Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pełne deskowanie dachu

zakros74

Recommended Posts

...Tutaj pozwolę sobie jednak z Tobą nie zgodzić - bo wg tego co piszesz izolacja domu też nie ma sensu ponieważ "istnieje konieczność doprowadzenia zimnego powietrza" (do oddychania), albo noszenie ciepłej kurtki też nam nic nie daje jeśli nie jest szczelnie połączona z bielizną pod spodem :D.

Zupełnie różna jest utrata ciepła w miejscach narażonych na bezpośrednie działanie wiatru niż w miejscach gdzie masz tylko szczelinę pozwalającą swobodnie odparowywać wilgoci. Poza tym powietrze też jest bardzo dobrym izolatorem - kiedyś budowano domy w ten sposób, że zostawiano szczelinę powietrzną pomiędzy warstwami ściany jako izolację.

No właśnie, czemu zimą zapinasz kurtkę a nie idziesz w rozpiętej?! Czemu ciepłe kurtki mają ściągacze w rękawach i na dole?! Właśnie po to aby nie było pod nimi przepływu zimnego powietrza!

Sama szczelina na nic nie pozwala a tym bardziej na odparowanie wilgoci! Warunkiem usunięcia nadmiaru pary wodnej z izolacji cieplnej jest ruch powietrza w szczelinie wentylacyjnej!!! Oczywiście powietrze jest bardzo dobrym izolatorem pod warunkiem, że jest w bezruchu!!! Czyli uwiezione np. w styropianie lub wełnie mineralnej/szklanej, czy puchowej kurtce. Tak więc deski pod którymi przepływa zimne powietrze nie spełniają żadnych funkcji izolacyjnych. W pewnym stopniu spełniają tę funkcję latem izolując od bardzo nagrzanego pokrycia dachu. Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No właśnie, czemu zimą zapinasz kurtkę a nie idziesz w rozpiętej?! Czemu ciepłe kurtki mają ściągacze w rękawach i na dole?! Właśnie po to aby nie było pod nimi przepływu zimnego powietrza!

OK chyba każdy zostanie przy swoim - Ty będziesz chodził w piance płetwonurka ja w rozpiętej kurtce :wink:

Sama szczelina na nic nie pozwala a tym bardziej na odparowanie wilgoci! Warunkiem usunięcia nadmiaru pary wodnej z izolacji cieplnej jest ruch powietrza w szczelinie wentylacyjnej!!! Oczywiście powietrze jest bardzo dobrym izolatorem pod warunkiem, że jest w bezruchu!!! Czyli uwiezione np. w styropianie lub wełnie mineralnej/szklanej, czy puchowej kurtce.

jak najbardziej się zgadzam - chyba nigdzie nie napisałem że cała wentylacja ma polegać na szczelinie pomiędzy wełną a deskami?

Tak więc deski pod którymi przepływa zimne powietrze nie spełniają żadnych funkcji izolacyjnych. W pewnym stopniu spełniają tę funkcję latem izolując od bardzo nagrzanego pokrycia dachu. Pozdrawiam.

Tu oczywiście wracamy do naszej różnicy zdań i niech tak zostanie, ja dla swojego pieska zrobię jednak budę z desek a nie folii żeby miał ciepło choć jego szczelina wentylacyjna a co za tym idzie szybkość wymiany powietrza z otoczeniem jest przynajmniej rząd wielkości większa niż ta, o której rozmawiamy. :lol: :lol:

• 1 month później...
Andrzej mam takie pytanie. Będę miał pod dachem dwuspadowym stryszek, który nie będzie ocieplony, będzie widać tylko same dechy od spodu (dach odeskowany z wentylacją wyciętą w kalenicy) Ocieplane oczywiście tylko pomieszczenia mieszkalne pod strychem. Czy pomoiędzy pomieszczeniami a strychem robić jakieś przepusty wentylacyjne?

Mam pytanie: dach jest deskowany+ papa. Teraz przy ocieplaniu i tynkowaniu budynku zauważyłam wywietrzniki, które są na samej górze budynku (parterówka) zaraz pod krokwiami. Dodam, że co krokwia to wywietrznik. Pomijajac wzgledy wizualne wydajem mi się, że coś zostało zle zrobione. Czy tak musi być czy moje obawy są słuszne?

Pytanie do praktyków ( jak zwykle licze szczególnie na udzielenie porady przez Pana Adama :-) : cieśle kończą stawiać krokwie 8x16, na to idzie w mijankę płyta osb-3 grubości 18mm. Krawedzie poziome płyt (dłuższy bok) będą łaczone uchwytami metalowymi w kształcie litery H ( trzy szt. na długości 2,5 metra ) zapewniają dylatację ok. 5mm. Cieśle proponują przybić płyty do krokwi gwoździarką (moga podobno zastosować jakieś gwoździe pierścieniowe). Czy takie rozwiazanie jest poprawne? Moze lepsze byłyby jakieś wkręty do drewna? Jaka długość gwoździ lub wkrętów będzie właściwa? Na płytę położę papę termozgrzewalna 3,5 mm o gramaturze wkładki poliestrowej 180. Papę planuję zgrzać na połaczeniach pionowych ( krótszy bok ). W poziomie górna krawędz papy bedzie mocowana mechanicznie i zakryta potem zakładem drugiego pasa papy. Stad drugie pytanie: czym umocować papę (gwoździami z kołnierzem czy wkrętami), jaka długość ( czy 20 mm bedzie ok ). Gdzieś słyszałem, że gwoździe/wkręty nie powinny przechodzić przez płytę na wylot.

• 2 months później...
Witam mam problem zrobiłem deskowanie dachu 260m2 zaimpregnowałem drewnsolem ze związkami miedzi i chce sie zabierać za papowanie ale ciągle pada deszcz i narazie nie zanosi się na słoneczną pogodę bo mamy październik co robić ????? papować na mokre ??

Pytanie do praktyków ( jak zwykle licze szczególnie na udzielenie porady przez Pana Adama :-) : cieśle kończą stawiać krokwie 8x16, na to idzie w mijankę płyta osb-3 grubości 18mm. Krawedzie poziome płyt (dłuższy bok) będą łaczone uchwytami metalowymi w kształcie litery H ( trzy szt. na długości 2,5 metra ) zapewniają dylatację ok. 5mm. Cieśle proponują przybić płyty do krokwi gwoździarką (moga podobno zastosować jakieś gwoździe pierścieniowe). Czy takie rozwiazanie jest poprawne? Moze lepsze byłyby jakieś wkręty do drewna? Jaka długość gwoździ lub wkrętów będzie właściwa? Na płytę położę papę termozgrzewalna 3,5 mm o gramaturze wkładki poliestrowej 180. Papę planuję zgrzać na połaczeniach pionowych ( krótszy bok ). W poziomie górna krawędz papy bedzie mocowana mechanicznie i zakryta potem zakładem drugiego pasa papy. Stad drugie pytanie: czym umocować papę (gwoździami z kołnierzem czy wkrętami), jaka długość ( czy 20 mm bedzie ok ). Gdzieś słyszałem, że gwoździe/wkręty nie powinny przechodzić przez płytę na wylot.

Moga przybijac gwozdziarka, musza tylko pamietac ze dlugosc powinna byc conajmniej 6 cm, wylacznie z pierscieniami lub krecone,pelne lebki i starac sie nie wbijac lebka za gleboko(minimalnie nizej powiechrzni plyty)

Dla spokojnego Twojego snu niech uzyja tez kilka recznie wbijanych gwozdzi kreconych ktore poprawia mocowanie (reczne mocniej trzymaja)

Gwozdzie do papy z kolnierzem i moga troche wychodzic(20 mm jest OK) i musza byc tez krecone lub z pierscieniami.

Pozdrawiam

ja zrobiłem pełne deskowanie dachu z jodły, wszystko impregnowane

na to dałem membrane Eurowek a na to blachodachówke

teraz zastanawiam się czy nie lepiej bym zrobił, jakbym polożył papę zamiast membrany

co myślicie o tym, czy nie ma to dużego znaczenia przy deskowanym dachu

Z ttego co czytałem na tym forum to są różne opinie na temat czy papa czy folia na deskowanie. Ten co kładł folię mówi że najlepiej folię, podobnie z papą więc trzeba samemu podjąć decyzję.

Zauważyłem tylko, że osoby z branży bardziej skłaniają się ku papie. Ja mam papę. Folię dałem tylko jako ostatni pas przy okapie aby wchodziła mi do rynien bo pewnie papa by się załamała z czasem puszczaona pod kątem.

• 2 weeks później...

Większość przypadków dotyczy poddaszy użytkowych, ja będe miał nieużytkowe a ocieplony bedzie drewniany strop,

zastanawiam się nad OSB + membraną paroprzepuszczalną i chciałem zapytać czy też muszę robić w takim przypadku jakieś wentylacje w kalenicy i okapie czy lepiej OSB zrobić na łączniki H z małymi odstępami, czy wogóle jeżeli tylko strop bedzie ocieplany tym się nie martwić?

I czy wogóle w poddaszu nieużytkowym warto robić deskowanie/osb + pape/folię, czy może sama mębrana starczy, dach odrazu bedzie kryty dachówką ceramiczną?

osb+folia wybralem bo na materiale wyjdzie mnie 1,5tyś różnicy i kolejne oszczędności na robociżnie bo osb i folie położe sam a deskowanie i pape to już raczej nie.

Ja mieszkam w domu w którym na poddaszu od ok 15 lat jest blacha a pod nią folia taka najtańsza z taka wtopioną siatką. Nigdzie nie jest uszkodzona i nic nie cieknie. A powiedzcie ile to wytrzymuje papa bo ja kojarzę dachy z tego materiału jako ciągły remont poszycia.

Jak ktoś ma kasę to niech deskuje ale musi dawać papę tą droszą na pokrycia dachowe bo z papy izolacyjnej zostana fale po pierwszych upałach.

A trwałość foli jest szacowana na kilkaset lat przynajmniej tej z reklamówek :p

thermo skoro jestes w stanie samodzielnie wtargac na dach plyte osb to, dasz rade dach odeskowac a polozyc pape? hmm dasz rade czesto dokanczam roboty na poddaszach ropoczete samodzielnie przez inwestorow i powiem ci, ze potrafia odwalic dobra robote.

dobrze byloby gdyby przestrzen nad stropem byla wentylowana, nie musi to byc typowe okap/kalenica, moga to byc kominki wentylacyjne lprzy dachu czterospadowym ub przy dwuspadowym otwarte szczyty (kratki). w obu przypadkach nalezy pamietac o siatkach "owadostopach".

ja zrobiłem pełne deskowanie dachu z jodły, wszystko impregnowane

na to dałem membrane Eurowek a na to blachodachówke

teraz zastanawiam się czy nie lepiej bym zrobił, jakbym polożył papę zamiast membrany

co myślicie o tym, czy nie ma to dużego znaczenia przy deskowanym dachu

Niestety za kilka lat po foli nie bądze śladu.

Sasiad rozbudowywał dom w którym pod blachą była membrane, która była jak papier- temperatura zrobiła swoje.