Jan P. 01.09.2013 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Netbet- takich jak Ty artystów to ze świecą szukać. Szacuneczek!!!! Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 01.09.2013 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 tom - zapomniałeś o mnie NETbet E tam jakbym mógł ,przecież napisałem żę ,, zdecydowanie prościej jest kłaść papę w czasie deskowania'' myśląc właśnie o Tobie Netbet, a o papotrzymaczu Twojej konstrukcji napisałem nawet dowcip ( do przeczytania w komentach Netbeta). Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.09.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 ... Wziąłem sobie do serca wszystkie Pańskie i Jana uwagi by niepotrzebnie nie dziurawić papy i by wszystkie papiaki były pod zakładem... Jest mi niezmiernie miło, że moje uwagi czy rady były w jakimś stopniu pomocne. Gratuluję odwagi, uporu i wytrwałości. Mam nadzieję, że jest satysfakcja z samodzielnie wykonanego dachu. Serdecznie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 04.09.2013 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Witam ! Czy zamiast pełnego deskowania stosował ktoś płyty Steico Universal :http://www.steico.com/index.php?id=114&L=3 marketingowo wygląda to wspaniale, takie 3w1: termoizolacja, wiatroizolacja oraz membrana. Cena zbliżona do deskowania.Interesuje mnie jak to się w praktyce sprawdza i czy nie ma problemu z montażem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azizi 04.09.2013 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 (edytowane) Witam. Mam dwa pytania związane z deskowaniem dachu. 1) Czy deskując dach garażu przyległego do szczytu domu lepiej jest najpierw ocieplić szczyt (np styropianem) i potem podsunąć się z deskami do niego a na nie dać papę/folię wywiniętą na styropian. Czy też deski powinny przylegać do ściany, na nich wywinięta na ścianę papa/folia, a dopiero nad nimi powinien pojawić się styropian? Ile w takim razie robić odstępu/dylatacji od ściany/styropianu 2) Dużo osób pisze o użyciu papy zamiast folii. Czy w przypadku pokrycia blachodachówką nadal lepiej użyć papy? Słyszałem opinie, że latem blacha się nagrzewa i tym samym papa która się pod nią znajduje. Powoduje to wydzielanie się jakiś substancji z niej negatywnie wpływających na poszycie. Mógłby ktoś skonfrontować się z takim stwierdzeniem? Edytowane 4 Września 2013 przez azizi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.09.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Bzdury! A co mają powiedzieć ci z dachami krytymi papą? Jak ktoś nie potrafi wykonać poprawnie wentylacji dachu to opowiada takie bzdury. Natomiast inna kwestią jest fakt, że blachodachówka ma dość krótką żywotność czyli za jakiś czas remont dachu (wymiana pokrycia) konieczny więc od biedy można dać folię jako krycie wstępne bo ma podobną zywotność do tego pokrycia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMI budują Domek 05.09.2013 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Witam wszystkichaktualnie ekipa mi od 2 dni płytuje dach płytami MFP + Papa, co ma wytrzymać do wiosny kiedy to pojawi się normalna dachówka ceramiczna możliwe ze za późno zabrałem się za powtórne zczytywanie wątku i stąd moje pytanie Zgodziłem się na przybijanie 2 warstw papiakami, wykonawca twierdził ze lepik na zimno nie wytrzyma wiatru i podmuch poderwie jedną stronę jezeli jej nie przybije gwoździami. Pytanie jest takie, czy jezeli na łączeniu pap gwozdziami, położę dodatkowo 33cm (rolka cięta na 3) paski trzeciej warstwy papy na lepiku, to czy będzie dobrze,lepiej, gorzej ? Wykonawca mówi ze dekarz będzie narzekał na zbyt duże zgrubienie 3 warstw pap. Ma rację ? nie chce mu się ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 05.09.2013 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 mam już rok dom przykryty papą więc się wypowiem o przeżyciach. Papa kładziona pasami pionowo, przybijana z jednej strony papiakami co 15cm i na to zakład następnego pasa zgrzewany palnikiem. Wszystko przeżyło i pewnie doczeka do wiosny za pół roku gdy położe gont. Ale w większości dachu, poodrywało papę od papiaków. Zastanawiałem się dość długo co jest winne, aż ostatnie dni z wiatrami dały mi odpowiedź. Wiatr wiejący w ścianę, odbija się w górę i tworzy pod dachem spore nadciśnienie. A że deski się pozsychały i zrobiły się szpary - owe podciśnienie podnosi papę do góry tworząc swoisty "balon". Mam też 3 pasy papy klejone lepikiem na zimno i żyją. Nic się nie podrywało. Lepik Den Brawen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 05.09.2013 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Przykręć kontrłaty. A lepik trzyma dobrze. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMI budują Domek 06.09.2013 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Witamponawiam pytanie czy 3 warstwy papy, (trzecia na papiakach, 33cm) przylepiona lepikiem na zimno, w jakikolwiek stopniu utrudnia pracę dekarzy, przykręcanie łat i pokrywanie dachówką ? Ma to sens ? proszę o pilną odpowiedz. AMI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 06.09.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azizi 06.09.2013 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Bzdury! A co mają powiedzieć ci z dachami krytymi papą? Jak ktoś nie potrafi wykonać poprawnie wentylacji dachu to opowiada takie bzdury. Natomiast inna kwestią jest fakt, że blachodachówka ma dość krótką żywotność czyli za jakiś czas remont dachu (wymiana pokrycia) konieczny więc od biedy można dać folię jako krycie wstępne bo ma podobną zywotność do tego pokrycia. Pozdrawiam. Dziękuje za odpowiedz. Zamierzam kryć blachą finko stal. Napisz proszę co masz na myśli pisząc o "krótkiej żywotności". Ile ona może wynosić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.09.2013 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Pewnie około 20 lat. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azizi 07.09.2013 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Jeszcze raz dziękuję Panie Andrzeju. Dziś deskowałem garaż także zostanie jakąś papę wybrać na całość i ją umocować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azizi 09.09.2013 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 (edytowane) Prosiłbym o pomoc, która z tych membran wybrać na odeskowany dach domu? Teoretycznie wszystkie się nadają, ale która (lub inna) najlepsza?- Tyvek Solid -> http://folnet.pl/towar/membrana-dachowa-tyvek-solid- Eurovent Maxi 140 -> http://www.eurovent.pl/product/show/id/5- Cobalt Plus 170 -> http://www.jaw.com.pl/aquatec170.html Zdecydowałem się, że na dom pójdzie membrana pod blacho dachówkę, a na garaż papa bo spadek mały. Czy coś takiego jak ICOPAL W400 ( http://matbud.pl/icopal-w-400-1200-papa-asfaltowa-tradycyjna-m2.html ) się nada? Jeśli nie to prosiłbym o polecenie jakieś innej niezgrzewanej papy, na którą pójdzie blacha trapezowa. Sprzedawca polecił mi kilka produktów ale z opiniami na ich temat słabo. Edytowane 9 Września 2013 przez azizi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.09.2013 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Skoro dajesz folię to po co Ci deski??? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azizi 09.09.2013 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Panie Andrzeju podchodzą do tego tak. Dla mnie jak dla wielu postawienie domu to duży wydatek. Nie stać mnie na dziś dzień na dachówkę więc chciałbym mieć odeskowany dach i dać nawet tę membranę tak aby za te 20 lat gdy moje dzieci będą robić remont można było może wtedy na deski dać papę i dachówkę. Na dziś dzień jednak będzie blacha i stąd takie kompromisy. Wiem że się kilka złoty dołoży bo przecież przy całej sumie to niedużo ale prawda taka że kilka złoty tu i tam, i zaraz robi się koszt okien w całym domu. U brata widziałem już różnicę jak miał deskowanie zrobione. Od razu jest ciszej w domu i chłodniej, bo drewno to jak by nie było izolator. Co do papy to chce na razie tylko na dachu garażu ją dać i tu bym prosił o pomoc w wyborze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 09.09.2013 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Panie Andrzeju podchodzą do tego tak. Dla mnie jak dla wielu postawienie domu to duży wydatek. Nie stać mnie na dziś dzień na dachówkę więc chciałbym mieć odeskowany dach i dać nawet tę membranę tak aby za te 20 lat gdy moje dzieci będą robić remont można było może wtedy na deski dać papę i dachówkę. Na dziś dzień jednak będzie blacha i stąd takie kompromisy. Ciekawe ale zanim trafiłem na to forum i trochę poczytałem tych których warto czytać , też miałem podobne podejście tak Ty . Szybko się zorientowałem że nie stać mnie na membranę i blachę bo w stosunku do żywotności i trwałości wychodzą drogo,choć są tańsze w zakupie, i dałem na dach deski papę i dachówkę ceramiczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azizi 09.09.2013 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 (edytowane) Też o tym myślałem i myślę cały czas, jednak różnica jest zbyt duża dla mnie na obecną chwilę. Prawda taka że nic nie jest wieczne i samo postawienie domu od podstaw to już duży wydatek. Liczę się z tym że kiedyś to będzie trzeba zmienić. Dodatkowo (ponoć) przy niskim koncie dachu dachówka wygląda gorzej. Nie wiem czy 36 stopni to mało czy nie dla dachówki. PH Icopala polecił mi taką papę ICOPAL W/PET- SBShttp://www.supro.pl/materialy/k/cena/6337/papa-na-deski-icopal-w-pet-sbs/ Edytowane 9 Września 2013 przez azizi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacas100 09.09.2013 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Witam Jestem na etapie wykonania więźby dachowej na to ma pójść pełne deskowanie + papa ma to postać do następnego roku (a może i dłużej). Papa ma być przymocowana papiakami na zakładach i dociśnięta kontrłatami. Ale nie wiem czym zabezpieczyć kontrłaty żeby przetrwały spokojnie taki okres czasu ? Doda że najlepiej było by te kontrłaty zabezpieczyć gdy będą jeszcze na dole a nie na dachu. Macie na to jakieś pomysły ? Z góry dziękuję za odpowiedź Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts