pelsona 23.10.2007 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 A ja mam inny problem. Deski które przywieźli i były wykorzystywane do szalunków są zagrzybione bo fajansiarze na składach nie zawsze je przekładają.Co robić chcąc je wykorzystać na deskowanie dachu. Chyba już nie są do odzysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HORACJUSZ 23.10.2007 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Jeszcze o deskowaniu : nie zapominajcie o "efekcie żagla" spotykanym czesto przy dachach deskowanych, które stanęły na drodze tornada, albo jakiejś wichury wiekszej Szukaj dachu w polu, albo u sąsiada na podwórku... Jednak jak masz folię na dachu powietrze zawsze znajdzie ujście, najwyżej pare dachówek wyrwie i komin powali Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 23.10.2007 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Przy deskowaniu trzeba niesamowicie starannie wykonać ocieplenie wełną tak, aby zostawić odpowiednią pustkę. Trochę zaniedbań ociepleniowców i wełna zgnije, a przy folii wszystko sobie spokojnie wyschnie. Myślę, że oba rozwiązania mają tyle samo wad i zalet, pod warunkiem, że poprawnie wykonane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 23.10.2007 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Jeszcze o deskowaniu : nie zapominajcie o "efekcie żagla" spotykanym czesto przy dachach deskowanych, które stanęły na drodze tornada, albo jakiejś wichury wiekszej Szukaj dachu w polu, albo u sąsiada na podwórku... Jednak jak masz folię na dachu powietrze zawsze znajdzie ujście, najwyżej pare dachówek wyrwie i komin powali Pzdr. wyglada na to że najlepiej zrobić płaski dach betonowy bez komina a chałpka coby nie miała wiecej niż 2,8 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HORACJUSZ 23.10.2007 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 kaczorek.... rozpatrujemy za i przeciw. Jeżeli chcesz i zmieścisz sie ze swoim kwaczącym dziobem to buduj betonowe pudełko. Nie widziałes latających dachów to dziób do wody i nie ujadać Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapan 23.10.2007 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Przeczytałem sumiennie wszystkie posty od początku. Gdybym nie widział na własne oczy, co się dzieje na sąsiednich budowach, to doszedłbym do wniosku, że wszyscy w Polsce deskują dachy pod dachówkę !! Jednak do tej pory widziałem może jeden lub dwa deskowane dachy i to raczej na malutkich chałupkach. Czemu ci, co mają folię siedzą cicho? Nie wstydźcie się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 23.10.2007 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 kaczorek.... rozpatrujemy za i przeciw. Jeżeli chcesz i zmieścisz sie ze swoim kwaczącym dziobem to buduj betonowe pudełko. Nie widziałes latających dachów to dziób do wody i nie ujadać Pzdr. toś mi pojechał... latajace dachy widzialem, spadające samoloty też itp. a następnym razem "grzeczniej bo dostaniesz prztyczka w nos" Pzdr. ok ale niech tam - dom wybudowałem zrobiłem pełne deskowanie, deski poszalunkowe oczyszczone wysuszone + częśc dokupionych wszystkie 3,2 cm. wg. mnie zalety: ciszej, cieplej zima, chłodniej latem, można czekać z finalnym kryciem "na lepsze czasy" , dowolność w zastosowaniu materiału do pokrycia dachu (sama papa, gont,blacha, dachówka, łupek skalny, drewno itp. ) i wady: : drożej, dłużej, cięższy dach - możliwa konieczność przewymiarowania krokwi, konieczność wykonywania szczeliny wentylacyjnej pomiędzy deskami a wełną ociaplająca poddasze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HORACJUSZ 23.10.2007 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Panie kaczor : dobra, dobra.... nie chciałem... Jakoś tak wyszło... A co do deskowania to masz rację, że lepiej, zawsze chyba jak drożej to lepiej nieprawdaż? A lepiej od deskowania to chyba płyta OSB + papa. Pzdr wszystkie kwaczory:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 23.10.2007 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 A lepiej od deskowania to chyba płyta OSB + papa. to trzeba przekalkulować co się bardziej opłaca czy dokupić np. 1 m3 desek czy płyty na cały dach jeżeli po budowie zostaje sporo desek którymi jesteś wstanie odeskować większą część dachu to NIE - jeżeli natomiast firma która budowała domek miała swoje szalunki i deski nie byly kupowane - to TAK lepiej kupić płyty osb niż deski aha - i jeszcze jedno ja nie wiem czy to lepiej - (dla wszystkich) dla mnie tak i robiłem deskowanie ze wzgledu na doświadczenie praktyczne w tym temacie z poprzednich inwwestycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HORACJUSZ 23.10.2007 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Ale też nie powinno się tak dyskwalifikować membrany dachowej. To fakt że spotkałem sie dwa razy (na dużo innych przypadków) z tym że folia (i to dobra Delta-vent chyba +) utleniła sie (takie było orzeczenie rzeczoznawcy producenta) i została po niej tylko siateczka. Producent pokrył koszty rozbiórki i folii. Ale to dość renomowana firma. aha i ta folia to była jakaś nowość parę lat wstecz. Innych przypadków nie znam uszkodzenia folii, dachów sporo za mną. Mało tego: kiedyś zostawilismy dach tylko zafoliowany na całą jesień i zimę, na wiosne dopiero pokrylismy, minęły ok 3 lata, żadnych skarg. Zaleta folii: szybko, tanio, dobra wentylacja. Pzdr:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldibmw 23.10.2007 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 A ja robię folię.Mam 43 lata i jeśli ma wytrzymać 40 następnych to mnie to gila co będzie z dachem za tyle lat.Folie są coraz lepsze. CALKOWICIE popieram !!!!!!!!! Ja robie wszystko na 20lat,nastepne pokolenie niech tez cos zrobi ,a nie na gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 23.10.2007 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Przeczytałem sumiennie wszystkie posty od początku. Gdybym nie widział na własne oczy, co się dzieje na sąsiednich budowach, to doszedłbym do wniosku, że wszyscy w Polsce deskują dachy pod dachówkę !! Jednak do tej pory widziałem może jeden lub dwa deskowane dachy i to raczej na malutkich chałupkach. Czemu ci, co mają folię siedzą cicho? Nie wstydźcie się. Ja nie deskowałem pod blachodachówką i wtrącę swoje zdanie: folia jest OK pod warunkiem na prawdę dobrego, starannego ułożenia, zachowania odpowiednich zakładek, a przede wszystkim odpowiedniego napięcia folii, żeby nie wisiała jak flak i nie stykała się z wełną mineralną. W przeciwnym wypadku - KŁOPOTY. Jeśli chodzi o deskowanie - powszechnie stosuje się deski z szalowania stropów, nie ma w tym nic złego, trzeba je tylko dobrze oczyścić. Takie deski są mniej narażone na zmianę rozmiarów, niż "nówki" zwłaszcza prosto z tartaku. Jeszcze jedna uwaga - lepiej podobno stosować deski wąskie - 10-15 cm, jest wtedy mniejsze ryzyko rozerwania papy przybitej do takich desek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MRJDomańscy 24.10.2007 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 A pod dachówkę (pokrycie dachówką nastąpi dopiero za pół roku - rok)? Jaka papa wierzchniego krycia na tekturze czy włókninie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HORACJUSZ 24.10.2007 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 A pod dachówkę (pokrycie dachówką nastąpi dopiero za pół roku - rok)? Jaka papa wierzchniego krycia na tekturze czy włókninie?? Jeżeli chcesz przezimować z papą na dachu ja bym dał na włóknie. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziarutek 24.10.2007 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Witam, Możecie mi powiedzieć czy jest sens stosowania folii na pełne deskowanie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.10.2007 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Moim zdaniem nie ma. Na pełne deskowanie papa. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZBYSZEK_SK 25.10.2007 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Moim zdaniem nie ma. Na pełne deskowanie papa. Pozdrawiam. Firma "Dorken Delta Folie" na dachy deskowane zaleca trójwarstwową membranę paroprzepuszczalną Delta-VENT S. Przeprowadziłem test wytrzymałości mechanicznej papy na włókninie oraz tej membrany (celowo nie używam terminu folia bo to jest membrana a nie żadna folia). Papę łatwo można rozedrzeć w rękach, natomiast tej membrany nie można w rękach rozedrzeć. Dlatego pod względem wytrzymałości na rozerwanie żadna papa się nie równa z tą membraną. Membrana Delta-FOXX jest jeszcze bardziej wytrzymalsza ale jej cena poraża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 25.10.2007 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 pelsona, grzyba i tak wymoaczysz w antygrzybie i impregnacie. JEżeli cię stać i nie ma gwoździ to możesz nawet dać do oheblowania. Bałbym się czegoś innego jak nie przekładali i leżały dechy na stercie to mogą być powichrowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.10.2007 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 ...Papę łatwo można rozedrzeć w rękach, natomiast tej membrany nie można w rękach rozedrzeć. Dlatego pod względem wytrzymałości na rozerwanie żadna papa się nie równa z tą membraną. Oczywiście żadnej folii czy membrany nie da się w rękach rozerwać a papę praktycznie każdą. Cecha ta jest niezmiernie istotna przy kryciu wstępnym samą folią (membraną) nie ma jednak żadnego znaczenia przy deskowaniu bo niby co tę papę miałoby rozrywać? W moim przekonaniu przewaga papy jest bezdyskusyjna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszekp 27.10.2007 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 ...Papę łatwo można rozedrzeć w rękach, natomiast tej membrany nie można w rękach rozedrzeć. Dlatego pod względem wytrzymałości na rozerwanie żadna papa się nie równa z tą membraną. Oczywiście żadnej folii czy membrany nie da się w rękach rozerwać a papę praktycznie każdą. Cecha ta jest niezmiernie istotna przy kryciu wstępnym samą folią (membraną) nie ma jednak żadnego znaczenia przy deskowaniu bo niby co tę papę miałoby rozrywać? W moim przekonaniu przewaga papy jest bezdyskusyjna. Pozdrawiam. Jeżeli docelowo dach zostanie pokryty dachówką ceramiczną, to czy na deskowanie lepiej zastosować papę na osnowie z włókna szklanego czy siatki poliestrowej (w obu wypadkach jest to papa termozgrzewalna podkładowa)? Czy to ma w ogóle jakieś znaczenie praktyczne? Czy zakłady należy zgrzewać? (mój majster nie chce zgrzewać, bo twierdzi, że powstają fałdy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts