dekar 16.03.2011 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Ale jeśli te kilka kropel regularnie się dostaje do ocieplenia (w użytkowym poddaszu) i potem nie ma jak odparować (z jednej strony OSB z papą, z drugiej kartongips z folią) to problem może się pojawić. Gdybyś zadał sobie trochę trudu i przeanalizował temat to wiedziałbyś, że należy wykonać szczelinę wentylacyjną między wełną a deską. Wtedy znika niebezpieczeństwo braku możliwości odprowadzenia wilgoci. Natomiast zgadzam się, że pełne deskowanie + papa generalnie wychodzi drożej niż sama membrana (pomijając skrajne przypadki). Oczywiście osobną kwestią jest trwałość i szczelność membrany vs deskowanie+papa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 16.03.2011 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 a ile kosztuje ta mebrana? za metr? Od 2 zł/metr2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nysander 23.07.2011 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 podpinając się pod stary wątek zapytam, jaki rodzaj dachu przy skosach i stropie nad poddaszem lanych? izolacja skosów ze styropianiu czy wełny i na to folia + dachówka czy w tym przypadku też stosuje się deskowanie papę i dopiero dachówkę? patrząc od wewnątrz:tynkskos betonowystyropian + zaciagniecie klejem (czy wełna?)szczelina wentylacyjnafolia (czy deski + papa)łaty, kontrłatydachówka ceramiczna proszę o podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 01.04.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Czy na pełne deskowanie dachu można zastosować deski 19mm? Dlaczego stosuje się 25mm a nie 19mm? Płyty OSB stosować można o wiele cieńsze 10-12mm. podepnę się pod to pytanie. Wszak deska wydaje się być silniejsza od płyty, a musi być grubsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.04.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 (edytowane) Pod krycie wstępne można stosować deski grubości 19 mm. Dlaczego można stosować cieńsze płyty bo płyty pracują inaczej niż wąskie elementy czyli deski. Łatwo to sprawdzić. Wystarczy wyciąć z płyty OSB grubości 25 mm pasek szerokości typowej deski czyli 12~14 cm położyć go na podkładach rozstawionych tak jak krokiew np. 80~90 cm i stanąć. Z pewnością ulegnie złamaniu a taka sama deska nie. Natomiast pod krycie wstępne można stosować już płyty grubości 10~12 mm. Zastosowanie takich desek mogłoby się źle skończyć. Pozdrawiam. Edytowane 6 Kwietnia 2012 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.04.2012 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Pod krycie wstępne można stosować deski grubości 19 mm. Dlaczego można stosować cieńsze płyty bo płyty pracują inaczej niż wąskie elementy czyli deski. Łatwo to sprawdzić. Wystarczy wyciąć z płyty OSB grubości 25 mm pasek szerokości typowej deski czyli 12~14 cm położyć go na podkładach rozstawionych tak jak krokiew np. 80~90 cm i stanąć. Z pewnością ulegnie złamaniu a taka sama deska nie. Natomiast pod krycie wstępne można stosować już płyty grubości 10~12 mm. Zastosowanie takich desek mogłoby się źle skończyć. Pozdrawiam. Częściej chyba są zalecane płyty typu OSB, MFP grubości 18-21 mm ( zależy od finalnego wykończenia i kąta nachylenia dachu ) ale to Pan Andrzej jest tu Guru , ja tak tylko niesmiało piskam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.04.2012 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Grubości, o których piszesz są zalecane pod pokrycie docelowe papa czy gont bitumiczny. Ja natomiast pisałem o podkładzie pod krycie wstępne, które nie przenosi żadnych innych obciążeń (wiatr, śnieg) poza ciężarem własnym i papy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.04.2012 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 OK Może ja jestem taki cykor ale pod dachówkę ceramiczną dałem pełne deskowanie z płyty MFP 18 mm a niej sunx icopala ( mam mały kąt nachylenia dachu 22% - a nad wejściem nawet 16% ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.04.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Nie wiem skąd się biorą takie stwierdzenia deskowanie płytą? Jeżeli już to pokryłem dach płytą a nawet opłytowałem dach bo deskuje się deskami. Przepraszam ale tak sobie dywaguję i te uwagi nie kieruję tylko do Ciebie bo spotykam się z nimi dość często. Nie wiem czy ten produkt Icopala się sprawdzi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 08.04.2012 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Nie wiem skąd się biorą takie stwierdzenia deskowanie płytą? Jeżeli już to pokryłem dach płytą a nawet opłytowałem dach bo deskuje się deskami. Przepraszam ale tak sobie dywaguję i te uwagi nie kieruję tylko do Ciebie bo spotykam się z nimi dość często. Nie wiem czy ten produkt Icopala się sprawdzi. Pozdrawiam. Na razie jest OK, czekam na lato . W moim przypadku jednym z czynników decydujących o wyborze sunx na płytach pod dachówkę ( zamiast membrany bez płytowania - szyko chwytam nomenklaturę, , czy papy na płytach ) jest fakt że zastosowałem ocieplenie międzykrokwiowe i podkrokwiami z styropianu, i zadaniem sunx jest mniejsze ( w stosuku do papy ) nagrzewanie styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 08.04.2012 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 witam, nie wiem czy w dobrym watku pisze, ale spróbuje jaki dach bedzie tanszy - z blachodachówki czy z gontu ?? zakladajac raczej towary z nizszej pólki.. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.04.2012 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Z blachodachówki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 08.04.2012 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 dziekuje - wlasnie tak patrze i chyba cena roznicy to deskowanie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 08.04.2012 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Gont wychodzi taniej. przeliczone. Pisałem o tym. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 08.04.2012 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 jak to ??? - to teraz juz nic nie rozumiem .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 08.04.2012 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Jak widzisz dwu mistrzów dekarskich, dwa różńe zdania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.04.2012 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Pytanie było najtaniej. Przy systemowym rozwiązaniu pod gont bitumiczny płyta OSB grubości minimum 18 mm podkład i gont a przy blachodachówce folia, kontrłata, łata i blachodachowka. Tak na jedno oko różnica o płytę OSB + koszt jej montażu. Do tego najtańsza blacha będzie tańsza od najtańszego gontu (jakieś totalne badziewie). Dla konkretnego dachu można to dokładnie policzyć. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 08.04.2012 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 a co to znaczy systemowe rozwiazanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hary2006 08.04.2012 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 systemowe rozwiązanie pod gont to własnie płyta osb pod gont z naszych wyliczen wychodziło że tansza będzie (dla naszego domu) blachodachówka z pełnym deskowaniem i papowaniem niż gont+osb, więc gdyby zrezygnowac z deskowania to już na pewno robi się taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 08.04.2012 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Pamietaj że przy pelnym deskowaniu będziesz miał usztywnioną wieźbę a trwałość i szczelność membrany zwłasza tej taniej może być dyskusyjna i z najtańszej wersji po kilku latach wyjdzie najdroższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts