Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pełne deskowanie dachu

zakros74

Recommended Posts

ad. 1. Wystarczy.

ad. 2. Możesz cokolwiek co podtrzyma papę.

ad. 3. Trudno znaleźć tanie i dobre ja stosuję podkładową termozgrzewalną na włókninie poliestrowej o grubości minimum 3 mm.

ad. 4. Dobrze.

ad. 5. Niezbędne minimum to drożna szczelina 2 cm. Można podbić krokwie lub zastosować więcej w poprzek.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a przy małym kącie dachu (18 stopni) zalacano mi podwójne krycie 2 x papa.

jaka pod a jaka na górę? czy rozwiązanie:

1. Na spód podkładowa, słabsza jakościowo - "tania"

2. na wierzch - termozgrzewalna - wierzchnia, lepsza jakościowo

jest oczywiście pełne deskowanie. Będzie dachówka ceramiczna.

dziękuję za radę i pozdrawiam

Pewnie jak poszukasz to trafisz na informacje, że albo wariant lepszy - papa z asfaltu mod. SBS na osnowie poliestrowej albo wariant tańszy - markowa papa na tekturze - dlaczego akurat tak to nie wiem :)

Ale z drugiej strony dla dachu powiedzmy 180m2 to różnica w cenie będzie 1000zł co wydaje mi się bez większego znaczenia biorąc pod uwagę całe koszty budowy.

Większe koszty to deskowanie i robocizna (nabicie desek) i tu chyba lepiej OSB niż deski, materiał droższy nieco ale każda płyta taka sama, ładnie można na zakładkę kłaść każdy kolejny rząd, mniej gwoździ do bicia i łatwiej się tego doliczyć niż jak ci z tartaku auto deski przywiozą nie wiadomo czy dobrze zaimpregnowanej a i na ilości pokombinowane, moim zdaniem lepsze rozwiązanie od desek. Jak się robi nadbitkę z boazerii 19mm to najlepiej 18mm OSB - nie trzeba zestrugiwać krokwi czy podkładać kontrłat by uzyskać poziom. Ale to tylko takie moje przemyślenia coraz lepiej doinformowanego laika w temacie dachów.

Z Twojej wypowiedzi widać, że już nie jesteś laikiem. Potrafisz ważyć argumenty.

Wracając doi meritum zdecydowanie papa modyfikowana. Jest bardziej elastyczna dobrze obciska gwoździe gwarantując szczelność. Pozdrawiam.

• 2 weeks później...

Witam

Zostały mi dechy 32 mm po deskowaniu, ale majster mówi że to drugi gatunek i mogę sobie w dach jakiegoś robaka wprowadzić. Czy jakaś kąpiel tych dech w chemii nie załatwi sprawy? I w ogóle czy 32 mm to nie za dużo? Konstrukcja dachu solidna więc tu chyba nie będzie problemu.

Martwią mnie te potencjalne robaki, ale te dechy na zdrowe wyglądają łącznie ze stropem to już 3 beton w ryzach utrzymują...

Pozdrawiam

Witam,

Zostało mi około 8 m3 desek calowych po szalunku ze stropu. Chciałbym " wrzucić" je na nad.

Co powinienem położyć na deski, membranę czy papę ?

Jeden dekarz odradzał kładzenie papy i proponuje membranę DORKEN VITTAX twierdząc, że papa zatrzyma w środku wilgoć z desek oraz z budynku.

co o tym sądzicie ? jakieś sugestie ?

Pozdrawiam

Papa podkładowa, termozgrzewalna, modyfikowana SBS, na włókninie poliestrowej grubości minimum 3 mm. Dach musi być wykony tak aby była drożna szczelina wentylacyjna pomiędzy izolacją cieplną a deskami lub OSB. Odległość pomiędzy izolacją cieplną a deskami minimum 2 cm. Szczelina powinna mieć zapewniony wlot powietrza w okolicach okapu i wylot w kalenicy. Pozdrawiam.

Witajcie.

Przede mną dach i cała masa niewiadomych. Część z nich już jakoś obczytałem i ogarniam temat natomiast jedno pytanie ciągle nie daje mi spokoju.

Dach ma być z pełnym deskowaniem+papa+dachówka. Mnie natomiast chodzi o to czy na krokwie (pod deski) dawać folie (jaką?). Jedni piszą, że trzeba inni, że jak jest papa to nie trzeba. Ja po trochu skłaniam się ku temu, żeby jednak dać folie pod deski aby osłonic wełnę (izolacje) przed zawilgoceniem a jakie jest Wasze zdanie? Bardzo proszę o rzeczowe opinie i wypowiedzi.

Pozdrawiam.

Izolację cieplną przed wodą chroni krycie wstępne czyli papa natomiast przed zawilgoceniem chroni poprawnie wykonana wentylacja dachu. Jak z tego wynika montaż folii w tym miejscu jest merytorycznie nieuzasadniony. Oczywiście jak chcesz to możesz ją zamontować no bo kto bogatemu zabroni. Pozdrawiam.

Dzięki, właśnie dlatego,że bogaty nie jestem najpierw pytam a potem chcę robić a nie na odwrót ;) , więc z twojej wypowiedzi wynika, ze nie trzeba ale przecież w takie np. jesienne szarugi gdzie pada i siąpi całymi dniami to właśnie to wilgotne powietrze będzie wentylowało tę przestrzeń pomiędzy deskowaniem a ociepleniem i czy wtedy nie będzie dochodziło do zawilgocenia izolacji?

Pzdr.

A mi cały czas producenci zalecają papę 4mm G200 na tkaninie szklanej (ma największe wytrzymałości na rozciąganie wzdłuż i w poprzek) i niby ona powinna być stosowana na deskowanie i mocowanie mechaniczne. Oczywiscie też jest z SBS-em.

Może miał Pan Andrzej doczynienia kiedyś z Papką na takaninie szklanej (oznaczone jako G....) ???