gredymin 10.11.2019 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2019 Dziękuję za podpowiedzi, zacząłem pracę i zgadzam się te 2cm wystarcza i biję gwoździe ze skosa. Mam pytanie przed papowaniem, czy takie kładzenie papy na czterospadzie jest poprawne, że docinam papę na krawędzi każdej połaci i całość uszczelniam pasem papy kładzionym z góry na dół z zakładem na dwie strony połaci? Jak na przykładowym foto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.11.2019 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2019 Jedną stronę docinasz a drugą przekładasz i obcinasz 10 cm za krawędzią. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsus555 14.11.2019 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2019 Witam Pytanie dotyczy dachu z pełnym deskowaniem pokrytym papą, na to blachodachówką. Chodzi o wentylowanie przestrzeni pomiedzy krokwiami między wełną a deskowaniem.Miedzy krokwiami rozciągam sznurek 2-3 cm od desek w celu zapewnienia przestrzeni. I teraz docieplając ściany zew. jadę styropianem do desek. Z czego zrobić miniczerpnie między krokwiami w styropianie by zwentylować przestrzeń pod deskowaniem? Mam nadzieje ze dobrze to zobrazowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.11.2019 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2019 Elewację należy zakończyć 2~3 cm poniżej desek zapewniając wlot powietrza. W kalenicy deski i papa muszą być rozcięte po minimum 2~3 na stronę zapewniając wylot. Blaszany gąsior najlepiej posadowić na łacie kalenicowej (tak jak gąsiora ceramicznego). Pod gąsiorem powinna być taśma kalenicowa ( absolutnie nie uszczelki z gąbki). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsus555 18.11.2019 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 Elewację należy zakończyć 2~3 cm poniżej desek zapewniając wlot powietrza. W kalenicy deski i papa muszą być rozcięte po minimum 2~3 na stronę zapewniając wylot. Blaszany gąsior najlepiej posadowić na łacie kalenicowej (tak jak gąsiora ceramicznego). Pod gąsiorem powinna być taśma kalenicowa ( absolutnie nie uszczelki z gąbki). Pozdrawiam. Docieplenie mam między krokwiami a potem przechodzi w jętkę, czy mogę to wentylować w szczytach nad jętkami zamiast w kalenicy (mam dach 2spadowy). Jeśli tak to jaką powierzchnię czynna w ścianach szczytowych przyjąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.11.2019 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 Jaka jest długość budynku? Wentylacja przez otwory w ścianach szczytowych jest mało skuteczna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsus555 20.11.2019 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2019 Jaka jest długość budynku? Wentylacja przez otwory w ścianach szczytowych jest mało skuteczna. Pozdrawiam. Długość to 10 m szer. 8 m, kąt połaci to 35 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.11.2019 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2019 Otwory w ścianach szczytowych minimum 2.500 cm2. i nie wiem czy będą skuteczne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsus555 21.11.2019 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2019 Otwory w ścianach szczytowych minimum 2.500 cm2. i nie wiem czy będą skuteczne. Pozdrawiam. Łogromne... czyli otwór o średnicy ponad 50 cm w każdym szczycie. Chyba lepiej rozważyć podziurawienie deskowania w kalenicy pod gąsiorem między wszystkimi krokwiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.11.2019 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2019 Jak otwór okrągły to średnica 57 cm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_vviktor_ 21.11.2019 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2019 A jak to jest z tymi papiakami. Ich długość powinna być taka aby wychodziły przez deski na drugą stronę, czy np dla deski 25 mm i papie powiedzmy 3mm można dać gwoździe papowe 20 mm?! Takie wystające pod deskami "łepki" gwoździ nie są punktami w których skrapla się wilgoć i z nich kapie sobie prosto na niezabezpieczoną (zwykle) wełnę?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gontowy 21.11.2019 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2019 A jak to jest z tymi papiakami. Ich długość powinna być taka aby wychodziły przez deski na drugą stronę, czy np dla deski 25 mm i papie powiedzmy 3mm można dać gwoździe papowe 20 mm?! Takie wystające pod deskami "łepki" gwoździ nie są punktami w których skrapla się wilgoć i z nich kapie sobie prosto na niezabezpieczoną (zwykle) wełnę?! To raczej 'ogonki' papiaków, łebki zostały na górze... To jest po to, żeby poszycie drewniane nie 'wypychało' gwoździa. Zasadniczo te ogonki są owiewane przez powietrze w szczelinie wentylacji, nie mają za dużo czasu żeby skoncentrować aż tyle wilgoci do skraplania się. Jakby nawet to 1-2 krople na godzinę na kilkaset cm2 jest do utrzymania oraz wysuszenia na wełnie z zasady hydrofobizowanej (każdy producent przeprowadza test zanurzający wełnę, przez 24 h wchłania kilka procent). Przeliczając na takie krople to bardziej jak ktoś chuchnie w kierunku sufitu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qiuru 21.11.2019 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2019 WitamApropo szczeliny wentylacyjnej na pełnym deskowaniu i papie, miedzy krokwiami mam rozciągnięte sznurki w odległości 2-3 cm od desek tak żeby wełna nie dotykała desek, przerwa miedzy elewacja a deskowaniem tez jest. Kolega kiedyś mi podpowiedział ze teraz na deskowanie należny nabić laty i dać dodatkowa membranę tak zęby wełna nie naciagła wilgoci właśnie z tej szczeliny, w sumie to go wyśmiałem ale szukając trochę po internecie okazało sie ze miał racje tzn jedni to robią drudzy nie, co wy o tym sadzicie, wiem ze dać ta membranę nie zaszkodzi ale co jeśli wełna jest juz założona a nie uśmiecha mi sie jej wyciągać i dawać membranę zabezpieczająca. Co jesli faktycznie na wełnie będzie sie osadzać wilgoć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.11.2019 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2019 Stosowanie folii wysokoparoprzepuszczalnej (bo tylko taką można) pod deskami nie ma żadnego merytorycznego uzasadnienia bo przecież przepuszcza parę wodna w obie strony. Bliższy byłby argument tak zwanego "wywiewania ciepła" z wełny mineralnej ale i on upada gdyż w szczelinie nie ma przepływów burzliwych a są przepływy laminarne i do tego dławione oporami przepływu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qiuru 22.11.2019 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2019 No podchodzę do tego tak ze wilgoć będzie z wysychających kozłów chociaz te maja juz kilka lat lub ewentualnie gdy dojdzie do takiej sytuacji a dojdzie napewno ze spadnie śnieg później się roztopi wilgoć pójdzie do góry wsiąknie w deskowanie krokwie w wełnę itd.... Przesadzam? Myślałem ze folie wysokoparoprzepuszczalne od spodu przepuszczają wilgoć a od góry ja blokują. Dlaczego wiec na filmikach instruktażowych pokazują ze należny taka membranke nabić czy chodzi im tylko o zarobienie kasy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.11.2019 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2019 A na tych filmikach mówią dlaczego? Przytaczają jakieś merytoryczne argumenty? Dzisiaj prawie każda firma produkuje folię i każda chce ją sprzedać. Natomiast żadna nie ponosi konsekwencji gdy folia zaczyna przeciekać. Wówczas najczęstszymi argumentami są: skończyła się gwarancja, wina dekarza albo wina dachówki. W najlepszym wypadku dają folię! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qiuru 23.11.2019 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2019 no właśnie nie mówią ale można wydedukować ze od zewnątrz zabezpiecza wełnę przed wilgocią z otoczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.11.2019 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2019 To bardzo zła dedukcja bo nie zabezpiecza:no:. A tak na marginesie co rozumiesz pod pojęciem "wilgoć"? H2O ma trzy stany skupienia: gazowy czyli para wodna (niewidoczny gaz), ciekły czyli woda i stały czyli lód. Nie tu pojęcia "wilgoć". Folia wysokoparoprzepuszczalna przepuszcza parę wodną w obie strony natomiast wody nie przepuszcza gdy jest nowa. Z upływem czasu folia ulega degradacji i z jej hydroizolacyjnością bywa różnie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_vviktor_ 23.11.2019 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2019 Panowie a podpowiedzcie jeszcze jakiej długości wkręty ciesielskie dać do mocowania krokwi z murałatą. Krokwie 10x20cm (zamek max 5 cm). Murłata 14x14cm. 340? nie za długie?Warto dawać jeszcze oprócz wkrętów jakieś kątowniki? Projekt milczy w tej kwestii, a kierownik budowy niezbyt chętny do tak szczegółowych konsultacji (chyba za sławo opłacany). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.11.2019 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2019 Niestety wiedza wielu kierowników nie sięga konstrukcji drewnianych. Kątowniki czy inne złącza ciesielskie nie są potrzebne. Kiedyś wystarczył tylko jeden krokwiak. W Twoim przypadku w krokwi 15 cm w murłacie 13~15 cm (przekątna 19,8 cm) czyli łącznie 28~30 cm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts