lukasz31 24.06.2015 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 Jeszcze pytanie w sprawie Papy na deskowanie .Czy papa Wpet icopal SBS 2,2mm jest ok???, gość w składzie mi ją polecał i faktycznie nie idzie jej zniszczyc w rekach. Dachówka zakładana będzie od razu po papie. Z góry dzieki za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 24.06.2015 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 Dobra. Tylko papiaki POD zakładem. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 24.06.2015 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 Mam pytanie do fachowców. Chcę pokryć garaż (60m2) w tym roku papą. Będzie pełne deskowanie. Deski nie będą suche . Dopiero w przyszłym roku będę kładł blachę (razem z domem). Jakiej papy użyć, jeśli termozgrzewalnej to czy zgrzewać do desek, czy na papiaki, czy jednak coś polecacie innego. Ma wytrzymać 1 rok jako jedyne pokrycie dachu, ale też jak będę za rok kładł blachę aby tego nie trzeba było poprawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.06.2015 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 Przy tak długim oczekiwaniu na krycie docelowe należy zastosować papę termozgrzewalną wierzchniego krycia. Połączenia zgrzać. Mocować mechanicznie tylko na zakładach. Na wierzchu w miejscu łat nabić deski lub kontrłaty, które będą przed kryciem docelowym wymienione na nowe. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kyniek123 24.06.2015 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 Takie kratki ma w ofercie między innymi firma "mdm". Pracując samemu dokładnie poznasz wartość swojego dachu. Nie zapomnij o spinkach "H". Powodzenia. Pozdrawiam. Dzięki. Kratki to chyba z allegro muszę zamówić. Ze spinkami H też był kłopot ale wreszcie w jakiejś hurtowni "odkopano" mi zakurzone dwa pudełka około 350 szt. - pewnie zabraknie i trzeba będzie szukać dalej. Zdecydowałem się na "styl mieszany" Na krótszych polach międzykrokwiowych wycinam w górnej części krokwi dochodzącej do naroża otwór ~2x10cm. Na dłuższych będę wykonywał Twój sposób z otworem zakrytym membraną. albo jeśli w porę zdobędę kratki to kratki. Czy ta kratka nie jest za wysoka? Nie będzie kolidowała z łatami? Co do sposobu z membraną - planuję na otwór w płycie 20x30cm (nie za duży ten otwór?) umieścić siatkę przeciw owadom (od wewnątrz) i membranę wys.pp. Górną i boczne części membrany chcę zamocować na taśmie bitumicznej do osb. Natomiast dolna część wywinięta na papę i uszczelniona wet-r-dri plastic roof cementem. Macie może zdjęcie jak to powinno prawidłowo być wykonane? Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konkretny 04.07.2015 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 Witamna mojej budowie cieśla rozpoczął więźbę , dach kopertowy, z jednym bokiem dłuższym wiec będzie kalenica,deskowaniu i papa od dołu przy murze chce podbitkę otynkować i tu moje pytanie, aby dach sie wentylował muszę w niej zrobić otwory? będzie to robił ktoś inny, nie cieśla i nie wiem czy sie zna.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.07.2015 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 Musisz zlecić to komuś kto się zna. Drugie rozwiązanie to otwory wentylacyjne z połaci i to może wykonać cieśla. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konkretny 04.07.2015 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 dziękuje za szybką odpowiedz jako inwestor wybieram ekipy polecane i sprawdzone, ale wole wiedzieć na co zwracać uwagę , cieśla poleca papę, jak czytam dobrze, ale martwił mnie sposób wentylacji, czytam wiec i staram sie ogarnąć temat w takim zakresie aby pozwolił mi spać spokojnie, a ta wentylacja mnie martwi, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kyniek123 05.07.2015 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2015 (edytowane) Takie kratki ma w ofercie między innymi firma "mdm". Pracując samemu dokładnie poznasz wartość swojego dachu. Nie zapomnij o spinkach "H". Powodzenia. Pozdrawiam. poznaję wartość szczególnie w takie upały to ciężka praca ale nie poddaję się i z każdym dniem bliżej do celu. Tak jak wspomniałem wcześniej przy krótkich długościach pól mk wycinam otworu w górnej części krokwi dochodzących do naroża (2cmx10cm). W przypadku dłuższych pól wykonuję otwory w osb 20cmx10cm. Na nich od góry mocuję membranę ~40cmx40cm. Zszywki na membranie tylko na górnym jej boku, pod nią u góry pas taśmy uszczelniającej. Na to kładę normalnie pas papy i wywinięcie membrany oraz jej uszczelnienia pozostawiam już dekarzowi. Trzeba zgrzewać poziome zakłady papy? Uszczelniać kontrłaty? Kąt nachylenia dachu 32 stopnie. Do tej pory nie umieściłem ani jednej kontrłaty chcąc pozostawić to dekarzowi ale może warto jednak zabezpieczyć papę (podobno burze nadchodzą)? I jeszcze jedno pytanko dot. dachu. Dekarz nigdy wcześniej nie wykonywał okapu za pomocą belki klinowej. Chciałbym ją zamówić w tartaku, dekarz twierdzi, że powinna ona mieć wysokość 4cm. Moim zdaniem w najgrubszym miejscu powinna mieć wysokość równą wysokości kontrłaty i łaty - czyli w moim przypadku 7cm. Co jeśli w ogóle nie znajdę tej belki w ofercie tartaków? Czytałem, że można wykonać ją z deski szerokości 18-20cm - jak to się wykonuje? Można zamiast belki klinowej wykonać to umieszczając kontrłatę na łacie? Taką belkę klinową Impregnuje się preparatem na bazie miedzi? Pozdrawiam Edytowane 5 Lipca 2015 przez Kyniek123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 06.07.2015 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Klin wypłaszcza spadek. W/g mnie lepiej skropliny puścić na pas podrynnowy, który jest zagięty z 10 cm na połać , pod papę. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kyniek123 08.07.2015 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 poznaję wartość szczególnie w takie upały to ciężka praca ale nie poddaję się i z każdym dniem bliżej do celu. Tak jak wspomniałem wcześniej przy krótkich długościach pól mk wycinam otworu w górnej części krokwi dochodzących do naroża (2cmx10cm). W przypadku dłuższych pól wykonuję otwory w osb 20cmx10cm. Na nich od góry mocuję membranę ~40cmx40cm. Zszywki na membranie tylko na górnym jej boku, pod nią u góry pas taśmy uszczelniającej. Na to kładę normalnie pas papy i wywinięcie membrany oraz jej uszczelnienia pozostawiam już dekarzowi. Trzeba zgrzewać poziome zakłady papy? Uszczelniać kontrłaty? Kąt nachylenia dachu 32 stopnie. Do tej pory nie umieściłem ani jednej kontrłaty chcąc pozostawić to dekarzowi ale może warto jednak zabezpieczyć papę (podobno burze nadchodzą)? I jeszcze jedno pytanko dot. dachu. Dekarz nigdy wcześniej nie wykonywał okapu za pomocą belki klinowej. Chciałbym ją zamówić w tartaku, dekarz twierdzi, że powinna ona mieć wysokość 4cm. Moim zdaniem w najgrubszym miejscu powinna mieć wysokość równą wysokości kontrłaty i łaty - czyli w moim przypadku 7cm. Co jeśli w ogóle nie znajdę tej belki w ofercie tartaków? Czytałem, że można wykonać ją z deski szerokości 18-20cm - jak to się wykonuje? Można zamiast belki klinowej wykonać to umieszczając kontrłatę na łacie? Taką belkę klinową Impregnuje się preparatem na bazie miedzi? Pozdrawiam Sam sobie odpowiem dla dobra innych zainteresowanych. Przynajmniej na część pytania. Deska klinowa powinna mieć wysokość równą wysokości kontrłaty + wys. łaty. Szerokość około 20cm. Nie ma problemu z zamówieniem jej w tartaku, trzeba tylko podać dokładne wymiary. Deska klinowa nie jest konieczna do uzyskania odpowiedniej wysokości posadowienia kratki okapu można wykorzystać kontrłaty i łaty. Jeśli się mylę to proszę profesjonalistów o korektę i naprowadzenie na dobrą drogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.07.2015 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Krawędź belki klinowej musi leżeć w płaszczyźnie łat. Więźba powinna być wykonana dość dobrze bo inaczej będzie problem. Tańszym i prostszym rozwiązaniem jest wstawienie deski i oparcie jej na desce okapowej (można zniwelować niedokładności więźby). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kyniek123 12.07.2015 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 Krawędź belki klinowej musi leżeć w płaszczyźnie łat. Więźba powinna być wykonana dość dobrze bo inaczej będzie problem. Tańszym i prostszym rozwiązaniem jest wstawienie deski i oparcie jej na desce okapowej (można zniwelować niedokładności więźby). Pozdrawiam. Ta deska powinna mieć szerokość około 20 cm? Krawędź belki klinowej leży w płaszczyźnie łat, więc rozumiem, że naturalnie kratka wentylacyjna z grzebieniem wystaje ponad tą płaszczyznę około 2,5cm? Załączam zdjęcie, to mniej więcej tak ma wyglądać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.07.2015 00:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2015 Prawie tak bo powinno się tam znaleźć pełne deskowanie dochodzące do tej skośnej deski ale generalnie OK. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1006 13.07.2015 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2015 (edytowane) czy papa termozgrzewalna podkładowa V60 S30 nadaje się na deskowanie? Jednak zainwestowałem w lepszą papę po testach organoleptycznych, SBS PYE PV250 S4 Edytowane 13 Lipca 2015 przez lukasz1006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 13.07.2015 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2015 Po tym organorwaniu , sprzedawca Cię nie opier papier? Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1006 13.07.2015 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2015 Po tym organorwaniu , sprzedawca Cię nie opier papier? Jan zamówiłem 370m2 na 2 dachy nie miał wyjścia papa P400/1200 na tekturze jest mocniejsza niż termozgrzewalna V60S30 na welonie, ale papa SBS PY250 S40 bije obie. Dodatkowo mam pytanie kto ma przyciąć krokwie i zamocować deskę okapową? Cieśla czy dekarz? Cieśla mówi że może on zamocować ale dekarz może mieć jakieś ale że mu wymiar nie wychodzi. Więc? Dach kopertowy. Czy deska 32mm szerokość 17cm będzie dobra na okap? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 13.07.2015 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2015 O to zawsze są boje. Gdy to zrobi cieśla to jest sprawdzian równości krokwi. Najlepiej gdy dekarz wymierzy a cieśla obetnie i zamontuje deskę . Taka jest dobra. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kyniek123 13.07.2015 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2015 Prawie tak bo powinno się tam znaleźć pełne deskowanie dochodzące do tej skośnej deski ale generalnie OK. Pozdrawiam. Tak to mój błąd, rysunek na szybko . Deskowanie powinno dochodzić do skośnej deski - może też oczywiście być także pod deską i dochodzić do wiatrownicy - czy się nie mylę? Nie będzie to błędem? Dzięki za porady. Mój dekarz to młody chłopak około 15 lat doświadczenia. Nie wykonywał okapu w sposób który mu opisuję. Na szczęście to otwarty umysł i mam nadzieję, że uda mi się przekazać mu dokładnie czego oczekuję. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kyniek123 13.07.2015 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2015 Jeszcze jedno pytanie. Tą "skośną deskę" także impregnować kuprafungiem na bazie miedzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts