Andrzej Wilhelmi 23.09.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 czy w pokojach konieczna jest paroizolacja? Chyba Rockwoll nie zaleca takowej w pomieszczeniach suchych Przedstawiciele tej firmy mają miałkie pojęcie o paroizolacji. Powszechnie znane jest twierdzenie: "naszej wełnie wilgoć nie zaszkodzi". Oczywiście ich wełnie nie ale Twojej konstrukcji tak a do tego wykroplona w wełnie para wodna pogorszy pogorszy jej opór cieplny a to się odbije na Twojej kieszeni. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.09.2012 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 [ATTACH=CONFIG]138244[/ATTACH]...Mam nadzieje że moje pytania nie są kompletnie głupie ale po prostu nie znam się na tym zupełnie i proszę o jakąś pomoc. No pewnie, że nie są głupie skoro wiesz o co zapytać. Deskuje się cały dach. Na deski papa. Natomiast izolacja cieplna na skosach i na suficie poddasza. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pies123 24.09.2012 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Dziękuje.I dalej nie wiem co zrobić. Zwiększyć koszt budowy domu o deskowanie z papą. Czy może zamiast tego dać jednak tą membranę zamiast deskowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 25.09.2012 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Dziękuje. I dalej nie wiem co zrobić. Zwiększyć koszt budowy domu o deskowanie z papą. Czy może zamiast tego dać jednak tą membranę zamiast deskowania. ile ludzi, tyle opinii ja mam deskowanie i pape sasiad ma folie - bo o to chodzi? - to sie juz zdazyl nawyzywac, bo uszkodzona w kilku miejscach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 29.09.2012 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 2 lata temu wymieniałem dachówkę, łaty i papę na dachu w Trondheim Norwegia, w paru miejscach stara papa była zniszczona zwłaszcza w okolicach szczytu dachu. I tam właśnie, woda w b. deszczowym Trondheim waliła na pełne deskowanie ileś tam lat. Deskowanie było na pióro wpust więc dość szczelne. I co tego wynikło? Same plusy:yes:.1. Otóż, deski w paru miejscach były zgniłe, ale woda nie zniszczyła wełny która była pod spodem!!!!!!!!!! 2. Trudniej jest uszkodzić taką membranę podczas budowy dachu czy jakiś remontów , przeróbek, niż na dachu bez pełnego deskowania, gdzie można wpaść nogą między łaty.3.Deski usztywniają całą konstrukcje, zmniejsza się ryzyko zwichrowania krokwi, choć te zawsze się trochę zwichrują nie ma bata, takie są moje własne doświadczenia. Ja będę deskował na pewno, i na to membrana wysokoparoprzepuszczalna. Zaznaczam , że wielkim specem od dachów nie jestem. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.10.2012 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Styropian można montować bez folii szczeliny pomiędzy płytami wypełnić pianką. 50 cm to stanowczo za dużo. Moim zdaniem max to 25~30 cm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.11.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 To nie jest wysunięcie bo na całej długości może być podparcie i wszystko będzie OK. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 15.11.2012 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 No to ja się tu pomądrzę- z szalowania stropów zostało tyle desek, że dokupiłam tylko JEDEN metr sześcienny i starczyło na całe odeskowanie mojego dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 15.11.2012 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 No to ja się tu pomądrzę- z szalowania stropów zostało tyle desek, że dokupiłam tylko JEDEN metr sześcienny i starczyło na całe odeskowanie mojego dachu To bardzo mądre posunięcie:bye:. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 15.11.2012 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 (edytowane) To bardzo mądre posunięcie:bye:. Jan. Dziękuję. To zasługa tylko moich Mróweczek /ekipy/, które wspierały mnie Bab Budowniczego oraz Kierownika, który przegonił jedną pewną ekipę gdy tylko podeszli... A na wątkach o pokryciu dachu nabieram rozpędu przed następnym starciem z przeciwnościami... Edytowane 15 Listopada 2012 przez GraMar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusultra 01.12.2012 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Przy tak długim oczekiwaniu na krycie docelowe powinno się zastosować papę termozgrzewalną wierzchniego krycia. Papę przed promieniowaniem UV chroni posypka mineralna. Wracając do dylematu papa na deskowaniu czy folia na deskowaniu nasuwa się pytanie: jaki jest sens deskowania dachu pod folię skoro ona tego nie wymaga? Jak decydujemy się na folię to nie deskujmy dachu. Pozdrawiam. Niektórzy deskują dach w celu jego usztywnienia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 01.12.2012 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 a cóż to zmienia w temacie papa czy folia na pełnym deskowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.12.2012 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Niektórzy deskują dach w celu jego usztywnienia... To tylko dodatkowa funkcja deskowania gdyż do uzyskania tego celu są znacznie tańsze metody. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gurek 02.12.2012 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Mam pytanie o deskowanie i izolacje.Poddasze użytkowe jest ocieplone nad stropem- folia, 25 cm wełny. Nad poddaszem znajduje się trójkąt strychu, który niedawno ociepliłem tą tanią Castoramowską wełną mineralna (15 cm grubości). Różnica była mocno odczuwalna, bo już po położeniu połowy ocieplenia, na piętrze zrobiło się cieplej.Do czego jednak zmierzam. Zastanawiam się czy na siłe powiększać warstwe wentylacyjną nad wełną (która właściwie dochodzi do desek pokrytych papą, pod dachówką). Włąsciwie to nad stropem poddasza jest już folia paraoizolazycjna, a na strychu nie ma niczego co dawało by wilgoć. Deskowanie do zbyt szczelnych nie należy, zwłaszcza w oklicacj kilku wyglądających na zewnątrz kominków wnetylaycjnych.Poprawiać wełne? NIe martwić się za bardzo? Ograniczyć sie jeszze do pokrycia wełny na strychu folią (co pewnie i tak zrobie)?Radźcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.12.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Szczelina i to drożna misi być obowiązkowo! Wylot w kalenicy. W Twoim przypadku wystarczyło dołożyć wełny poziomo. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gurek 02.12.2012 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 (edytowane) Strych robi za dodatkowy schowek na ... mnóstwo różnych rzeczy więc nie wchoziło w gre kładzenie w poziomie. Dzieki za rade- musze zatem jakoś poprzesuwać tę wełnę (odsunąć od desek) Pzdr Edytowane 3 Grudnia 2012 przez gurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franelka1 27.12.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 No to ja się tu pomądrzę- z szalowania stropów zostało tyle desek, że dokupiłam tylko JEDEN metr sześcienny i starczyło na całe odeskowanie mojego dachu No właśnie ja też mam masę desek z szalowania stropu i się wożę myślami, co dalej. Te deski to nie były niczym impregnowane. Rozumiem, że na dach trzeba by je jakoś ręcznie zaimpregnować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 27.12.2012 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 No właśnie ja też mam masę desek z szalowania stropu i się wożę myślami, co dalej. Te deski to nie były niczym impregnowane. Rozumiem, że na dach trzeba by je jakoś ręcznie zaimpregnować? Nie było czasu na impregnacje w trakcie budowy-deski były czas zapracowane a nowe z samochodu powędrowały natychmiast do deskowania. Zastanawiam się, kiedy je teraz impregnować, czym i jak! Zczerniały i wyglądają paskudnie, a nowe, które pozostały i nie były użyte-wyglądają jeszcze gorzej z powodu wadliwego składowania w budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 28.12.2012 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 No właśnie ja też mam masę desek z szalowania stropu i się wożę myślami, co dalej. Te deski to nie były niczym impregnowane. Rozumiem, że na dach trzeba by je jakoś ręcznie zaimpregnować? Ja nająłem dwóch młodych chłopaków do skrobania betonu z desek i malowania ich dwustronnie impregnatem. Do skrobania dałem im naostrzone skrobaki do lodu (na chodnikach) na długim kiju, pędzle na długim kiju i łapkę do gwoździ. Ok 11m^3 desek robili ok tygodnia, ale efekt bardzo dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franelka1 28.12.2012 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Ja nająłem dwóch młodych chłopaków do skrobania betonu z desek i malowania ich dwustronnie impregnatem. Do skrobania dałem im naostrzone skrobaki do lodu (na chodnikach) na długim kiju, pędzle na długim kiju i łapkę do gwoździ. Ok 11m^3 desek robili ok tygodnia, ale efekt bardzo dobry. Zrobię chyba podobnie. Uważam, że koniecznie należałoby zaimpregnować deski przed położeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts