Jan P. 04.03.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Papa na tkaninie poliestrowej jest duuużo mocniejsza. Weż w ręke to się przekonasz. Ta cena za Wernera jest zastanawiająco niska. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 04.03.2013 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Panowie przyznam się że anie jednej ani drugiej nie widziałem i nie dotykałem, ale porównuję na stronie producenta parametry: EXTRA WERNER ++ podkład Typ T PYE PV200 S4O Właściwości mechaniczne przy rozciąganiu - maksymalna siła rozciągająca: -kierunek wzdłuż 900N/50mm -kierunek w poprzek 600N/50mm W dodatku ta papa jest jak guma Właściwosci mechaniczne przy rozciąganiu - wydłużenie przy maksymalnej sile rozciągającej -kierunek wzdłuż 45% -kierunek w poprzek 55% MOCNY WERNER podkład G200 S40 Właściwości mechaniczne przy rozciąganiu - maksymalna siła rozciągająca: -kierunek wzdłuż 1400N/50mm -kierunek w poprzek 2200N/50mm W dodatku ta papa nie jest podatna na odkształcenia w swej płazczyźnie Właściwosci mechaniczne przy rozciąganiu - wydłużenie przy maksymalnej sile rozciągającej -kierunek wzdłuż 7% -kierunek w poprzek 7% Wieć Panie MistrzJan-ie, wrażenie może swoje ale parametry swoje. Sam swoje przed wyborem papy wiec chętnie poznam zdanie znawców tematu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 04.03.2013 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 dla mnie nie ma większych znawców od naszych dwóch mistrzów Andrzeja i Jana... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.03.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Bardzo dziękuję za miłe słowa choć nie zasługuję na tak wysoką ocenę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 05.03.2013 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Dziękuję. Tym bardziej nie zasługuję. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 05.03.2013 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Ciekawe vega co chcesz że tak smarujesz. Ale ze stwierdzeniem się zgadzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 05.03.2013 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 A czy ktoś wtajemniczony mi poradzi ja obliczyć ile m3 deski zamówic do deskowania - UWAGA UWAGA UWAGA - na dach wielospadowy !? mam 250m2 (bez potrącenia okien, kominów) x 0,025cm = 6.25cm3 czyli zamówić 7.00m3 ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 05.03.2013 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Z pewnością nie będzie za dużo bo to około 11% więcej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ENDO 06.03.2013 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Rozumiem - w przypadku dachu nie chcę eksperymentować więc zdecyduję się na zwykłą papę. Zaproponowano mi papę WERNER (modyfikowana SBS) o symbolu PYE PV200 S40 (za 10,45 zł brutto - cena chyba do przyjęcia). Co Pan o niej sądzi? No właśnie, jaka papa? Czym się kierować (cena, właściwości cieplne) ? Co polecają rekiny FM sekcja dachy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_Idaredy 19.03.2013 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Panie Andrzeju,a jak połączyć pełne deskowanie z papą o pokrycie dachu pianką PIR ?jest na to jakiś sposób ? a może wtedy są zupełnie inne warstwy w dachu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.03.2013 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Nie bardzo rozumiem pytanie. Proszę sprecyzować co ma być na dachu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ganbu 22.03.2013 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Czego nie rozumie najlepszy doradca? Człowiek ma dach pokryty deskami i papą i się pyta co należy zrobić żeby położyć ocieplenie z poliuretanu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 22.03.2013 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Czego nie rozumie najlepszy doradca? Człowiek ma dach pokryty deskami i papą i się pyta co należy zrobić żeby położyć ocieplenie z poliuretanu. Chociażby taka prosta sprawa jak na czy pod. To chyba też istotna informacja. A pianka zamknięto komórkowa czy otwarto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 22.03.2013 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Czego nie rozumie najlepszy doradca? Człowiek ma dach pokryty deskami i papą i się pyta co należy zrobić żeby położyć ocieplenie z poliuretanu. tak naprawdę ja też nie zrozumiałem tego pytania. No ale G*anbu wie wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.03.2013 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Czego nie rozumie najlepszy doradca? Skoro rozumiesz to udziel kompetentnej porady. Na jakiej podstawie wnioskujesz, że dach jest już wykonany? Zainteresowany nie pytał co należy zrobić tylko jak połączyć. Zadałem zatem pytanie jakie warstwy na dachu? Z odpowiedzi wynikałoby jaka kolejność warstw. Telepatia to dobra rzecz ale ja takich zdolności nie posiadam. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_Idaredy 22.03.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 to może inaczej zastanawiam sie nad 3 opcjami: 1) wełna + pełne deskowanie z papą - tu jest wszystko jasne - to miałem też w planie... ostatnio zacząłem sie zastanawiać jak zmniejszyć grubość ocieplenie nie tracąc poddasza i wymyśliłem te płyty 50mm i jak w tych wariantach powinno to wyglądać ? 2) wełna + płyty PIR/PUR nakrokwiowo - tu pytanie co dalej ? jakieś deskowanie, papa etc czy tego już sie wtedy nie robi? 3) piana (jaka?) + płyty PIR/PUR nakrokwiowo - tu pytania jak wyżej - jak to zrobić kolejno warstwami żeby było ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.03.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Można samą piankę a wówczas na krokwiach deski ażurowo, płyta np.PIR PLUS Baudera grubość minimum 14 cm mocowana do krokwi długimi wkrętami przez kontrłatę grubości 4 cm, następnie łaty mocowane wkrętami do kontrłat i pokrycie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_Idaredy 23.03.2013 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 czyli wtedy juz sie nie deskuje ?? stosowac wtedy gdzies folie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.03.2013 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 Te płyty mają zewnętrzną warstwę (papę), która stanowi krycie wstępne więc żadna folia nie jest potrzebna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olko7 25.03.2013 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 WitamPodłączę się do tematu termoizolacji nakrokwiowej.Chodzi mi o zadaszenie dobudowanego pokoju o wymiarach ok. 3,5m x 5,5m.Konstrukcja od dołu ma być widoczna, czyli krokwie + boazeria na nich.Na boazerie np. wspomniana tutaj PIR PLUS Baudera przymocowana wkrętami przez kontrłatę.Nie wiem czy pomiędzy boazerią a PIR dać jakąś folię?Pokrycie to papa lub gont (mały spad dachu).Czyli bezpośrednio na kontrłaty przykręcam np. osb i na to izolacja, czy jakoś inaczej?Albo lepiej coś takiego:http://www.bauder.pl/pl/dachy-strome/produkty/termoizolacja/dachy-z-pokryciem-metalowym/bauderpir-mde.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts