Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pełne deskowanie dachu

zakros74

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Takie podparcie jest potrzebne gdy na płacie montuje się pokrycie docelowe np. gont bitumiczny natomiast gdy jest on podkładem pod krycie wstępne takie podparcie jest zbyteczne a wręcz szkodliwe właśnie ze względu na przesłonięcie otworu w kalenicy. Pozdrawiam.

Witajcie ,

Mam takie oto pytanie;

Czy na ścianie szczytowej (nie po zewnętrznej ani wewnętrznej tylko właśnie NA ) można dać styropian aż po same deski?

Na zdjęciu ta czerwona linia?szczyt.jpg

Szczelina wentylacyjna będzie od okapu po kalenice i chyba nie powinno być żadnej przerwy/szczeliny w tym miejscu? Jak wy (czym?) wykańczacie to miejsce aż do desek?

Pzdr.

Witjacie!

Mam dosc duzy problem, moze nie problem- ale potrzebuje porady

Jestem na etapie wybierania dachu- padło na blachodachowke

I teraz- jak to jest z tym deskowaniem? Czy przy blachodachowce lepiej jest odeskowac caly dach> Dom jest parterowy, z poddaszem nieuzytkowym, ma 2 lukarny, bedzie ogrzewany na gaz

Jezeli deskowanie, to co z folia? Jak to ugryzc i nie dac sie naciagnac?

Witam

Przymierzam się do pełnego deskowania dachu (krycie docelowe dachówka cementowa dopiero za rok a może i za dwa lata - dach dwuspadowy 40 stopni) i do końca nie wiem jaką dać papę -

Przewertowałem już masę wątków i wybór padł na :

- papa termozgrzewalna P-PYE PV250 S40 VILLAS

Podpowiedźcie czy to dobra decyzja czy szukać jeszcze czegoś innego jeżeli tak to co mogłoby być lepsze

Pozdrawiam

Jacek

Witam!

Mam dach 40 stopni, dwuspadowy z dwiema lukarnami - projekt Archonu Dom w rododendronach 6a.

Wybrałem dachówkę ceramiczną płaską - jeszcze tylko sprecyzować markę( NELSKAMP Nibra G10 lub Creaton Domino lub BRAAS Turmalin)- potrzebna Wasza rada/ cenne wskazówki w zakresie wymienionych dachówek.

Ponadto potrzebuję informacji w zakresie decyzji czy położyć pod dachówką:

1. pełne deskowanie i papę

2. płyta OSB i papę

3. sama folia

Proszę o rady...

Ponadto może ktoś z Was orientuje się gdzie najkorzystniej zakupię dachówki i inne we Wrocławiu i okolicach.

W przypadku wykonywania krycia docelowego natychmiast nie ma żadnej potrzeby zgrzewania połączeń. Natomiast gdy krycie docelowe w odległym terminie należy zgrzać połączenia a do tego potrzebny palnik a nie lepik. Pozdrawiam.

kto to wie? Jak dwa lata to radzę termozgrzewalną wierzchniego krycia modyfikowaną SBS na osnowie poliestrowej grubości minimum 4 mm. Mocowanie papiakami w górnym rzędzie oraz deskami lub kontrłatami wzdłuż krokwi. . Połączenia zgrzane. Pozdrawiam..

Mam tutaj pytanie ... czy nachylenie dachu ( 35 i 39 st) wplywa na montaz papy ? Podobno przy tym kącie nachylenia papę trzeba przybijać ( nie zgrzewać). Jak zatem najlepiej to zrobić ? Może papiakami pod kontrłatami ? Czy raczej na długość u góry każdego pasa i kryć ?

Dodam że dach będzie od razu kryty dachówką. Pod papą będzie płyta OSB3.

Dziękuje za informację jak to prawidłowo zrobić.

Daj deski i papę. Wystarczy przybić papiakami górny rząd pod zakładką. Lepiej nie dziurawić papy niepotrzebnie. Szczególnie w koszach. Jan.

Ale papa poziomo w pasach czy pionowo (bo nie do konca rozumiem) ... a plytke OSB juz kupilem wiec desek nie bedzie .. moze i lepiej bo mam plaska dachowke ..

A ta papa jest do bani :

Papa oksydowa

Welplast PV60S30Super Montaż

??

Powinna byc SBS ?

Dzięki za radę

Pod spód SBS niekoniecznie , ale osnowa poliestrowa pożądana. Pasy równolegle do rynny. Jan.

Pasy równolegle do rynny nawet przy kącie dachu 39 ? Papę zaczynamy kłaść od dołu do góry , czy od góry do dołu? Każdy pas papy jest przybijany w górnej części a później zakrywany pasem wierzchnim ???

Dzięki za odpowiedź.

Ja z pomocnikiem położyłem poziomo papę na 40 st dachu , papę wnosiłem przez otwór przyszłego wyłazu i rozwijaliśmy na łatach wcześniej przykręconych z odpowiednim rozstawem do deskowania, jedna rolka 7,5 m starczała na połowę dachu, zaczynasz od góry i kolejne pasy w dół , jeden podnosi brzeg papy drugi bije papiaki( dłuzsze o 1 cm niż deska+papa) , po przybiciu pasa odkręcasz łatę i zrzucasz na dół , najwygodniej robić połowę połaci naraz , zakłady pionowe ( układane na mijankę , boki ciętę pod kątem) dobrze zrobić między konrłatami ( by nie zeszły się 4 warstwy pod konrłatą) , ostatni najnizszy pas rozwijasz na łacie przykręconej do deski okapu z rusztowania, papiaki bijesz tylko pod zakładem tak by żaden nie był widoczny , robota upierdliwa ale da się we dwóch zrobić , zdecydowanie prościej jest kłaść papę w czasie deskowania. Potem potrzebna będzie drabina ( ja połączyłem dwie aluminiowe) z poprzeczką którą można zaczepić ją o kalenicę , przy jej pomocy nabijesz kontrłaty i rozmierzysz dach pod łaty. Nie da się kłaść od dołu przy takim kącie dachu bo już po przybiciu pierwszego pasa nie masz po czym chodzić a papa nie nadaje się do bezpiecznego chodzenia, oczywiście wszyskie roboty w szelkach z linką asekuracyjną . Edytowane przez tomraider

Proście jest montować od dołu. Po nabiciu każdej warstwy papy kontrły i łaty korespondencyjne, które później się zdejmuje i montuje w odpowiednim miejscu. Pozdrawiam.

Na pewno ma Pan rację, może i prościej a na pewno szybcie co jest też nie bez znaczenia . Jako laik wybrałem metodę ,,od góry do dołu'' która praktycznie eliminuje montażowe mocowanie odcinków kontrłat i łat ( komunikacyjnych) gwożdziami (których część trzeba potem wycięgnąć) = dziurawienie papy i od razu montowałem docelowe kontrłaty o długości połaci ( eliminując łączenia odcinków kontrłat) gdyż wydawało mi się to ważne i godne uwagi nawet kosztem większej robocizny, Wziąłem sobie do serca wszystkie Pańskie i Jana uwagi by niepotrzebnie nie dziurawić papy i by wszystkie papiaki były pod zakładem. Serdecznie Pana Andrzeja pozdrawiam.

Edytowane przez tomraider

Nie da się kłaść od dołu przy takim kącie dachu bo już po przybiciu pierwszego pasa nie masz po czym chodzić a papa nie nadaje się do bezpiecznego chodzenia, oczywiście wszyskie roboty w szelkach z linką asekuracyjną .

eee tam się nie da...

dach 200m2 45 stopni... połozyłem od dołu.

tom - zapomniałeś o mnie:lol:

pozdro

NETbet