Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pełne deskowanie dachu

zakros74

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przy płaskim dachu na boazerię można położyć jako paroizolacje grubą folię budowlaną, na nią styropian jednostronnie laminowany papą mocowany mechanicznie w miejscu krokwi i papę nawierzchniową termozgrzewalną. Pozdrawiam.

Dzięki za odpowiedzi.

Czyli np. systemowe rozwiązanie baudera:

http://www.bauder.pl/pl/dachy-plaskie/uklady-systemowe/budownictwo-nowe/uklady-na-drewnie/przyklad-3.html

ale zamiast 4 czyli BauderTHERM DS1 DUO można dać folię budowlaną,

a płyty PIR chyba też mechanicznie przymocować do krokwi?

albo wzorować się na czymś takim, ale to jest zalecane dla dachów stromych:

http://www.bauder.pl/pl/dachy-strome/rozwiazania-systemowe/budownictwo-nowe/dom-niskoenergetyczny/neh-przyklad-4.html

Styropian pewnie wyjdzie dużo taniej, tylko jaka wtedy musi być jego grubość?

PIR to chyba połowa grubości styropianu przy tej samej izolacyjności.

Na płaskim dachu grubość nie ma znaczenia. Pozdrawiam.

Tego nie rozumię.

Chyba że chodzi o to, że możemy zastosować gorszą grubą izolacje, zamiast lepszej cienkiej.

Tego styropianu chyba z 25cm by się przydało?

No oczywiście, że ma! Ja pisałem to w takim sensie, że można dać grubszy materiał ale tańszy bo niema potrzeby dawania cieńszego droższego. Na dachu skośnym jest dość istotne aby materiał izolacyjny był możliwie cienki. Pozdrawiam.

Podsumowując - krokwie, boazeria, paroizolacja, jako termoizolacja wg uznania plyty PIR lub styropianowe, ale jedne i drugie z jakąś powłoką bitumiczną i na to papa termozgrzewalna.

Rozumię, że mocowanie płyt do krokwi przy pomocy długich śrub będzie wystarczające?

I jeszcze jedno czy dach o spadzie ok. 10% możemy traktować jako płaski?

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Witam,mam zamiar deskować całą "konstrukcję prefabrykowaną " i teraz mam pytanie deskować ją deskami z tartaku(nie do końca suche),deskami takimi suchymi jak konstrukcja ,czy płytą osb !? już zgłupiałem i niewiem .jaką papaę na to dać ponieważ ktoś mi mówił ze papaę taką ze sreberkiem na zewnątrz ?!doradzcie coś prosz bo już niedługo będę deskował !Pozdrawiam:)

W ramach przypomnienia otrzymałem od Pana Andrzeja informację na temat papy i osb3.

Dalej uważam że sugestia Pana Andrzeja jest słuszna (moje odczucie) ale ostatnio podczas dyskusji z znajmymi zarzuno mi, że taki dach nie ma prawa oddychać ( chodzi o wyjście wilgoci z domu --> zarzucono że tak szczelny dach osb + papa nie może przepuścić wilgoci wychodzącej z domu nawet z zastosowaniem szczeliny 2-3 cm za wełną.)

Proszę popatrzeć na dach z załącznika ( to mój) .. z tego co mi wiadomo nie ma problemu z wentylacją kalenicy ( lewa strona dachu na screenie) gdyż płyt OSB można nie łączyć na środku ( a papę naciąć na całej długości kalenicy) + dachowki wentylacyjne i dachowki wentylacyjne kalenicowe... wtedy szczelina wentylacyjna ( ta pomiędzy ocieleniem a płytą OSB) będzie miała wylot na górze. Czy jest to prawidłowe rozwiązanie?

Pytanie co z drugą częścią domu ( z 4 belkami idącymi z każdego naroża domu a łączącymi się w szczycie) .. tutaj nie da się tego tak zrobić. Jakieś sugestie ?

Screen.jpg

Edytowane przez Juziomen

Wentylacja to podstawa!!!! Nie wiem dla czego wszyscy obawiają się przecieku z zewnątrz, który jest praktycznie nie możliwy a jakoś nikt nie obawia się wilgoci z wewnątrz powstałej w wyniku kondensacji pary wodnej! Pozdrawiam.

Czy zatem szczelina 2 do 5 cm zapobiegnie kondensacji pary wodnej? Skąd pewność że nie będzie grzyba ...

Sama szczelina nie zapobiegnie musi być jeszcze wlot i wylot. A ta pewność jest z wieloletniej praktyki. Pozdrawiam.

Dziękuje za informacje.

Nasuwa mi się zatem pytanie jak to zrobić w podbitce drenianej ( pióro0-wpust) robionej na skrzynkę ... wiercić w niej dziurki ?

Dodatkowo co Pan sądzi o piance poliuretanowej na ocieplenie poddasza? Jakoś mam dużą obawę aby aplikować to bezpośrednio na płytę OSB ( dachówka-łaty-kontrałty-pap-osb3) ... wtedy nie da się zrobić żadnej szczeliny ..

W podbitce należy wyciąć otwory i wstawić tam kratki osłaniające lub wykonać szczelinę szerokości 2 cm na całej długości. Nie jestem zwolennikiem izolowania metodą natryskową a już jestem całkiem przeciwny stosowania jej bezpośrednio na deski lub OSB. Wykonawcy tego systemu zmieniają sposób nakładania montując specjalną siatkę w odległości ~3 cm od deskowania i dopiero na tą siatkę natryskują piankę uzyskując szczelinę. Pozdrawiam.

• 2 months później...

zacząłem się zastanawiać nad deskowaniem + papa

i mam pytania:

1. Czy OSB 10~12mm wystarczy na dach o kącie 35 stopni, rozstaw krokwi 80cm

2. Czy mogę również zastosować płytę MFP jeśli akurat będzie w lepszej cenie?

3. Jaką tanią a dobrą papę użyć? Może ktoś wie co jest aktualnie dostępne w dobrej cenie.

4. Jak powinny prawidłowo wyglądać obróbki przy rynnie oraz przy ścianie szczytowej?

5. Dach chcę ocieplać wełną rockwool toprock super z rolki. Krokwie będę miał 20cm. Czy mogę dać wełnę 18cm czy lepiej 16cm? Czy przy tej wełnie wystarczy samo jej ułożenie między krokwiami czy muszę zastosować jakiś patent aby mieć pewność, że będzie zachowana szczelina wentylacyjna.