Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pełne deskowanie dachu

zakros74

Recommended Posts

Ten wątek wiele mi wyjaśnił :D A teraz kilka pytań.

Czym przykręcić OSB 12 do wiązarów? jakiś konkretny wymiar śruby? Było coś o 3 krotnej grubości płyty więc 45 mm? Proszę też o informacje jakimi śrubami lub gwoździami przymocować kontrłaty i łaty. Dach dwuspadowy 30 stopni, bez kominów, poddasze nieużytkowe.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nieuchronnie zbliża się moment deskowania dachu i niestety znowu muszę pomęczyć kilkoma pytaniami :(

1) Pierwsze dotyczy poruszanego już wielokrotnie problemu wentylacji w kalenicy. Dach dwuspadowy, deski i papa rozcięte w kalenicy po ok. 5 cm. Zgodnie z podanymi na forum sugestiami rozcięcie powinno zostać przykryte pasem papy umieszczonym w połowie wysokości kontrłat. Ekipa jednak nie chce tego tak wykonać (wycinanie kontłat, przybijanie wyciętych fragmentów, ogólnie dosyć dużo roboty). Czy istnieje jakiś alternatywny (szybszy, łatwiejszy) sposób wykonania takiego "daszka" ?

2) Wykonawca chce wyprowadzić papę bezpośrednio pod pasem nadrynnowym, zamiast przyklejać go na pasie. Argumentuje to tym, że papy nie będzie widać z zewnątrz i nie będzie ulegać degradacji (bo będzie zakryta blachą). Zgodzić się z wykonawcą, czy jednak nalegać, żeby papa została przyklejona na pas nadrynnowym ? Jakie argumenty za takim rozwiązaniem ?

3) Papa na zakładach poziomych utworzy grubszą warstwę (wiadomo, dwie warstwy papy), czy trzeba nad zakładami podszlifować kontrałty, żeby w tych miejscach nie "odstawały" od deskowania ?

Z wykonawcy, który buduje dom do stanu SSO jestem bardzo zadowolony. Pierwsze wątpliwości pojawiły się dopiero na etapie dachu, ale nie sądzę, żeby były one na tyle duże, żeby zakończyć dotychczasową współpracę. Czasami wolę dopytać na forum i rozwiać wszelkie wątpliwości, nawet jeśli zadawane przeze mnie pytania są dla zawodowców trywialne lub zwyczajnie głupie. Będę wdzięczny za kolejne odpowiedzi lub rozwinięcie dotychczasowej.

Dobra Panowie, bo chyba zostałem źle zrozumiany, albo nie wyraziłem się wystarczająco jasno...chodzi o to, że w umowie na budowę SSO mam zapisany dach bez deskowania z membraną. W trakcie budowy pod wpływem przedstawionych argumentów na forum zmieniłem zdanie i zdecydowałem się na deskowanie i papę. Ekipa marudzi, bo doszło dużo więcej roboty. Ja też marudzę, bo mój budżet na budowę domu nie jest z gumy (ktoś taki ma ?). Wracając do pierwszego pytania wymyśliłem sobie, żeby w okolicach kalenicy daszek z papy położyć na kontrłaty i zdystansować go od górnej krawędzi kontrłat (w środku każdego pola pomiędzy kontrłatami) klockiem dystansowym przymocowanym do łaty. Czy takie wykonanie wentylacji w okolicach kalenicy będzie poprawne i ma w ogóle sens ? Mogę spróbować to narysować jeśli opis jest niejasny.

Skoro zmienia się zakres robót to musi zmienić się również zapłata za ich wykonanie. Rozwiązanie, o którym piszesz jest poprawne i ma sens. Klocek nie będzie potrzebny bo papa sama się zwiesi pod własnym ciężarem. Pozdrawiam.

Mam pytanie do praktyków, jeżeli chodzi o montaż okien połaciowych z pełnym deskowaniem i papą pod dachówką.

Wiadomo, że przy membranie okno można zamontować na każdym etapie prac krycia dachu, nawet po ułożeniu dachówki.

Czy jest podobnie przy papie? Chciałbym się dowiedzieć jak jest osiągnięte uszczelnienie wyciętej papy wokół ramy okna przeciwko skroplinom. Czy tak samo jak przy membranie podwijając ją w odpowiednio szczelny sposób?

I właśnie, czy da się to wykonać równie łatwo ze znacznie grubszym materiałem jakim jest papa, również po łaceniu, kiedy można by dokładnie rozmierzyć rząd dachówek, tak aby okno połaciowe ustawić idealnie symetrycznie pomiędzy dachówkami, a nie jak popadnie, co czasami się obserwuje na wykonanych dachach.

Mam pytanie do praktyków, jeżeli chodzi o montaż okien połaciowych z pełnym deskowaniem i papą pod dachówką.

Wiadomo, że przy membranie okno można zamontować na każdym etapie prac krycia dachu, nawet po ułożeniu dachówki.

Czy jest podobnie przy papie? Chciałbym się dowiedzieć jak jest osiągnięte uszczelnienie wyciętej papy wokół ramy okna przeciwko skroplinom. Czy tak samo jak przy membranie podwijając ją w odpowiednio szczelny sposób?

I właśnie, czy da się to wykonać równie łatwo ze znacznie grubszym materiałem jakim jest papa, również po łaceniu, kiedy można by dokładnie rozmierzyć rząd dachówek, tak aby okno połaciowe ustawić idealnie symetrycznie pomiędzy dachówkami, a nie jak popadnie, co czasami się obserwuje na wykonanych dachach.

Zależy jaki rozstaw krokwi. Nie raz nie ma dużego pola manewru. A robienie wymianu mija się z celem. Jan

Zależy jaki rozstaw krokwi. Nie raz nie ma dużego pola manewru. A robienie wymianu mija się z celem. Jan

W moim przypadku rozstaw krokwi w świetle wynosi 89 cm co przy oknie 78 cm daje pole manewru kilku centymetrów w każdą stronę.

Na moim projekcie dachu rozrysowałem sobie dokładnie cały układ dachówek i każde z kilku okien dachowych da się bez problemu odpowiednio ustawić bez kolizji z krokwiami aby miały równe odstępy od sąsiadujących dachówek zakładając cięcie tylko z jednej strony od strony widocznego zamka, a nawet, układając z jednej strony okna droższe dachówki dwufalowe, można by uniknąć cięcia w ogóle.

Niemniej zdaję sobie sprawę, że to co jest na papierze rozmierzone do milimetra nie jest łatwo zrealizować na prawdziwym dachu montując okna połaciowe przed rozmierzeniem co najmniej jednego rzędu dachówek, które przecież mają jakieś tolerancje wymiarowe i niewielkie luzy na zamkach.

Stąd moje pytanie o możliwość montażu okna z pełnym deskowaniem i papą już na etapie, kiedy są ułożone rzędy dachówek pod oknem.

Panie Andrzeju, czy może Pan wyjaśnić, bez wchodzenia szczegóły, czy szczelne połączenie papy ułożonej na pełnym deskowaniu wokół ramy okna jest osiągnięte stosując jakiś rodzaj drugiego kołnierza na wzór tych do pokryć bitumicznych czy jakiejś taśmy miejscowo zgrzewanej z papą lub/i ramą, czy też po prostu wyłącznie przez umiejętne podwinięcie papy i mechaniczne połączenie z elementami ramy.

Nie zamierzam tego sam robić, ale taka wiedza jest pomocna aby móc zweryfikować umiejętności dekarza, bo zauważyłem, że są tacy, włącznie z doradcami technicznymi od okien połaciowych, którzy mają spory problem z odpowiedzią jak to należy wykonać. Najchętniej doradziliby zmienić na membranę ...

Jam mam taką siatką zabezpieczone. Do deskowania takerem i pod tynk na styro.

Super, właśnie się nad takim rozwiązaniem się zastanawiałem bo to najprościej i ekipa od dociepleń może mi to zrobić w ramach izolowania domu, mam tylko obawy, że dach może jakoś tam pracować i oderwać tynk z siatką od styro, jak długo użytkujesz takie rozwiązanie, nic się nie dzieje z tynkiem w miejscu zatopienia siatki alu ?