Jan P. 09.10.2013 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Pod spód SBS nie jest konieczny. Ja zamiast H daję deskę pod spód i wkręty. Po co lepik ja możesz zgrzać. Paski , można , Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 11.10.2013 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Dzięki, to już nie chodzi o sam SBS ale ogólnie o papę na wkładce PV - niskomodyfikowane 5.2 wierzchniego krycia mają podobną cenę jak trudno dostępne podkładowe PV w dodatku cieńsze. Jak rozumiem te wierzchnie też się nadadzą do mechanicznego mocowania jako jednowarstwowe krycie wstępne ? Jeszcze jedno pytanie - jak w przypadku dachu z kryciem wstępnym papą zabezpieczyć wylot powietrza w kalenicy (spod desek) - na dachówkach pod gąsiorami standardowo taśma wentylacyjna a co na kryciu wstępnym - pasek folii wysoko paroprzepuszczalnej przysłaniający szczelinę w kalenicy zachodzacy na połacie po powiedzmy 30cm przybity razem z papą kontrłatami do dachu czy jakieś inne rozwiązania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telitiger 05.11.2013 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Czy papa podkładowa Villas bądź Werner V60S30 można być na deskowany dach jęsli dachówka będzie zaraz po papie????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.11.2013 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 ... pasek folii wysoko paroprzepuszczalnej przysłaniający szczelinę w kalenicy zachodzacy na połacie po powiedzmy 30cm ... Może być ale montowany na kontrłacie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anabol18 16.11.2013 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Witam. Mam pytanie odnośnie dachu a dokładniej jego pokrycia. Jestem w trakcie budowy domu < Ada bis > aktualny etap to zalany strop i Zabezpieczony przed zimą .Dom buduję SAM 99% wykonałem osobiście ze wsparciem FORUM Na Przyszły rok planuję dach .Raczej samemu go nie wykonam ale chciałbym jak najwięcej się dowiedzieć na co zwrócić uwagę jak wpadnie mi wykonawca na budowę i nie chciał bym dać wcisnąć sobie jakąś nowinkę łatwiejszą i niby lepszą do wykonania. Może być tak iż cena za deskowanie i krycie papą będzie zbyt wygórowana wtedy wykonam ją sam . W projekcie dach jest pokryty:-dachówka betonowa -łaty kontr łaty-membrana -krokwie 20x8-wełna 15-folia nieprzepuszczalna-płyta gwjednak takie zestawienie nie przemawia do mnie ,byłem na kilku budowach ,widziałem po 3 latach co się dzieje z foliami i membranami,a po 10 latach folia paro ito itd na dachu domu mojego wujka i jej już tam prawie nie ma porozciągana,przedarta wykruszona przecieki ..... Nie chce popełnić tego błędu kosztem kilku tysięcy dlatego planował bym zmianę na :-Dachówka betonowa-łaty kontr łaty-papa ,na osnowie lub modyfikowana zobaczę jakie ceny i rabaty dostane-pełne deskowanie deska calówka lub płyta OSB-3 12mm-krokwie 20x8-wełna 15 -folia nieprzepuszczalna -płyta gw na profilach stalowych w krokwiach wełna ma szparę wentylacyjną 2.5cm od desek i 2.5cm od folii nie wiem czy takie rozwiązanie jest dobre czy może by coś zmienić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 16.11.2013 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 czy takie rozwiązanie jest dobre czy może by coś zmienić ? Tylko papa sbs termozgrzewalna poliestrowa musi mieć najlepiej 4 lub więcej grubości bo taka dobrze obciska i uszczelnia gwośdzie, oraz na 15 cm wełny daj jeszcze 10 cm na przekładkę. jeżeli bedziesz sam deskował to najlepiej od razu kawałkami kryć papą tak jak Netbet , poczyta dzienik ,,jak wybudowałem cedryka''. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jimminen 17.11.2013 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Jako że sam zrobiłem więźbę i aktualnie deskuję i będę krył dachówką wrzucę kilka rad amatora... Po pierwsze bezpieczeństwo. Wiem z doświadczenia, że z czasem wpada rutyna i się po dachu skacze niczym kozica, ale to prosta droga do wypadku. Ja stosuję uprząż wspinaczkową - wychodzi najtaniej + lina półdynamiczna i zawiesie paskowe. do uprzęży stosuję petzlowski stop to taki fajny przyrząd do zjazdów z łatwym stopem. Co do kosztów to zmieścisz się 300 zł + stop, ale zamiast niego może być zwykły croll. Do tego kask chociaż sam rzadko używam... Jeżeli to ma być tylko asekuracja to wystarczy jeden pewny punkt mocowania (broń boże komin systemowy) najlepiej konstrukcja więźby (wtedy masz podwójną motywację by zrobić to solidnie). Przy wykorzystaniu asekuracji do zjazdów na dół potrzebne drugie niezależne mocowanie. tak na wszelki wypadek. Ja do deskowania i papowania rozwiesiłem linę wzdłuż kalenicy (taka live lina) i do miej karabinkiem - tutaj trzeba uważać bo czasami może się odkręcać, lepiej zastosować bloczek - lina asekuracyjna wtedy możesz przesuwać się po całej połaci. Lina asekuracyjna musi być cały czas napięta. Co do budowy więźby rób na świeżej bo potem się zwichruje (mój przypadek ) płatem kalenicowa skręciła mi się wzdłuż. to stwarza potem problemy ze spasowaniem słupów mieczy krokwi itp.. Druga sprawa - Dokładność - tu jest podstawa bo najłatwiej zniwelować murłaty. Więźby bez pomocnika nie postawisz, chyba że masz dźwig, ze zdalnym sterowaniem. We dwóch można, nawet jak belka kalenicowa ma w sumie 19 m jak u mnie... (muszę nadrobić opisy w dzienniku). Deskować sam dasz radę ale z papowaniem jak z więźbą (Netbet to jest wyjątek potwierdzający regułę) przy kontach większych niż 30 stopni jest to piekielnie trudne. Aha bez rusztowania też raczej się nie da... Co do papy to idź na skład i pomacaj zobaczysz za co płacisz.. Ja zdecydowałem się na sbs bo robię teraz. jest elastyczna jak folia. w garażu mam bez modyfikatorów na włóknie szklanym - z rana jest sztywna jak... nieważne... na deskowanie wybierz deski na tym staniesz spokojnie na osb 12 też ale ugięcie robi się większe, poza tym osb bardziej śliskie. i trudniej po tym chodzić. Deski impregnuj na "dole" I przede wszystkim czytaj forum Andrzeja i Mistrza Jana. bez ich wskazówek nie porwałbym się na samodzielną pracę, i przede wszystkim bym nie deskował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.11.2013 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Dziękuję za miłe słowa. Jak widać z Twojego opisu bardzo profesjonalnie podchodzisz do tej roboty:yes:. Twój opis asekuracji pozwolę sobie uzupełnić tylko małym wyjaśnieniem. Zasada jest taka: długość liny asekuracyjnej powinna być tak dobrana, że w przypadku poślizgnienięcia się i zsuwania po dachu osoba musi na nim pozostać! W związku z tym element amortyzujący nie jest potrzebny a wręcz szkodliwy bo przy niskim okapie nie uchroni przed upadkiem. Cienka płyta OSB nie jest problemem bo po niej się nie chodzi. Od razu montuje się papę, kontrłaty i łaty korespondencyjne. Przy montażu płyt OSB należy do poziomych połączeń używać spinek "H". W przypadku stosowania desek oflis zawsze do spodu. Powodzenia w kryciu dachu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 17.11.2013 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Twój opis asekuracji pozwolę sobie uzupełnić tylko małym wyjaśnieniem. Ja też mam dobrą radę : jeśli się ma lęk wysokości to dobrze prace na dachu wykonywać w brązowych spodniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.11.2013 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Pampers jest najodpowiedniejszy! Daje potrójną ochronę. Po pierwsze nie trzeba schodzić z dachu jak jest potrzeba. Po drugie ciepło w pupę. Po trzecie zapewnia miękkie lądowanie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anabol18 17.11.2013 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Tak bezpieczeństwo na pierwszym miejscu .... przez zaoszczędzenie np tysiąca zł stracić można nnp zdolność do pracy ...... jak pisałem więźby raczej sam nie bede wykonywał gdyż nie widziałem, nie brałem udziału w realnym kładzeniu a z tym nie ma żartów ....tak więc zlecę to fachowcom Co do ocieplenia jeszcze czas...... podbitkę treż wykonają mi fachowcy , krycie deskami zacznę od dołu na szerokość mniej więcej 1,20 i od razu papa ,zaś deski i papa . Mam zamiar ją łapać papiakami na tyle tak aby następna warstwa nachodzącej papy przykryła gwoździe. Jeszcze pytanie odnośnie wykończenia komina , jeżeli sam będę papował a jakieś 2 tygodnie po mnie przyjdą fachowcy do dachówki to czy mam w jakiś sposób już na etapie papowania obrobić komin ? komin systemowy Deski przybijać gwoździami czy lepiej wkręcać wkręty ? papę zgrzewać, kłaść bez zgrzewania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.11.2013 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Deski gwoździami. Papy nie zgrzewaj, wywiń trochę na komin resztą musi zająć się dekarz i zrobić po swojemu bo to on daje Ci gwarancję. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 19.11.2013 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 U mnie padł wybór na MOCNY WERNER podkład G200 S40Papa na tkaninie szklanej ... mam nadzieje że bede zadowolony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 19.11.2013 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Miałeś tego Wernera w ręku?. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 19.11.2013 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Jeszcze nie bo na składach to nnikt nie trzyma lepszych Pap wszystko pod zamówienie ...Sugeruje Pan zły wybór ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 19.11.2013 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Nie panujemy:) Najlepsza osnowa poliestrowa. Najlepiej się przekonasz próbując przedrzeć. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 19.11.2013 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Może Pan myli papę tkanina szklana np. G200 z welonem szklanym np.V60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 19.11.2013 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 (edytowane) A co do dachów wielospadowych to rozumiem że w koszu i w na krawędziach narożnych daje się dodtkowe pasy- najpierw chyba pas w koszu równoregle do kosza np. szer 0,5m (0,25 na strone) - można mocować mechanicznie bo i tak zakryje łączenia papa z połaci- a na narożnych przylepia się na samym końcu ??? Edytowane 19 Listopada 2013 przez hokejgk1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kutzyki 21.11.2013 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Witam, nie wiem czy pytam we właściwym wątku, ale są to moje pierwsze kroki po forum, więc proszę o wyrozumiałość Planuję pełne odeskowanie pod dachówkę + papę , a pan w hurtowni oczywiście doradza folię, której nie chcę. Jako argument podaje, że na papie utworzy się "mostek termiczny". Czy ktoś mógłby zweryfikować tą tezę? Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 21.11.2013 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 a pan w hurtowni oczywiście doradza folię, której nie chcę. Jako argument podaje, że na papie utworzy się "mostek termiczny". Czy ktoś mógłby zweryfikować tą tezę? Chyba gość opowiedział ci dowcip a ty nie zaskoczyłeś , przecież nie mógłby być aż takim idiotą by gadać takie bzdury. Ja też kiedyś trafiłem na idiotę który stwierdził ze okna którymi handluje mają tak wytrzymałą ramę że można zbudować na niej mur 100 metrów w górę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts