Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pełne deskowanie dachu

zakros74

Recommended Posts

Czy gwóźdź skrętny ocynkowany 3/80mm będzie się nadawał do przybicia kontrłaty przy papowaniu, czy jest za krótki?

kontrłata 25mm > papa 4mm > deska 25mm > krokiew, czyli wychodzi żę gwóźdź w krokwi będzie siedział 26mm, później przyjdą łaty i pewnie trzeba dłuższymi jeśli tak to jakimi?

Czy deska 32mm szeroka na 17cm nadaje się na okap?

Edytowane przez lukasz1006

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy wystarczy przymocować papę do deskowania tylko za pomocą kontrłat, bez używania papiaków i bez zgrzewania ? Ekipa budowlana twierdzi, że kontrłaty wystarczą.

Drugie pytanie, czy koniecznie trzeba dawać lepik na zimno pod kontrłaty (papa podkładowa termozgrzewalna, z SBSem, na osnowie z tkaniny szklanej lub włókninie poliestrowej) ?

I ostatnie pytanie, czym prawidłowo przymocować papę do pasa nadrynnowo/podrynnowego, czy wystarczy przygrzać papę, czy lepiej dać jakiś lepik lub przybić gwoździami ? Dach dwuspadowy, kąt nachylenia 40 stopni, dachówka ceramiczna.

ad.1. Tak.

ad.2. Nie.

ad.3. Najlepiej posmarować pas nadrynnowy lepikiem na zimno, podgrzać palnikiem lekko papę aby roztopić folię i docisnąć do posmarowanego pasa.

Pozdrawiam.

Po raz kolejny dziękuję za pomoc. Jeszcze dopytam, jaki dać zakład na łączeniu kolejnych pasów z papy, 10 cm wystarczy czy więcej ?

Panie Andrzeju, korzystając z okazji jeszcze zapytam czy preferuje Pan wyprowadzenie papy na pas nadrynnowy czy pas podrynnowy ? Mniej więcej znam wady i zalety jednego i drugiego rozwiązania i lepszym rozwiązaniem (i chyba łatwiejszym w wykonaniu) wydaje mi się montaż papy na pasie podrynnowym. Które rozwiązanie uważa Pan za "lepsze" i dlaczego ?

Zdecydowanie na pas nadrynnowy bo nie ma tutaj żadnej wady, są natomiast same zalety: wszystko wpływa do rynny, rynnę można ustawić na dowolnym poziomie, pas podrynnowy jest czysty. Trudność polega na tym, że zdecydowana większość kolegów dekarzy nie potrafi poprawnie wykonać okapu.

Odprowadzenie na pas podrynnowy skutkuje koniecznością obniżenia rynny przy zastosowaniu haków doczołowych, stałym zabrudzeniem pasa podrynnowego, szeroki pas nadrynnowy. Pozdrawiam.

Zdecydowanie na pas nadrynnowy bo nie ma tutaj żadnej wady, są natomiast same zalety: wszystko wpływa do rynny, rynnę można ustawić na dowolnym poziomie, pas podrynnowy jest czysty. Trudność polega na tym, że zdecydowana większość kolegów dekarzy nie potrafi poprawnie wykonać okapu.

Odprowadzenie na pas podrynnowy skutkuje koniecznością obniżenia rynny przy zastosowaniu haków doczołowych, stałym zabrudzeniem pasa podrynnowego, szeroki pas nadrynnowy. Pozdrawiam.

Andrzeju. coś Ci się pomyliło z tym obniżeniem rynny. Jan

Ciekaw jestem co?:confused: Najwyżej zamocowany hak doczołowy musi być poniżej kontrłaty czyli np. 2,5 cm + 4 cm + wydłużenie wynikające z kąta nachylenia dachu. To obniżenie przy 30* wyniesie 7,5 cm, przy 35* 8 cm, przy 40* 8,5 cm a przy 45* 9,2 cm.:yes:Do tego kolejne 2 cm grubość dachówki wyrównana wróblówką lub łatą na "sztorc". Tak jak wspomniałem w swojej wypowiedzi nie dotyczy to haków dokrokwiowych.:no: Serdecznie Cię pozdrawiam.:bye: Edytowane przez Andrzej Wilhelmi

A czy nie jest tak, że wyprowadzenie papy na pas podrynnowy zapobiega ograniczeniu wentylacji przestrzeni pomiędzy dachówkami a deskowaniem w przypadku zasypania rynien/dachu śniegiem (zakładam, że rynna nie przylega ściśle do deski okapowej) ? Jeśli tak jest, to wyprowadzenie papy na pas nadrynnowy ma jednak wadę. Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Nie ma wady bo zimą ta wentylacja praktycznie nie jest potrzebna bo niby co ma wentylować? Wentylacja spełnia dwa podstawowe zadania: umożliwia odprowadzenie pary wodnej (zimą praktycznie jej nie ma) i chłodzi pokrycie (zimą nie dotyczy). Pozdrawiam.

Deskowanie i papowanie mam już za sobą. Ciężka praca, wykonana w 98% jednosobowo. Płyta osb 15mm i papa podkładowa termozgrzewalna 4mm. Płyta - waga około 30kg, papa jeszcze więcej :) Na koniec gdy już prawie wszystkie pola miałem zamknięte wziąłem pomocnika na 2 dni.

Ekipa dekarska od dwóch dni na budowie. Chciałbym serdecznie podziękować za pomoc w tym temacie Mis*n oraz Andrzejowi Wilhelmi bez pomocy których na pewno bym sobie nie poradził. Prawdą jest, że temat pełnego deskowania i wstępnego krycia papą jest w naszym kraju postrzegany przez "fachowców" w bardzo nieodpowiedzialny sposób. Rozmawiałem z wieloma dekarzami i nawet ten którego wybrałem do swojej budowy, przyznaje, że pierwszy raz widzi coś takiego jak wentylowanie dolnej szczeliny. Patrzy na te moje rozwiązanie trochę jak krowa na pociąg i ciągle myli wentylowanie pod deskowaniem z wentylowaniem pod dachówką. 15 lat doświadczenia w branży i nigdy nie zawracał sobie głowy takimi "bzdurami". Paranoja! Najgorsze jest to, że prawdopodobnie gdy za kilka lat z Twoim dachem będzie coś nie tak - nie będziesz w stanie pociągnąć takiego "fachowca" do odpowiedzialności. Dlatego też namawiam do szukania prawdziwych Dekarzy nawet jeśli to kosztuje dwa razy więcej lub zabranie się za temat samemu, oczywiście po uprzednim przygotowaniu. Dzięki Panowie za pomoc i cierpliwość- Andrzej i Jan Pozdrawiam serdecznie i proszę o porady w działach pokrycia docelowego :)

Pytanie do fachowców na tym forum. Zaczynam niedługo deskowanie dachu, robotę chcę wykonać samodzielnie. Cieśla dobry fachowiec który najprawdopodobniej będzie mi również robił pokrycie właściwe,( widziałem już jego robotę i wygląda całkiem sensownie) poradził mi żeby połać prostować wstępnie już deskowaniem a łatami ewentualnie poprawić, Myślałem aby deskami zacząć prostować ale tylko okap a resztę przybijać jak idzie bo jak bym miał prostować deskami to więcej roboty, wiadomo deski tworzą całość a łaty są w odstępach więc będzie łatwiej, czy dobry mam plan?

Witam wszystkich serdecznie, następny temat na mojej budowie to deskowanie i papa i mam nadzieję że pomożecie i upewnicie mnie mnie w tym co wyczytałem na forum. Czas do docelowego pokrycia to ok 2-3 lat niestety.

Dach 36 stopni, dwie lukarny 38 stopni czy na taki dach papa termo wierzchniego krycia o grubości ok 4-5 mm na poliestrze będzie ok. ? nie spłynie czasem lub uszkodzi w jakiś sposób?(zamierzam położyć ją w poziomie, papiaki na górnej krawędzi i zakryte następnym pasem) i druga sprawa

czy ktoś miał do czynienia z taką papą? Papa zgrzewalna PYE PV250 S52H IZOLMIX obecnie tanio do zdobycia w popularnym sklepie budowlanym. Warto się interesować?? Ewentualnie co możecie doradzić w dobrej cenie, mnogość produktów w tej dziedzinie zaczyna mnie przerażać :yes: