Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pełne deskowanie dachu

zakros74

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy ktoś mógłby podpowiedzieć czy papa Silny Werner sprawdzi się na dachu pod dachówkę ceramiczną kąt dachu 35 stopni:

W zasadzie byłem na nią na 100% zdecydowany, bo cena jakaś taka normalna i dostępny od ręki, tylko wyczytałem w karcie technicznej że jest na osnowie z kompozytowej włókniny poliestrowo szklanej no i parametr giętkości w niskiej temperaturze to -5, Pan Andrzej proponuje Izolmat również z podobnym parametrem giętkości, więc może ma on znaczenie tylko przy układaniu papy na dachy. Kilka razy przewijało się juz pytanie o silnego Wernera, ale nikt nigdy nie odpowiedział. Następne pytanie zamówiłem kontrłaty o grubości 25 mm bo tak mi wyspecyfikował dekarz, potem doczytałem się że lepiej 30mm, Połać dachu długości 8m dach kopertowy. Zostawić jak jest, czy odkręcać zamówienie? Łaty 40 x 50 mm maksymalne odstęp między krokwiami zostawiony aby upchnąć okna dachowe o szerokości 94cm - w tym dwa będą sąsiadować ze sobą bezpośrednio.

Pozdrawiam Serdecznie

Łaty i kontrłaty zamówione jak trzeba. Dziękuję.

Czy przy moim dachu wystarczy że papa będzie zamocowana tylko kontrłatami bez dodatkowych gwoździ pomiędzy nimi i bez zgrzewania, klejenia lepikiem. Finale krycie za 2-3 tygodnie.

Kontrłata powinna mieć 3 cm. Dachówki wentylacyjne potrzebne. Pozdrawiam.

Oczywiście Panie Andrzeju kontrłaty zamówione 30 mm. Tylko pytanie czy wystarczy samo mocowanie papy kontrłatami?

Tak proponuje mi wykonawca, mi pasuje bo trochę mi nie podobały się wystające z desek gwoździe na których skrapla się woda.

Proszę o poradę. Nie długo zabieram się za krycie wstępne płytami osb 3 i papą. Dach kopertowy, rozstaw krokwi 90cm, powierzchnia 306m, kąt nachylenia 32st.. Dach będzie wykończony dachówką ceramiczną po kilku tygodniach od płytowania. Planuję zakup osb 3 o grubości 15mm oraz papy termozgrzewalnej grubości 3mm. Chciałbym łączyć krótkie i długie krawędzie łącznikami H i nie docinać płyt w celu łączenia wyłącznie na krokwiach. Czy to dobry plan? Czy radzilibyście coś zmodyfikować?

Oczywiście z przesunięciem. Rozumiem, że nie ma potrzeby zastosowania grubszej płyty. Ze względu na grubość osb papa mocowana mechanicznie tylko za pomocą kontrłaty w miejscu krokwi. Zgrzewane zakłady około 10cm papy. Pamiętać o wentylacji w kalenicy, narożach oraz w miejscach koszy. Czy polecana jest jakaś konkretna folia wysoko- paro-przepuszczalna - do zabezpieczenia otwartych pól między krokwiowych? Pozdrawiam i dziękuję za ten wątek, wyjątkowo cenny w przydatne informacje dzięki ludziom którzy się cierpliwie dzielą swoją wiedzą.

Oczywiście Panie Andrzeju kontrłaty zamówione 30 mm.

Jak pokazało życie zamówić nie znaczy dostać. tartak przywiózł kontrłaty rano, a jak przyjechałem po pracy okazało się że grubość 25mm. jedna polać skończona położona papa i kontrłaty. część kontrłat pocięta na mniejsze długości. Oczywiście będzie ostra rozmowa z tartakiem, ale moje pytanie co można z tym zrobić?

wymieniać kontrłaty przy kryciu dachówką? gdybym był przy dostawie pogonilbym ich z tymi kontrłatami, bo łaty przyjechały jak trzeba. teraz jak część na dachu, trochę już pociętych nie ma co zwrócić.

Edytowane przez zbiggy

Przy tej długości połaci wskazane byłyby grubsze kontrłaty. Tartak powinien dostarczyć na własny koszt listwy do nadbicia grubości 10 mm. Pozdrawiam.

Dziękuję Panie Andrzeju!!! Brałem taka możliwość, ale bałem się że taka cienka listwa ( 1 cm) nie poradzi sobie na dachu. W każdym bądź razie ochrzan poszedł, tartak przeprosił, na podmiankę kontrłat 5x2,5, które zostały na placu dostanę 5x4 cm bo takie tylko mają od ręki, a te o grubości 3,5 cm musieliby specjalnie wycinać, impregnować no i pewnie szybko bym ich nie zobaczył a ekipa nie będzie czekać. Przy dostawie łat i deski okapowej dostarczą listwy 1,5 cm do nadbicia tych kontrłat, które już leżą na dachu. Mam nadzieję że 4 cm przestrzeni do wentylacji nie zaszkodzi bo gdzieś musi być też górna granica... Pozdrawiam Serdecznie!

• 2 weeks później...

Mam pytanie dotyczące jakości drewna, które w chwili obecnej jest wykorzystywane jako szalunek stropu, a docelowo ma trafić na dach jako deskowanie pod papę oraz dachówkę ceramiczną. Na deskach widać czarne plamy, czy jest to grzyb ? Czy taka "skaza" wpływa znacząco na parametry techniczne drewna ? Czy mogę takie deski wykorzystać do deskowania dachu ?

deskowanie01.jpg deskowanie02.jpg

Możesz. Na moją odpowiedzialność: Jan:)

Ok, ale jakby coś poszło nie tak z tymi deskami, to będę ścigał ;) A tak w ogóle to z jakiego powodu powstały te czarne plamy ? Deski zostały przywiezione z tartaku dwa dni przed zaszalowaniem. Czy to oznacza, że były w tartaku źle składowane ? Od tego samego dostawcy chcę wziąć drewno na więźbę i jeśli taki stan desek negatywnie wpływa na renomę tego tartaku, to wolę kupić więźbę w innym miejscu.

Plamy powstały w wyniku tego, że drewno nie było prawdopodobnie dobrze składowane, choć nie dziwi mnie to w ogóle. Dzieje się tak gdy nie są poprzekładane by mogły wysychać. Częste zjawisko, ale nie wpływa na wytrzymałość czy trwałość elementu. Wystarczy oczyścić i zastosować preparat przeciwgrzybiczny.

Przeschnie na stropie, zaimpregnuj kuprafung'iem lub innym preparatem na bazie związków miedziowych, zapewnij później dobrą wentylację. U mnie coś podobnego się pojawiło na mocno zalanych kontrłatach, pozbawionych odpowiedniej wentylacji. Teraz zaimpregnowane i prawidłowo składowane "zdrowieją" - mistrzowie z tego tematu pewnie potwierdzą, że to sinica lub coś takiego co nie ma znaczenia większego poza wizualnym.