Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pełne deskowanie dachu

zakros74

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam następujący problem. Zdecydowałem się na pełne deskowanie płytami OSB-3 na pióro-wpust, które mają stronę lewą i prawą (tzn. na jednej stronie płyty jest napisane "This side down"). Oczywiście dekarze tego nie zauważyli lub o tym nie wiedzieli i jedną połać dachu odeskowali odwrotnie, tzn. "This side down" jest do góry. Na płytach będzie papa. Czy ma to jakieś znaczenie praktyczne, czy kazać im rozbierać...?

Panowie "deska szczytowa" przybili mi je juz na równo z krokwiami przed deskowaniem ...

moim zdaniem zostało to poprostu na samym poczatku zrobie nie jak powinno ?? mało tego okazało sie , że sa nie takie jak chciałem.

z tego co udało mi się wyedukować z forum to:

deske szczytową przybija sie jako ostatnia razem z deską okapową ? deska okapowa podłożona klinkami do wysokosci kratki wentylacyjnej, kratka robi za ostatnią łate ??

bo w moim przypadku nie wiem jak chcą to wykonać kontrłata na sam dól na deske szczytowa i co powstaja tam 2 szczeliny wentylacyjne ?? tak sie tez robi ??

chce zeby to wygladalo tak.

29145b040ad49b62med.jpg

a na gotowo tak

a2f76b28f63ae134med.jpg

wydaje mi sie ze tutaj maja wysokość 40cm i grubosc 5cm teraz jak to zamówić żeby te w miejscu rynien byłe wyższe i o ile ... ? jak to później docelowo jest obrobione ??

blacha gdzies wyginana na zamówienie ? i przykrywa cała ta deche ?? przecież ona popęka i ją powygina ...

Edytowane przez Mateusz.C

Dzień Dobry.

Jestem w trakcie budowy dachu dwuspadowego z pełnym deskowaniem, papą i dachówką płaską.

Wykonawca na moją prośbę rozciął w kalenicy otwór wentylacyjny i teraz twierdzi iż sama taśma kalenicowa wystarczy aby to uszczelnić. Wydaje mi się iż powinna być w tym miejscu przybita papa do kontrłat, tak aby uszczelnić to miejsce jednocześnie zapewniając odpowiednią wentylację.

Proszę o pomoc w tej sprawie. Jak powinna wyglądać poprawnie zrobiona wentylacja w kalenicy?

Rozumiem, że miałeś na myśli estetykę wykonania bo taki montaż przekrycia kalenicy nie jest poprawny. Pozdrawiam.

Panie Andrzeju, rozumiem iż chodzi o to że przykrycie powinno być zamontowane w połowie grubości kontrłaty?

Czym może skutkować zamontowanie przykrycia bezpośrednio na kontrłaty?

Zamontowanie przekrycia kalenicy tak jak jest pokazane na zdjęciu uniemożliwia wypływ na zewnątrz powietrza wentylującego pokrycie oraz powietrza wentylującego warstwę izolacji cieplnej. Oba te strumienie powietrza wypływają przez taśmę kalenicową pod gąsiorami. W przypadku gdy dachówka czy blachodachówka ma dużą falę to to powietrze przepłynie pomiędzy falą a łatą natomiast przy płaskiej dachówce zostanie całkowicie zablokowane. Pozdrawiam.

Otwór w kalenicy powinien być przesłonięty folią lub papą po 20 cm na stronę. To przekrycie powinno być montowane w połowie grubości kontr łaty. Pozdrawiam.

To znaczy, że trzeba naciąć kontrę w połowie jej grubości 20 cm ok końca i tam wcisnąć papę/folię ? Dlaczego tak - chodzi o rozdzielenie strumienia powietrza na wentylację poszycia i ''wyciągnięcie'' wilgoci z poddasza ? A gdyby zastosować membranę wysoko przepuszczalną, to takie nacięcie kontry też jest konieczne ?