Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pełne deskowanie dachu

zakros74

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja osobiście wykonuję tak.

Ponieważ mam strop monolityczny, potrzebowałem 4m3 desek do zrobienia sklepienia. Strop zalany. Zdejmuję deski, czyszczenie, czyszczenie, czyszczenie, później impregnacja i na dach. Powierzchnia dachu u mnie to 270m2, powierzchnia stropu 150m2, brakujące 3 m3 desek zakupuję już z impregnacją. A na końcu papa.

Właśnie szukam chętnych do ubicia dachu deskami i papowania na wrzesień.

Tylko ciekawe czy za 30 lat będzie istniał jeszcze ten producent. Według mnie te wszystkie gwarancje na 30-50 lat to tylko chwyt marketingowy.

Koncern DuPont działa od 1802 roku więc chyba trochę więcej niż 30 lat. To oni pierwsi opracowali i wprowadzili na rynek membrany dachowe, więc pewnie też coś na ten temat wiedzą. Nie będę się zastanawiał co będzie za 30 lat gdy nie wiem co się stanie jutro.

I nigdzie nie napisałem o przewadze folii nad deskowaniem. Rozmawiałem z wykonawcą, z cieślami i podjąłem taką decyzję. I tyle.

W poprzednim domu pomimo deskowania zalało mnie po zimie. Wszystko przez źle zrobione opierzenie komina.

W poprzednim domu pomimo deskowania zalało mnie po zimie. Wszystko przez źle zrobione opierzenie komina.

Można napisać i tak: szalowałem ławy deskami a mimo to przy kominie przecieka

:D

Deskowanie dachu nie jest lekarstwem na źle wykonaną obróbkę komina!

Jeśli chodzi o gwarancję to powinien być tam zapis w stylu "producent nie ponosi odpowiedzialności za .....". To powoduje, że ta gwarancja jest warta tyle co papier na którym ją powielono. I tam wyżej ktoś dobrze napisał, że 30 lat to tylko chwyt reklamowy.

Ale to twój wybór.

a jakie deski nalezy klasc na dach? pewnie najlepiej suche ale czy moga byc szalunkowe czy raczej nie?

Oczywiście, że mogą i jak najbardziej się nadają! Wystarczy tylko lekko oczyścić. W brew pozorom cement doskonale zabezpiecza powierzchnię drewna przed owadami. Należy bezwzględnie usunąć oflisy i zaimpregnować najlepiej impregnatami na bazie związków miedzi. Pozdrawiam.

A ja będę miał folię Tyvek Supro z 30 letnią pisemną gwarancją producenta. Pożyjemy i zobaczymy jak się sprawdzi.

Śmiać mi się chce z tych wszystkich gwarancji 10,20,30 letnich i dożywotnich.

Zapytaj sam siebie jak długo dana firma jest na rynku i co będzie jak się firma zwinie z rynku.

Znam firmy które są na rynku kilka lat a dają gwarancje na kilkanaście lat.

No ale głupich nie sieją .....

A ja będę miał folię Tyvek Supro z 30 letnią pisemną gwarancją producenta. Pożyjemy i zobaczymy jak się sprawdzi.

Zapytaj sam siebie jak długo dana firma jest na rynku i co będzie jak się firma zwinie z rynku.

A mi się chce śmiać z takich postów :)

Doczytaj do końca a potem zabieraj głos.

jak bedzie mnie stac na deski to pewnie odeskuje. bardziej stabilny dach, ciszej, lepsza izolacja, moze scianki na poddaszu przy sufitach nie beda pekac

tak jak pisalem pol roku temu tak zrobilem

deski 450 zeta

papa 15mb - 49,99 zeta

gwozdzie miedzy 4 a 6 zeta za kg

deskowanie 5 zeta

papowanie 5 zeta

koszty niewielkie a moim zdaniem warto

papa

deski 450 zeta? Obecnie przy kończącym się okresie wyrębu ceny kształtują się w Warszawie ok 600-750m3.

masz tu kilka waznych slow

OBECNIE - a ja napisalem ZROBILEM

WARSZAWIE - ja jestem z Torunia a deski kupowalem na mazurach w okolicach Elku/Gizycka jakies 2-3 miesiace temu

bede musial dokupic i zdaje sobie sprawe ze to mnie wyniesie znacznie wiecej :-?

nie palcilem VATu i nie mialem faktury - zreszta drewna i tak sie nie odlicza

A mi się chce śmiać z takich postów :)

Doczytaj do końca a potem zabieraj głos.

O widzę że kolega ma dużo wolnego czasu, czyżby nie było co robić na budowie ?

A może kolega się nie buduje tylko lubi klikać i zabierać głos ?

A tak na poważnie to stwierdzenie n/t zasiewów nie było skierowane do kolegi tylko do innych którzy dają się nabierać na chwyty marketingowe producentów.

A producent zawsze ma sposób żeby się wyłgać z odpowiedzialności: a to brak przeglądów,a to brak konserwacji , a nie taka eksploatacja.

I co będziesz się włóczył po sądach jak ci nie uznają gwarancji po 10latach na dachówkę ? Powodzenia w sporze z producentem.

Ja jestem od klikania a budowlańcy od budowania.

Nie wiem dlaczego odmienność przyjętych założeń/rozwiązań na budowie, wzbudza nerwowe podniecenie u tych, którzy mają inaczej. Chyba nie temu miało służyć forum.

Może i głupich nie sieją.

W umowie z wykonawcą mam również dokładnie opisane warunki gwarancji jak i rękojmii na wybudowany dom.

I jak będzie trzeba to pójdę do sądu, bo od tego jest.

ja deskowałem całość - teraz pozostaje zrobic szczeline wentylacyjna między deskami a wełną o ile to nie jest problem ...

to mam pytanie jak rozwiazaliscie problem doprowadzenia tam powietrza z zewnatrz jezeli ocieplacie domek styropainem

czy ktos z was wstawiał kratki wentylacyjne w styropain ?

inne pomysły ?

pzdr