wassil 30.12.2015 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Panowie szybkie pytanko bo muszę jak najszybciej dokonać zakupu. Podzwoniłem po hurtowniach i ogólnie większość osób poleca coś takiego jak membrany wysokomodyfikowane sbs lub papy PET-SBS - zastanawiam się nad tą membraną tylko ona strasznie cienka jest i nie wiem czy byłby to dobry wybór? Zaś odradzono mi jakiekolwiek papy z serii V60 - bo będą pękać przy montażu w minusowych temperaturach i że ogólnie nie nadają się na podłoże z desek tylko bardziej na stabilne betonowe podkłady? Co polecacie z doświadczenia ? taka Membrana np. Icopal optimaxPV czy np. ICOPAL W/PET-SBS ?? Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychu019 28.03.2016 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 Witam, ja mam pytanie odnośnie szczeliny wentylacyjnej a dokładniej problemu z wlotami ze względu na bardziej skomplikowaną konstrukcje dachu. Dach dwuspadowy z dwoma dużymi giblami i tu jest problem, szczelina jest tylko między dwoma krokwiami po jednej i drugiej stronie gibla a reszta jak ma być wentylowana? Do gibli powietrze nie ma jak dotrzeć, jak to rozwiązać? Wylot w kalenicy jest na szczycie i na giblach, czy został on wykonany poprawnie ? Kilka osób z konkretnych firm z renomą łącznie z kierownikiem budowy doradzało mi by nie zostawiać otwartych wlotów twierdząc że będzie różnica temperatur w efekcie czego woda będzie spływać na ścianę zewnętrzną i ściana będzie zamakać. Twierdzili że wykonując remonty widzieli już takie sytuacje i wykonując wlot można sobie więcej szkody zrobić ze ścianami niż pożytku. Do teraz byłem całkowicie przekonany co do wentylacji z wlotem i wylotem w kalenicy ale Ci Panowie też mają trochę racji w tym co mówią propo zamakania ściany. Proszę o opinie co sądzicie o tym bo z tego co tu jest na forum sama szczelina nie gwarantuje odprowadzenia pary (powinien być przepływ powietrza) a jeśli wlotów nie będzie tylko wyloty z zachowaniem szczeliny to co wtedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 28.03.2016 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 jeżeli kierownik i wykonawcy nie mogą ci pomóc w tak prostej sprawie to chyba papiery na targu kupili .Trzeba krokwie nawiercić 4- 6 otworów średnicy 25mm wloty są niezbędne - wyloty są prawidłowe , może zamiast papy trwalsza była by folia ale to nie defekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 28.03.2016 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 (edytowane) Nie mają pojęcia o funkcji dachu. Robiąc dachy 40 lat nie widziałem "zamakania" ścian przy prawidłowym wykonaniu wentylowania. W Twoim przypadku trzeba wiercić krokwie przy OSB lub dawać wywietrzniki połaciowe.Jan Edytowane 28 Marca 2016 przez Jan P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 28.03.2016 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 Tak jak Pan Jan napisal wywietrzniki polaciowe lub znajdziesz to rowniez pod nazwa kratka wentylacyjna do dachow deskowanych.Uwazam, ze ten wylot jest zle zrobiony. Ten daszek z papy powinien byc zrobiony w polowie wysokosci kontrlat.. Ale niech wypowiedza sie bardziej doswiadczeni. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.03.2016 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 Tak jak wspomniał szanowny przedmówca wylot w połowie wysokości kontrłat lub usunąć kawałki kontrłat podpierających papę. Nie się zwiesi.To,że jacyś wykonawcy opowiadają bzdury można jeszcze zrozumieć ale to, że Twój kierownik opowiada bzdury to już nie. Niestety dzieje się tak, że część tych osób (z uprawnieniami!) nie ma zielonego pojęcia o dachu i jego funkcjach. Ostatnią rzeczą jaką kierownik powinien odebrać jest więźba. Twój dekarz też takiej wiedzy nie miał. Teoretycznie może nastąpić zawilgocenie ściany przy wlocie jeżeli wlot jest źle wykonany (nieocieplony) i znajduje się przy stropie. W Twoim przypadku tylko wloty z połaci będą skuteczne. Po mimo, że długość połaci tego nie wymaga radziłbym zastosować dachówki wentylacyjne (po jednej w każdym polu pomiędzy krokwiami), które uaktywnią przepływ powietrza pod dachówkami. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychu019 28.03.2016 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 Dziękuję za odpowiedzi, wywietrzniki widziałem na stronie 57 w poście Pana Andrzeja, jednak u mnie dach już jest gotowy więc pozostaje chyba tylko wiercenie krokwi żeby był przewiew powietrza ale czy ta skośna płatew też powinna być wiercona by powietrze dostało się do gibla? Czyli wyloty nie są wykonane prawidłowo - co w sytuacji jeśli został by taki układ jak jest - chodzi mi o to czy jest sens rozbierać i poprawiać? Macie może jakieś zdjęcia czy schemat na których można podejrzeć jak wlot powinien być poprawnie wykonany by uniknąć zawilgocenia ściany? Niestety nie miałem szczęścia co do ekipy, wyszło po fakcie. Obrobienie komina też zjechane i zamaka: Czy te pęknięcia nie będą problemowe? Niby jest wszystko skręcone i nie powinienem się bać ale: Słupy już raz wymieniali bo tak popękały że nie pozwoliłem by zostały ale te belki są raczej już nie do ruszenia. PS Nawet dachówka jest krzywo ułożona... ech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.03.2016 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 Dach pokryty papą i komin w kalenicy przecieka? Łatwiejszego komina do obróbki już nie ma. Trzeba zdemontować gąsiory i dachówki w okolicy komina. Dokładnie przygrzać papę i zrobić wcinkę. To, że są dachówki na dachu nie stwarza problemu w zamontowaniu wywietrzników połaciowych. Trzeba tylko w paru miejscach wyjąc kilka dachówek. Czy wyłaz jest nas strychu nieużytkowym? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychu019 28.03.2016 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 Tak, wyłaz jest już powyżej na odciętym strychu nieużytkowym, czy też Pan coś zauważył? Ocieplenie pomiędzy krokwiami pociągnę do samej góry rownież w tej nieużywanej części powyżej poddasza mieszkalnego ze względu na fakt że będzie tam szafa rack z urządzeniami multimedialnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.03.2016 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 Ten wyłaz jest do pomieszczeń nieogrzewanych. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nieca 29.03.2016 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 witojcie, taki oto wymarzony projekt:http://projekty.muratordom.pl/projekt_niezbedny-z-wentylacja-mechaniczna,3047,0,0.htm#materialy rozumiem, że sugerowne jest dach deskować? jednocześnie proszę o jakieś praktyczne rady... PozdrawiamGN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 29.03.2016 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 jednocześnie proszę o jakieś praktyczne rady... Pozdrawiam GN Albo jesteś wyjątkowo leniwy i nie chciało Ci się przeczytać tego wątku albo przeczytałeś cały wątek i nie umiesz czytać ze zrozumieniem więc nic z tego czytania nie wyniosłeś Nie wiem, która opcja gorsza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.03.2016 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 jedna praktyczna rada jest taka: zleć wykonanie dachu komuś kto się na tym zna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nieca 29.03.2016 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 jedna praktyczna rada jest taka: zleć wykonanie dachu komuś kto się na tym zna. Pozdrawiam. dzięki za odp! nie ma innej opcji - jako inwestor na pewno nie będę tego robił sam. po prostu chciałem wiedzieć jaka jest praktyka - czy deskowanie to bezwzględne zalecenie czy dobra praktyka etc... pozdr GN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.03.2016 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Dobra a nawet bardzo dobra praktyka. Natomiast wykonawca musi potrafić poprawnie zwentylować dach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 30.03.2016 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 Tak, wyłaz jest już powyżej na odciętym strychu nieużytkowym, czy też Pan coś zauważył? Ocieplenie pomiędzy krokwiami pociągnę do samej góry rownież w tej nieużywanej części powyżej poddasza mieszkalnego ze względu na fakt że będzie tam szafa rack z urządzeniami multimedialnymi. Zamiast ocieplac cala polac tego stryszku, pokombinowalbym z ociepleniem tej szafki. Na pewno taniej wyjdzie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrTomo 10.04.2016 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Po przewertowaniu kilku wątków tu i tam, zdecydowałem się na pełne deskowanie dachu. Miałem robić z fwk ale rozmyśliłem się. Dach o kącie nachylenia 40*>. Długość krokwi około 6,20m. Wysokość krokwi 15cm Rozstaw około 100cm. Długość w kalenicy to 14,5m w najdłużym odcinku Dach w L z dwoma koszami Kilka pytań: 1. Czy mogę zastosować płytę osb grubości 15mm? Płyta 18mm wyjdzie już chyba drożej od impregnowanych desek 25mm. Jeśli robić z desek to układać je na styk czy z dylatacją? 