makow11 29.04.2015 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Membrana dachowa(folia) przepuszcza parę wodną i żeby spełniała swoją rolę musi być na ażurowym poszyciu.Papa pary nie przepuszcza wiec ładuje się ją na dechach,OSB.W obu przypadkach inna jest technika mocowania ocieplenia,wiec pogodzić się tego nie da.Dobrze ,że pytasz -musisz się uczulić na wiele bzdur,które będziesz miała wciskane w trakcie budowy.O ile nie masz żadnego pojęcia o dachach to zmień dekarza ,takich bredni jeszcze nie słyszałem.Mówię to jako osoba budująca dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 29.04.2015 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Nie tylko powinien ale musi być zabezpieczony np. siatka metalowa z drobnymi oczkami. Pozdrawiam. Czyli z tego wynika, że kuna wciśnie się w 2-3 cm szparę ? Wypchnie lub przegryzie przytackerowaną do desek moskitierę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.04.2015 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 (edytowane) Tego nie wiem:confused: ale jest to dość prawdopodobne. Może warto zapytać o to kunę?:rolleyes:Pozdrawiam. Edytowane 29 Kwietnia 2015 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.04.2015 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 ...Papa pary nie przepuszcza wiec ładuje się ją na dechach,OSB.... Montuje się ją na deskowaniu, płytach OSB bądź innym podłożu nie dlatego, że nie przepuszcza pary wodnej a dlatego, że wymaga podparcia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makow11 01.05.2015 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Montuje się ją na deskowaniu, płytach OSB bądź innym podłożu nie dlatego, że nie przepuszcza pary wodnej a dlatego, że wymaga podparcia. Pozdrawiam. Oczywiście,to chyba dla każdego jest jasne.Ja jednak w odpowiedzi na post @kjuta skupiłem się bardziej na zablokowaniu paroprzepuszczalności bo to w tym wypadku jest ważniejsze.Dam sobie głowę uciąć ,że finał byłby taki ,że ocieplenie w połaci dachowej byłoby dociśnięte do samych desek -wszak jest membrana paroprzepuszczalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.05.2015 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 Z kontekstu Twojej wypowiedzi ta oczywistość nie wynikała. Zawsze powtarzam, że wełny się nie upycha a układa! Nie należy dosuwać wełny do folii wysokoparoprzepuszczalnej choć jest to dopuszczalne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 05.05.2015 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 Tak sobie myślę, że dach - a szczególnie deskowany z papą - jest najbardziej palną konstrukcją budynku. Od uderzenia piorunu zapala się błyskawicznie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 05.05.2015 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 05.05.2015 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 Piotrek no to pomyśl sobie jak się przy uderzeniu pioruna zachowa dach kryty folią? Jak nie wiesz to podpal folię. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makow11 09.05.2015 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 (edytowane) Dekarz powiedział mi ,że wymiary dachu wymuszają wystawienie dachówek poza skrajne wiązary o około 10cm.Jakieś sugestie?Jak zwykle wklejam rysunek:) http://images69.fotosik.pl/872/ee0963510b538e78med.jpg Edytowane 14 Maja 2015 przez makow11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.05.2015 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 Dach powinien być projektowany pod konkretną dachówkę ale u nas tak nie jest bo to inwestor decyduje czym pokryje dach. Gdyby dach był w jednych rękach to wykonawca rozsunąłby więźbę. U Ciebie cieśla wykonał dach zgodnie z projektem. Sugestia dekarza jest jak najbardziej poprawna i zgodna ze sztuką. Należy tyko dopracować wykonanie szczytów symetrycznie po obu stronach. W załączeniu zdjęcia z wybranych moich realizacji przedstawiają rozwiązanie takiego przypadku. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makow11 09.05.2015 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 Papa nabita.Czyli co teraz? Wystarczy na łaty położyć dachówki? Przybić deskę czołową? Będzie się to trzymało?Czy może trzeba podbić OSB?Płatwie kończą się jak na obrazku.http://images70.fotosik.pl/872/54ac7006721c184dmed.jpg Czy może mam wyjście?Według projektu dach ma 13m. długości.Czy dobrze odczytuje ze strony producenta ,że wystarczy zastosować dachówkę połówkową? http://images66.fotosik.pl/874/6f0b4eb5418a1f3cmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 10.05.2015 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Zanim dokupisz połówki trzeba rozłożyć rządek całej. Dachówki przeważnie mają regulację w poprzek 1-2mm.Można narożne krokwie zsunąć. Skuj mur pod deskowaniem z 20 cm. Tam powinno być ocieplenie. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makow11 10.05.2015 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Dzięki za szybką odpowiedź. Co się tyczy ściany szczytowej to z rozmysłem kazałem budować prawie do deskowania.Poddasze mam nieużytkowe,więc nie martwię się o mostek na tej wysokości. Od wewnątrz ściana szczytowa będzie ocieplona styropianem na wysokość 1m licząc od wieńca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 10.05.2015 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Bez sensu zatem ta sciana. No ale wymagaloby to innej konstrukcji dachu. Zrobisz mostek. Most. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.05.2015 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 ...Od wewnątrz ściana szczytowa będzie ocieplona styropianem na wysokość 1m licząc od wieńca OK ale od brzegu na 1 m w głąb powinna być skuta i zaizolowana od góry. Jak będziesz miał komin to należy go ocieplić na całej wysokości. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 11.05.2015 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 (edytowane) Piotrek no to pomyśl sobie jak się przy uderzeniu pioruna zachowa dach kryty folią? Jak nie wiesz to podpal folię. Pozdrawiam. Fakt - przyłożyłem zapaloną zapałkę do kawałka folii, następnie do kawałka papy, następnie do kawałka deski, wyjaśniam, że folia dachowa zapaliła się od razu ... ... ciekawe pytanie do strażaków - czy statystyki różnicują pożary dachów zależnie od konstrukcji deska + papa a membrana ? Edytowane 11 Maja 2015 przez piotrek0m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_74a 11.05.2015 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 W jakich Niemczech ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makow11 11.05.2015 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 (edytowane) Bez sensu zatem ta sciana. No ale wymagaloby to innej konstrukcji dachu. Zrobisz mostek. Most. Skoro ten wątek został już tutaj wywołany... Szczytowe mam z BK 400,skoro zaizoluję szczytową od zewnątrz 25cm + od wewnątrz na wys 1m również 25cm to ściana powinna mieć 0,105 [W/mK] w pionie ,czyli mostka nie powinno być.Będzie w miejscu gdzie nie mogę dać tyle izolacji.Ocieplenie będzie ułożone na dolnym pasie wiązarów ,a nie w połaci dachowej. Biały prostokąt to miejsce ,gdzie będzie wklejony styropian.Kółko problematyczny odcinek http://images70.fotosik.pl/877/5928b0435fa68ae2med.jpg Chyba ,że coś źle rozumuję..Wiem ,że ta ściana nie jest idealna ,ale na przewiązanie szkłem pianowym nie było zgody kierownika.Jeżeli jakieś sugestie jak mozna maksymalnie zmniejszyć mostek ... Jeżeli tak to z chęcią podyskutuję w jakim innym wątku,żeby tu nie śmiecić Zdjęcie wkleiłem do swojego dziennika. Edytowane 11 Maja 2015 przez makow11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiggy 15.05.2015 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 ad. 3. np. Izolmat Plan Plus PYE PV 160 S 3,2. Witam, Czy ktoś mógłby podpowiedzieć czy papa Silny Werner sprawdzi się na dachu pod dachówkę ceramiczną kąt dachu 35 stopni:W zasadzie byłem na nią na 100% zdecydowany, bo cena jakaś taka normalna i dostępny od ręki, tylko wyczytałem w karcie technicznej że jest na osnowie z kompozytowej włókniny poliestrowo szklanej no i parametr giętkości w niskiej temperaturze to -5, Pan Andrzej proponuje Izolmat również z podobnym parametrem giętkości, więc może ma on znaczenie tylko przy układaniu papy na dachy. Kilka razy przewijało się juz pytanie o silnego Wernera, ale nikt nigdy nie odpowiedział. Następne pytanie zamówiłem kontrłaty o grubości 25 mm bo tak mi wyspecyfikował dekarz, potem doczytałem się że lepiej 30mm, Połać dachu długości 8m dach kopertowy. Zostawić jak jest, czy odkręcać zamówienie? Łaty 40 x 50 mm maksymalne odstęp między krokwiami zostawiony aby upchnąć okna dachowe o szerokości 94cm - w tym dwa będą sąsiadować ze sobą bezpośrednio.Pozdrawiam Serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts