Jan P. 23.07.2013 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Najmocniejsza jest papa na tkaninie poliestrowej. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saruman 25.07.2013 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Planuję pełne deskowanie. Niestety w tym roku nie stać mnie na dachówkę.Czy jak położę papę na tekturze 1 warstwę, to wytrzyma to ze 2 lata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.07.2013 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 A kto to wie? Jak dwa lata to radzę termozgrzewalną wierzchniego krycia modyfikowaną SBS na osnowie poliestrowej grubości minimum 4 mm. Mocowanie papiakami w górnym rzędzie oraz deskami lub kontrłatami wzdłuż krokwi. . Połączenia zgrzane. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 29.07.2013 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 A kto to wie? Jak dwa lata to radzę termozgrzewalną wierzchniego krycia modyfikowaną SBS na osnowie poliestrowej grubości minimum 4 mm. Mocowanie papiakami w górnym rzędzie oraz deskami lub kontrłatami wzdłuż krokwi. . Połączenia zgrzane. Pozdrawiam. Ja może nie planuję 2-ch lat i dlatego chciałbym zapytać czy taka papa tylko 3mm wystarczy aby dach zimę przetrwał? Jest pełne deskowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 29.07.2013 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 u mnie wytrzmała taka właśnie papa. I teraz też leży choć kilka dziurek do połatania jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 29.07.2013 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 To, żeby do tych dziurek nie dopuścić to może zwiększyć na 4 mm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 30.07.2013 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Jakie dziurki jak papiaki pod zakładką i ta przesmarowana lepikiem. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 30.07.2013 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 (edytowane) No sam nie wiem jakie i od czego te dziurki ale sugeruję się tym co napisał @vega 1 Edytowane 30 Lipca 2013 przez stam222 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 30.07.2013 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 ja też nie wiem skąd te dziurki. Są idealnie okrągłe i małe. Jak po wiatrówce. Mam położone dwa pasy papy na tektórze a resztę na osnowie. Tą na tektórze odradzam każdemu. Po roku wygląda jak karpatka. Dosłownie tak: http://ciastempachnacy.blox.pl/resource/karpatka1.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 30.07.2013 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 a myślałem, że pod linkiem znajdę zdjęcie papy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 30.07.2013 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Ja tak miałem i było OK. Jak kiedyś będziesz kładł dachówkę to dołóż drugą warstwę takiej samej papy i będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 31.07.2013 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 A taką mógłbym dać?1. http://www.supro.pl/materialy/k/cena/2102/papa-podkladowa-na-welonie-z-wlokien-szklanych-p---100---1200/2. http://www.supro.pl/materialy/k/cena/2103/papa-na-welonie-z-wlokien-szklanych-podkladowa-p---64---1200/Która by się nadawała i była by lepsza do pełnego deskowania na około 10 miesięcy?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiloGwoździ 01.08.2013 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Witam. Chciałbym uporządkować swoją wiedzę nt pokrycia dachu. Mój planowany(w głowie) dach dwuspadowy 20 stopni. Dachówka ceramiczna. Konstrukcja dachu wiązary (rozpiętość 14m) Lecąc od góry warstwy: - dachówka - łaty - kontrłaty - papa - płyty osb / deski - szczelina 5cm - wełna w płytach (lepiej zachowuje szczelinę niż rolka, która potrafi się 'spiętrzyć') - folia paroizolacyjna - płyty G-K. 1. Papa - pierwszy wiersz papy na dole dachu przybijamy na papiaki w górnej linii papy. Kolejny wiersz wyżej, ale żeby przykryć papiaki z wiersza niższego i łączenie te "lepikujemy". Tak? 2. Płyta OSB - w instrukcji montażu takich płyt na dachu http://mdb.kronopol.pl/Plyta-OSB/Instrukcja-montazu wskazują by na szczycie dać podporę brzegu płyty w kalenicy - ale taka podpory zawęzi, zamknie cały kanał wentylacyjny. Jak to zrobić? 3, OSB - w górnej części dachu (kalenica?) płyty nie mogą się stykać, musi zostać miejsce na przepływ powietrza. 5cm? 4. Warstwy dachu. Tutaj ekspert informuje że pomiędzy ociepleniem a szczeliną dać należy jakąś membranę. Czy moje warstwy są ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 01.08.2013 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Papa - pierwszy wiersz papy na dole dachu przybijamy na papiaki w górnej linii papy. Kolejny wiersz wyżej, ale żeby przykryć papiaki z wiersza niższego i łączenie te "lepikujemy". Tak? Jeżeli będzie gorąco to chodząc po papie można ją , a zwłaszcza posypkę, zadeptać i zniszczyć , lepiej na rozgrzanej papie nie stawać. Można kłaść papę od kalenicy i kolejne pasy podwijać pod te górne i bić papiaki zawsze grubsze o min 5 mm niż dechy czy osb , papę prowadzimy po łacie przykręconej do desek czy osb, ja tak robiłem na dachu 40 stopni i wyszło bardzo dobrze na 20 stopniach powinno być łatwiej. Papę na dach wnosiłem przez wyłaz ze strychu , ciężko było rolka 36 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 01.08.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Trzeba było przeciąć na skos np po 5 mb: Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.08.2013 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 W przypadku wykonywania krycia docelowego natychmiast nie ma żadnej potrzeby zgrzewania połączeń. Natomiast gdy krycie docelowe w odległym terminie należy zgrzać połączenia a do tego potrzebny palnik a nie lepik. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas791 13.08.2013 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Witam,z każdym dniem swojej budowy dowiaduję się cennej prawdy życiowej, że wiedza, którą wydawało mi się, że posiadam w nadmiarze, w rzeczywistości jest mizerna.....hehheea teraz do rzeczy!Proszę o cenne uwagi i spostrzeżenia w zakresie pełnego deskowania i papy w relacji do folii.Chętnie poznam uwagi profesjonalistów.Mój dach dwuspad z dwiema lukarnami. Pow. dachu ok. 260 m2 - dom w rododendronach 6a (z doprojektowana wiatą przy garażu)Planuję dachówkę ceramiczną płaską ( RUPP/Brass lub Creaton ) - tutaj również wysłucham chętnie rad i wskazówek oraz Waszych opinii.POzdrawiam z Wrocławia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.08.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 W tej kwestii zostało już wszystko napisane wystarczy poczytać> Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saruman 14.08.2013 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Co do deskowania to mogę doradzić aby kupować wąskie deski. Nie będą zdzierały papy jak już wyschną. Jak się tego dowiedziałem to kazałem wykonawcy odrzucić co szersze. Cwaniaki na składzie nic mi nie powiedzieli. Zdecydowałem się kłaść dachówkę w tym roku. Cementowa. Co tam raz się żyje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 15.08.2013 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 a dlaczego szersze są gorsze? Sam mam położone sporo bardzo szerokich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts