Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pełne deskowanie dachu

zakros74

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Panowie przyznam się że anie jednej ani drugiej nie widziałem i nie dotykałem, ale porównuję na stronie producenta parametry:

EXTRA WERNER ++ podkład Typ T PYE PV200 S4O

Właściwości mechaniczne przy rozciąganiu - maksymalna siła rozciągająca:

-kierunek wzdłuż 900N/50mm

-kierunek w poprzek 600N/50mm

W dodatku ta papa jest jak guma :-)

Właściwosci mechaniczne przy rozciąganiu - wydłużenie przy maksymalnej sile rozciągającej

-kierunek wzdłuż 45%

-kierunek w poprzek 55%

MOCNY WERNER podkład G200 S40

Właściwości mechaniczne przy rozciąganiu - maksymalna siła rozciągająca:

-kierunek wzdłuż 1400N/50mm

-kierunek w poprzek 2200N/50mm

W dodatku ta papa nie jest podatna na odkształcenia w swej płazczyźnie

Właściwosci mechaniczne przy rozciąganiu - wydłużenie przy maksymalnej sile rozciągającej

-kierunek wzdłuż 7%

-kierunek w poprzek 7%

Wieć Panie MistrzJan-ie, wrażenie może swoje ale parametry swoje.

Sam swoje przed wyborem papy wiec chętnie poznam zdanie znawców tematu ...

Rozumiem - w przypadku dachu nie chcę eksperymentować :) więc zdecyduję się na zwykłą papę.

Zaproponowano mi papę WERNER (modyfikowana SBS) o symbolu PYE PV200 S40 (za 10,45 zł brutto - cena chyba do przyjęcia).

Co Pan o niej sądzi?

No właśnie, jaka papa? Czym się kierować (cena, właściwości cieplne) ? Co polecają rekiny FM sekcja dachy ? :D

• 2 weeks później...
Czego nie rozumie najlepszy doradca? Człowiek ma dach pokryty deskami i papą i się pyta co należy zrobić żeby położyć ocieplenie z poliuretanu.

Chociażby taka prosta sprawa jak na czy pod. To chyba też istotna informacja. A pianka zamknięto komórkowa czy otwarto.

Czego nie rozumie najlepszy doradca?

Skoro rozumiesz to udziel kompetentnej porady. Na jakiej podstawie wnioskujesz, że dach jest już wykonany? Zainteresowany nie pytał co należy zrobić tylko jak połączyć. Zadałem zatem pytanie jakie warstwy na dachu? Z odpowiedzi wynikałoby jaka kolejność warstw. Telepatia to dobra rzecz ale ja takich zdolności nie posiadam. Pozdrawiam.

to może inaczej :)

zastanawiam sie nad 3 opcjami:

1) wełna + pełne deskowanie z papą - tu jest wszystko jasne - to miałem też w planie...

ostatnio zacząłem sie zastanawiać jak zmniejszyć grubość ocieplenie nie tracąc poddasza i wymyśliłem te płyty 50mm

i jak w tych wariantach powinno to wyglądać ?

2) wełna + płyty PIR/PUR nakrokwiowo - tu pytanie co dalej ? jakieś deskowanie, papa etc czy tego już sie wtedy nie robi?

3) piana (jaka?) + płyty PIR/PUR nakrokwiowo - tu pytania jak wyżej - jak to zrobić kolejno warstwami żeby było ok.

Można samą piankę a wówczas na krokwiach deski ażurowo, płyta np.PIR PLUS Baudera grubość minimum 14 cm mocowana do krokwi długimi wkrętami przez kontrłatę grubości 4 cm, następnie łaty mocowane wkrętami do kontrłat i pokrycie. Pozdrawiam.

P1040290.jpg

P1040065.jpg

Witam

Podłączę się do tematu termoizolacji nakrokwiowej.

Chodzi mi o zadaszenie dobudowanego pokoju o wymiarach ok. 3,5m x 5,5m.

Konstrukcja od dołu ma być widoczna, czyli krokwie + boazeria na nich.

Na boazerie np. wspomniana tutaj PIR PLUS Baudera przymocowana wkrętami przez kontrłatę.

Nie wiem czy pomiędzy boazerią a PIR dać jakąś folię?

Pokrycie to papa lub gont (mały spad dachu).

Czyli bezpośrednio na kontrłaty przykręcam np. osb i na to izolacja, czy jakoś inaczej?

Albo lepiej coś takiego:

http://www.bauder.pl/pl/dachy-strome/produkty/termoizolacja/dachy-z-pokryciem-metalowym/bauderpir-mde.html