Arturjn 27.07.2014 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 Trudno się odnieść do tego co wypisuje producent folii. Na dzień dzisiejszy nie ma takiego produktu, który spełniał by moje oczekiwanie i puki nie będzie na żadnym moim dachu folii nie będzie. Dopuszczam wykonanie takiego krycia wyłącznie po pisemnym oświadczeniu inwestora i nie udzielam gwarancji szczelności na taki dach. Pozdrawiam. Bardzo dziękuje Panie Andrzeju za informacje. Niestety kupiłem już folię, ale mój majster mówi że 20 lat robi dachy i jeszcze nigdy nie poprawiał swojej roboty, ani nikt nie skarżył się na przeciekający dach. Prześle fotki z pracy, gdy będą układać folię i robić dach, będzie można ocenić fachowość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.07.2014 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 Dach, na którym najprędzej folia padła miał 5 lat, następne to 7, 9, 12,15 lat. Przy dość stromym dachu i w miarę szczelnym pokryciu degradacja może być niezauważalna. Mój najstarszy dach, który kryłem folią ma 18 i nie mam sygnałów aby coś przeciekało. Trzeba mieć nadzieję, że będzie dobrze czego życzę. Najlepszym sprawdzianem na szczelność wykonanego krycia wstępnego jest deszcz. Kolejne zdjęcie z poprawianego dachu w Opolu pokazuje zdechłą kunę, która ugrzęzła pomiędzy łatami (centrum Opola). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 28.07.2014 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Biedna Kuna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robin0-0-7 07.08.2014 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Ja zdecydowanie preferuję podkładową termozgrzewalną, modyfikowaną SBS na osnowie poliestrowej. Grubość minimum 3 mm. Pozdrawiam. Panie Andrzeju jestem właśnie na etapie zamawiania papy i mam takie pytanie po co na deskowanie papa termozgrzewalna ? Nie może byćpoprostu SBS? Do czego będziemy ją zgrzewać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 07.08.2014 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 SBS to uplastyczniacz. Daj na tekturze. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 07.08.2014 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 (edytowane) Czy można deskować dach, mocować kontrłaty, łaty za pomocą wkrętów zamiast gwoździ? Edytowane 7 Sierpnia 2014 przez Hanss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robin0-0-7 08.08.2014 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 SBS to uplastyczniacz. Daj na tekturze. Jan Czyli w końcu jaką ? Czy może Pan wskazać jakiś konkretny produkt. Np ten producent http://www.izobit.com.pl/pl+nasze-produkty+charakterystyka.html ma taki wybór że zupełnie nie wiem jaką wybrać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.08.2014 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 .... Do czego będziemy ją zgrzewać? Nie ma potrzeby zgrzewania (przygrzewania do podłoża) co najwyżej można zgrzać połączenia. W kwestii papy mamy z Janem trochę odmienne zdanie. Ostateczną decyzję musi podjąć inwestor w porozumieniu ze swoim dekarzem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarko73 13.08.2014 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 (edytowane) No to i ja zadam szybkie pytanie- co zastosować i dlaczego:(pełne deskowanie- deski świerze nie impregnowane, na dach od razu kładziona będzie blachodachówka, dach dwuspadowy 30 stopni)Czy dać na deski:1. Papę WERNER G200 S402. Membranę Dorken Delta Max Plus Edytowane 13 Sierpnia 2014 przez Jarko73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makow11 25.08.2014 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 (edytowane) Jeżeli czytałeś ten wątek to wiesz ,że tutaj promowana jest wersja z papą.Membrana ma przepuszczać parę ,więc po co deskowanie? Mam pytanie o gonty bitumiczne,jak oceniacie to pokrycie? Edytowane 25 Sierpnia 2014 przez makow11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 25.08.2014 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Jeżeli czytałeś ten wątek to wiesz ,że tutaj promowana jest wersja z papą. Membrana ma przepuszczać parę ,więc po co deskowanie? Mam pytanie o gonty bitumiczne,jak oceniacie to pokrycie? Co prawda nie jest to papa ale materiał papo pochodny więc oceniam go na jakieś max 10 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.08.2014 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 ...Mam pytanie o gonty bitumiczne,jak oceniacie to pokrycie? Najdroższe pokrycie w relacji cena - żywotność. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 25.08.2014 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 ale za to jakie piękne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makow11 26.08.2014 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 (edytowane) Najdroższe pokrycie w relacji cena - żywotność. Pozdrawiam. A nie jest to czasem żywotność porównywalna lub nawet dłuższa niż blacha -mówię o goncie GAF i porównywalna cenowo blacha. Poczytałem troszkę o foliach dachowych i zdecydowałem się na pełne deskowanie(muszę przyznać ,że to Twoje posty ze zdjęciami zasiały wątpliwości odnośnie folii). Deskowanie sporo podnosi cenę dachu tym bardziej ,że biorę gotowe wiązary, Myślę więc nad pokryciem ,które mnie nie wykończy finansowo. Czasu mam niewiele, w okolicy października przyjadą postawić dach ,a muszę jeszcze znaleźć ekipę do deskowania i pokrycia dachu. Edytowane 26 Sierpnia 2014 przez makow11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 26.08.2014 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 żywotność gontu jest duża, jeśli by wierzyć ulotkom producentów. Osobiście jednak, bym na to nie liczył. Ale pewnie ze 20 lat poleżą bez szkody. Za to tak jak napisałem wyżej. Wizualnie - jedno z piękniejszych pokryć... moim zdaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.08.2014 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Najtańsze pokrycie w relacji żywotność - cena to dachówka cementowa. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makow11 26.08.2014 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Jeżeli weźmiemy pod uwagę pełne deskowanie to cementowa dachówka wychodzi 2x drożej niż markowy gont.Drożej wychodzi również jej ułożenie. Po 20 latach zakładamy nowy gont i cena się wyrównuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.08.2014 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Jaka cena się wyrównuje? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikahan 03.09.2014 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Pytanie dot. deskowania ale trochę z innej beczki. Około 1,5 miesiąca temu mój dach został odeskowany (w sposób niepełny ze szczelinami około 1cm). Przez ten okres deskowanie nie było niczym przykryte a trochę padało i część desek zmieniła kolor na czarny (na zdjęciach) i miejscami pojawiło się trochę białego nalotu. Wygląda na to ze jest to jakaś pleśń lub/i grzyb. Dekarz obiecał ze dokończy dach ( położy membranę wysokoparprzepuszczalną i dachówkę) do końca października. Co w takiej sytuacji najlepiej zrobić ? - przykryć natychmiast membrana wysokoparoprzepuszczalną / papą żeby dalej nie mokło - wymienić wszystkie czarne deski - zaimpregnować - tyle że deski są mokre a wiadomo jaka teraz aura jest w kratkę bardzo proszę o poradę. B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 03.09.2014 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 membrana wys. się nie nadaje. Daj papę. Nic nie rób z deskami. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts