Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pełne deskowanie dachu

zakros74

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tylko papa na dach z pełnym deskowaniem. Co do czarnych desek się nie wypowiem, ale białą pleśń miałem na kilku deskach - takie gąbeczki to były - deski były wilgotne, po pokryciu dachu samo zniknęło. Nic nie robiłem... po prostu przewiało, w ciągu lata słońce wygrzało i na razie spokój... Edytowane przez piotrek0m

Brakuje wiedzy i rozwiązań w wykonaniu otworów wentylacji wlotowej pod okapem dla dachów z pełnym deskowaniem.

Sąsiad ma na dachu wstępne krycie z płyty trocinowej. Ocieplenie budynku dochodzi do płyty - nie wykonano żadnej wentylacji. Obecnie ma wykonywane ocieplenie poddasza i wełna dociskana jest do tej płyty. Sąsiad nie interesuje się budową, mieszka za granicą. Ale gdzie jest elementarna wiedza wykonawców?

No nic. Ja będę chciał wykonać otwory wentylacyjne pod nadbitką. Chciałbym jakoś je zabezpieczyć przed owadami oraz zyskać odrobinę estetyki. Niestety na rynku nie ma rozwiązań. Znalazłem propozycję zastosowania listwy z otworami dochodzącą do nadbitki:

52.jpg

Pytanie czy wentylacja ma być od krokwi do krokwi?

witam,

prośba o podpowiedz: mam deskowany właśnie dach, na to idzie papa Lembit termozgrzewalna, którą majster chce bić papiakami do desek(??) Wysmial mnie, gdy powiedziałam ze chcę by była zgrzewana --powiedział, ze on nigdy nie widział żeby jakakolwiek papa była zgrzewana do desek bo się nie będzie trzymać, a zgrzewać będą co najwyżej na zakładach jak już tak się upieram. Proszę mnie oświecić, czy ja źle zrozumiałam czytając cały ten wątek czy im tak łatwiej? Boję się ze gwoździe zaczną z czasem w papie pracować i powstaną jakieś uszkodzenia?

proszę o radę.Pozdrawiam, Boguśka.

Deski powinny być zaimpregnowane. Jaki sens był montować deski skoro krycie dopiero w październiku? Należy zakryć papą i wówczas krycie docelowe w dowolnym czasie. Pozdrawiam.

Deski użyte na deskowanie niby były impregnowane w tartaku ale na zdjęciach widać jak dokładnie - z elementami głównej konstrukcji więźby kompletnie nic się nie stało.

Deskowanie miało być przykryte wcześniej WWK tylko dekarzowi się terminy po przesuwały ale chyba i tak jak na 1,5 miesiąca, impregnowane drewno i pełen przewiew to imho trochę za szybko wyszły te grzyby.

No właśnie trzyma jak diabli! A deski pracują, schną, łódkują itp. Przybicie papy w górnym pasie nie czyni jej żadnej szkody. Zasadnicze trzymanie papy należy do kontrłat. Ja na połaci o nachyleniu powyżej 30* nie zgrzewam połączeń poziomych (lepsze wietrzenie desek).

Serdecznie Cię pozdrawiam.

Witam serdecznie wszystkich odwiedzających tę stronę, nie chcę zajmować miejsca mało ważnymi sprawami czy też nie na temat, ale mam bardzo wielką prośbę, piszę pracę licencjacką na temat: "Cena a jakość wykonywanych usług w branży budowlanej". Mam ankietę związaną z firmami dekarskimi i bardzo potrzebne są mi osoby które z takowych usług korzystały, ankieta jest oczywiście anonimowa pytania są proste i przyjemne jest ich tylko 20. Pomyślałam że właśnie na stronie muratora znajdę rzetelne osoby które pomogą mi w wykonaniu tego zadania. Poniżej link do ankiety:

http://www.ankietka.pl/ankieta/159593/cena-a-jakosc-wykonywanych-uslug-w-branzy-budowlanej.html

Potrzebuję około 25 ankiet od różnych osób, bardzo proszę o pomoc, i z góry dziękuję osobom które zechcą wypełnić ankietę.

Podobną prośbę załączyłam na innym z tematów na stronie z muratora, jednak mam nadzieję że nie sprawi to większego problemu, mam nadzieję że znajdzie się więcej chętnych.

Pozdrawiam

Jak długo trwa deskowanie i papowanie dachu dwuspadowego o powierzchni 200m2 i nachyleniu 45* - w dwie osoby: fachowiec i pomocnik:confused:

Zależy jak dokładnie chcecie robić i co z optymalizacją materiału ;)

No i czy fachowiec liczony jest z dniówki czy za fakt zrobienia, ale 7 dni powinno wystarczyć.

Witam po przerwie!

Dach już zrobiony (pełne deskowanie płytami + dachówka) jednak pozostała jeszcze kwestia rozcięcia papy w kalenicy, nie wiedzieli jak dokładnie ma być rozcięta i woleli się wstrzymać. Proszę o szczegóły lub jeśli się da nawet zdjęcie jak rozcięcie powinno wyglądać.

Pozdrawiam

Właśnie wróciłam z budowy, powiedziałam dekarzowi, że chcę żeby rozciął papę w kalenicy, i ją zabezpieczył odpowiednio folią; szczerze mówiąc- nie jest zachwycony, ale trudno, w końcu to u mnie będzie się gromadzić wilgoć na poddaszu jak nie będzie odpowiedniej wentylacji.

Dekarz proponuje nawiercenie otworów w kalenicy zamiast wycinania deski, czy to zda egzamin?

Przepraszam za irytująco naiwne pytania, wiem, że dekarz powinien wiedzieć ale mój pan od dachu, choć przemiły facet, nie chciał robić tej szczeliny twierdząc, że na tak stromym dachu- 35st. , wentylacja będzie i tak.

Kopiuję poniżej zdj. - czy to ma wyglądać tak?

http://strzecha.eu/forabud/irbis_pokrycie_24.jpg

a na tą powstałą szczelinę np. folia dachowa dorken może być?

zdjecie nie jest moją własnościa, autorstwo[ http://forum.budujemydom.pl/lofiversion/index.php?t21281-150.html:

Edytowane przez Boguśka