Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pełne deskowanie dachu

zakros74

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość grend
Przejrzyj temat. Już kilka razy to było podawane. Nawet nie tak dawno p. Andrzej coś o tym wspominał.

Jestem po lekturze i stąd moje pytanie. Doczytałem się ze moze być 10-12 mm w zaleznosci od .... i dałem swój przykład z pytaniem czy 10 mm wystarczy....

Gość grend

Mam jeszcze inny temat nie wiem czy to tutaj powinienen się pytać ... Będę miał ściankę kolankowa na wysokosci 1,75 m co spowoduje ze nad sufitem bede miał duuużą przestrzeń do kalenicy. Mam w tym momencie dwa warianty ocieplenia

1. nad sufitem zrobić 30 cm warstwę styropianu i pod deskowaniem zostawić pusta przestrzeń - wtedy by odchodziła sprawa wentylacji

2 nad sufitem 20 cm styropianu i pod deskowaniem 15 cm wełny (krokwie wysokość 18 cm) - wtedy przestrzeń między styropianem a wełną by była poduchą powietrzna i termiczną

Co lepsze ?

Izolację cieplną kończymy na suficie a strych zostawiamy nieocieplony co nie zwalnia z poprawnego wykonania wentylacji wlot przy okapie a wylot w kalenicy. Płyta grubości 10 mm wystarczy. Spinki "H" obowiązkowo po dwie pomiędzy krokwiami. Papę przybijamy tylko w miejscu krokwi (wystarczy jeden papiak w górnym brzegu) i zaraz montujemy kontrłaty. Pozdrawiam.

Pełne deskowanie dachu + papa podkładowa SBS to w moim domu była decyzja co do której ani przez chwilę nie miałem wątpliwości, a którą podjąłem jeszcze przed lekturą forum. Ludzie którzy już kilka lat mieszkali w domach z różnych przyczyn uważali, że warto byłoby mieć odeskowany dach.... Niestety ale do mediów bardzo mało przechodzi informacji o stanach membran po latach o ewentualnych zniszczeniach powodowanych przez zwierzynę...

1256 a.jpg

Dach mam już zbudowany i ciągle uważam , że pełne deskowanie to była najlepsza decyzja w tej materii !

• 2 weeks później...

Może pomożecie zweryfikować czy dobrze wszystko podsumowałam chcąc kryć swój dach? Blachę będziemy kłaść max do 2 tygodni od pokrycia papą.

Od góry:

1. blachodachówka modułowa (venecja/finnera/planija flex)

2. łaty

3. kontrłaty

4. papa SBS 3-3,5mm układana od dołu poziomo, na górze papiaki, które przykrywa się kolejnym pasem papy i tak do góry.

(tutaj zastanawia mnie fakt konieczności mocowania tymczasowych łat komunikacyjnych- dziury po gwoździach nie zmniejszają jej izolacyjności i nie dziurawią jej? Jaką papę polecacie? Czy trzeba ją zgrzewać w miejscach łączenia się pasów? Ile cm zakładki min.?)

5. płyty MFP 12 mm (krokwie 8x18 ) ze spinkami H (po ile na jedną płytę i czym je przykręcać najlepiej?)

6. krokwie

7. pusta przestrzeń min 2 cm

8. wełna skalna mineralna 20 cm pomiędzy krokwie

9. jw 10 cm na wierzch (czy 30 cm wełny przy tych krokwiach to dobra grubość?)

10. folia paroizolacyjna (jaką folię najlepiej wybrać?)

11. płyty kg

Ponadto:

12. Otwarta kalenica (płyty MFP nie stykają się na samej górze, papa też nie, do tego taśma went.-uszczeln. kalenicowa) ile cm odstępu zostawić na górze?

13. na naroża daje się inne taśmy pod gąsiory niż na kalenicy?

14. papę dać na pas pod czy nad rynnowy?

15. kratkę went. okapu z grzebieniem też trzeba dać?

Z góry dziękuję!

ad. 4. Nie trzeba zgrzewać połączeń poziomych (zakład 10 cm), pionowe raczej tak. Jak ktoś potrafi bez łat korespondencyjnych to oczywiście nie ma takiej konieczności.

ad. 5. Po dwie spinki pomiędzy każdą parę krokwi. Niczym nie mocować.

ad. 9. Trzeba podbić krokwie łatą grubości minimum 4 cm.

ad. 10. Dobrą.

ad. 11. Stelaż i dopiero płyty gk.

ad. 13. taka sama.

ad. 14 i 15 może niech o czymś zadecyduje Twój dekarz?

Reszta OK.

Pozdrawiam.

Dziękuję :)

Tak to jest jak jest rozbudowa bliźniaka i dwóch inwestorów- jeden chce szybko a drugi dobrze... Ja wolę poczytać, popytać i się upewnić zawczasu co by dachu nie trzeba było poprawiać (chociaż na razie dekarze robią dobre wrażenie), bo "zawsze tak robimy" już na mnie nie działa :D

Może pomożecie zweryfikować czy dobrze wszystko podsumowałam chcąc kryć swój dach? Blachę będziemy kłaść max do 2 tygodni od pokrycia papą.

Od góry:

1. blachodachówka modułowa (venecja/finnera/planija flex)

2. łaty

3. kontrłaty

4. papa SBS 3-3,5mm układana od dołu poziomo, na górze papiaki, które przykrywa się kolejnym pasem papy i tak do góry.

(tutaj zastanawia mnie fakt konieczności mocowania tymczasowych łat komunikacyjnych- dziury po gwoździach nie zmniejszają jej izolacyjności i nie dziurawią jej? Jaką papę polecacie? Czy trzeba ją zgrzewać w miejscach łączenia się pasów? Ile cm zakładki min.?)

5. płyty MFP 12 mm (krokwie 8x18 ) ze spinkami H (po ile na jedną płytę i czym je przykręcać najlepiej?)

6. krokwie

7. pusta przestrzeń min 2 cm

8. wełna skalna mineralna 20 cm pomiędzy krokwie

9. jw 10 cm na wierzch (czy 30 cm wełny przy tych krokwiach to dobra grubość?)

10. folia paroizolacyjna (jaką folię najlepiej wybrać?)

11. płyty kg

Ponadto:

12. Otwarta kalenica (płyty MFP nie stykają się na samej górze, papa też nie, do tego taśma went.-uszczeln. kalenicowa) ile cm odstępu zostawić na górze?

13. na naroża daje się inne taśmy pod gąsiory niż na kalenicy?

14. papę dać na pas pod czy nad rynnowy?

15. kratkę went. okapu z grzebieniem też trzeba dać?

Z góry dziękuję!

Panie Andrzeju a co z wełną 20 cm między krokwie 18cm?

Te 2 cm pustki na wentylację to chyba nie w tą stronę liczone.

• 2 weeks później...

Chciałbym zapytać o przygotowanie deskowanego dachu do ewentualnego pianowania dachu zamiast ocieplenia wełną mineralną.

1) Czy pianowanie może być skuteczniejsze?

2) Na co zwrócić uwagę podczas projektowania szczelin i tak na prawdę gdzie je zastosować?

3) Podobno nie wolno łączyć pianowania i papy, czy to prawda?

Mam jeszcze dodatkowe pytanie związane ze szczeliną w przypadku wełny mineralnej.

4) Czy szczelina zawsze powinna być wykonana poprzez zastosowanie mniejszej grubości wełny niż szerokośc krokwi w zadeskowanym dachu,

5) czy może lepiejnabić folię na krokwie, następnie nabić łaty (3cm) na krokwie i dopiero zadeskować dach?

Będzie ten pomysł równie dobry czy może jest zbyt przekombinowany?

Pozdrawiam

ad. 1 "skuteczniejsze" czyli jakie?

ad. 2 szczelina musi być pomiędzy deskowaniem a warstwą izolacji cieplnej, musi posiadać wlot i wylot. Przekrój szczeliny to minimum 200 cm2 na 1 mb okapu (kalenicy).

ad. 3 po prostu jest to niemożliwe ponieważ papa leży na deskach lub innym podkładzie. Pomiędzy podkładem a warstwą izolacji cieplnej musi istnieć drożna szczelina wentylacyjna stąd natrysk na deski jest błędem!

ad. 4 nie.

ad. 5 folia w tym miejscu nie ma żadnego merytorycznego uzasadnienia czyli jest zbyteczna.

Pozdrawiam.

ad. 1 "skuteczniejsze" czyli jakie?

ad. 2 szczelina musi być pomiędzy deskowaniem a warstwą izolacji cieplnej, musi posiadać wlot i wylot. Przekrój szczeliny to minimum 200 cm2 na 1 mb okapu (kalenicy).

ad. 3 po prostu jest to niemożliwe ponieważ papa leży na deskach lub innym podkładzie. Pomiędzy podkładem a warstwą izolacji cieplnej musi istnieć drożna szczelina wentylacyjna stąd natrysk na deski jest błędem!

ad. 4 nie.

ad. 5 folia w tym miejscu nie ma żadnego merytorycznego uzasadnienia czyli jest zbyteczna.

Pozdrawiam.

Podsumowując Pana odpowiedzi na moje pytania wnioskuję:

ad1. pianowanie nie wchodzi w gre ze wzgledu na koniecznosc sczeliny miedzy deskowaniem a izolacją więc - odpada

ad2 zrozumiałe

ad3 zrozumiałe

ad4 dobrze rozumiem, że izolacja między krokwiami może wypełnić całą ich przestrzeń? to jest np. 20cm wysokosci krokiew i 20cm wełny mineralnej?

wtedy patrząc na przekrój dachu (dwuspadowego) od strony szczytowej domu wełna nie ma zadnego zabezpieczenia i jedynie jest odsunięta od deskowania poprzez utworzoną przez nabite łaty szczeline wspomnianą w punkcie 2?

ad5 nie mam pytań

Dodatkowe pytanie:

Czy nabicie deskowania bezposrednio na krokwie oraz utworzenie szczeliny powietrznej pomiedzy krokwiami poprzez zastosowanie mniejszej grubosci wełny on wysokosci krokwii jest równie skurecznym sposobem wentylacji jak opisany wyzej z nabitymi łatami na krokwie?

pozdrawiam

Michał

Pełne deskowanie dachu + papa podkładowa SBS to w moim domu była decyzja co do której ani przez chwilę nie miałem wątpliwości, a którą podjąłem jeszcze przed lekturą forum. Ludzie którzy już kilka lat mieszkali w domach z różnych przyczyn uważali, że warto byłoby mieć odeskowany dach.... Niestety ale do mediów bardzo mało przechodzi informacji o stanach membran po latach o ewentualnych zniszczeniach powodowanych przez zwierzynę...

[ATTACH=CONFIG]254440[/ATTACH]

Dach mam już zbudowany i ciągle uważam , że pełne deskowanie to była najlepsza decyzja w tej materii !

Piotrze...to w wielu przypadkach też wina dekarzy którzy wciskają takie rozwiązania, bo łatwiej i dla klienta "taniej"...szkoda że tylko na dziś

4) Czy szczelina zawsze powinna być wykonana poprzez zastosowanie mniejszej grubości wełny niż szerokośc krokwi w zadeskowanym dachu,

Odpowiedziałem "nie" dlatego, że szczelinę można uzyskać w inny sposób np. podbijając krokwie. Bez względu na sposób jej uzyskania szczelina musi z wlotem i wylotem. Pozdrawiam.