Jan P. 25.03.2013 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Daj folię i to szczelną aby nie było dyfuzji pary. Na nieduży spadek gont nie nadaje się. Tylko papa termozgrzewalna. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.03.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Przy płaskim dachu na boazerię można położyć jako paroizolacje grubą folię budowlaną, na nią styropian jednostronnie laminowany papą mocowany mechanicznie w miejscu krokwi i papę nawierzchniową termozgrzewalną. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olko7 26.03.2013 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Dzięki za odpowiedzi.Czyli np. systemowe rozwiązanie baudera:http://www.bauder.pl/pl/dachy-plaskie/uklady-systemowe/budownictwo-nowe/uklady-na-drewnie/przyklad-3.htmlale zamiast 4 czyli BauderTHERM DS1 DUO można dać folię budowlaną,a płyty PIR chyba też mechanicznie przymocować do krokwi?albo wzorować się na czymś takim, ale to jest zalecane dla dachów stromych:http://www.bauder.pl/pl/dachy-strome/rozwiazania-systemowe/budownictwo-nowe/dom-niskoenergetyczny/neh-przyklad-4.htmlStyropian pewnie wyjdzie dużo taniej, tylko jaka wtedy musi być jego grubość?PIR to chyba połowa grubości styropianu przy tej samej izolacyjności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.03.2013 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Na płaskim dachu grubość nie ma znaczenia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olko7 26.03.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Na płaskim dachu grubość nie ma znaczenia. Pozdrawiam. Tego nie rozumię. Chyba że chodzi o to, że możemy zastosować gorszą grubą izolacje, zamiast lepszej cienkiej. Tego styropianu chyba z 25cm by się przydało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 26.03.2013 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Andrzeju, grubość ma znaczenie:) Tak, przydałoby się te 25 cm. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.03.2013 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 No oczywiście, że ma! Ja pisałem to w takim sensie, że można dać grubszy materiał ale tańszy bo niema potrzeby dawania cieńszego droższego. Na dachu skośnym jest dość istotne aby materiał izolacyjny był możliwie cienki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olko7 27.03.2013 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Podsumowując - krokwie, boazeria, paroizolacja, jako termoizolacja wg uznania plyty PIR lub styropianowe, ale jedne i drugie z jakąś powłoką bitumiczną i na to papa termozgrzewalna.Rozumię, że mocowanie płyt do krokwi przy pomocy długich śrub będzie wystarczające?I jeszcze jedno czy dach o spadzie ok. 10% możemy traktować jako płaski?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 27.03.2013 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Tak. Płaściutki. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek323 08.04.2013 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Witam,mam zamiar deskować całą "konstrukcję prefabrykowaną " i teraz mam pytanie deskować ją deskami z tartaku(nie do końca suche),deskami takimi suchymi jak konstrukcja ,czy płytą osb !? już zgłupiałem i niewiem .jaką papaę na to dać ponieważ ktoś mi mówił ze papaę taką ze sreberkiem na zewnątrz ?!doradzcie coś prosz bo już niedługo będę deskował !Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juziomen 08.04.2013 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 (edytowane) W ramach przypomnienia otrzymałem od Pana Andrzeja informację na temat papy i osb3. Dalej uważam że sugestia Pana Andrzeja jest słuszna (moje odczucie) ale ostatnio podczas dyskusji z znajmymi zarzuno mi, że taki dach nie ma prawa oddychać ( chodzi o wyjście wilgoci z domu --> zarzucono że tak szczelny dach osb + papa nie może przepuścić wilgoci wychodzącej z domu nawet z zastosowaniem szczeliny 2-3 cm za wełną.) Proszę popatrzeć na dach z załącznika ( to mój) .. z tego co mi wiadomo nie ma problemu z wentylacją kalenicy ( lewa strona dachu na screenie) gdyż płyt OSB można nie łączyć na środku ( a papę naciąć na całej długości kalenicy) + dachowki wentylacyjne i dachowki wentylacyjne kalenicowe... wtedy szczelina wentylacyjna ( ta pomiędzy ocieleniem a płytą OSB) będzie miała wylot na górze. Czy jest to prawidłowe rozwiązanie? Pytanie co z drugą częścią domu ( z 4 belkami idącymi z każdego naroża domu a łączącymi się w szczycie) .. tutaj nie da się tego tak zrobić. Jakieś sugestie ? Edytowane 8 Kwietnia 2013 przez Juziomen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 08.04.2013 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Tak samo wszystkie pola skośne przy kopertówce można bez problemu zwentylować. Pisałem o tym. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juziomen 08.04.2013 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 (edytowane) Hej - a masz jakiś link do tego wątku ? Bo nie do końca wiem jak to zrobic... + czy przy zastosowaniu dachówki wentylacyjnej kalenicowej powinno się jeszcze dodatkowo poniżej dodawć normlaną dachówkę wentylacyjną ? Czy to zbędne ... Edytowane 8 Kwietnia 2013 przez Juziomen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juziomen 08.04.2013 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Wentylacja to podstawa!!!! Nie wiem dla czego wszyscy obawiają się przecieku z zewnątrz, który jest praktycznie nie możliwy a jakoś nikt nie obawia się wilgoci z wewnątrz powstałej w wyniku kondensacji pary wodnej! Pozdrawiam. Czy zatem szczelina 2 do 5 cm zapobiegnie kondensacji pary wodnej? Skąd pewność że nie będzie grzyba ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.04.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Sama szczelina nie zapobiegnie musi być jeszcze wlot i wylot. A ta pewność jest z wieloletniej praktyki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juziomen 10.04.2013 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Sama szczelina nie zapobiegnie musi być jeszcze wlot i wylot. A ta pewność jest z wieloletniej praktyki. Pozdrawiam. Dziękuje za informacje. Nasuwa mi się zatem pytanie jak to zrobić w podbitce drenianej ( pióro0-wpust) robionej na skrzynkę ... wiercić w niej dziurki ? Dodatkowo co Pan sądzi o piance poliuretanowej na ocieplenie poddasza? Jakoś mam dużą obawę aby aplikować to bezpośrednio na płytę OSB ( dachówka-łaty-kontrałty-pap-osb3) ... wtedy nie da się zrobić żadnej szczeliny .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.04.2013 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 W podbitce należy wyciąć otwory i wstawić tam kratki osłaniające lub wykonać szczelinę szerokości 2 cm na całej długości. Nie jestem zwolennikiem izolowania metodą natryskową a już jestem całkiem przeciwny stosowania jej bezpośrednio na deski lub OSB. Wykonawcy tego systemu zmieniają sposób nakładania montując specjalną siatkę w odległości ~3 cm od deskowania i dopiero na tą siatkę natryskują piankę uzyskując szczelinę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juziomen 11.04.2013 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 W podbitce należy wyciąć otwory i wstawić tam kratki osłaniającel Czy mógłby Pan podać link \ nazwę takiej kratki osłaniającej? Nigdzie nie mogę tego znaleźć... Dziękuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.04.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę hasło "kratka wentylacyjna". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 26.06.2013 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 zacząłem się zastanawiać nad deskowaniem + papa i mam pytania:1. Czy OSB 10~12mm wystarczy na dach o kącie 35 stopni, rozstaw krokwi 80cm2. Czy mogę również zastosować płytę MFP jeśli akurat będzie w lepszej cenie?3. Jaką tanią a dobrą papę użyć? Może ktoś wie co jest aktualnie dostępne w dobrej cenie.4. Jak powinny prawidłowo wyglądać obróbki przy rynnie oraz przy ścianie szczytowej?5. Dach chcę ocieplać wełną rockwool toprock super z rolki. Krokwie będę miał 20cm. Czy mogę dać wełnę 18cm czy lepiej 16cm? Czy przy tej wełnie wystarczy samo jej ułożenie między krokwiami czy muszę zastosować jakiś patent aby mieć pewność, że będzie zachowana szczelina wentylacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts