Andrzej Wilhelmi 26.06.2013 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 ad. 1. Wystarczy.ad. 2. Możesz cokolwiek co podtrzyma papę.ad. 3. Trudno znaleźć tanie i dobre ja stosuję podkładową termozgrzewalną na włókninie poliestrowej o grubości minimum 3 mm.ad. 4. Dobrze.ad. 5. Niezbędne minimum to drożna szczelina 2 cm. Można podbić krokwie lub zastosować więcej w poprzek.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajezier 28.06.2013 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 a przy małym kącie dachu (18 stopni) zalacano mi podwójne krycie 2 x papa.jaka pod a jaka na górę? czy rozwiązanie:1. Na spód podkładowa, słabsza jakościowo - "tania"2. na wierzch - termozgrzewalna - wierzchnia, lepsza jakościowo jest oczywiście pełne deskowanie. Będzie dachówka ceramiczna. dziękuję za radę i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.06.2013 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Nie widzę potrzeby podwójnego krycia choć można. Papa podkładowa termozgrzewalna na osnowie poliestrowej grubość 4 mm załatwi sprawę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 01.07.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 czy papa musi być sbs? czy może być np. PAPA WERNER DOBRY WERNER V60 S35 lub coś podobnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 02.07.2013 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Pewnie jak poszukasz to trafisz na informacje, że albo wariant lepszy - papa z asfaltu mod. SBS na osnowie poliestrowej albo wariant tańszy - markowa papa na tekturze - dlaczego akurat tak to nie wiem Ale z drugiej strony dla dachu powiedzmy 180m2 to różnica w cenie będzie 1000zł co wydaje mi się bez większego znaczenia biorąc pod uwagę całe koszty budowy. Większe koszty to deskowanie i robocizna (nabicie desek) i tu chyba lepiej OSB niż deski, materiał droższy nieco ale każda płyta taka sama, ładnie można na zakładkę kłaść każdy kolejny rząd, mniej gwoździ do bicia i łatwiej się tego doliczyć niż jak ci z tartaku auto deski przywiozą nie wiadomo czy dobrze zaimpregnowanej a i na ilości pokombinowane, moim zdaniem lepsze rozwiązanie od desek. Jak się robi nadbitkę z boazerii 19mm to najlepiej 18mm OSB - nie trzeba zestrugiwać krokwi czy podkładać kontrłat by uzyskać poziom. Ale to tylko takie moje przemyślenia coraz lepiej doinformowanego laika w temacie dachów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.07.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Z Twojej wypowiedzi widać, że już nie jesteś laikiem. Potrafisz ważyć argumenty. Wracając doi meritum zdecydowanie papa modyfikowana. Jest bardziej elastyczna dobrze obciska gwoździe gwarantując szczelność. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jimminen 14.07.2013 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 WitamZostały mi dechy 32 mm po deskowaniu, ale majster mówi że to drugi gatunek i mogę sobie w dach jakiegoś robaka wprowadzić. Czy jakaś kąpiel tych dech w chemii nie załatwi sprawy? I w ogóle czy 32 mm to nie za dużo? Konstrukcja dachu solidna więc tu chyba nie będzie problemu.Martwią mnie te potencjalne robaki, ale te dechy na zdrowe wyglądają łącznie ze stropem to już 3 beton w ryzach utrzymują... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 16.07.2013 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Witam, Zostało mi około 8 m3 desek calowych po szalunku ze stropu. Chciałbym " wrzucić" je na nad.Co powinienem położyć na deski, membranę czy papę ?Jeden dekarz odradzał kładzenie papy i proponuje membranę DORKEN VITTAX twierdząc, że papa zatrzyma w środku wilgoć z desek oraz z budynku.co o tym sądzicie ? jakieś sugestie ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 16.07.2013 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Witam, Jeden dekarz odradzał kładzenie papy twierdząc, że papa zatrzyma w środku wilgoć z desek oraz z budynku. co o tym sądzicie ? Pozdrawiam Zapytaj się go czy zna konstrukcję dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.07.2013 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 No właśnie jak nie potrafi wykonać poprawnie wentylacji dachu to mu membrana nie pomoże. Na szczęście tak radził tylko jeden dekarz. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 17.07.2013 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Dziękuję za sugestie, Rozumiem, że proponujecie papowanie ? jaką papę wybrać ?i w jaki sposób wykonać dach aby była odpowiednia wentylacja dachu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.07.2013 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Papa podkładowa, termozgrzewalna, modyfikowana SBS, na włókninie poliestrowej grubości minimum 3 mm. Dach musi być wykony tak aby była drożna szczelina wentylacyjna pomiędzy izolacją cieplną a deskami lub OSB. Odległość pomiędzy izolacją cieplną a deskami minimum 2 cm. Szczelina powinna mieć zapewniony wlot powietrza w okolicach okapu i wylot w kalenicy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 22.07.2013 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Witajcie.Przede mną dach i cała masa niewiadomych. Część z nich już jakoś obczytałem i ogarniam temat natomiast jedno pytanie ciągle nie daje mi spokoju.Dach ma być z pełnym deskowaniem+papa+dachówka. Mnie natomiast chodzi o to czy na krokwie (pod deski) dawać folie (jaką?). Jedni piszą, że trzeba inni, że jak jest papa to nie trzeba. Ja po trochu skłaniam się ku temu, żeby jednak dać folie pod deski aby osłonic wełnę (izolacje) przed zawilgoceniem a jakie jest Wasze zdanie? Bardzo proszę o rzeczowe opinie i wypowiedzi.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.07.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Izolację cieplną przed wodą chroni krycie wstępne czyli papa natomiast przed zawilgoceniem chroni poprawnie wykonana wentylacja dachu. Jak z tego wynika montaż folii w tym miejscu jest merytorycznie nieuzasadniony. Oczywiście jak chcesz to możesz ją zamontować no bo kto bogatemu zabroni. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 22.07.2013 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Dzięki, właśnie dlatego,że bogaty nie jestem najpierw pytam a potem chcę robić a nie na odwrót , więc z twojej wypowiedzi wynika, ze nie trzeba ale przecież w takie np. jesienne szarugi gdzie pada i siąpi całymi dniami to właśnie to wilgotne powietrze będzie wentylowało tę przestrzeń pomiędzy deskowaniem a ociepleniem i czy wtedy nie będzie dochodziło do zawilgocenia izolacji? Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.07.2013 02:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Będzie ale folia tego zjawiska nie powstrzyma. Para wodna przechodzi przez folię w obie strony. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 23.07.2013 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 A mi cały czas producenci zalecają papę 4mm G200 na tkaninie szklanej (ma największe wytrzymałości na rozciąganie wzdłuż i w poprzek) i niby ona powinna być stosowana na deskowanie i mocowanie mechaniczne. Oczywiscie też jest z SBS-em. Może miał Pan Andrzej doczynienia kiedyś z Papką na takaninie szklanej (oznaczone jako G....) ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 23.07.2013 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Będzie ale folia tego zjawiska nie powstrzyma. Para wodna przechodzi przez folię w obie strony. Pozdrawiam. W sumie to możesz mieć rację. Dzięki za odpowiedz, zatem foli nie będzie pod krokwiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 23.07.2013 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 W sumie to możesz mieć rację. Dzięki za odpowiedz, zatem foli nie będzie pod krokwiami. Nie myl folii pod z folią nad. Mają one różne zadania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 23.07.2013 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Nie myl folii pod z folią nad. Mają one różne zadania. Oczywiście miałem na myśli (i o tym cały czas tutaj piszemy) folia nad krokwiami ale dziękuję za czujność i czytanie ze zrozumieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts