Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pełne deskowanie dachu

zakros74

Recommended Posts

Szczelina wentylacyjna nie potrzebna natomiast otwarcie kalenicy bardzo przydatne bo umożliwia wentylację całego strychu. Kratki w szczytach oczywiście mogą być ale są mało skuteczne. Ich wielkość uzależniona od odległości pomiędzy ścianami szczytowymi. Około 100 cm2 na 1 mb odległości. Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Panie Andrzeju,

czy przy dwuspadowym dachu bez okapu na coś szczególnie należy zwrócić uwagę przy pełnym deskowaniu?

Przeczytałem w wątku, że 1 m2 desek waży 17 kg - warto więc zapytać konstruktora o wzmocnienie więźby?

Jakieś szczególne rekomendacje do desek, które były użyte do szalunku? Wyczyścić i zaimpregnować ? (dach będzie robiony cały od razu)

Nie ma żadnych szczególnych kwestii. Jedyna rzecz to montaż desek oflisami do spodu i pozbawienie ich resztek kory. Deski oczyścić (ostukać) z grudek betonu i ewentualnie zaimpregnować. Należy pamiętać o pozostawieniu szczeliny w kalenicy po 5 cm na stronę. Pozdrawiam.

Panie Andrzeju, w powyższym wątku, dużo wcześniej wspominał Pan o wentylacji połaci pod deskowaniem bez otwartej kalenicy. Tyle tylko, że nie rozumiałem jak konkretniej ma to wyglądać. Posiadam dom z poddaszem użytkowym. Wlot powietrza pod murłatą i szczelina między wełną a deskowaniem 2 cm... wylot jest na nieocieplonym stryszku (bez wełny miedzy krokwiami). Niestety na etapie konstrukcji dachu, dekarz nie pamiętał o szczelinie na kalenicy. Jak można załatwić ten problem? Wcześniej wspominał Pan o kominkach, bądź kratkach wentylacyjnych na strychu? Jak ma to wyglądać w przypadku dachu dwuspadowego o długości kalenicy 11m? Jak z kominkami, a jak z kratkami? Czy też są może jakieś inne rozwiązania?

Panie Andrzeju,

Poddasze będzie użytkowe (choć nie wykorzystywane przez cały rok): pełne deskowanie, papa i blachodachówka; dach dwuspadowy szerokości w kalenicy ok.13 m.

Jak jest z tą wentylacją w kalenicy?

Rozciąć papę w kalenicy i zrobić dodatkowy tzw. "daszek" z papy (na połowie kontrłaty - aby nie zawiewał śnieg; 30 cm po obu stronach), czy na papę położyć pas membrany (np. Tyvek Supro: 1.5 m szerokości, czyli zachodziłoby po 75 cm po obu stronach)? Czy wskazane jest łączenie papy z membraną? Jeśli tak, to położyć membranę na papę i przybić kontrłatami?

Co jest lepsze dla wentylacji w kalenicy przy papie na pełnym deskowaniu: wykończenie papą, czy membraną?

Na forum padają odpowiedzi, chyba obie twierdzące.

1. Zrobić to jednym materiałem: na pełnym deskowaniu będzie papa, to wykończenie w kalenicy zrobić również z papy (tylko czy wykonawcza zrobi, to dobrze).

2. Na pełnym deskowaniu papa, a wykończenie w kalenicy membraną (jaka szer. membrany, czy ją naciągać, jak ją mocować - tylko kontrłatami, czy membrana w połączeniu z papą nie ulegnie szybszej degradacji) - to wykonanie wydaje się prostsze, ale czy lepsze?

Panie Andrzeju, jak pan by zrobił?

Pozdrawiam

Jurek

Oba rozwiązania dobre. Pozdrawiam.

Jeśli drugie z membraną w kalecy, to:

1. czy membranę kłaść bezpośrednio na papę, na to kontrłaty (pomiędzy mini przybijać ją gwoździami, czy pozostawić bez przybijania)

2. czy membranę kłaść na kontrłaty, jak w przypadku papy

3. czy membranę kłaść na łatach bezpośrednio pod blachodachówkę

Jakiej szerokość powinna być membrana.

Może dysponuje Pan, lub ktoś inny kto czyta to forum zdjęciami wykonania wentylacji w kalenicy: 1. wykonane papą na połowie kontrałt, lub 2. wykonane membraną

Pozdrawiam

Jurek

Pozwolę sobie zadać pytanie w tym wątku, jako że zdecydowany jestem na pełne deskowanie, m.in. z powodu wyciszenia i wrażliwości na hałas.

Niestety mam pewien problem z wentylacją. Próbując rozwiązać problem wyklarował mi się taki układ:

dachówka ceramiczna / łata / kontłata / papa / deska / kontłata (wyższa) / membrana paroprzepuszczalna / izolacja (wełna, pianka, styro, jeszcze nie wiem) / folia paroszczelna / gk

Czy taki układ będzie dobry? Od dyskutowanego wiele razu przykładu pianki na deski różni się dodatkową membraną i kontrłatą w celu zapewnienia wentylacji.

Murłatę mam już docieploną na wysokość krokwi, więc wentylacja może być tylko nad nimi.

artykul-zdjecia-zdjecia-duze-mwk-3d.jpg

Edytowane przez kerad85

• 1 month później...

W ostatniej chwili zauważyłem, że dekarz nie zrobił otworów przy kalenicy. W tej chwili na szczycie dachu pod gąsiorami jest szczelnie zakryte zadeskowane i zapapowane. W tym układzie dolna warstwa w ogóle nie ma wentylacji. Dałem dodatkową matę paroprzepuszczalną i większe kontrłaty. Łącznie z robotą to ok. 3 tys. zł, by dekarz spartolił robotę.

Powiedziałem, że dach nie będzie odebrany, jak nie poprawi wentylacji pod deskami, tj. warstwy o którą tak naprawdę chodzi, bo teraz to tylko papa by się wentylowała :p

Kolejna sprawa, czy przy deskowaniu, dachówki wentylacyjne są potrzebne?