Bartosz Sz. 23.12.2016 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 Nie będzie jak zrobią szczelinę wentylacyjną dokładnie taką samą jak przy wełnie. Nie daj sobie wcisnąć przy deskowaniu i papie natrysku bezpośrednio na deski. No to Panowie jak położyć pianę? Myślę żeby między krokwiami rozciągnąć folię paroprzepuszczalną tak w odległości 3-5 cm od desek i dopiero na folię pryskać tę pianę. Może tak być czy są lepsze pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.12.2016 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 Może być. Pierwszą warstwę cienko aby stworzyć sztywne podłoże a po wyschnięciu kolejne warstwy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
start2222 28.12.2016 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 A jak rozwiązać problem przy ociepleniu ścian budynku styropianem a szczeliną wentylacyjną pomiędzy wełną a deskowaniem? Czy pomiędzy styropianem na ścianach a deskowaniem musi być szczelina aby powietrze wchodziło pomiędzy wełnę a deskowanie? Czy można styropianem dojechać do deskowania bez robienia szczeliny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 28.12.2016 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Jeśli nie chcesz szczeliny to nie musi być, ale dach nie będzie Ci oddychał i bedziesz miał problemy w przyszłości. Dlatego musisz zostawić szczelinę między deskami a styropianem, dla poprawnej wentylacji dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
start2222 28.12.2016 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Jeśli nie chcesz szczeliny to nie musi być, ale dach nie będzie Ci oddychał i bedziesz miał problemy w przyszłości. Dlatego musisz zostawić szczelinę między deskami a styropianem, dla poprawnej wentylacji dachu. Czyli pomiędzy styropianem a deskowaniem zostawić szczelinę wentylacyjną a w tej szczelinie wstawić siatkę aby coś mnie weszło do wełny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson83 16.06.2017 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2017 Jestem nowy na forum. Nie dlugo bede deskowal dach i kladl pape (postanowione po lekturze forum)natomiast mam takie wątpliwości i tutaj licze na forumowych ekspertów:1)czy pape mozna z takim samymy skutkiem klasc pasami pionowymi od kalenicy do rynny?2)czy powinno sie na deskowaniu w obrebie szczytow zamontowac wiatrownice z blachy przeznaczona np.do gontow? A do niej przykleic pape lepikiem na zimno? Dodam ze dach z nadbitka a wiec krokwie skrajne cheblowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 16.06.2017 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2017 Na pierwsze pytanie toczy się dyskusja na końcu tego tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson83 16.06.2017 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2017 No znalazlem i dziekuje.chociaz zdania fachowcow podzielone... nie moge tylko znalezc o tym montazu przy szczytach, bo zawinieta papa na krokiew skrajna i przybita bedzie wygladac przynajmniej nie estetycznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter08 03.07.2017 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Witam, firma która bedzie budowac dom do SSO proponuje na deskowanie płyty OSB 22mm oraz folie paro przepuszczalną,folie do zmiany na pape czy zostawic? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 04.07.2017 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Witam, firma która bedzie budowac dom do SSO proponuje na deskowanie płyty OSB 22mm oraz folie paro przepuszczalną,folie do zmiany na pape czy zostawic? pozdrawiam W żadnym razie folia paroprzepuszczalna. Twoi "fachowcy" nie mają pojęcia o funkcji dachu. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BigSack 12.07.2017 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2017 Płyta OSB grubości 22mm jest dobrym rozwiązaniem, możesz na nią położyć zarówno folię dachową na tzw. pełne deskowanie lub pokryć ją papą. Najlepiej termo zgrzewalną. Rozważ jednak zastosowanie płyt z piany poliuretanowej PIR. Kładziesz ją bezpośrednio na krokwie świadomie rezygnując z deskowania i papowania. Obniżasz tym znacznie koszty dachu. (PIR, który zastępuje izolację 12cm PIR zastępuje ok. 20cm wełny). Przy zastosowaniu izolacji PIR koszty dachu z dociepleniem są mniejsze o ok. 35% od metody tradycyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 12.07.2017 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2017 . Rozważ jednak zastosowanie płyt z piany poliuretanowej PIR. Kładziesz ją bezpośrednio na krokwie świadomie rezygnując z deskowania i papowania. j. Nie mieszaj dwóch rożnych zagadnień jakim jest sztywność dachu i szczelność krycia wstępnego a ocieplenie. ps. Jaka jest sztywność tejże płyty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.07.2017 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2017 (edytowane) Płyta OSB grubości 22mm jest dobrym rozwiązaniem, możesz na nią położyć zarówno folię dachową na tzw. pełne deskowanie lub pokryć ją papą... Rozważ jednak zastosowanie płyt z piany poliuretanowej PIR. Kładziesz ją bezpośrednio na krokwie świadomie rezygnując z deskowania i papowania. .. Dziwią mnie takie rady tym bardziej gdy podparte są 25 letnim doświadczeniem. Po pierwsze jaki jest sens stosowania folii wysokoparoprzepuszczalnej na płyty OSB mające Sd minimum 30 a przy grubości płyty 22 mm z pewnością większy? Po drugie oczywiście można montować płyty PIR bezpośrednio na krokwie ale nie zastępują one krycia wstępnego. Są płyty posiadające krycie wstępne więc należy podać konkretny rodzaj płyty Po trzecie grubość 12 cm podobnie jak 20 cm wełny to trochę za mało. Takie niezbędne minimum to 14 cm a najlepiej 16 lub 18 cm. Uwagi ogólne: - na poszycie pod krycie wstępne papą wystarczy płyta OSB grubości 12 mm, - dach deskujemy deskami natomiast płytami możemy opłytować dach. Pozdrawiam. Edytowane 12 Lipca 2017 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.07.2017 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 (edytowane) Bardzo sobie cenię cykl szkoleń odbytych w firmie BigSak, które wzbogaciły i uporządkowały moją wiedzę. Wykorzystując tą wiedzę i doświadczenie staram się teraz pomagać innym doradzając między innymi na tym Forum. W swoich wypowiedziach staram się dbać o szczegóły i argumenty merytoryczne. Oczywiście jak najbardziej możemy mieć inne zdanie w różnych kwestiach i właśnie po to jest Forum aby ścierały się poglądy i różne racje. Myślę, że na tym polega atrakcyjność tego Forum. Serdecznie pozdrawiam. Edytowane 15 Lipca 2017 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartosz Sz. 15.07.2017 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2017 Panowie mam dylemat. Ocieplanie poddasza tuż tuż. Mam dach deskowany, przykryty papą termozgrzewalną, a na to dachówka ceramiczna. Firmy które przyjeżdżają wyceniać pianowanie mówią, że można bezpośrednio pianę otwarto komorową psikać na deski nawet jak jest papa, bo nie występuje przy 20cm grubości pianki punkt rosy i deski będą suche. Co robić? Dać pianę bezpośrednio na deski czy jednak położyć między krokwiami jakąś folię paro-przepuszczalną jakieś2-3 cm od desek i dopiero na folię dawać pianę? Czy może jeszcze inne rozwiązanie?? Aha i strych mam zamiar zbić z płyt OSB, wystarczy 18mm czy dać grubszą?? Nie będę tam nic składował, mam piwnicę od tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 15.07.2017 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2017 Jeśli aplikator da Ci na piśmie gwarancję na więźbę na następne minimum 20 lat oraz zobowiąże się na swój koszt usunąć ewentualne w niej "ubytki" to niech działa. Tylko gwarancja ma pochodzić osobiście od tego człowieka a nie od firmy. Firmy za kilka lat może nie być a ty możesz zostać z problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 15.07.2017 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2017 Panowie mam dylemat. Ocieplanie poddasza tuż tuż. Mam dach deskowany, przykryty papą termozgrzewalną, a na to dachówka ceramiczna. Firmy które przyjeżdżają wyceniać pianowanie mówią, że można bezpośrednio pianę otwarto komorową psikać na deski nawet jak jest papa, bo nie występuje przy 20cm grubości pianki punkt rosy i deski będą suche. Co robić? Dać pianę bezpośrednio na deski czy jednak położyć między krokwiami jakąś folię paro-przepuszczalną jakieś2-3 cm od desek i dopiero na folię dawać pianę? Czy może jeszcze inne rozwiązanie?? Aha i strych mam zamiar zbić z płyt OSB, wystarczy 18mm czy dać grubszą?? Nie będę tam nic składował, mam piwnicę od tego. Już wielokrotnie pisałem na ten temat i właściwie można by było odesłać do tych postów. Dach dachowi nierówny a wprowadzenie samego pojęcia szczeliny wentylacyjnej jest niedość dokładne. Niestety, w branży firm aplikujących piankę jest mnóstwo, a nawet większość ludzi którzy nie mają zielonego pojęcia o zjawiskach fizyki budowli i jak należy rozwiązywać różne przypadki. Często również zalecenia producentów zza oceanu, przenoszone bezrefleksyjnie na polski grunt mogą narobić szkód. Służę pomocą ale wymaga to dużo więcej informacji. Pozdrav SM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 15.07.2017 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2017 Nie mieszaj dwóch rożnych zagadnień jakim jest sztywność dachu i szczelność krycia wstępnego a ocieplenie. ps. Jaka jest sztywność tejże płyty? A Ty napisz wpierw co to jest sztywnosc dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jammo 17.07.2017 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2017 Mam dylemat odnośnie płytowania .Zamierzam pokryć dach o spadku 8* blachą na rąbek zatrzaskowy.Planowane było płytowanie OSB a pomiędzy płytę i blachę miała być położona specjalna mata tzw. makaron.Dwa dni temu rozmawiałem z przedstawicielem RUUKKI i powiedział mi , że oni nie zalecają pod blachę dawać tej maty, tylko zamiast deskowania lub płytowania dać na krokwie membranę oraz kontr łaty i łaty.Teraz nie wiem już co mam faktycznie robić . Ocieplenie będzie z piany PUR OK. Proszę o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwertykokos 29.08.2017 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 Dzień dobry. Panowie czy papa termozgrzewalna z dodatkiem sbs grubości 3mm wystarczy jeśli dach odrazu będzie pokryty dachówką? Czy wywietrznik w kalenicy przykryć tą papą czy lepiej zastosować dedykowane taśmy kalenicowe? I ostatnie pytanie dotyczące mocowania kontrłat i zakładu. Czy zakład papy i kontrłaty smarować lepikiem czy nie ma konieczności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts