Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pełne deskowanie dachu

zakros74

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Może wtrącę swoje trzy grosze :D .

Mam deskowanie a na deskach folię paroprzepuszczalną w wersji na "dach deskowany", czyli swoiste wasch & go :lol: .

Teraz jest już wełna ale jeszcze przed wełną było widać jak w deskowaniu powstały szpary 1-2 mm po zeschnięciu się desek. Dzięki folii i tym szczelinom dach jest przepuszczalny dla pary wodnej (był odzczuwalny ruch powietrza zanim położyłem wełnę). Nie pamiętam jaka to była folia ale cena nie była porażająca, a raczej sporo tańsza od papy. Jeden warunek - od razu kładliśmy dachówkę.

Pozdrawiam

Karp

Jeżeli docelowo dach zostanie pokryty dachówką ceramiczną, to czy na deskowanie lepiej zastosować papę na osnowie z włókna szklanego czy siatki poliestrowej (w obu wypadkach jest to papa termozgrzewalna podkładowa)? Czy to ma w ogóle jakieś znaczenie praktyczne? Czy zakłady należy zgrzewać? (mój majster nie chce zgrzewać, bo twierdzi, że powstają fałdy)

Żadne fałdy nie powstaną no chyba, że ktoś nie potrafi pracować palnikiem. Obowiązek zgrzewania jest przy małych kątach nachylenia dachu (poniżej kąta granicznego dla danego pokrycia) lub na wolich oczkach. W Twoim przypadku można połączeń nie zgrzewać. W moim przekonaniu rodzaj papy nie ma znaczenia. Pozdrawiam.

Ten cement chroni przed szkodnikami. Deski grubości 19 mm nie bardzo się nadają (będą klawiszowały). Ratunkiem jest prostopadłe nabicie środkiem od spodu jednej lub dwóch desek (w zależności od rozstawu krokwi). Może to jednak nie wystarczyć i nastąpi trwałe ugięcie desek pomiędzy krokwiami (pogorszy to walory estetyczne dachu). Pozdrawiam.

Czy to dotyczy również dachu, gdzie na deskowaniu przybite są kontrłaty/łaty i na to dachówka?

W tym wydaniu chyba to nie ma znaczenia, zgadza się?

Pozdrawiam

• 4 weeks później...
Mam już dach pokryty deskami, na które została położona papa, na nią zostały nabite kontrłaty i łaty. Ponieważ napadało dużo śniegu i są trudności z dojazdem do działki - buduję dom w górach, a dachówki czekają w hurtowni - najchętniej zostawiłbym dach w tym stanie do wiosny (chyba, że zdarzy się jakaś super odwilż, na co tu nie bardzo można liczyć). Mam pytanie, czy łaty nie powyginają się od naporu śniegu, którego bywa tu czasami sporo? Czy będę musiał je potem wymienić na nowe? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Mam wielki dylemat - mam skończone deskowanie - a tu zima.

Dach jest wydeskowany deskami ze świeżej tarcicy, do tego doszły deszcze i teraz śnieg. Co będzie teraz mniejszym złem. Papowanie mokrych desek, czy też przeczekanie do wiosny i papowanie po większym osuszeniu desek.

Boję się, że kryjąc papą mokre deski (zima nie sprzyja schnięciu) wejdzie mi tam grzyb i inne pleśnie.

Jaki wariant wybrać?

Zdecydowanie opapuj dach! Zima właśnie sprzyja schnięciu gdyż zimne powietrze jest bardzo suche (podobnie wysychają źle opakowane produkty w chłodziarce domowej). Najlepsze osuszanie przez wymrażanie. Pozdrawiam.

hmm.... wiec jednak chyba deskowanie (przynajmniej tak uwaza 95 % zabierajacych glos w tym temacie) ale nurtuje mnie jeszcze jedna kwestia:

Co z "oddychaniem" dachu i ocieplenia jesli papa jest szczelna? Czy to nie ma znaczenia? Jeśli doszlo by (niewazne czy przez niechlujstwo wykonawcow czy inny cud) do jakiegos malego przecieku, wilgoc nie mialaby chyba gdzie wyparowac. Bedzie gnic?

Wentylacja to podstawa!!!! Nie wiem dla czego wszyscy obawiają się przecieku z zewnątrz, który jest praktycznie nie możliwy a jakoś nikt nie obawia się wilgoci z wewnątrz powstałej w wyniku kondensacji pary wodnej! Pozdrawiam.

witam

też obecnie mam ten problem czy deskować czy dać folię? po przeczytaniu tego wątku skłaniam się ku deskowaniu i mam takie pytanie- wykonawca powiedział , że zamiast papy można dać folię. możecie powiedzieć czy to dobry pomysł i co to za folia bo na pewno nie chodziło mu o tą którą się daje przy samym foliowaniu:) pozdrawiam

witam

też obecnie mam ten problem czy deskować czy dać folię? po przeczytaniu tego wątku skłaniam się ku deskowaniu i mam takie pytanie- wykonawca powiedział , że zamiast papy można dać folię. możecie powiedzieć czy to dobry pomysł i co to za folia bo na pewno nie chodziło mu o tą którą się daje przy samym foliowaniu:) pozdrawiam

W sprzedaży sa specjalne folie zwane membranami które są przeznaczone specjalnie na dachy deskowane, np.Dorken zaleca swój produkt Dela-Vent-S.

Poczytaj sobie na stronie http://www.doerken.de/bvf/pl.

Oczywiście jest wiele innych firm, ale ja akurat tę kupiłem.