procentowej degradacji materiału w tym czasie. Nawet jeśli po 15 latach folia zacznie się rozpadać to i tak do producenta (jeżeli jeszcze takowy będzie) zgłosi się co 50 z kupujących z tego co 10 będzie potrafił udowodnić prawidłowe użytkowanie folii - na koniec marna satysfakcja rolka folii, która musimy sobie wrzucić na dach, w międzyczasie mamy zamokniętą izolację i nie wiadomo co jeszcze.

Nie jestem przeciwnikiem folii, ale wg. mnie na tej warstwie nie można oszczędzać i jeśli masz wybór wybierz sprawdzone rozwiązanie - jeśli folia to wybrać najlepszą z dostępnych i przypilnować dekarzy żeby jej nie uszkodzili.

Jestem zdecydowanym przeciwnikiem montowania folii na deskowaniu lub OSB. Nie ma to żadnego merytorycznego uzasadnienia. Albo sama folia albo deskowanie (OSB) i papa. Pozdrawiam.

a gdzies a forum było pisane ze nie polecne sa do PEŁNEGO deskowania płyta OSB bo poodbno ona si emoze wygiac/zamoknac itd... i wted narbi wieciej problemów niz zalet :(

jak to jest faktycznie ???? mozna użyć płyt OSB i zrobic nich PEŁNE DESKOWANIE ????????????

?????

?????

Pytanie po co chcesz stosować płytę osb?

1 - bo jest tańsza? - nie jest

2 - bo jest trwalsza? - nie jest

3 - bo łatwiej ją kupić w markecie? - tak

4 - bo łatwiej ją położyć? - szybciej - tak

5 - bo jest równiejsza - tak

imo p 4 i 5 to jedyne sensowne argumenty za płytą, dlatego Amerykanie stosują płytę do gontów - mają niskie domy i sami naprawiają swoje dachy po 10 latach :D

Co do wyginania pod wpływem wilgoci - nie ma co dyskutować na ten temat - nie powinno być tam wilgoci bez względu na to czy chodzi o deski czy o płytę - KONIEC !!!!

(oczywiście płyta zareaguje gorzej na wilgoć niż zaimpregnowana deska) :roll:

zawiewać prawie zawsze bedzie - nie wiem jak przy karpiówce - ale przy reszciee to będzie.

jedynie 100% brak zawiewania da Ci blachodachówka - ale też i ta dobrze położona :)

I tu moje 100% poparcie tej tezy , mam od trzech lat , pełne deskowanie , papa i blachodachówke , zero śniegu , zero zawiewania .

Pozdrawiam

zawiewać prawie zawsze bedzie - nie wiem jak przy karpiówce - ale przy reszciee to będzie.

jedynie 100% brak zawiewania da Ci blachodachówka - ale też i ta dobrze położona :)

I tu moje 100% poparcie tej tezy , mam od trzech lat , pełne deskowanie , papa i blachodachówke , zero śniegu , zero zawiewania .

Pozdrawiam

Czy na deskowaniu musi być papa?

Dom będzie parterowy bez użytkowego poddasza. Uważam, że papa na tym deskowaniu jest zbędna. Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam.

Czy na deskowaniu musi być papa?

Dom będzie parterowy bez użytkowego poddasza. Uważam, że papa na tym deskowaniu jest zbędna. Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam.

żartujesz? czy pytasz poważnie?

chcesz to możesz zrobić bez deskowania i bez papy, też będzie dobrze - to wolny kraj

No kurde! Nie żartuje. Zakręciłeś mnie tymi pytaniami.

Musi być papa na deskowaniu? Do deskowania mi jeszcze daleko (nawet bardzo daleko), ale myślałem, że może być bez papy. Co ta papa ma mi dać na tym dachu w domu parterowym z poddaszem nieużytkowym?

Pozdrawiam.[/i]

No kurde! Nie żartuje. Zakręciłeś mnie tymi pytaniami.

Musi być papa na deskowaniu? Do deskowania mi jeszcze daleko (nawet bardzo daleko), ale myślałem, że może być bez papy. Co ta papa ma mi dać na tym dachu w domu parterowym z poddaszem nieużytkowym?

Pozdrawiam.[/i]

Deski bez papy nie mają sensu - lepiej dać samą folię