DSQ 11.04.2015 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 Długość połaci nie przekracza 6 m więc dachówki wentylacyjne nie są wymagane choć mogą być zastosowane. Na szczytach nie masz wiązarów tylko krokwie. Warto na granicy ściany (tuż za warstwą izolacji cieplnej) dołożyć na obu szczytach po jeszcze jednej parze krokwi. Zmniejszy to rozstaw i umożliwi bezproblemowy montaż podbitki o ile taką przewidujesz. Pozdrawiam. Chciałbym się podłączyć z pytaniem o zastosowanie dachówek wentylacyjnych. Mam zaprojektowany dach dwuspadowy kryty dachówką płaską o długości połaci 7,0 m, z nachyleniem 42 stopni. Przyjąłem pełne deskowanie z obiema szczelinami wentylacyjnymi o szerokości 4 cm. Czy w tym przypadku jest już wskazane dodanie pasa dachówek wentylacyjnych? Jeżeli tak, to w jakim rozstawie, oraz czy w połowie długości połaci, czy raczej w pobliżu kalenicy? Ponadto, przy zastosowaniu okien połaciowych, zakładam, że ich użycie jest co najmniej wskazane aby poprawić przepływ powietrza przynajmniej w górnej szczelinie. Dać pod i nad oknem po jednej, czy raczej dwie? (Szer. okna 78 cm, światło pomiędzy krokwiami 92 cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 11.04.2015 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 Proszę o kilka sugestii jak uchronić się przed zakładaniem gniazd przez jaskółki pod okapem dachu, albo przez osy ? No bo jak jeszcze zlikwiduję gniazdo pod okapem na wysokości 4 m, to już do 11 m kalenicy się nie dostanę ... Zacznij od kupna literatury nt. sokolnictwa :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 11.04.2015 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 Jaskółki pod okapem - szczęście w domu. Ludzie by dali majątek by je mieć. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 13.04.2015 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Jaskółki pod okapem - szczęście w domu. Ludzie by dali majątek by je mieć. Jan Majątek za malowanie elewacji ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 13.04.2015 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Majątek za malowanie elewacji ... Są ludzie i ludziska. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarecki111 16.04.2015 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 Decyzja zapadła. Pełne deskowanie i papa. Pytanie czy warto inwestować w ta droższą papę na włóklinie szklanej. Czy ma to jakieś znaczenie przy wstępnym kryciu ? Różnica dość spora i nie wiem czy to się opłaci? Czy na dach 316m starczy 28 rolek (420m2) a może to za dużo? PozdrawiamOferta jaką dostałem: Papa nawierzch.W400/1200 Icopal (15m2) 20szt/pal na tekturze43 netto Papa nawierzch.W-PET SBS Icopal 15m220 szt/pal na włókninie poliestrowej76 netto Panowie, pytanie czy wa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 16.04.2015 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 Wystarczy 400 x 1200 Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makow11 20.04.2015 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 (edytowane) Mam kilka pytań.Nachylenie dachu 30 stopni,deskowanie OSB 12.Z tego co wyczytałem to mocowanie papy jednym gwoździem w górnej części papy na każdym wiązarze (czerwone kropki),na to kontrłaty dobite gwoździami (niebieskie kropki).Papa to kolor szary.http://images70.fotosik.pl/815/bd30da24f43b8903med.jpgPrzy osb 12mm odpada mocowanie papy miedzy kontrłatami,wiec mechanicznie papa mocowana jest tylko na kontrłatach.Dobrze rozumiem?I teraz mam pytania:1). Czy mocowanie tylko pomiędzy kontłatami nie spowoduje w czasie obwieszenia się papy?2). Wiem ,że polecacie papę powyżej 3mm grubą,żeby gwoździe były szczelnie opięte papą.Czy zastosowanie cieńszej papy np.2mm i uszczelnienie przybijanych krokwi jakimś lepikiem/kitem dekarskim też będzie poprawne? Taka papa jest sporo lżejsza więc ryzyko obwieszenia(o ile takie .jest) jest mniejsze.3).Jak proponujecie wykonać wentylację w kalenicy za pomocą papy. OSB 12mm jest za cienkie ,żeby przybijać deski dystansowe pomiędzy krokwiami ,więc jak je przymocować? Edytowane 20 Kwietnia 2015 przez makow11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.04.2015 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Tak. Dobrze rozumiesz.ad. 1. Nie. ad. 2. Jest poprawne. Mniejszy ciężar to mniej masy bitumicznej i pewnie trochę krótsza żywotność.ad. 3. Papę naciągamy iżadne deski dystansowe nie są potrzebne. Zwieszenie po środku jest nawet pożądane bo umożliwi wentylację pokrycia.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 20.04.2015 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Papa nawierzch.W400/1200 Icopal (15m2) 20szt/pal na tekturze 43 netto Papa nawierzch.W-PET SBS Icopal 15m2 20 szt/pal na włókninie poliestrowej 76 netto Ja dałem papę modyfikowaną na osnowie SBS. Papa na tekturze rwie się w palcach, poczytaj też o temperaturach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makow11 21.04.2015 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 ad. 3. Papę naciągamy iżadne deski dystansowe nie są potrzebne. Zwieszenie po środku jest nawet pożądane bo umożliwi wentylację pokrycia. Pozdrawiam. Czyli papa naciągnięta pomiędzy kontrłatami( w moim przypadku 82cm). Pomiędzy te kontrłaty nie wkładamy już żadnego dystansu? http://images67.fotosik.pl/818/506a8add1fcb5ff1med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.04.2015 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Przy perfekcyjnym wykonaniu ta papa powinna być w połowie grubości kontrłaty i wówczas podkładki dystansowe byłyby potrzebne. jak jest na kontrłacie może a nawet powinna się srodkiem zwiesić. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makow11 23.04.2015 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Przy perfekcyjnym wykonaniu ta papa powinna być w połowie grubości kontrłaty Jak to wykonać?Kontrłaty przytrzymujące papę powinny być cieńsze o połowę i na to nabita druga cześć kontrłaty? Mam nadzieję ,że rysunek jest czytelny. http://images68.fotosik.pl/826/61bfdf60aab275a1med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.04.2015 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 (edytowane) Rys. Jest czytelny i w zasadzie poprawny bo szczelina w kalenicy powinna być większa.Odpowiedź na post #1075. Można pominąć choć jest to najtańsze i najskuteczniejsze rozwiązanie. Otwory w ścianach szczytowych mogą być ale nie rozwiążą problemu bo by musiały być bardzo duże. Można natomiast zastosować kominki wentylacyjne ulokowane w pobliżu kalenicy. Pozdrawiam. Edytowane 23 Kwietnia 2015 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makow11 24.04.2015 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 (edytowane) Dzięki za wyjaśnienia. 1) Jeżeli kontrłaty będą miały 3cm wysokości to na jakiej wysokości zamontować wentyację z papy? Zwiększając wysokość szczeliny wentylacyjnej poddasza tym samym zmniejszam szczelinę wentylacyjną połaci dachowej .Chodzi mi o wysokość żółtego prostokątuhttp://images66.fotosik.pl/827/60ffce77311f576cmed.jpg Wiem ,że moje posty wyglądają jak komiks ,ale mam większą pewność ,że dobrze opisuję to o co chcę zapytać.A i inni będą mieli wygodniej:D 2) Bardziej mnie przekonuje metoda zamocowania "daszka z papy" w połowie wysokości kotrłaty -mniejszy problem z wentylacją połaci dachowej .Jako ,że OSB 12mm to nie bardzo mogę do nich coś przybijać, a zgodnie z tym co pisałeś potrzebne będą dystanse pomiędzy wiązarami.Czy mogę je tylko przylepić lepikiem do poszycia z papy? 3) Położę jednak papę 4mm-tak dla bezpieczeństwa.Jednak w ofercie Lemara jedyna podkładowa z pełnym SBS a nie tylko dodatkiem,grubości 4mm to papa do izolacji tarasów itd.Wklejam opis ze strony producenta.Będzie ta papa OK?http://images70.fotosik.pl/826/2b37d06cd7fc8ec5med.jpg Edytowane 24 Kwietnia 2015 przez makow11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.04.2015 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 ad. 1. To, że czytasz ze ze zrozumieniem i wyciągasz wnioski to zaleta a nie wada. Wentylację połaci znacznie poprawisz wykonując poprawnie okap, zwiększając grubość kontrłat do 4 cm i stosując dachówki wentylacyjne.ad. 2. Oczywiście można przykleić lepikiem na zimno. Te dystanse można wykonać z dowolnego materiału np. z odpadów papy pociętej na paski.ad. 3. np. Izolmat Plan Plus PYE PV 160 S 3,2.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Likopen 28.04.2015 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Czy wlot szczeliny wentylacyjnej pod pełnym deskowaniem powinien być chroniony przed zwierzakami (kuny/ ptaki) jakimś grzebieniem? Jeśli tak to proszę o namiar na konkretny produkt/ miejsce gdzie tego szukać (w firmie, gdzie zaopatrywał się dekarz nie słyszeli, żeby coś takiego było stosowane, podobnie specjaliści od elewacji. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.04.2015 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Nie tylko powinien ale musi być zabezpieczony np. siatka metalowa z drobnymi oczkami. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarecki111 28.04.2015 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Witam, Pełne deskowanie z papą już zrobione i teraz chcę rozwiązaćproblem komunikacji na dachu. Prosze o infromacje czy stopnie kominiarskie i ława do komina od kominka ( prawa strona załączonego obrazka) oraz sam zwykły wyłaz umiejscowiony nad kominem od pieca gazowego ( lewa strona załączonego obrazka) rozwiążą temat? czy do komina od pieca gazowego warto inwestować w komunikacje z zewnątrz? Dachówka będzie ceramiczna - Titania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 29.04.2015 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 witam,mam pytanie: mój dekarz mówi, że przy dociepleniu połaciowym najpierw membrana, kontrłaty, deskowanie, papaczy to standardowa technika ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts