agb 27.07.2018 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Dziękuję Panie Andrzeju. Czy zakładając powyższy czas do krycia blachą przybijać na papę kontrłaty wzdłuż krokwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.08.2018 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2018 Papa powinna być skutecznie przymocowana więc kontrłaty lub odpady desek budowlanych w miejscu krokwi. Przy kryciu docelowym nowe kontrłaty. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d1gital 02.08.2018 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2018 Mam następujący problem. Zdecydowałem się na pełne deskowanie płytami OSB-3 na pióro-wpust, które mają stronę lewą i prawą (tzn. na jednej stronie płyty jest napisane "This side down"). Oczywiście dekarze tego nie zauważyli lub o tym nie wiedzieli i jedną połać dachu odeskowali odwrotnie, tzn. "This side down" jest do góry. Na płytach będzie papa. Czy ma to jakieś znaczenie praktyczne, czy kazać im rozbierać...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.08.2018 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2018 Nie ma to żadnego znaczenia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d1gital 05.08.2018 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2018 Dziękuję za odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz.C 05.08.2018 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2018 (edytowane) Panowie "deska szczytowa" przybili mi je juz na równo z krokwiami przed deskowaniem ... moim zdaniem zostało to poprostu na samym poczatku zrobie nie jak powinno ?? mało tego okazało sie , że sa nie takie jak chciałem. z tego co udało mi się wyedukować z forum to: deske szczytową przybija sie jako ostatnia razem z deską okapową ? deska okapowa podłożona klinkami do wysokosci kratki wentylacyjnej, kratka robi za ostatnią łate ?? bo w moim przypadku nie wiem jak chcą to wykonać kontrłata na sam dól na deske szczytowa i co powstaja tam 2 szczeliny wentylacyjne ?? tak sie tez robi ?? chce zeby to wygladalo tak. a na gotowo tak wydaje mi sie ze tutaj maja wysokość 40cm i grubosc 5cm teraz jak to zamówić żeby te w miejscu rynien byłe wyższe i o ile ... ? jak to później docelowo jest obrobione ?? blacha gdzies wyginana na zamówienie ? i przykrywa cała ta deche ?? przecież ona popęka i ją powygina ... Edytowane 5 Sierpnia 2018 przez Mateusz.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 06.08.2018 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Czy dobrze rozumiem, że na obu dachach na poniższych rysunkach przy deskowaniu wentylacja u góry ma być poprzez kalenicę? Szczególnie chodzi mi o ten pierwszy daszek z krótką kalenicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzyychoo 06.08.2018 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Dzień Dobry. Jestem w trakcie budowy dachu dwuspadowego z pełnym deskowaniem, papą i dachówką płaską. Wykonawca na moją prośbę rozciął w kalenicy otwór wentylacyjny i teraz twierdzi iż sama taśma kalenicowa wystarczy aby to uszczelnić. Wydaje mi się iż powinna być w tym miejscu przybita papa do kontrłat, tak aby uszczelnić to miejsce jednocześnie zapewniając odpowiednią wentylację. Proszę o pomoc w tej sprawie. Jak powinna wyglądać poprawnie zrobiona wentylacja w kalenicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtf23 06.08.2018 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 (edytowane) http://images68.fotosik.pl/826/61bfdf60aab275a1med.jpg albo http://fachowydekarz.pl/wp-content/uploads/2015/07/dach-deskowac-czy-nie_4.jpg Edytowane 6 Sierpnia 2018 przez wojtf23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.08.2018 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Sama taśma pod gąsiory nie wystarczy. Otwór w kalenicy powinien być przesłonięty folią lub papą po 20 cm na stronę. To przekrycie powinno być montowane w połowie grubości kontrłaty. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz.C 07.08.2018 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2018 zgrzewać papę na łączeniach pionowych, czy nie trzeba ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 07.08.2018 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2018 http://images68.fotosik.pl/826/61bfdf60aab275a1med.jpg albo http://fachowydekarz.pl/wp-content/uploads/2015/07/dach-deskowac-czy-nie_4.jpg Bardzo ładnie !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.08.2018 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2018 Bardzo ładnie !!! Rozumiem, że miałeś na myśli estetykę wykonania bo taki montaż przekrycia kalenicy nie jest poprawny. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 07.08.2018 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2018 Panie Andrzeju, potwierdzi Pan lub zaprzeczy moim przypuszczeniom z posta #1508? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.08.2018 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2018 Rozumiem, że poddasze nieużytkowe a izolacja cieplna na stropie i krycie wstępne wykonane papą. To tak. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 08.08.2018 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2018 Dokładnie tak. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzyychoo 08.08.2018 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2018 Rozumiem, że miałeś na myśli estetykę wykonania bo taki montaż przekrycia kalenicy nie jest poprawny. Pozdrawiam. Panie Andrzeju, rozumiem iż chodzi o to że przykrycie powinno być zamontowane w połowie grubości kontrłaty? Czym może skutkować zamontowanie przykrycia bezpośrednio na kontrłaty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.08.2018 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2018 Zamontowanie przekrycia kalenicy tak jak jest pokazane na zdjęciu uniemożliwia wypływ na zewnątrz powietrza wentylującego pokrycie oraz powietrza wentylującego warstwę izolacji cieplnej. Oba te strumienie powietrza wypływają przez taśmę kalenicową pod gąsiorami. W przypadku gdy dachówka czy blachodachówka ma dużą falę to to powietrze przepłynie pomiędzy falą a łatą natomiast przy płaskiej dachówce zostanie całkowicie zablokowane. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 11.08.2018 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 Otwór w kalenicy powinien być przesłonięty folią lub papą po 20 cm na stronę. To przekrycie powinno być montowane w połowie grubości kontr łaty. Pozdrawiam. To znaczy, że trzeba naciąć kontrę w połowie jej grubości 20 cm ok końca i tam wcisnąć papę/folię ? Dlaczego tak - chodzi o rozdzielenie strumienia powietrza na wentylację poszycia i ''wyciągnięcie'' wilgoci z poddasza ? A gdyby zastosować membranę wysoko przepuszczalną, to takie nacięcie kontry też jest konieczne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.08.2018 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 Folia wysokoparoprzepuszczalna przepuszcza parę wodną a nie powietrze dlatego też powinna być montowana w połowie grubości kontrłaty. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts