Andrzej Wilhelmi 03.08.2016 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2016 Szczelina wentylacyjna nie potrzebna natomiast otwarcie kalenicy bardzo przydatne bo umożliwia wentylację całego strychu. Kratki w szczytach oczywiście mogą być ale są mało skuteczne. Ich wielkość uzależniona od odległości pomiędzy ścianami szczytowymi. Około 100 cm2 na 1 mb odległości. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pytlakos 04.08.2016 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Papa wierzchniego krycia jak najbardziej się nadaje. Panie Andrzeju, w innych wątkach pisał Pan, że papa wierzchniego krycia nie bardzo się nadaje, bo ewentualna woda zbiera się w warstwie nasypki. To jak to jest w końcu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 05.08.2016 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 W przypadku gdy krycie docelowe będzie realizowane w późniejszym terminie to jedynie dobre rozwiązanie. Przy perfekcyjnym wykonaniu można spody kontrłat podkleić masą bitumiczną (lepikiem na zimno). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daamiann88 18.08.2016 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Czy w parterówce z dwuspadowym dachem, z nieużytkowym poddaszem także jest wskazane pełne deskowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 18.08.2016 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Owszem, ponieważ masz wtedy pewny dach i śpisz spokojnie, trochę dopłacisz ale później się będziesz cieszył że dałeś deski . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 22.08.2016 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 Panie Andrzeju, czy przy dwuspadowym dachu bez okapu na coś szczególnie należy zwrócić uwagę przy pełnym deskowaniu?Przeczytałem w wątku, że 1 m2 desek waży 17 kg - warto więc zapytać konstruktora o wzmocnienie więźby?Jakieś szczególne rekomendacje do desek, które były użyte do szalunku? Wyczyścić i zaimpregnować ? (dach będzie robiony cały od razu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.08.2016 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Nie ma żadnych szczególnych kwestii. Jedyna rzecz to montaż desek oflisami do spodu i pozbawienie ich resztek kory. Deski oczyścić (ostukać) z grudek betonu i ewentualnie zaimpregnować. Należy pamiętać o pozostawieniu szczeliny w kalenicy po 5 cm na stronę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek222 23.08.2016 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Panie Andrzeju, w powyższym wątku, dużo wcześniej wspominał Pan o wentylacji połaci pod deskowaniem bez otwartej kalenicy. Tyle tylko, że nie rozumiałem jak konkretniej ma to wyglądać. Posiadam dom z poddaszem użytkowym. Wlot powietrza pod murłatą i szczelina między wełną a deskowaniem 2 cm... wylot jest na nieocieplonym stryszku (bez wełny miedzy krokwiami). Niestety na etapie konstrukcji dachu, dekarz nie pamiętał o szczelinie na kalenicy. Jak można załatwić ten problem? Wcześniej wspominał Pan o kominkach, bądź kratkach wentylacyjnych na strychu? Jak ma to wyglądać w przypadku dachu dwuspadowego o długości kalenicy 11m? Jak z kominkami, a jak z kratkami? Czy też są może jakieś inne rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.08.2016 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Przy takiej długości kalenicy kratki wentylacyjne w ścianach szczytowych nie zdadzą egzaminu. Trzy lub cztery kominki wentylacyjne jak najbliżej kalenicy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek222 23.08.2016 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Czy nie byłoby lepiej ustawić te kominki zaraz przy wylocie na strychu? Tzn w miejscu styku jętek z krokwiami? Jaki rozstaw kominków Pan zalecy jeżeli miałbym ustawić je po dwie sztuki na połaci? Przy rogach? Czy wyśrodkować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.08.2016 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Napisałem wyraźnie, że jak najbliżej kalenicy. Naprzemiennie dwa na jednej połaci i dwa na drugiej np. 2m od szczytu a pomiędzy następnymi dwoma po 3m. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurekbal 24.08.2016 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Panie Andrzeju,Poddasze będzie użytkowe (choć nie wykorzystywane przez cały rok): pełne deskowanie, papa i blachodachówka; dach dwuspadowy szerokości w kalenicy ok.13 m.Jak jest z tą wentylacją w kalenicy?Rozciąć papę w kalenicy i zrobić dodatkowy tzw. "daszek" z papy (na połowie kontrłaty - aby nie zawiewał śnieg; 30 cm po obu stronach), czy na papę położyć pas membrany (np. Tyvek Supro: 1.5 m szerokości, czyli zachodziłoby po 75 cm po obu stronach)? Czy wskazane jest łączenie papy z membraną? Jeśli tak, to położyć membranę na papę i przybić kontrłatami?Co jest lepsze dla wentylacji w kalenicy przy papie na pełnym deskowaniu: wykończenie papą, czy membraną?Na forum padają odpowiedzi, chyba obie twierdzące.1. Zrobić to jednym materiałem: na pełnym deskowaniu będzie papa, to wykończenie w kalenicy zrobić również z papy (tylko czy wykonawcza zrobi, to dobrze).2. Na pełnym deskowaniu papa, a wykończenie w kalenicy membraną (jaka szer. membrany, czy ją naciągać, jak ją mocować - tylko kontrłatami, czy membrana w połączeniu z papą nie ulegnie szybszej degradacji) - to wykonanie wydaje się prostsze, ale czy lepsze?Panie Andrzeju, jak pan by zrobił? PozdrawiamJurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek222 24.08.2016 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Panie Andrzeju, z Pana doświadczenia, jakie kominki do wentylowania połaci może Pan polecić? Czy mogą być to kominki stosowane do odpowietrzania pionów kanalizacyjnych, w moim przypadku np. takie ...czy musi to być zwykły kominek np taki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.08.2016 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Nie wiem co się kryje pod stwierdzeniem "wentylacja połaci"? W przypadku gdy ma to wentylacja przestrzeni pod dachówką to żaden z nich. Natomiast jak poddasza to skuteczniejszy jest wyższy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.08.2016 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 ...jak pan by zrobił? Oba rozwiązania dobre. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurekbal 25.08.2016 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 Oba rozwiązania dobre. Pozdrawiam. Jeśli drugie z membraną w kalecy, to: 1. czy membranę kłaść bezpośrednio na papę, na to kontrłaty (pomiędzy mini przybijać ją gwoździami, czy pozostawić bez przybijania) 2. czy membranę kłaść na kontrłaty, jak w przypadku papy 3. czy membranę kłaść na łatach bezpośrednio pod blachodachówkę Jakiej szerokość powinna być membrana. Może dysponuje Pan, lub ktoś inny kto czyta to forum zdjęciami wykonania wentylacji w kalenicy: 1. wykonane papą na połowie kontrałt, lub 2. wykonane membraną Pozdrawiam Jurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.08.2016 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 Folię można montować bezpośrednio na papie lub w połowie kontrłaty po 20 cm na stronę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 30.08.2016 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 (edytowane) Pozwolę sobie zadać pytanie w tym wątku, jako że zdecydowany jestem na pełne deskowanie, m.in. z powodu wyciszenia i wrażliwości na hałas. Niestety mam pewien problem z wentylacją. Próbując rozwiązać problem wyklarował mi się taki układ: dachówka ceramiczna / łata / kontłata / papa / deska / kontłata (wyższa) / membrana paroprzepuszczalna / izolacja (wełna, pianka, styro, jeszcze nie wiem) / folia paroszczelna / gk Czy taki układ będzie dobry? Od dyskutowanego wiele razu przykładu pianki na deski różni się dodatkową membraną i kontrłatą w celu zapewnienia wentylacji. Murłatę mam już docieploną na wysokość krokwi, więc wentylacja może być tylko nad nimi. Edytowane 30 Sierpnia 2016 przez kerad85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.09.2016 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Układ dobry. Powietrze należy wprowadzić spod dachówek. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 11.10.2016 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 W ostatniej chwili zauważyłem, że dekarz nie zrobił otworów przy kalenicy. W tej chwili na szczycie dachu pod gąsiorami jest szczelnie zakryte zadeskowane i zapapowane. W tym układzie dolna warstwa w ogóle nie ma wentylacji. Dałem dodatkową matę paroprzepuszczalną i większe kontrłaty. Łącznie z robotą to ok. 3 tys. zł, by dekarz spartolił robotę. Powiedziałem, że dach nie będzie odebrany, jak nie poprawi wentylacji pod deskami, tj. warstwy o którą tak naprawdę chodzi, bo teraz to tylko papa by się wentylowała Kolejna sprawa, czy przy deskowaniu, dachówki wentylacyjne są potrzebne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts