Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pełne deskowanie dachu

zakros74

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pod tą papą klocki dystansowe. Jan

Mistrzu Janie, pod tym paskiem papy, która zakrywa szczelinę, tak? Dach to taka skomplikowana konstrukcja, a tak mało jest fachowców, którzy mają takie pojęcie jak Pan czy Pan Andrzej:( Dobrze chociaż, że pomagacie takim dachowym ciemniakom jak ja, dziękuję!

Po pierwsze nie jesteś żadnym "ciemniakiem" bo wiesz o co pytać czyli wiesz więcej niż Twój dekarz!

Po drugie przytoczone zdjęcie jest sygnowane przez doskonałego wykonawcę strzechy i tak do końca nie wiem co chciał nim pokazać? Zamysł wykonania jest dobry gdyby był wykonany folią ze zwisem po środku. Natomiast przedstawione przesłonięcie sztywną papą, która jest tuż pod łatą blokuje wentylację połaci. Przy profesjonalnym wykonaniu przesłona kalenicy powinna się znaleźć w połowie grubości kontrłaty lub pośrodku powinna być zdystansowana od łaty czyli np. klocek dystansowy pomiędzy np. papą a łatą. Wracając do sugestii Twojego dekarza nawiercenie otworów to jakiś półśrodek nie do zaakceptowania przy wykonywaniu nowego dachu. Deski w kalenicy powinny być wycięte po 4~5 cm na stronę. To powinno być zrobione w trakcie deskowania dachu to nie byłoby teraz problemów. Wystarczyłoby rozciąć papę a tak będzie trochę roboty. Kąt nachylenia połaci nie ma tu nic do rzeczy. Pozdrawiam.

hehe gdyby Pan widział to mordercze spojrzenie, jakim mnie obdarzył..pomijam już pomruki w garażu między sobą typu: ot, durna baba, dziurę w dachu chce robić.

A wiem mniej więcej co ma być tylko i wyłącznie dzięki takim znawcom jak Pan- nie chcę aby zabrzmiało to jak 'wazelina', ale czytając cały ten watek jak i inne Pańskie wypowiedzi- kopiowałam rady do swojego pliku pt' dobry dach';) , oczywiście tylko do mojego własnego, prywatnego użytku. I stąd tylko wiem że m.in wentylacja dachu jest tak ważna. Myślę, że inni forumowicze też są bardzo wdzięczni Panu i Mistrzowi Janowi za to, że dzielicie się swoją wiedzą tutaj. Ja jestem i bardzo sobie te uwagi cenię.

Dopilnuję swojego dekarza. Bardzo proszę tylko sprecyzować czy ta folia dachowa powinna być zamocowana dość sztywno? Próbowałam znaleźć zdjęcie ukazujące prawidłowo wykonaną szczelinę od góry, ale bezskutecznie.

PiotrekOm, bardzo dziękuję za wklejone zdjęcie. Ja mam deski bite na styk, będą ciąć i kląć;)

Bardzo dziękuję za te ciepłe słowa pod naszym adresem. Jest mi niezmiernie miło jeżeli moje wypowiedzi są w jakimś stopniu pomocne. Na tym polega sens Forum.

Każde wykonanie folią będzie dobre bo to folia wysokoparoprzepuszczalna. Paski folii (dobrej folii) powinny mieć szerokość 40 cm po 20 na stronę. Zapraszam do odwiedzenia mojego wątku "Dach w dobrych rękach" w dziale "Ogłoszenia drobne". Pozdrawiam.

[ATTACH=CONFIG]280978[/ATTACH]

A tak mniej więcej powinni wykonać przykrycie rozciętej kalenicy.

Papa podparta w miarę gęsto w celu zabezpieczenia przed oklapnięciem...

Wielkie dzięki za zdjęcia, od razu widać jak ma być to wykonane, szkoda że moi dekarze nie pofatygowali się by znaleźć takie zdjęcia bądź zapytać kogoś jeśli sami nie wiedzieli jak to wykonać :( Niestety u nas bardzo mało domów robi się z pełnym deskowaniem wiec i wiedza jest dużo mniejsza i mimo że dekarze byli ok, zgrani, bardzo szybko i sprawnie wszystko im poszło to jednak gościu powiedział że woli zostawić papę i nie rozcinać w kalenicy bo musi się dopytać by nie zrobić źle. Dobrze że płyty się nie schodzą i zostawiona jest wystarczająca przerwa.

Tyle że dach jest zrobiony a to nie jest dograne i teraz dobre pytanie jak to zrobić patrząc że z zewnątrz wszystko jest skończone ... przyjść przyjdą ale da się jakoś tylko od wewnątrz wykonać czy lepiej ściągać gąsiory? Od wewnątrz przy giblach jest mało miejsca więc będzie ciężko, na środku dachu jest komin, też jest zostawiona mała przerwa, czy też ma tam być papa rozcięta?

Załączam zdjęcie od wewnątrz i proszę o poradę jak to ugryźć, przy okazji również muszę podziękować bo dzięki temu forum i wypowiedziom Panów można się wiele dowiedzieć co jest niezwykle ważne dla mnie bo daje chociaż małą kontrolę nad tym co się dzieje :)

Dołączam się również do pytania jak ma wyglądać wlot wentylacji - ocieplenie nie może dochodzić, musi być zostawiona szczelina, jak duża, czy na całej długości? (mam dwuspad z dwoma dużymi giblami), jak wykończyć by wygladało estetycznie i było zabezpieczone przed owadami?

Pozdrawiam :)

Obraz 424.jpg

Obraz 420.jpg

Obraz 418.jpg

...Jaka wymiary powinna miec łata i czy ma równiez wpływ na wentylację połaci ?

Nie ma wpływu na wentylację. Jej przekrój zależy od rozstawu krokwi i ciężaru pokrycia oraz kąta nachylenia połaci. Pod blachodachówkę wystarczy czasami łata 5x3 cm natomiast pod dachówkę typowe przekroje to 6x4 lub 5x5 cm stosuje się czasem oszczędnie 5x4 cm. Gdy pochylenie połaci <30* to 5x5 cm natomiast gdy >30* to 6x4 cm przy założeniu, że rozstaw krokwi nie przekracza 90 cm. Raz miałem taki przypadek, że producent wiązarów na fragmencie dachu zastosował rozstaw 125 cm a krycie dachu było karpiówką w koronkę. Aby nie wystąpiło tzw. łódkowanie połaci musiałem zastosować łaty o przekroju 8x8 cm. Powierzchnia dachu miała 600 m2. To co zaoszczędził inwestor na wiązarach stracił z nawiązką na łatach. Ja miałem dodatkową robotę bo gwoździe do bicia łat musiały mieć długość 15 cm i końcówki łat musiałem nawiercać. Pozdrawiam.

Nie ma wpływu na wentylację. Jej przekrój zależy od rozstawu krokwi i ciężaru pokrycia oraz kąta nachylenia połaci. Pod blachodachówkę wystarczy czasami łata 5x3 cm natomiast pod dachówkę typowe przekroje to 6x4 lub 5x5 cm stosuje się czasem oszczędnie 5x4 cm. Gdy pochylenie połaci <30* to 5x5 cm natomiast gdy >30* to 6x4 cm przy założeniu, że rozstaw krokwi nie przekracza 90 cm. Raz miałem taki przypadek, że producent wiązarów na fragmencie dachu zastosował rozstaw 125 cm a krycie dachu było karpiówką w koronkę. Aby nie wystąpiło tzw. łódkowanie połaci musiałem zastosować łaty o przekroju 8x8 cm. Powierzchnia dachu miała 600 m2. To co zaoszczędził inwestor na wiązarach stracił z nawiązką na łatach. Ja miałem dodatkową robotę bo gwoździe do bicia łat musiały mieć długość 15 cm i końcówki łat musiałem nawiercać. Pozdrawiam.

U mnie max rozstaw krokwi to do 98 cm, bo jest nieregularny: generalnie jest ponizej 90 ale mam obok siebie 98+98 o kilka krokwi dalej 96+96 . Jakich łatem zatem powinienem uzyc?

Dach bedzie płytowany MFP lub innymi plytami.

Inny temat: czy ktos ma jakies doswiadczenie badz wyrobiona opinie nt. plyt z Kronopolu KRONOTEC DP50 ?

Edytowane przez karolek75

Panie Andrzeju co doradziłby Pan na mój problem który opisałem powyżej? da się to jakoś ugryźć od wewnątrz czy trzeba demontować z zewnątrz?

Dodatkowe pytanie odnośnie przerwy między deskami a wełną - jak duża powinna być? mam 18-ski, jeśli użyje wełny 15 to 3 cm będzie wystarczająco?

Pozdrawiam

Od środka można jedynie wyciąć papę jednak nie da zabezpieczyć przed ewentualnym przeciekiem. Przy zastosowaniu dobrej taśmy kalenicowej pod gąsiorami groźba takiego przecieku jest nie wielka. Reasumując wyciąć papę i obserwować jak po którejś zimie nastąpi przeciek demontaż gąsiorów, taśmy i ostatniego rzędu dachówek nieunikniony. Szczelina 3 cm jest OK. Pozdrawiam.

... Jakich łat zatem powinienem uzyc?

Dach bedzie płytowany MFP lub innymi plytami.

Typowych. Nie masz bardzo ciężkiego pokrycia. Mając pełne deskowanie lub płytę OSB zawsze można zastosować dodatkową kontrłatę pomiędzy krokwiami. Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
Jeszcze o wentylacji połaci - zastosowanie głębszych kontraltem 4/6 powinno iść w parze z większym przekrojem otworu wołowego pod dachówkę. Zakładam ze to rowniez powinno byc 4 cm. Do płaskiej dachówki stosuje sie grzebienie z kratka wentylacyjna, ale to zazwyczaj tylko 2,5 cm. Jak to rozwiązać lepiej i ładniej - z rynna nisko wisząca i wlotem pod dachówka, czy z wlotem pod rynna ?

Brakuje wiedzy i rozwiązań w wykonaniu otworów wentylacji wlotowej pod okapem dla dachów z pełnym deskowaniem.

Sąsiad ma na dachu wstępne krycie z płyty trocinowej. Ocieplenie budynku dochodzi do płyty - nie wykonano żadnej wentylacji. Obecnie ma wykonywane ocieplenie poddasza i wełna dociskana jest do tej płyty. Sąsiad nie interesuje się budową, mieszka za granicą. Ale gdzie jest elementarna wiedza wykonawców?

No nic. Ja będę chciał wykonać otwory wentylacyjne pod nadbitką. Chciałbym jakoś je zabezpieczyć przed owadami oraz zyskać odrobinę estetyki. Niestety na rynku nie ma rozwiązań. Znalazłem propozycję zastosowania listwy z otworami dochodzącą do nadbitki:

[ATTACH=CONFIG]278118[/ATTACH]

Pytanie czy wentylacja ma być od krokwi do krokwi?

Nie potępialbym tak w czambuł braku wentylacji pod płyta. Sa producenci systemów, którzy oferuja takie rozwiazanie szczególnie w połączeniu z izolacja z celulozy lub wełna drzewna. Ja bede miał tak wlasnie, a analiza cieplno-wilgotnosciowa pokazuje pełne bezpieczeństwo. Warunek to odpowiednia paroizolacji od wewnątrz, odpowiednio wysoka paroprzepuszczalnosc płyty ( deski odpadają ) i wentylacja połaci pod dachówka.

Co to za listwa i gdzie można to kupić ?