Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pełne deskowanie dachu

zakros74

Recommended Posts

A dachówka pierwsza okapowa czy czasem nie jest zapadnięta czyżby nie dali grzebienia wentylacyjnego?

Grzebień dali - prawie widziałem jak to robią...

Trochę lepsze zdjęcia

dach3.jpgdach4.jpgdach5.jpgdach6.jpg

Na drugiej połaci też się nie popisali - rynną spłynęła jedna jak na razie spinka, a dachówka krawędziowa powinna być przykręcona prawda ?

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podobnie jak kolega wyżej ja też spinek na każdej dachówce nie stosuje to aby utrudnia demontaż jak by pękła dachówka ale tak jedna na 3 spina się i jest równo wszystko i tak samo brzegowe dachówki (skrajne) przykręca się tak czy siak nieźle musi grac to na wietrze.:wiggle:

No tak właśnie wyczytałem - krawędziówki przykręcać, spinki na co trzeciej dachówce, spinki na każdej dachówce pod gąsiorami (chyba jakoś tak)

Mam nadzieję, że tak zrobili (tą jedną spinkę na trzy dachówki sam widziałem no ale cały czas nie mogłem być).

Czy przykręcona krawędziówka ma szansę tak się ruszyć? (nie trafili wkrętem w łatę?)

Jak by nie było już dwie spinki znalazłem pod spustami rynien czyli coś źle przymocowali - ciekawe ile ich leży w rynnie :/

Rozumiem że przyklepanie tego łapą nie liczy się jako naprawa - powinni zdjąć fragment dachu i ułożyć od nowa z dołu na górę ?

Czy to może być błąd w obrobieniu krokwi szczytowej?

Jakaś szczelina wpuszcza wiatr?

PS - Dach ma około 2 miesiące

PS PS Okna prowizorycznie zasłonięte folią przymocowaną takerem (tuckerem ? zszywkami) wytrzymały a dach który ma być na kilkadziesiąt lat ... :/

Edytowane przez gspdibbler
dodany tekst

Jak mocny musiał być wiatr bo te dachówki bardzo trudno wysunąć. Nie potrzeba rozbierać wystarczy pomocować a wiatr dokładnie pokazał, w których miejscach. Myślę, że nie ma tu winy dekarza no może jakieś przeoczenie. Pozdrawiam.

Pytanko 1.

Dach pełne deskowanie,papa ,ocieplenie ułożone na dolnym pasie wiązarów ,poddasze nieużytkowe.Czy w takim dachu jest potrzeba stosowania dachówek wentylacyjnych?

Pytanko 2.

Czy na skrajnych wiązarach wystarczą łaty 4x6 (tak mam mieć na całym dachu) ,czy też może dać w tym miejscu jakiś dodatkowe?

http://images67.fotosik.pl/771/f2151f158d2d3e9bmed.jpg

Długość połaci nie przekracza 6 m więc dachówki wentylacyjne nie są wymagane choć mogą być zastosowane. Na szczytach nie masz wiązarów tylko krokwie. Warto na granicy ściany (tuż za warstwą izolacji cieplnej) dołożyć na obu szczytach po jeszcze jednej parze krokwi. Zmniejszy to rozstaw i umożliwi bezproblemowy montaż podbitki o ile taką przewidujesz. Pozdrawiam.

Witam,

Przeczytałem cały wątek i z tego co widzę doświadczenia innych uzytkowników potwierdzają opinie Pana Andrzeja że najsolidniejszy jest dach z pełnym deskowaniem i papą natomiast pytanie czy ten najsolidniejszy dach zawsze jest najlepszy to znaczy czy mikroklimat na poddaszu użytkowym nie będzie lepszy do mieszkania dla ludzi jesli na dachu będzie jednak wysokoparoprzepuszczalna membrana? Czy np. kuna dostanie się pod dach jeśli będzie dobrze położona membrana, dobrze zrobione ekapy a zabezpieczone szczeliny wentylacyjne nie będa przekraczały 3 cm? Nie wiem czy dobrze myslę ale przy dobrze wykonanym dachu z samą membraną może być taka sama szansa na przedostanie się intruzów jak przy deskowaniu i papie bo przecież zawsze ta kuna może przedostac się szczeliną wentylacyjną przy okapie i tak i tak się dostanie do wełny? Reasumując czy dobnrze wykonany dach z sama membrana i szczeliny nei większe niż 3 cm nie zabezpiecza wystarczająco przed np. kuną?

Również dołączę do pytania w sprawie kuny. Znajomy zauważył przypadkowo kunę - widział ją jak śmignęła pod dachówki, przypadkowo, inaczej przez długie miesiące by nie wiedział o jej obecności na dachu. Nie wie gdzie ma gniazdo, czy pomiędzy podbitką a dachem, czy w rejonie skosów?? Jak mógłby ją wypłoszyć, bo na razie zamyka na strychu kota :cool: Ma tylko membranę, czy kuna przegryza membranę i wgryza się w wełnę, przecież wełna jest drażniąca? Edytowane przez piotrek0m

Kuna w wełnie czuje się jak w raju dosłownie. Nie raz widziałem ,,tunele,, w wełnie po kunie. Jak widać nie gryzie jej.Słyszałem ponadto że kuny wręcz bawią się w tej welnie.Koszty za to ogromne po jej wizycie. Według mnie kuna nie ma szans na wejscie w połać jeżeli jest deskowana ponieważ wystarczy tylko drobnooczkowa siatka na wlocie powietrza i na 100% nic nie wejdzie.Oczywiście należy zwrócić uwagę na newralgiczne miejsca , ale tu znów sprawdza się doskonałe rozwiązanie jakim jest sztywne poszycie. I czy może ktoś jeszcze chce jakieś argumenty za? Pozdrawiam

Co do sposobu wypłoszenia dla mnie jest niestety tylko jedno rozwiązanie mianowicie demontaż pokrycia. Wtedy nie tylko pozbywamy się tego lokatora ale także naprawiamy szkody po niej.Co z tego że byśmy ją złapali czy wypędzili jak spustoszenia po niej by zostały?Najlepiej za jedną drogą. Pozdrawiam

Kilka zdjęć efektów obecności kuny. Wracając do pytania o mikroklimat na poddaszu to krycie wstępne nie ma tu żadnego znaczenia gdyż powinna być od środka zastosowana paroizolacja. Pozdrawiam.

P1030099.jpg

P1030102.jpg

P1010288.jpg

P1050897.jpg

P1060150.jpg

Edytowane przez Andrzej Wilhelmi

Resztki kuna, która zakleszczyła się pomiędzy łatami (centrum Opola). Kolejne zdjęcia to gniazdo os pod blachodachówką, wygryziona dziura w folii. Pozdrawiam.

Co do szkód robionych przez kuny to wiadomo ale pytanie brzmi w czym pełne deskowanie bardziej nas chroni przed kunami od dachy z membraną. Jesli szczeliny wentylacyjne nie sa zbyt duże i wszystko jest wykonane poprawnie w jednym i drugim przypadku to przecież możliwość dostania sie do wełny jest taka sama. Tak czy nie?

Co do szkód robionych przez kuny to wiadomo ale pytanie brzmi w czym pełne deskowanie bardziej nas chroni przed kunami od dachy z membraną. Jesli szczeliny wentylacyjne nie sa zbyt duże i wszystko jest wykonane poprawnie w jednym i drugim przypadku to przecież możliwość dostania sie do wełny jest taka sama. Tak czy nie?

Przy deskowaniu i papie są małe szanse , żeby kuna dostała sie do ocieplenia. Jan

Praktycznie żadne. Natomiast dyskusja jest bezprzedmiotowa bo jak ktoś chce to może zastosować folię i żadne argumenty go nie przekonają. Dla nas dekarzy to nawet lepiej bo wcześniej czy później remont nieunikniony. Pozdrawiam.

Po lekturze tego forum też zdecydowałem się na deskowanie (płyta OSB), ale mam 2 problemy:

1. Problem z wentylację pod deskowaniem

Będzie otwór w kalenicy, kominek wentylacyjny, ale wg mojej ekipy nie da się (nie ma sensu) zrobić otworu w okapie, żeby był przewiew od dołu do góry, bo okap ma schodek, gdzie jest kładziona wełna w poziomie jak na rys.

dom z klasa3 okap.jpg

2. Warstwa krycia

Jeżeli nie rozwiążę powyższego to dają mi gwarancję na płyty OSB kładzione ażurowo i na to tylko folia - wtedy wg nich będzie wentylacja.

Do papy są negatywnie nastawieni, ale jeżeli uda się znaleźć sposób na wentylację od dołu do góry pod deskowaniem to może ich przekonam na papę.

Dom ma pełne piętro bez skosów, strop monolityczny, poddasze nieużytkowe, dach 22 stopnie (kopertowy), wełna kładziona poziomo na stropie (nie ma nic między krokwiami).

Za tydzień mają robić więźbę.

Będę wdzięczny za Waszą pomoc.