2. Obecnie mam zrobioną nadbitkę z deski na pióro-wpust o nieokreślonej grubości. Co z tym zrobić? Zerwać? Zostawić? Przy płycie OSB 15 te grubości mogą spasować, przy deskowaniu powierzchnia stanie się nierówna. 3. Na deski zastosuję papę wierzchniego krycia, gdyż docelowe poszycie będzie za rok. Czy jeśli przymocuję ją kontrłatami gr. 30mm zaimpregnowanymi, to czy za rok będę musiał je demontować i dawać nowe czy będę mógł do nich przybić łaty? 4. O ile kwestię szczeliny między deskami a wełną i otworów wentylacyjnych w okapie rozumiem o tyle nie rozumiem kwestii wykonania nawiewników połaciowych dla kosza ani tej folii wysokoparporzepuszczalnej w połowie grubości kontrłaty w kalenicy. Dlaczego w połowie? Samo ocieplenie z wełny będę kończył na wysokości jętek. Czy w takiej sytuacji też muszę zostawiać szczelinę w kalenicy? Kiedy trzeba wstawiać kominiki wentylacyjne? Pomóżcie bo muszę to zrozumieć, żeby przypilnować wykonawcę a im dłużej czytam tym więcej wątpliwości... rzut dachu (dwa kosze przednie, tylnych nie ma) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.04.2016 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Wysokość krokwi za mała, rozstaw krokwi za duży.ad.1. Wystarczy grubość OSB 12 mm.ad. 2. Zostawić. Różnice w wyrównać grubościami kontrłat. Na nadbitce minimum 25 mm.ad. 3. Ich stan oceni dekarz, który będzie krył Twój dach.ad. 4. Trzeba w jakiś sposób umożliwić wlot powietrza do pól wychodzących z kosza. Po to w połowie grubości kontrłaty aby umożliwić wypływ powietrza zarówno z pod OSB jak i z pod pokrycia. Kominki wentylacyjne stosuje się wtedy gdy jest taka potrzeba np. do odpowietrzenia kanalizacji.Jak ustalisz wszystko z wykonawcą przed rozpoczęciem robót to nie będziesz musiał go pilnować, wystarczy jak sprawdzisz. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrTomo 11.04.2016 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 (edytowane) Dziękuję bardzo za odpowiedź. Pilnować to trzeba zawsze a zwłaszcza jak nie robi się samemu Wiem, że wysokość krokwi i rozstaw też nie taki jak trzeba, ale musi już tak zostać. Za dużo roboty zmieniać to teraz. Krokwie nadbiję jeszcze kontrłatami 30x55. Docelowo na papę jako poszycie będzie blacha. Pozostaje wybór między płytą osb a deskami. Jeśli osb to zdecyduję się na 18mm. Cenowo porównywalnie z deskami. 1. Do desek 25mm łatwiej przymocować papę (gwoździe pod zakład) a jak w przypadku osb? Ta sama technika? Gwoździe przejdą na drugą stronę? 2. Z czego będzie mniejszy odpad? Kupując płytę osb trzeba mieć na względzie rozkład więźby, bo powinny schodzić się na krokwiach? Co wybrać w przypadku krokwi, które są w niekoniecznie równych odstępach około 98-100cm (w osi krokwi)? Dekarz nie chce bić kontrłat do papy na wierzch. Nie wiem czy go do tego "namawiać" czy pozwolić zrobić jak uważa (papiaki z podkładkami pod zakład)? PS W przypadku osb dekarz chce zastosować wkręty z podkładkami Chyba jednak zdecyduję się na deski 25mm, bo jednak biorąc pod uwagę odpady chyba wyjdą jednak taniej. W najbliższych składach mam do wyboru papy matizol np. uni v60 s42 lub werner v60 s42 Czy mogę zastosować którąś z tych pap do jednowarstwowego przykrycia na okres około 1 roku? Edytowane 11 Kwietnia 2016 przez mrTomo dopisanie informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idas 11.04.2016 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Wychodzi na to, że i ja będę robił pełne deskowanie. Mój dach ma jakieś ~380m2, konstrukcja oparta o wiązary dachowe.Wygląda prawie tak jak na rysunku.[ATTACH=CONFIG]352461[/ATTACH] Wiązary ~40 000 PLN.Robocizna + materiały (pełne deskowanie; bez podbitki) ~80 000 PLN. Czy to jest akceptowalny poziom, czy przegięcie? Na co sam powinienem zwrócić uwagę jako laik w temacie, aby w jakiś sposób mieć choć trochę kontroli nad ekipą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts