Andrzej Wilhelmi 05.12.2007 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 ...mój dacharz przekonuje mnie żeby położyc membranę bo papa pod blachą się po jakimś czasie się skruszy, a poza tym wtedy nie trzeba pod deskami szczeliny wentylacyjnej nad wełną, można dać grubiej. A co to znaczy, że papa się skruszy? Tak samo można powiedzieć, że po jakimś czasie folia się skruszy. Rodzi się pytanie czy papa dawana na izolację fundamentów też się skruszy? Oczywiście nic nie jest wieczne. Papa jako krycie wstępne nie jest narażona na działanie promieni słonecznych i ma odpowiedni przewiew. Osobiście szacuję jej żywotność na minimum 100 lat. Remontowałem 60-cio letnie dachy na których były deski, papa, blacha płaska i nie stwierdziłem aby z tą papą coś złego się działo. Takich doświadczeń z folią nie mam, myślę jednak, że folia też powinna zdać egzamin. Co się zaś tyczy szczeliny wentylacyjnej to zdecydowanie radzę pomiędzy izolacją cieplną a deskowaniem ją pozostawić bez względu na to czy będzie papa czy folia. Nawet jak deski się rozeschną to szczeliny pomiędzy nimi będą stanowić tylko 5%~7% powierzchni dachu. Ale decyzja należy do Ciebie! Życzę trafnych decyzji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 09.12.2007 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 Jeszcze raz o papie. W moim przypadku będzie "deskowanie" oparte o OSB 15mm. Dach docelowo będzie pokryty dachówką ceramiczną, zakładkową. Pokrycie ma zostać wykonane jak najszybciej, ale raczej po nowym roku, czyli dach będzie okryty wyłącznie papą przez ok. 1-2 m-ce. Pytanie jaką papę wybrać, czy najprostszą wierzchniego krycia na tekturze, czy może na welonie szklanym / poliestrowym, czy termozgrzewalną czy może nie ma to rzadnego znaczenia ? Oczywiście ze względu na koszty preferuję tradycyjną asfaltową na tekturze ale .... Pozdrawiam Dawid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 10.12.2007 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Na tekturze. U mnie najtansza papa kupiona w Leroyu wytrzymala bez problemow od czerwca do pazdziernika, a wytrzymala by pewnie i lata gdyby byla taka potrzeba.Zreszta, przy tak szczelnym kryciu jakie daje osb to nie musisz sie niczym martwic.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HRABSKA 10.12.2007 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Witajcie, czy może mi ktoś poradzić, a może mieliście taka sytuacje na własnej budowie... Mam dach czterospadowy, wszystkie łaty pod dachówkę były klinowane, po to aby dachówka była położona równo. Co na ten temat sądzicie ? Martwię się, aby za parę lat nie okazało się, że dachówki mi zaczną odpadać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.12.2007 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 A co ma klinowanie łat do spadania dachówek??? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.12.2007 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 ... przy tak szczelnym kryciu jakie daje osb to nie musisz sie niczym martwic.. A od kiedy to płyta OSB odpowiada za szczelność dachu? Na takim dachu płyta OSB spełnia dwa zadania: sztywni więźbę i stanowi podparcie dla papy. To właśnie papa odpowiada za szczelność dachu. Osobiście preferuję na krycie wstępne papy podkładowe termozgrzewalne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HRABSKA 11.12.2007 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 A co ma klinowanie łat do spadania dachówek??? Pozdrawiam. NIe wiem jakie są konsekwencje, dlatego proszę o jakies konkretne odpowiedzi. z góry dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.12.2007 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 Wyprowadzenie dachu na łatach to normalna praktyka dla rzetelnego dekarza. Nie wykonanie tej czynności skutkuje zazwyczaj obniżoną estetyką dachu (falowanie, krzywe linie przekątne itp.). Druga sprawa to mocowanie dachówek i jest ono zależne od wielu czynników:- rodzaju pokrycia,- kąta nachylenia dachu,- strefy wiatrowej,- lokalizacji budynku,- zaleceń producenta,- doświadczenia dekarza (bardzo istotne bo to on udziela gwarancji na swoją robotę).Ogólnie przyjęte jest, że mocowane są dachówki szczytowe, okapowe, kalenicowe, narożne, koszowe, wentylacyjne, stopnicowe.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZBYSZEK_SK 26.12.2007 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2007 Wentylacja to podstawa!!!! Nie wiem dla czego wszyscy obawiają się przecieku z zewnątrz, który jest praktycznie nie możliwy a jakoś nikt nie obawia się wilgoci z wewnątrz powstałej w wyniku kondensacji pary wodnej! Pozdrawiam. Wentylacja to podstawa!!!! Też tak uważam. Ale jak ja poprawnie wykonać ? Mam dach czterospadowy (namiotowy), pełne deskowanie + membrana paroprzepuszczalna. Z informacji na forum i drukowanych w Muratorze wynika że trzeba wykonać dwie szczeliny wentylacyjne: 1. miedzy ociepleniem a pełnym deskowaniem 2. miedzy membraną a dachówką O ile tą drugą jest wykonać prosto to jak wykonać te pierwszą szczelinę? Czy w deskowaniu wykonać dziury - otwory, czy jakieś kominki wentylacyjne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 27.12.2007 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Ja mam deskowanie + papa (pod dachówką betonową) i sobie chwalę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.12.2007 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 ...Czy w deskowaniu wykonać dziury - otwory, czy jakieś kominki wentylacyjne ? Usuń po jednej desce z górnej części każdego pola i po sprawie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 27.12.2007 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 ...Czy w deskowaniu wykonać dziury - otwory, czy jakieś kominki wentylacyjne ? Usuń po jednej desce z górnej części każdego pola i po sprawie. Pozdrawiam. Czyli w kalenicy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.12.2007 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Tak o ile jest kalenica! W dachu namiotowym jej nie ma więc w każdym polu możliwie najwyżej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZBYSZEK_SK 27.12.2007 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 ...Czy w deskowaniu wykonać dziury - otwory, czy jakieś kominki wentylacyjne ? Usuń po jednej desce z górnej części każdego pola i po sprawie. Pozdrawiam. Ale membranę zostawić na całości tzn. membrana ma szczelnie zakrywać całe deskowanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.12.2007 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Oczywiście! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 08.01.2008 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Witam Czy w obecnych warunkach pogodowych jeśli ma być kładziona papa na deskowaniu, jest przeznaczona do zgrzewania, można ją przybijać ? Pytam, bo jakoś nie widzę żeby na deski, które i tak są albo mokre, albo co więcej oblodzone, na ciepło kłaść papę ... Może ktoś poradzić ? Albo wtedy inną papę dać ... ? dzięki, pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZBYSZEK_SK 08.01.2008 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Witam Czy w obecnych warunkach pogodowych jeśli ma być kładziona papa na deskowaniu, jest przeznaczona do zgrzewania, można ją przybijać ? Pytam, bo jakoś nie widzę żeby na deski, które i tak są albo mokre, albo co więcej oblodzone, na ciepło kłaść papę ... Może ktoś poradzić ? Albo wtedy inną papę dać ... ? dzięki, pozdrawiam, majki Na mój daszek dekarze położyli w grudniu 07 membranę. I tak sobie leży przybita kontrłatami do pełnego deskowania. W ubiegłym tygodniu wiało jak cholera (zmiana pogody) - obserwowałem sobie te membranę jak powiewała na wietrze. I daje głowę że jesli by to była papa to wiatr by ja porozrywał. Piszę to ze względu na to iż widziałem jak wiatr poszarpał papę na dachu (u jednego z sąsiadów). Dlatego jestem zwolennikiem membrany ale wiem że Andrzej Wilhelmi zaleca papę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaulinaPawe 08.01.2008 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Witam My mamy pełne deskowanie + papa ( deski wykorzystane ze stropu monolitycznego + dokupienie 4m3 impregnowanych, za deski płaciliśmy 580pln ), dla tych co sie boja dodatkowego obciążenia - wybraliśmy dachówkę ceramiczną TANDEM Mayer - Holsena gdzie waga 1m2 to TYLKO 33,58 kg.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.01.2008 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 ... jestem zwolennikiem membrany ale wiem że Andrzej Wilhelmi zaleca papę. Jest mi niezmiernie miło, iż moje opinie cieszą się takim uznaniem. Dziękuję. Oczywiście nie jestem przeciwnikiem membran. Jednak w przypadku gdy nie planujemy od razu zakrywać docelowo to zdecydowanie papa. Prawidłowo zamontowanej papie zimowe wiatry nic nie zrobią. "majki" nie przygrzewa się papy do desek. Pierwsza warstwa papy mocowana jest mechanicznie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 08.01.2008 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Panie Andrzeju - czyli rozumiem idą 2 warstwy ? Pierwsza mocowana mechanicznie ( czyli papiaki + podkładki ) a 2 warstwa "zgrzewana" z tą pierwszą ?Czy w takim przypadku nie wystarczy 1 warstwa z oczywiście zakładkami tak 10-15 cm ? W moim przypadku będzie od razu szła dachówka ( ale jestem zdecydowany na papę ), więc pod dachówkę chyba 1 warstwa wystarczy ... ? pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts