Maja68 27.10.2007 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 Proszę o opinie w nastepujacej sprawie : Zrobiono mi pełne deskowanie dachu dwuspadowego. Deski zaimregnowano(oprysk) i zaraz potem rozłożono membranę. Czy to prawidłowe ? Czy świeży impregnat uszkodzi folię, będzie z nią reagował , a jesli tak to jaki może to mieć skutek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karp 29.10.2007 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Może wtrącę swoje trzy grosze . Mam deskowanie a na deskach folię paroprzepuszczalną w wersji na "dach deskowany", czyli swoiste wasch & go . Teraz jest już wełna ale jeszcze przed wełną było widać jak w deskowaniu powstały szpary 1-2 mm po zeschnięciu się desek. Dzięki folii i tym szczelinom dach jest przepuszczalny dla pary wodnej (był odzczuwalny ruch powietrza zanim położyłem wełnę). Nie pamiętam jaka to była folia ale cena nie była porażająca, a raczej sporo tańsza od papy. Jeden warunek - od razu kładliśmy dachówkę. Pozdrawiam Karp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frantz 29.10.2007 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Ile czasu moze leżeć membrana na dachu zanim położy się dachówkę? Słyszałem opinie że pod wpływem światła traci swoje właściwości izolacyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 29.10.2007 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Ile czasu moze leżeć membrana na dachu zanim położy się dachówkę? Słyszałem opinie że pod wpływem światła traci swoje właściwości izolacyjne producenci podaja okres 3 miesiace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.10.2007 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Jeżeli docelowo dach zostanie pokryty dachówką ceramiczną, to czy na deskowanie lepiej zastosować papę na osnowie z włókna szklanego czy siatki poliestrowej (w obu wypadkach jest to papa termozgrzewalna podkładowa)? Czy to ma w ogóle jakieś znaczenie praktyczne? Czy zakłady należy zgrzewać? (mój majster nie chce zgrzewać, bo twierdzi, że powstają fałdy) Żadne fałdy nie powstaną no chyba, że ktoś nie potrafi pracować palnikiem. Obowiązek zgrzewania jest przy małych kątach nachylenia dachu (poniżej kąta granicznego dla danego pokrycia) lub na wolich oczkach. W Twoim przypadku można połączeń nie zgrzewać. W moim przekonaniu rodzaj papy nie ma znaczenia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 30.10.2007 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Cześć A czy konieczne - niezbędne - obowiązkowe jest impregnowanie desek na deskowanie, jeśli zaraz po odeskowaniu będzie papa i potem dachówka ? pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.10.2007 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Wszystkie elementy drewniane powinny być zaimpregnowane. Oczywiście takiego obowiązku nie ma ale zdrowy rozsądek nakazuje. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomzoo 30.10.2007 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Ten cement chroni przed szkodnikami. Deski grubości 19 mm nie bardzo się nadają (będą klawiszowały). Ratunkiem jest prostopadłe nabicie środkiem od spodu jednej lub dwóch desek (w zależności od rozstawu krokwi). Może to jednak nie wystarczyć i nastąpi trwałe ugięcie desek pomiędzy krokwiami (pogorszy to walory estetyczne dachu). Pozdrawiam. Czy to dotyczy również dachu, gdzie na deskowaniu przybite są kontrłaty/łaty i na to dachówka? W tym wydaniu chyba to nie ma znaczenia, zgadza się? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 31.10.2007 00:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 Oczywiście w przypadku krycia wstępnego nie ma to żadnego znaczenia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszekp 26.11.2007 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Mam już dach pokryty deskami, na które została położona papa, na nią zostały nabite kontrłaty i łaty. Ponieważ napadało dużo śniegu i są trudności z dojazdem do działki - buduję dom w górach, a dachówki czekają w hurtowni - najchętniej zostawiłbym dach w tym stanie do wiosny (chyba, że zdarzy się jakaś super odwilż, na co tu nie bardzo można liczyć). Mam pytanie, czy łaty nie powyginają się od naporu śniegu, którego bywa tu czasami sporo? Czy będę musiał je potem wymienić na nowe? Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.11.2007 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Łaty się nie powyginają a czy trzeba będzie którąś wymienić okaże się wiosną. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomzoo 26.11.2007 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Mam wielki dylemat - mam skończone deskowanie - a tu zima. Dach jest wydeskowany deskami ze świeżej tarcicy, do tego doszły deszcze i teraz śnieg. Co będzie teraz mniejszym złem. Papowanie mokrych desek, czy też przeczekanie do wiosny i papowanie po większym osuszeniu desek. Boję się, że kryjąc papą mokre deski (zima nie sprzyja schnięciu) wejdzie mi tam grzyb i inne pleśnie. Jaki wariant wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.11.2007 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Zdecydowanie opapuj dach! Zima właśnie sprzyja schnięciu gdyż zimne powietrze jest bardzo suche (podobnie wysychają źle opakowane produkty w chłodziarce domowej). Najlepsze osuszanie przez wymrażanie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
melacha 26.11.2007 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 hmm.... wiec jednak chyba deskowanie (przynajmniej tak uwaza 95 % zabierajacych glos w tym temacie) ale nurtuje mnie jeszcze jedna kwestia:Co z "oddychaniem" dachu i ocieplenia jesli papa jest szczelna? Czy to nie ma znaczenia? Jeśli doszlo by (niewazne czy przez niechlujstwo wykonawcow czy inny cud) do jakiegos malego przecieku, wilgoc nie mialaby chyba gdzie wyparowac. Bedzie gnic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.11.2007 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Wentylacja to podstawa!!!! Nie wiem dla czego wszyscy obawiają się przecieku z zewnątrz, który jest praktycznie nie możliwy a jakoś nikt nie obawia się wilgoci z wewnątrz powstałej w wyniku kondensacji pary wodnej! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
draven 28.11.2007 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 witamteż obecnie mam ten problem czy deskować czy dać folię? po przeczytaniu tego wątku skłaniam się ku deskowaniu i mam takie pytanie- wykonawca powiedział , że zamiast papy można dać folię. możecie powiedzieć czy to dobry pomysł i co to za folia bo na pewno nie chodziło mu o tą którą się daje przy samym foliowaniu:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZBYSZEK_SK 28.11.2007 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 witam też obecnie mam ten problem czy deskować czy dać folię? po przeczytaniu tego wątku skłaniam się ku deskowaniu i mam takie pytanie- wykonawca powiedział , że zamiast papy można dać folię. możecie powiedzieć czy to dobry pomysł i co to za folia bo na pewno nie chodziło mu o tą którą się daje przy samym foliowaniu:) pozdrawiam W sprzedaży sa specjalne folie zwane membranami które są przeznaczone specjalnie na dachy deskowane, np.Dorken zaleca swój produkt Dela-Vent-S. Poczytaj sobie na stronie http://www.doerken.de/bvf/pl. Oczywiście jest wiele innych firm, ale ja akurat tę kupiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.11.2007 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 Nie jestem przeciwnikiem folii ale osobiście radzę zastosować papę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 30.11.2007 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 do Andrzej Wilhelmiale dlaczego ?mój dacharz przekonuje mnie żeby położyc membranębo papa pod blachą się po jakimś czasie się skruszy, a poza tym wtedynie trzeba pod deskami szczeliny wentylacyjnej nad wełną, można dać grubiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xzbyszek 30.11.2007 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Czy ktoś robił niepełne deskowanie? To znaczy tylko do wysokości poddasza użytkowego? Czy to ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts