Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pełne deskowanie dachu

zakros74

Recommended Posts

a co przy pokryciach blacha?deskowanie i papa?czy raczej sztywne poszycie(deski sosonowe,swierkowe,jodlowe lub topolowe gr.24-25mm szer.12-15 odstep 2-5cm (jesli nie, trzeba ulozyc membrane separacyjna)

odnosnie papy wyczytalem takie stwierdzenie:

nie poleca sie plyt wiorowych zawarte w niej zwiazki chemiczne powoduja korozje blachy tak samo papa -potrzebne zapewnienie cyrkulacji powietrza pod blacha,suszenie blachy

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich

Tak sobie czytam i się zastanawiam:

- jaka jest żywotność papy przybitej "papiakami" bezpośrednio na deski?

- jak z gwarancją producenta takiej papy - ze względu na sposób ułożenia i "konserwacji"? - chyba nie zdejmujecie pokrycia głównego do konserwacji papy :D

- i jak to wszystko się przekłada na żywotność papy w porównaniu do membran dachowych?

pozdrawiam

A jaką konserwację papy masz na myśli skoro nie działa na nią promieniowanie słoneczne jedyny jej zabójca. Czy ściąga się podłogę i wylewkę aby konserwować izolację posadzki? Czy podnosi sie dom aby konserwować izolację ław fundamentowych? :roll: :wink: . Pozdrawiam.

... czy na odeskowany i pokryty papą dach na który planuje położyć blachodachówkę potrzebne są kontrłaty i łaty ??

Czy wystarczy przykręcić blachę do desek ??

Tak potrzebne z następujących powodów:

- skuteczniejsza wentylacja połaci,

- szczelne krycie wstępne (spływająca po papie woda mogłaby powodować przecieki w miejscach nocowania blachodachówki),

- brak mocowania w przypadku trafienia wkrętami pomiędzy deski,

- łaty pozwalają na praktycznie idealne wyrównanie połaci dachu.

Pozdrawiam.

Ale ja nie pytałem o izolację pod posadzką. A czy ktoś tam zaglądał - zaglądnie jak będzie mu coś przeciekać lub pękać i się zdziwi że np papa wyparowała albo styropian.

:o

Chodziło mi o porównanie żywotności tych dwóch materiałów jakimi są folia i papa - bo jeżeli papa nie jest konserwowana to i ją po jakim czasie trafi szlag, przecież na proces starzenia mają wpływ nie tylko promienie słoneczne.

A coś takiego jak zmiana temperatury, zginanie, rozciąganie papy?

I z innej beczki - jakiego rodzaju papy stosujecie na deskowaniu?

moja ekipa robi jednak na zszywki i biją od razu łaty/kontrłaty. PODOBNO to lepsze niż papiaki, które dekarze (niektóre) będą wyciągać bo coś tam (niedosłyszałem o co chodzi) :oops: i ogólnie wychodzą z założenia, że papiaki dziurawię papę....niepotrzebnie.

Mają rację czy to kolejne ułatwienie kosztem jakości

• 4 weeks później...

Przeczytałem ten post od początku do końca i każdy ma swoje argumenty przy których się upiera i już.

deskowanie + papa

wynika to z technologii kładzenia (zgoda)

sama membrana paroprzepuszczalna mocowana do krokwi

ok tylko pod warunkiem, że na całej powierzchni pod tą membraną będzie warstwa która będzie ją chroniła przed działaniem UV (zakryje ją np. warstwa ocieplenia)

deskowanie + membrana paroprzepuszczalna

stosowane w przypadku poddaszy mieszkalnych nad którymi zostaje jeszcze przestrzeń niezamieszkała. Bo przecież chcemy zatrzymać ciepło jak najbliżej poddasza mieszkalnego (ocieplenie ułożone między jętkami), a nie wyprowadzać go pod samą kalenicę.

W tym przypadku membrana między jętkami a kalenicą jest narażona na działanie UV chociażby przez wyłaz dachowy i z gwarancji NICI. WIĘC

bez sensu jest układać deskowanie na połaci dachu od jętek do kalenicy dlatego układa się je (deski) od okapu do kalenicy

Ci którzy pisali, że deskowanie pod membraną jest bez sensu powinni zastanowić się dla którego przypadku (opisanego przeze mnie) udzielali odpowiedzi.

Pozdrawiam forumowiczów

A na jakiej podstawie twierdzisz, że deskowanie ochroni folię od spodu?! Po między deskami bitymi na styk po wyschnięciu tworzą się szczeliny dochodzące nawet do 2 cm. Wniosek z tego taki, że deski nie chronią przed UV czyli deskowanie pod folię nie ma merytorycznego uzasadnienia. Krycie wstępne dla dachu z nieużytkowym poddaszem można by wykonać tak: od okapu do ściany gruba czarna folia budowlana, dalej do jętek folia wysoko paroprzepuszczalna a od jętek do kalenicy gruba czarna folia budowlana. Pozdrawiam.

Widzę, że Andrzej Wilhelmi przyjął strategię krytykowania, a nie poszukiwania rozwiązania dla membrany dachowej.

Każdy wie, że deski rozsychają się dlatego robi się na nich zakład (wycinasz schodzące się boki tych desek). Nawet jak się rozeschną to zakład się zmniejszy ale i tak zostanie.

Zapomniałem dodać do mojej wczorajszej wypowiedzi, że producenci membran dachowych nie zalecają, aby membrany stykały się z zaimpregnowaną więźbą dachową (impregnaty pogarszają właściwości tych membran).

Deski można samemu zaimpregnować na budowie i tyko spodnią część która z membraną nie będzie miała styku.

Po to właśnie deski, żeby membrana była oddzielona, długo żyła, żeby gwarancja była zachowana i żeby spokojnie spać.

Ps.

Myślałem, że liderzy forum udzielają wyczerpujących odpowiedzi na nurtujące forumowiczów pytania

Radzę osobie "MistrzJan" czytanie ze zrozumieniem.

Mnie nic nie nurtuje i nie mam problemu bo swoje rozwiązanie już mam wybrane.

Zamiast przekonywać, żeby położyć dobrą papę podaj rozwiązania z których każdy wybierze te najlepsze dla siebie. Tylko żeby takie rozwiązania podać to trzeba mieć wiedzę - nieprawdaż

Natomiast wielu forumowiczów zwróciło się na tym poście o poradę w kwestii wykorzystania papy, deskowania, membrany. A skoro się takie pytania pojawiły to należy napisać jakie są rozsądne rozwiązania, a wybór zostawić już danemu forumowiczowi.

Na temat papy nie wypowiadałem się bo zrobili to bardzo licznie inni przede mną.

Natomiast nikt nie napisał jak postępować z membraną. Znalazłem tylko komentarze stwierdzające, że nie ma merytorycznego uzasadnienia stosowania deskowania pod membranę.

W określonych przypadkach stosowanie deskowania jest wskazane (patrz wcześniejsza wypowiedź)

Pozdrawiam

Widzę, że Andrzej Wilhelmi przyjął strategię krytykowania, a nie poszukiwania rozwiązania dla membrany dachowej.

Każdy wie, że deski rozsychają się dlatego robi się na nich zakład (wycinasz schodzące się boki tych desek). Nawet jak się rozeschną to zakład się zmniejszy ale i tak zostanie.

Zapomniałem dodać do mojej wczorajszej wypowiedzi, że producenci membran dachowych nie zalecają, aby membrany stykały się z zaimpregnowaną więźbą dachową (impregnaty pogarszają właściwości tych membran).

Deski można samemu zaimpregnować na budowie i tyko spodnią część która z membraną nie będzie miała styku.

Po to właśnie deski, żeby membrana była oddzielona, długo żyła, żeby gwarancja była zachowana i żeby spokojnie spać.

Ps.

Myślałem, że liderzy forum udzielają wyczerpujących odpowiedzi na nurtujące forumowiczów pytania

Folia , która jest przewidziana na deskowanie jest o wiele mocniejsza i inny skład ma niż zwykła. Zresztą co ty myślisz, że folia po zetknięciu z deską zaimpregnowaną po 10 latach zniknie albo przedziurawi sie ? :lol:

Remont dachu robi się średnio co 30-40 lat więc czy będzie papa czy folia i tak będzie zmieniane zapewne. Nie dramatyzuj.

Jak boli cię folia to połóż papę i masz z bańki.

...Każdy wie, że deski rozsychają się dlatego robi się na nich zakład (wycinasz schodzące się boki tych desek).

... producenci membran dachowych nie zalecają, aby membrany stykały się z zaimpregnowaną więźbą dachową (impregnaty pogarszają właściwości tych membran).

Ps.

Z tych Twoich wypowiedzi jasno wynika, że myślenie nie jest Twoją najlepszą stroną.

O jakim wycinaniu desek na zakład piszesz?! :roll:

Podaj choćby jednego producenta, który nie zaleca aby folia stykała się z zaimpregnowaną powierzchnią. Co najwyżej może takie ograniczenie odnosić się do konkretnych impregnatów.

Jaki jest sens impregnacji jednostronnej?! :(

Niby od czego deski mają oddzielać membranę?! :roll:

Nie przedstawiłeś żadnego merytorycznego uzasadnienia stosowania folii na deskowaniu. Mnie to nie dziwi bo takiego uzasadnienia nie ma!!!

Folia na deskowaniu to nieporozumienie i same kłopoty.

Pozdrawiam.

Z tych Twoich wypowiedzi jasno wynika, że myślenie nie jest Twoją najlepszą stroną.

O jakim wycinaniu desek na zakład piszesz?!

O normalnym

Podaj choćby jednego producenta, który nie zaleca aby folia stykała się z zaimpregnowaną powierzchnią. Co najwyżej może takie ograniczenie odnosić się do konkretnych impregnatów.

Zawarte w impregnatach środki solne są agresywne i w styku z membraną pogarszają jej właściwości w miejscach styku.

Jestem ciekaw czy kupując zaimpregnowaną więźbę dachową (w szczególności krokwie - bo to do nich mocujesz membranę; przy założeniu że pod membraną nie będzie deskowania) pytasz czym została zaimpregnowana i jakie jest prawdopodobieństwo, że rzeczywiście środkiem który nie posiadał w swoim składzie tych soli ?

Jaki jest sens impregnacji jednostronnej?!

Niby od czego deski mają oddzielać membranę?!

Od zaimpregnowanej więźby dachowej zawierającej agresywne środki solne (od krokwi - wynika to z kolejności prac dekarskich)

Nie przedstawiłeś żadnego merytorycznego uzasadnienia stosowania folii na deskowaniu. Mnie to nie dziwi bo takiego uzasadnienia nie ma!!!

Folia na deskowaniu to nieporozumienie i same kłopoty.

Oprócz złego wpływu środków solnych dodatkowo w domach gdzie konstrukcja dachu jest krokwiowo-jętkowa deski dodatkowo mają chronić przed UV, jak to napisałem wcześniej (gdzie ocieplenie w przestrzeni od jętek do kalenicy nie występuje i nie chroni przed UV)

Diabeł tkwi w szczegółach: jestem ciekaw czy producent membran uwzględni ci gwarancję na przeciekającą membranę, jeżeli okaże się że środki solne w zaimpregnowanej więźbie dachowej w miejscu styku pogorszyły jej właściwości, albo że membrana była narażona na działanie promieni UV

Pozdrawiam

Czy jesteś w stanie napisać w końcu coś konkretnego?

Jakie "środki solne" są agresywne dla folii i na czym ta agresja ma polegać?

Jak może wnikać z zaimpregnowanej krokwi do folii impregnat niewypłukiwalny?

Jak zamierzasz chronić folię przed impregnowaną kontrłatą?

No i może podasz choćby jednego producenta folii, który zabrania montować swoje wyroby na impregnowanych krokwiach.

Przestań pisać że deski chronią folię przed UV bo nie chronią!

Oczywiście możesz pisać co Ci przyjdzie do głowy tylko warto by się pod tymi rewelacjami czytelnie podpisać. Pozdrawiam.