Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pełne deskowanie dachu

zakros74

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy można rozcięcie w papie w kalenicy (szczelinę między połaciami) przykryć wygiętym arkuszem blachy zamiast papy?

Papę trzeba podpierać między kontrłatami żeby nie obwisała, stąd pomysł blachy.

Są możliwe jeszcze jakieś inne rozwiązania?

NA dachu ma być dachówka ceramiczna kładziona raczej od razu, bez czekania

• 3 weeks później...

W sumie w niczym. Zastanawiam się czy w kalenicy dać podłużnicę i wtedy będą dwa kominki, czy krokwie dać na mijankę ,a wtedy otworzył bym kalenicę. W literaturze oby dwa rozwiązania są słuszne. Mam w sumie 4 kominki. Jeden pójdzie do pionu wentylacyjnego, dwa do wentylacji strychu i jeden do wentylacji poddasza nieużytkowego garażu. Kominki te są ozdobą dachu więc raczej skłonie się do ich zastosowania.

Gdzie najlepiej umieścić takie kominki, tzn. na jakiej wysokości od szczytu? (Dach kopertowy z 1m kalenicą)

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

U mnie dach się robi i mam takie pytanie : wykonawcy chcą od samego dołu w miarę deskowania (na początku nadbitka) od razu warstwa po warstwie rozwijać papę i na to bić kontrłaty i łaty , tak żeby mogli po nich chodzić przy układaniu kolejnych warstw

Niestety będzie się to chyba wiązało z cięciem kontrłat na kawałki (nie da się położyć całej kontrłaty jeśli ma się tylko najniższy pas papy - czy można tak robić?

Dla mnie (dla laika) jest to jakieś marnowanie materiału i zmniejszanie sztywności dachu - kontrłata pocięta i przybita do krokwi nie będzie miała tej sztywności co krokiew plus kontrłata w całości.

mówisz, że deseczka o przekroju lekko kilkanaście razy mniejszym niż krokiew będzie miała jakikolwiek wpływ na sztywność? 10 cm2 vs 126 cm2 (albo i więcej)

kontrłata ma zapewnić dystans, ma być podłożem do wbicia łat, ewentualnie wyrównać płaszczyznę - ale żeby jakieś funkcje konstrukcyjne odgrywała?

weź no toto w łapy i powyginaj, zobaczysz jak lekko idzie :)

o ile dobrze pamiętam u mnie też właśnie kawałkami jechali, a fachmana miałem naprawdę dobrego

Będzie szczelna i dla tego zostawili Ci szczelinę w kalenicy. Jak deski zawilgotnieją to się zacisną i przepływ pary wodnej będzie wyłącznie przez szczelinę w kalenicy. Gdyby deski były bite ażurowo (z przerwami) to co innego. Pozdrawiam.

Będzie szczelna i dla tego zostawili Ci szczelinę w kalenicy. Jak deski zawilgotnieją to się zacisną i przepływ pary wodnej będzie wyłącznie przez szczelinę w kalenicy. Gdyby deski były bite ażurowo (z przerwami) to co innego. Pozdrawiam.

Dziękuję Panie Andrzeju.

Czyli nawet przez myśl niech mi nie przechodzi pomysł wypełniania całej przestrzeni między krokwiowej wełną (skalną), tak?

Nawet w przypadku starannie zrobionej paro izolacji pod wełną?

Dodam jeszcze, że w budynku będzie WM.

Pzdr.

Edytowane przez stefan_ems

Popełniłeś już błąd stosując folię na deskowanie staraj się już wuecej błędów nie popełniać bo może Cię to w przyszłości drogo kosztować. Dosunięcie wełny do desek może choć nie musi doprowadzić do trwałego ich zawilgocenia oraz co bardziej groźne do zawilgocenia krokwi. W dłuższym okresie może to skutkować ich degradacją. A co stoi na przeszkodzie abyś wykonał tą szczelinę? Pozdrawiam.

Popełniłeś już błąd stosując folię na deskowanie.

A tam zaraz błąd. Na czym ma ten błąd polegać? Na trwałości krycia wstępnego? Nigdzie w Europie papa nie ma takiego bytu jak w PL. Nie wiem z czego to wynika. Wiem tylko, że wielu się "sparzyło" na membranie wątłej jakości, zakładanej w latach '80 \ '90. No i tanio miało być. Dziś ona się sypie i straszy a wykonawcy mają powód do lansowania jedynego słusznego rozwiązania z papą.

Nie wyobrażam sobie przykrywania konstrukcji dachowej szczelnym kondomem. To może i jest najlepsze i najtrwalsze rozwiązanie pokrycia dachowego - absolutnie tego nie wykluczam. Ma tylko jedną wadę: Nie wybacza błędu właśnie przy wentylowaniu konstrukcji pod deskami a nad izolacją termiczną.

... A co stoi na przeszkodzie abyś wykonał tą szczelinę?

No właśnie. To tak, jakbym pytał czy brać parasol na spacer. Każdy kto nie zna prognozy powie, żeby brać.

Wielu już pytałem o tę wentylację i zdania są bardzo podzielone.

- Nie chcę, żeby mi zimny wiatr hulał nad i pod deskami, jeśli to nie jest konieczne. Wolałbym, żeby było więcej wełny.

- Nie jestem przekonany co do tego, że ta ilość wody (mała, ale jednak), która skondensuje się w wełnie, nie znajdzie potem możliwości ujścia w przypadku, kiedy nie zastosujemy szczeliny wentylacyjnej. Takie obawy miałbym przy piance OK lub styropianie ale nie przy wełnie.

Pozdrawiam.

...Nie chcę, żeby mi zimny wiatr hulał nad i pod deskami, jeśli to nie jest konieczne. Wolałbym, żeby było więcej wełny...

A na jakiej podstawie twierdzisz, że tam będzie "hulał" wiatr? Tam nie ma przepływów burzliwych. Tam są przepływy laminarne a do tego dławione.

A co przeszkadza zamontować więcej wełny?

Oczywiście zrobisz tak jak uznasz za stosowne. Twój dom, Twoja kasa. Życzę rozsądnych decyzji. Pozdrawiam.