Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pełne deskowanie dachu

zakros74

Recommended Posts

Będzie rozcięcie w kalenicy, tak jak wielokrotnie Pan opisywał. Podchodzę więc do tego, że skoro jest wylot, to powinien być i wlot, aby zachodziła wentylacja deskowania. Pytanie czy między każdą krokwią? Bo te mają 3-4m długości i wychodziło by mi jakieś 50 takich wlotów.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Skoro połacie dachu nie są ocieplone to jest duża kubatura gdzie powietrze może się mieszać. Przez szczelinę wentylacyjną w kalenicy powietrze wleci i wyleci. 4 wloty powietrza w zupełności wystarczą. Pozdrawiam.

• 4 weeks później...

Kolejna zagwozdka w temacie pełnego deskowania wiązarów - dostałem dziś ofertę i zdziwiła mnie ilość desek o ponad 100m2 większa niż powierzchnia dachu.

Powód - deskowanie naprzemienne, zalecane.

Nie wiem jak to dokładnie wygląda (*) ale czy przy takiej metodzie aż tyle jest odpadów?

(*) przy foliach piszą że to montaż od lewej do prawej i prawej do lewej

Odpuszczam deskowanie, nawet te zwykłe, nie na ową mijankę - bo cenowo mam zbliżone do płyt OSB 18mm.

O spinkach H wiem, pozostał dylemat jakie wkręty czy gwoździe. Coś szczególnego, na co zwrócić uwagę w tym temacie Panowie polecacie ?

Na OSB wytypowałem trzy papy podkładowe W..r super typ T S40, N....er Premium S40 lub S29. Zwracałem uwagę na sposób mocowania (gwoździe/palnik) i giętkość (-20stC) Dachówki będą w max 2-3mce na dachu.

• 6 months później...

Witam, pytanie dotyczy wentylacji w okapie.

Mam pełne deskowanie, rozcięcie w kalenicy, szczelina nad murłatą. Niedługo będę mieć montowaną podbitkę, rozważam drewnianą.

#1. Wyczytałem, że wymagane jest 200cm^2 wlotu powietrza na 1mb okapu. Czy ma znaczenie jak mocowana jest podbitka? Tutaj (fot. 10) niby napisali, że jak jest równolegle do ziemi, to wentylacja może być rzadziej, ale jakoś temu nie ufam, tym bardziej, że na zdjęciu obok nie ma papy i deskowania tylko jakaś membrana czy folia.

https://receptynadom.pl/przestrzen-miedzy-podbitka-okapu-polacia-dachu-byc-wentylowana/2/

#2 Okapu nad domem mam 10,8m a nad garażem ok. 7,1m. Czy faktycznie potrzebuję, aż 11 z jednej i 11 z drugiej kratek min. fi 150 (177cm^2)? Przy garażu 7 z jednej i 7 z drugiej?

#3 Rozumiem, że ta wentylacja tylko przy dole (żółte koła), przy skosach już się nie daje (zielone koła)?

wiezba.jpg

#4 Są jakieś w miarę tanie/trwałe/estetyczne sposoby wykończenia tego? Kratki z nierdzewki to by mnie wyszły kilka tysięcy. Wystarczą takie plastikowe?

kratka_plastik.jpg

Z góry dziękuję za pomoc.

Ta wentylacja dotyczy tylko ocieplanych połaci dachu. Szczyty absolutnie nie. Taką szczelinę można wykonać przy desce okapowej lub przy ścianie bez potrzeby stosowania kratek. można również wprowadzić powietrze spod pokrycia. Pozdrawiam.

Witam. Deskuje dach z wiazarow i mam problem ze zbyt krotkimi deskami. Deski sa takiej dlugosci ze brakuje ich po ok 5 cm aby laczyc je na krokwiach, czy powaznym bledem bedzie polaczenie desek w polach miedzy wiazarami? Deski maja 2.8m a od wiazara do wiazara jest 95cm a wiec gdybym chcial laczyc na wiazarach to z kazdej deski prawie metr bylby do wyrzucenia. Druga sprawa to czarny nalot na deskach, w warunkach jakie mamy obecnie wg tartaku nie da sie uniknac zeby deski w sztaplu nie czernialy. Raz juz wymieniali mi deski wlasnie ze wzgledu ze duzo bylo takich poczernialych. Przywiezli drugi sztapel i byl w miare czysly ale po tygodniu widze ze w tym sztaplu deski tez czernieja pomimo rozlozenia ich na 3 mniejsze i przelozeniu przekladkami. Co zrobic z tymi deskami?czy mozna przybijac taki material na dach czy nie przejdzie to na drewno wiazarow i pp czasie nie oslabi konstrukcji?

Pozdrawiam

Sinica to wada estetyczna. Deski powinny być obustronni9e impregnowane. Możliwe jest wykorzystanie tych desek na poszycie krycia wstępnego ale trzeba je montować naprzemiennie i od spodu podłożyć deskę w miejscu łączeń. Pozdrawiam.

Sinica to wada estetyczna. Deski powinny być obustronni9e impregnowane. Możliwe jest wykorzystanie tych desek na poszycie krycia wstępnego ale trzeba je montować naprzemiennie i od spodu podłożyć deskę w miejscu łączeń. Pozdrawiam.

Deski kupilem z tartaku jako impregnowane. Widzialem ze impregnuja je metoda zanurzeniowa. Czy w takim przypadku po impregnacji moze tez pojawic sie sinizna czy byla ona juz przed impregnacja? Chyba ze ten ich impregnat to sama woda .