Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pełne deskowanie dachu

zakros74

Recommended Posts

Trudno się odnieść do tego co wypisuje producent folii. Na dzień dzisiejszy nie ma takiego produktu, który spełniał by moje oczekiwanie i puki nie będzie na żadnym moim dachu folii nie będzie. Dopuszczam wykonanie takiego krycia wyłącznie po pisemnym oświadczeniu inwestora i nie udzielam gwarancji szczelności na taki dach. Pozdrawiam.

Bardzo dziękuje Panie Andrzeju za informacje. Niestety kupiłem już folię, ale mój majster mówi że 20 lat robi dachy i jeszcze nigdy nie poprawiał swojej roboty, ani nikt nie skarżył się na przeciekający dach. Prześle fotki z pracy, gdy będą układać folię i robić dach, będzie można ocenić fachowość.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dach, na którym najprędzej folia padła miał 5 lat, następne to 7, 9, 12,15 lat. Przy dość stromym dachu i w miarę szczelnym pokryciu degradacja może być niezauważalna. Mój najstarszy dach, który kryłem folią ma 18 i nie mam sygnałów aby coś przeciekało. Trzeba mieć nadzieję, że będzie dobrze czego życzę. Najlepszym sprawdzianem na szczelność wykonanego krycia wstępnego jest deszcz. Kolejne zdjęcie z poprawianego dachu w Opolu pokazuje zdechłą kunę, która ugrzęzła pomiędzy łatami (centrum Opola). Pozdrawiam.

P1050988.jpg

• 2 weeks później...
Ja zdecydowanie preferuję podkładową termozgrzewalną, modyfikowaną SBS na osnowie poliestrowej. Grubość minimum 3 mm. Pozdrawiam.

Panie Andrzeju jestem właśnie na etapie zamawiania papy i mam takie pytanie po co na deskowanie papa termozgrzewalna ? Nie może byćpoprostu SBS? Do czego będziemy ją zgrzewać?

.... Do czego będziemy ją zgrzewać?

Nie ma potrzeby zgrzewania (przygrzewania do podłoża) co najwyżej można zgrzać połączenia. W kwestii papy mamy z Janem trochę odmienne zdanie. Ostateczną decyzję musi podjąć inwestor w porozumieniu ze swoim dekarzem. Pozdrawiam.

No to i ja zadam szybkie pytanie- co zastosować i dlaczego:

(pełne deskowanie- deski świerze nie impregnowane, na dach od razu kładziona będzie blachodachówka, dach dwuspadowy 30 stopni)

Czy dać na deski:

1. Papę WERNER G200 S40

2. Membranę Dorken Delta Max Plus

Edytowane przez Jarko73

• 2 weeks później...
Jeżeli czytałeś ten wątek to wiesz ,że tutaj promowana jest wersja z papą.

Membrana ma przepuszczać parę ,więc po co deskowanie?

Mam pytanie o gonty bitumiczne,jak oceniacie to pokrycie?

Co prawda nie jest to papa ale materiał papo pochodny więc oceniam go na jakieś max 10 lat.

Najdroższe pokrycie w relacji cena - żywotność. Pozdrawiam.

A nie jest to czasem żywotność porównywalna lub nawet dłuższa niż blacha -mówię o goncie GAF i porównywalna cenowo blacha.

Poczytałem troszkę o foliach dachowych i zdecydowałem się na pełne deskowanie(muszę przyznać ,że to Twoje posty ze zdjęciami zasiały wątpliwości odnośnie folii). Deskowanie sporo podnosi cenę dachu tym bardziej ,że biorę gotowe wiązary, Myślę więc nad pokryciem ,które mnie nie wykończy finansowo.

Czasu mam niewiele, w okolicy października przyjadą postawić dach ,a muszę jeszcze znaleźć ekipę do deskowania i pokrycia dachu.

Edytowane przez makow11

Pytanie dot. deskowania ale trochę z innej beczki. Około 1,5 miesiąca temu mój dach został odeskowany (w sposób niepełny ze szczelinami około 1cm). Przez ten okres deskowanie nie było niczym przykryte a trochę padało i część desek zmieniła kolor na czarny (na zdjęciach) i miejscami pojawiło się trochę białego nalotu. Wygląda na to ze jest to jakaś pleśń lub/i grzyb.

deskowanie_grzyb_IMG_0799.jpgdeskowanie_grzyb_IMG_0803.jpg

Dekarz obiecał ze dokończy dach ( położy membranę wysokoparprzepuszczalną i dachówkę) do końca października.

Co w takiej sytuacji najlepiej zrobić ?

- przykryć natychmiast membrana wysokoparoprzepuszczalną / papą żeby dalej nie mokło

- wymienić wszystkie czarne deski

- zaimpregnować - tyle że deski są mokre a wiadomo jaka teraz aura jest w kratkę

bardzo proszę o poradę.

B.