Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pełne deskowanie dachu

zakros74

Recommended Posts

Membrana dachowa(folia) przepuszcza parę wodną i żeby spełniała swoją rolę musi być na ażurowym poszyciu.Papa pary nie przepuszcza wiec ładuje się ją na dechach,OSB.W obu przypadkach inna jest technika mocowania ocieplenia,wiec pogodzić się tego nie da.

Dobrze ,że pytasz -musisz się uczulić na wiele bzdur,które będziesz miała wciskane w trakcie budowy.O ile nie masz żadnego pojęcia o dachach to zmień dekarza ,takich bredni jeszcze nie słyszałem.Mówię to jako osoba budująca dom.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...Papa pary nie przepuszcza wiec ładuje się ją na dechach,OSB....

Montuje się ją na deskowaniu, płytach OSB bądź innym podłożu nie dlatego, że nie przepuszcza pary wodnej a dlatego, że wymaga podparcia. Pozdrawiam.

Montuje się ją na deskowaniu, płytach OSB bądź innym podłożu nie dlatego, że nie przepuszcza pary wodnej a dlatego, że wymaga podparcia. Pozdrawiam.

Oczywiście,to chyba dla każdego jest jasne.Ja jednak w odpowiedzi na post @kjuta skupiłem się bardziej na zablokowaniu paroprzepuszczalności bo to w tym wypadku jest ważniejsze.Dam sobie głowę uciąć ,że finał byłby taki ,że ocieplenie w połaci dachowej byłoby dociśnięte do samych desek -wszak jest membrana paroprzepuszczalna.:yes:

Dach powinien być projektowany pod konkretną dachówkę ale u nas tak nie jest bo to inwestor decyduje czym pokryje dach. Gdyby dach był w jednych rękach to wykonawca rozsunąłby więźbę. U Ciebie cieśla wykonał dach zgodnie z projektem. Sugestia dekarza jest jak najbardziej poprawna i zgodna ze sztuką. Należy tyko dopracować wykonanie szczytów symetrycznie po obu stronach. W załączeniu zdjęcia z wybranych moich realizacji przedstawiają rozwiązanie takiego przypadku. Pozdrawiam.

P1010401.jpg

P1050289.jpg

Papa nabita.Czyli co teraz? Wystarczy na łaty położyć dachówki? Przybić deskę czołową? Będzie się to trzymało?Czy może trzeba podbić OSB?

Płatwie kończą się jak na obrazku.

http://images70.fotosik.pl/872/54ac7006721c184dmed.jpg

Czy może mam wyjście?Według projektu dach ma 13m. długości.Czy dobrze odczytuje ze strony producenta ,że wystarczy zastosować dachówkę połówkową?

http://images66.fotosik.pl/874/6f0b4eb5418a1f3cmed.jpg

...Od wewnątrz ściana szczytowa będzie ocieplona styropianem na wysokość 1m licząc od wieńca

OK ale od brzegu na 1 m w głąb powinna być skuta i zaizolowana od góry. Jak będziesz miał komin to należy go ocieplić na całej wysokości. Pozdrawiam.

Piotrek no to pomyśl sobie jak się przy uderzeniu pioruna zachowa dach kryty folią? Jak nie wiesz to podpal folię. Pozdrawiam.

Fakt - przyłożyłem zapaloną zapałkę do kawałka folii, następnie do kawałka papy, następnie do kawałka deski, wyjaśniam, że folia dachowa zapaliła się od razu ... ... ciekawe pytanie do strażaków - czy statystyki różnicują pożary dachów zależnie od konstrukcji deska + papa a membrana ?

:roll:

Edytowane przez piotrek0m

Bez sensu zatem ta sciana. No ale wymagaloby to innej konstrukcji dachu.

Zrobisz mostek. Most. ;)

Skoro ten wątek został już tutaj wywołany...

Szczytowe mam z BK 400,skoro zaizoluję szczytową od zewnątrz 25cm + od wewnątrz na wys 1m również 25cm to ściana powinna mieć 0,105 [W/mK] w pionie ,czyli mostka nie powinno być.Będzie w miejscu gdzie nie mogę dać tyle izolacji.Ocieplenie będzie ułożone na dolnym pasie wiązarów ,a nie w połaci dachowej.

Biały prostokąt to miejsce ,gdzie będzie wklejony styropian.Kółko problematyczny odcinek

http://images70.fotosik.pl/877/5928b0435fa68ae2med.jpg

Chyba ,że coś źle rozumuję..Wiem ,że ta ściana nie jest idealna ,ale na przewiązanie szkłem pianowym nie było zgody kierownika.Jeżeli jakieś sugestie jak mozna maksymalnie zmniejszyć mostek ...

Jeżeli tak to z chęcią podyskutuję w jakim innym wątku,żeby tu nie śmiecić

Zdjęcie wkleiłem do swojego dziennika.

Edytowane przez makow11

ad. 3. np. Izolmat Plan Plus PYE PV 160 S 3,2.

Witam,

Czy ktoś mógłby podpowiedzieć czy papa Silny Werner sprawdzi się na dachu pod dachówkę ceramiczną kąt dachu 35 stopni:

W zasadzie byłem na nią na 100% zdecydowany, bo cena jakaś taka normalna i dostępny od ręki, tylko wyczytałem w karcie technicznej że jest na osnowie z kompozytowej włókniny poliestrowo szklanej no i parametr giętkości w niskiej temperaturze to -5, Pan Andrzej proponuje Izolmat również z podobnym parametrem giętkości, więc może ma on znaczenie tylko przy układaniu papy na dachy. Kilka razy przewijało się juz pytanie o silnego Wernera, ale nikt nigdy nie odpowiedział. Następne pytanie zamówiłem kontrłaty o grubości 25 mm bo tak mi wyspecyfikował dekarz, potem doczytałem się że lepiej 30mm, Połać dachu długości 8m dach kopertowy. Zostawić jak jest, czy odkręcać zamówienie? Łaty 40 x 50 mm maksymalne odstęp między krokwiami zostawiony aby upchnąć okna dachowe o szerokości 94cm - w tym dwa będą sąsiadować ze sobą bezpośrednio.

Pozdrawiam Serdecznie