Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pełne deskowanie dachu

zakros74

Recommended Posts

Dacie Panowie jakiś namiar na dobra papę jak było napisane wcześniej "Papa podkładowa termozgrzewalna, modyfikowana SBS na osnowie poliestrowej. Grubość minimum 3 mm. " Jakiego producenta polecacie byle by nie był za drogi (w moim mniemaniu ok 7zł/m2 max.) ? Chyba, że jest on małoważny jeśli papa będzie spełniać owe wymogi?

Dachówka będzie układana od razu po papie.

Edytowane przez Bartosz Sz.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziękuje Panie Andrzeju, wybrałem pape termozgrzewalną 3mm modyfikowana na teksturze na osnowie poliestrowej firmy Mida. 10zł/m2 . Mam nadzieje, że wystarczy.

Mam pytanie do panów dekarzy, czy 5000zł to niska/dobra/za wysoka cena za robocizne odeskowania dachu 250m2 w 6 osób + 1500zł za położenie papy?? Odeskowali w dwa dni więc troche dużo mi się wydaje. Myśl, że mnie majster chciał troszkę zniechęcić ceną gdy się dowiedział, że zastanawiam się nad deskowaniem i położeniem papy.

Ile cm wolnej przestrzeni muszą zostawić w kalenicy żeby była dobra wentylacja?

samo deskowanie ?? matko 215m*0,025=5,38 m3 desek. 1 metr deski kosztuje 560 (u mnie) czyli daje to 3012,80 zł za deski.Czy po szalowaniach stropu nic nie zostało ci???. Ale nawet licząć że nie to 5500 za robocizne to jakiś kosmos. przecież to jest proste jak budowa cepa sam jestem w trakcie deskowania więc wiem co mówię (ja mam ciut mniej bo 165m) Edytowane przez Slyder

Deski kupiłem za 520zl/m3. Robocizna 5tys zł za deskowanie dachu 250m2 , położenie papy 1500zl

P.s. Ekipa budowlana poinformowała mnie właśnie, że nie bed zgrzewac papy nadachu tak stromym (42st.). Czy jest to zgodne ze sztuką dekarska? Pape na noc przykryli folią i zostawili na noc na budowie przy temp. 5 st C, od rana kładą ją na dachu. Jest możliwość, że popeka?

Witam. Ja z uwagi na koszty nie mam pełnego deskowania. Spad połaci mam akurat dość duży, więc wszyscy (od konstruktora po wykonawcę) zapewniali mnie, że problemu nie powinno być. Zabezpieczenie mam zrobione tylko z membrany dachowej Koramic (czterowarstwowa bodajże). nie mam na poddaszu jakiejś szczególnie dużej wilgotności, więc wydaje mi się, że fajnie spełnia swoją rolę.

Pape kupiłem termozgrzewalną, ale panowie jej nie zgrzewali bo stwierdzili, że na tak stromym dachu(42st.) się nie zgrzewa. Pape mają zamiar na silikonie połączyć do pasa nadrynnowego. Może tak być?

Będę wdzięczny za odpowiedzi na wcześniejsze pytania.

A i na koniec, czy na pełne deskowanie z papą mogę ocieplic dach pianą czy tylko w grę wchodzi wełna?? Jeśli można to jak to zrobić poprawnie?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Mogli zgrzać ale im się po prostu nie chciało.Przy takim kącie i swobodnym rozwinięciu w koszach itp tak aby nie było możliwości podwiania spełni swoją role ponieważ kąt jest dość ostry. Sylikon jest dobrym rozwiązaniem na krótką metę. Lepszym będzie podgrzanie palnikiem i przyklejeniem do pasa jak masz już papę termozgrzewalną. Ocieplić możesz ale przez to dach nie będzie "oddychał" tak jak powinien, dlatego że powietrze między deskowaniem a izolacją musi mieć wlot i wylot. Piana chłonie wilgoć która nie ma którędy uciec przez co deski będą gniły

Witam Panów fachowców. Mam pytanie, panowie budowlańcy zadeskowali mi dach, położyli pape podkladowa, przybili laty i kontrlaty i tak zostawili bo mróz na dworze, czasami padał śnieg. Powiedzieli, że wrócą jak będzie ok.+5 st. czyli pewnie w lutym. Papie nic się nie stanie? Latom i kontrlatom tez?

A w czym aktualna pogoda przeszkadza? Skoro nie mieli zamiaru kryć to po co montowali łaty? Papie nic się nie stanie, natomiast w przypadku gdy się coś stanie łatom czy kontrłatom to można je wymienić. Pozostaje tylko pytanie kto ma za to zapłacić? Pozdrawiam.

A w czym aktualna pogoda przeszkadza? Skoro nie mieli zamiaru kryć to po co montowali łaty? Papie nic się nie stanie, natomiast w przypadku gdy się coś stanie łatom czy kontrłatom to można je wymienić. Pozostaje tylko pytanie kto ma za to zapłacić? Pozdrawiam.

Sam się zastanawiam po co wzięli dachowke ze składu skoro jej nie położyli bo jak mówią musi być przynajmniej 5stopni na plusie, wtakim razie poczekam do lutego. Ile zajmie 6 osobom orynnowanie i położenie samej już tylko dachówki na dach dwuspadowy 250m2 bez okien dachowych. Bardziej fachowcy niż amatorzy.

Pośpiech jest potrzebny przy łapaniu pcheł a nie przy kryciu dachu. Teraz dzień jest krótki. W moim odczuciu czas potrzebny do wykonania tej pracy to trzy dni. Przy kryciu dachówką temperatura nie ma żadnego znaczenia mały problem jest obróbkami blacharskimi a szczególnie z pasami podrynnowymi. Myślę, że maja inna robotę i to jest powód. Pozdrawiam.