Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

fragment prywatnej korespondencji do osoby pytającej jaki strop wybrac:

ideą pomysłu na strop alternatywny do gestozebrowych,i innych ogólnie stosowanych jest obniżenie kosztów nakładu R+M+S przy zachowaniu parametrów technicznych.W pani przypadku lepiejm jest wybrać strop betonowy

(ogólnie) ze wzgląd na kondygnację użytkową z,której to przenoszone są na parter "stuki" w czasie użytkowania.Odgłosy np.chodzenia są przy stropach drewnianych bardziej dokuczliwe.Chociaż jeśli użytkujemy sypialnie na górze to nie ma nas na dole...Można się do tego przyzwyczaić.

Wybierając pomiędzy np.teriwą,filigranem,płytą warszawską,stropem wylewanym z jednej strony ,a stropem drewnianym z drugiej (po mimo jego gorszych parametrów wygłuszających ),ekonomiczniejszy jest strop z drewna.

Chociaż ten też nie jest tani.Konieczność dobrania odpowiednich przekrojów tarcicy,zabespieczenie przed korozją biologiczną, ułożenie podbitki lub ślepej podłogi na której układamy wełnę dla wygłószenia.Następnie właściwa płyta pod przyszłą posadzke ułożona na belkach z izolacją akustyczną,pod stropem sufit podwieszany .. W sumie daje to spory koszt.

Ze stropów prefabrykowanych najtańszym i z dobrymi parametrami jest płyta otworowa.Ale tu jak i w innych podobnych potrzebny jest ciężki sprzęt.Przy stropach gęstożebrowych ,które teoretychnie mozna ułozyć samemy wymagane są pewne zasady:ułozenie na poduszce cementowej,zaślepienie otworów w pustakach skrajnych,podstęplowanie w zależności od rozpiętości,ułozenie dodatkowego zbrojenia w/g projektu,zalanie belek,i wylanie nadbudowy ok 4 cm,

Stropy te są ciężkie,A więc i kosztowne.Transport,rozładunek,wbudowanie

Trzeba się napracowac.

Natomiast mój strop w systemie "RB" (Radość budowania) jest konkurencyjną alternatywą do wszyskich systemów.

Lekka praca,zero cioężkiego transportu,właściwości wygłuszające przewyższające zdecydowanie strop dlewniany przy cenie końcowej mniejszej

Jak to robić.Najlepiej zobaczyć.Czy wie pani ,że beton jest ok.2x droższy od styropianu? Decydująca wagę o nośności w stropach gęsto żebrowych mają bęlki-stosunek wysokości do szerokości ,sposób ich zazbrojenia i marka uzytego betonu.Strop oblicza się na obciążenie.i masa stropu jest tez brana pod wyliczenia grubości stali i wysokości belki.Im strop cięższy tym belka wyzsza,W teriwie np. same pustaki mają swoją wagę,a zakładając 4 cm nadlbudowę z betony masa stropu rośnie.J

Są firmy ,które wymyśliły specjalne kształtki styropianowe zastępujące pustaki,układa się je od ściany do ściany ,a pomiądzy nimi wkłada zbrojenie i zalewa.Metoda łatwa w wykonaniu.Tylko kształtki ze specjalnie twardego styropianu są raczej drogie,i powstaje problem jak wykończyć sufit.

Ale do konkretów:

Wykorzystałem to,że styropian zwykły jest lekki i tańszy od betonu.

-szaluję deską miejsca pod przyszłą belkę .

-Układam deski w przestrzeni między przyszłymi belkami ,w odległości co 15-20cm.(ażurowo) między sobą.

-Na to kładę płytę G/K 12,5mm

-gruntuję ją dysperbitem

-przyklejam do niej styropian uzywając pacy zębatej

-pomiędzy przyklejone płyty styropianowe układam wyliczone przez konstruktora zbrojenie.

-rozprowadzam przewody do oświetlenia kondygnacji niżej

-całość pokrywam gotową siatką przeciw skurczowa

-zalewam belki poddając wibrowaniu

-wylewam warstwę na styropianie od 4- 6 cm wygładzajac łatą wibracyjną

-po okresie dojrzewania betonu rozszalowuję

Powstaje,równy strop na którym po wyłożeniu warstwy pływającej układamy kolejne warstwy posadzki.Od spodu stropu mamy przyklejony G/k ,który tylko spoinujemy pod malowanie.

MOŻNA TO ZROBIĆ SAMEMU.PAMIĘTAJ ! strop trzeba przeprojektować.

powodzenia

https://forum.murator.pl/topic/70539-jak-robi%C4%99-stropy-w-budynkach-%C5%82atweoszcz%C4%99dnedobre/

• 1 month później...
....

-Układam deski w przestrzeni między przyszłymi belkami ,w odległości co 15-20cm.(ażurowo) między sobą.

-Na to kładę płytę G/K 12,5mm

-gruntuję ją dysperbitem

-przyklejam do niej styropian uzywając pacy zębatej

-pomiędzy przyklejone płyty styropianowe układam wyliczone przez konstruktora zbrojenie.

Ten punkt wydaje mi się słabym elementem tego stropu.

Czy płyta g-k będzie miał dostateczną przyczepność do sufitu po zagruntowaniu dysperbitem ?

....

Czy płyta g-k będzie miał dostateczną przyczepność do sufitu po zagruntowaniu dysperbitem ?

To nie jest pomysł na papierze.Założenia zostały sprawdzone praktycznie.Nie ma słabych punktów a strop wygłąda idealnie równo.

Takie stropy postanowiłem robić w budynkach z poddaszem użytkowym,jest w sumie tańszy od bellek drewnianych +OSB i wygłuszanie wełną.To alternatywa dla tych którzy mi uwierzą.

Myślę że po rozszalowaniu zwali ci sie na łeb cały ten styropian z płytami a nie wiadomo czy także nie beton.

Jakby było to takie proste to zapewne nie raz byśmy sie spotkali z takimi rozwiązaniami.

Widziałem monolit zwalony po rozszalowaniu i nikt mi nie powie, że to sie będzie trzymać.

Chłopie samych płyt nie powinno sie kleić na sufity i to specjalnymi zaprawami a to co piszesz to płyta miała by się trzymać za pośrednictwem dysperbitu ,styropianu . A jak ten styropian złapie sie betonu, jeśli myślisz że złapie sie tylko przez wylanie na niego mokrego batoniku to sie mylisz .Lepiej załóż kask :lol: a może zespawaj kaftan ochronny z blachy trójki :lol:

powodzenia

To nie jest pomysł na papierze.Założenia zostały sprawdzone praktycznie.Nie ma słabych punktów a strop wygłąda idealnie równo.

Takie stropy postanowiłem robić w budynkach z poddaszem użytkowym,jest w sumie tańszy od bellek drewnianych +OSB i wygłuszanie wełną.To alternatywa dla tych którzy mi uwierzą.

Janie, pojeciem wiary na budowie wolałbym się nie posługiwać.

Jeżeli to sprawdziłeś, to jaka jest przyczepność 1 m2 płyty g-k do takiego stropu ?

Czy da się na nim powiesić np. żyrandol o wadze 5 kg ?

myślę że nawet ciężar płyt sie nie utrzyma

A o dokładnie prostym suficie to raczej zapomnij ,może głatkim ale nie równym,wystarczy że jeden stempel popuści o 1cm i już masz sufit do bani

A tak na marginesie

widziałem fajne żyrandole z plastiku :lol: :lol: lekke i sie nie stłucze jak spadnie razem z płytą :lol: :lol:

Myślę że po rozszalowaniu zwali ci sie na łeb cały ten styropian z płytami ....

Jakby było to takie proste to zapewne nie raz byśmy sie spotkali z takimi rozwiązaniami.

Skoro napisałem wyraźnie ,że tak robię stropy to znaczy ,że one istnieja.

Zapraszam pokarzę.Zastanów się jaki miałbym cel narażać ludzi na koszta.

Nigdy się nie spotkasz z prostymi rozwiązaniami jeśli ich nie będziemy stosować

O ile ty boisz się ryzykować myślec to co dopiero działać.I tak wielu z nas robi ,wybieramy"sprawdzone" metody.

Ja nalezę do tych , którzy myślą ,sprawdzają praktycznie nie bojąc się ryzyka ,a później szczerze się dzielą doświadczeniem z innymi.

Na siłę nikogo nie uszczęśliwię,ale daję alternatywę wyboru.

Cieszę się ,że zabrałeś głos na ten temat,zapraszam do przejrzenia moich postów.

Mom prośbę do kolegów po fachu , aby wypowiedzieli się w tej kwesti

zwali się na łeb czy nie

:D To może b yc ciekawe

Widziałem monolit zwalony po rozszalowaniu i nikt mi nie powie, że to sie będzie trzymać.

Nawet najlepsza technologia wykonana niechlujnie, z pominięciem podstawowych zasad zawiedzie.

Podzielam Twoje uwagi co do możliwości wykonania tą technologią idealnie równych sufitów, jednak przy zachowaniu odpowiedniej staranności efekt może być zaskakująco dobry, nie mówiąc już o kosztach.

Jeżeli to sprawdziłeś, to jaka jest przyczepność 1 m2 płyty g-k do takiego stropu ?

Czy da się na nim powiesić np. żyrandol o wadze 5 kg ?

Henryku,czy powiesisz 5kg żyrandol na haczyku w suficie podwieszanym z g-k?

pewnie nie.W miejsce haczyka dajesz wzmocnienie oparte na profilu,a jeszcze lepiej kiedy "haczyk przedłużymy mocując go do stropu.

Choć oderwanie płyty od styropianu jest niemożliwe bez rozwarstwienia.

Nie pamiętam czy pisałem w pierwszym pście jak kłaść instalacje elektryczną na suficie więc krótko:

po ułożeniu styropianu na g-k rozprowadzam przewody typu YDyp lub Ydyo na warstwie gipsu,kleju,zaprawy bądź w rurze .W wyznaczonym miejscu przewiercam

otworek i wypuszczam drut"haczyk" z zakrzywioną końcówką podlegającą wtopieniu w beton.Robię błąd? :)

Nawet najlepsza technologia wykonana niechlujnie.....

Tu się zgadzam w 100%, minęły czasy"tynkiem się wyrówna".Każda technologia jest obarczona ścisłym reżimem wykonania i tego należy przestrzegać.

Staram się aby moje posty były obrazowo i logicznie przedstawione.Moje pomysły są tak prymitywnie proste ,że już nie da się nic w nich uproscic-ale trzeba

robić wszystko dokładnie,z głową.Efekty zadowolą najbardziej wymagających,

Kolejna prowokacja :D

A poważnie to zawsze mi się podobały Pana pomysły... i mam pytanie o ekonomiczny sens tego rozwiązania:

- standardowy pustak teriva I ma wymiary (jeśli dobrze pamiętam) 54x24x21 i kosztuje 3,4pln/szt. Na m2 stropu wychodzi ok. 6,7 sztuki czyli "wypełnienie" stropu kosztuje 22,78PLN/m2.

- Teraz załóżmy że mamy zamiast garów wykorzystać styropian. Wysokości belek nie zmienią się, bo to element konstukcyjny i jak sam autor napisał "Decydująca wagę o nośności w stropach gęsto żebrowych mają bęlki-stosunek wysokości do szerokości". Czyli "styropianu - wypełniacza" na m2 potrzeba 0,21m x 1m2 = 0,21m3. Styropian, dajmy na to FS15 kosztuje na allegro 120PLN/m3, czyli na metr stropu zużyjemy go za 25,20PLN...

...dziękuję, wolę swoją terivę. 3 ludzi ułożyło ją w 3 dni bez dziwnego szalowania, klejenia płyt i malowania ich czymkolwiek. I do tego jeszcze miałoby wyjść drożej :-?

Pozdrawiam

Brzuzens

Nie pamiętam czy pisałem w pierwszym pście jak kłaść instalacje elektryczną na suficie więc krótko:

po ułożeniu styropianu na g-k rozprowadzam przewody typu YDyp lub Ydyo na warstwie gipsu,kleju,zaprawy bądź w rurze .W wyznaczonym miejscu przewiercam

otworek i wypuszczam drut"haczyk" z zakrzywioną końcówką podlegającą wtopieniu w beton.Robię błąd? :)

Widziałem już różne wynalazki na budowie.

Jednym z nich był cieńki styropian (1 cm grubości) położony na deskowaniu stropu monolitvcznego. Styropian był później wykańczany zaprawą klejową z wklejoną siatką. Deski po takim szalowaniu były prawie idealnie czyste (pod styropianem dodatkowo była położona cieńka folia malarska) i bez problemu mozna je było wykorzystać jako deskowanie dachu. Styropian dodatkowo wytłumiał strop.

Jeżeli swoją technologię sprawdziłeś to pewnie stosujesz ją bez obawy.

Jednak do tego typu nowości ciężko przekonać inwestora, który przeważnie na techmologi się nie zna i woli stosować stare ale sprawdzone sposoby, nawet ponosząc większe koszty.

Przejrzałem Twoje wypowiedzi i byłem zdziwiony, że dla technologi, którą na Forum propagujesz od kilku lat zainteresowanie jest tak nikłe (ja na Twoją wypowiedź trafiłem przypadkiem).

Kolejna prowokacja :D

A poważnie to zawsze mi się podobały Pana pomysły... i mam pytanie o ekonomiczny sens tego rozwiązania:

- standardowy pustak teriva I ma wymiary (jeśli dobrze pamiętam) 54x24x21 i kosztuje 3,4pln/szt. Na m2 stropu wychodzi ok. 6,7 sztuki czyli "wypełnienie" stropu kosztuje 22,78PLN/m2.

- Teraz załóżmy że mamy zamiast garów wykorzystać styropian. Wysokości belek nie zmienią się, bo to element konstukcyjny i jak sam autor napisał "Decydująca wagę o nośności w stropach gęsto żebrowych mają bęlki-stosunek wysokości do szerokości". Czyli "styropianu - wypełniacza" na m2 potrzeba 0,21m x 1m2 = 0,21m3. Styropian, dajmy na to FS15 kosztuje na allegro 120PLN/m3, czyli na metr stropu zużyjemy go za 25,20PLN...

...dziękuję, wolę swoją terivę. 3 ludzi ułożyło ją w 3 dni bez dziwnego szalowania, klejenia płyt i malowania ich czymkolwiek. I do tego jeszcze miałoby wyjść drożej :-?

Pozdrawiam

Brzuzens

Porównałeś tylko jeden element kosztów - styropian z propozycji Jana z "garami" Terivy. Jednak w jego propozycji jest jeszcze wykończenie sufitu, połozenie instalacji elektrycznej. Czy te elementy jesteś przy stropie Teriva tak prosto i tanio wykonać ?

Poza tym strop Jana jest znacznie lżejszy od stropu Teriva, co przekłada się np. na możliwość zastosowania oszczędnych fundamentów.

Oczywiście zbrojenie w tym stropie należy policzyć, ale to nic nowego dla konstruktora.

Przejrzałem Twoje wypowiedzi i byłem zdziwiony, że dla technologi, którą na Forum propagujesz od kilku lat zainteresowanie jest tak nikłe (ja na Twoją wypowiedź trafiłem przypadkiem).

Też to zauważyłem i wykorzystałem.Dzielenie się swoim doświadczeniem to dla mnie rodzaj przyjemności.Zauważyłem ,że łatwiej jest zarabiać budując metodami ogólnie dostępnymi i dobrze z tego żyć.

Ale z drugiej strony może są w śród nas tacy co domek to sfera marzeń.

Daje więc alternatywę mieć ,albo nie.Wybór należy do nich.

Pewnego czasu stosowaliśmy do stropów monolitycznych przy szalowaniu na deski płyty 0,5cm grubości z gładką powłoką w stronę betonu,łącza płyt klejone taśmą

taką biurową .Przy betonowaniu podstawa to wibrator,bądź mata wibracyjna.

Strop po od szalowaniu wyglądał jak malowany(filigran za nic) :) tylko wystarczył jeden słaby punkt,stempel który za sprawa trzęsienia szalunkiem przy laniu z pompy betonu sie poluzował i już zonk :evil: przy tak gładkiej powierzchni najmniejsza nierówność jest zauważalna, zwłaszcza dla osób z branży budowlanej :D to takie zboczenie zawodowe :lol:

Kolejna prowokacja :Dbelek nie zmienią się, bo to element konstukcyjny i jak sam autor napisał "Decydująca wagę o nośności w stropach gęsto żebrowych mają bęlki-stosunek wysokości do szerokości". Czyli "styropianu - wypełniacza" na m2 potrzeba 0,21m x 1m2 = 0,21m3. Styropian, dajmy na to FS15 kosztuje na allegro 120PLN/m3, czyli na metr stropu zużyjemy go za 25,20PLN...

Tego pustaka trzeba przywieźć,rozładować,wciągnąć ,zadeklowac,ułorzyć na podstęplowanych belkach teriwa(wcześniej końce na poduszkach.Ile ton w rękach.Następnie trzeba wykończyć ten sufit.

Belki teriwa liczone są też od obciążenia pustaka ,a więc będzie róznica na stali.Sama belka tez kosztuje.

Gdybyś nawet przyjął przekroje z tabeli dla belek teriwa i ułożył zbrojenie belki zamiast belki to już oszczędnoćci będa widoczne.Oszczędności w samym materiale,a kiedy porównasz wysiłek układania tego stropu do teriwy i do wykończenia sufitu od spodu to otworzysz oczy.

Chciałbym podkreslić ,że sposób na sufit oraz na budowę "RB" dedykuję dla budujących własnymi siłami.Zatrudniony wykonawca nie będzie się "bawić".Robi,bierze kasę i dalej..

od razu zanzaczam, że nie jestem nastawiony anty

jest jedno wielkie nieporozumienie

przedstawienie danej technologii wykonania stropu jako wadę rozwiązania

Wykorzystałem to,że styropian zwykły jest lekki i tańszy od betonu.

1)-szaluję deską miejsca pod przyszłą belkę .

2)-Układam deski w przestrzeni między przyszłymi belkami ,w odległości co 15-20cm.(ażurowo) między sobą.

3)-Na to kładę płytę G/K 12,5mm

4)-gruntuję ją dysperbitem

5)-przyklejam do niej styropian uzywając pacy zębatej

6)-pomiędzy przyklejone płyty styropianowe układam wyliczone przez konstruktora zbrojenie.

7)-rozprowadzam przewody do oświetlenia kondygnacji niżej

8)-całość pokrywam gotową siatką przeciw skurczowa

9)-zalewam belki poddając wibrowaniu

10)-wylewam warstwę na styropianie od 4- 6 cm wygładzajac łatą wibracyjną

11)-po okresie dojrzewania betonu rozszalowuję

ad.1 nie jest to łatwiejsze od podparcia terrivy w dwóch, trzech pasach, nie mówiąc o płytach kanałowych

ad.2 j.w. dodam że nie układa się tego w powietrzu trzeba zapewnić właściwe podparcie; jak układasz żeby uzyskać jedą płaszczyznę?

ad.3 może być gk, czeu nie?

ad.4 do czego ma służyć dysperbit?

ad.6-11 to samo co przy terrivie i o wiele więcej niż przy kanałowych

reasumując (jakie mądre słowo :D )

- taniej - pewnie tak, chociaż dochodzi kasożerny projektant

- pieprzenia się więcej , dobre do metody "zrób to sam" przy dużej ilości wolnego czasu, bo czasochłonność większa od innych technologii (pewnie oprócz monolitu)

- większa gama materiałów, co nie zawsze wychodzi na dobre

- no i największy problem przekonać ludków na budowie do zrobienia tego i to dobrze

ps

no i przemyśleć rozstawy i szalunki coby dechy nadawały się potem na inne elementy domu (podbitka, deskowanie dachu itp)

Porównałeś tylko jeden element kosztów - styropian z propozycji Jana z "garami" Terivy. Jednak w jego propozycji jest jeszcze wykończenie sufitu, połozenie instalacji elektrycznej. Czy te elementy jesteś przy stropie Teriva tak prosto i tanio wykonać ?

Ja nie jestem :) Nie wiem czy tynk cem-wap na terivie wyjdzie drożej, niż płyty KG, nie porównywałem takich kosztów. Rozłożenie elektryki... hmmm, z doświadczenia wiem, że pomysły na elektrykę (i nie tylko) często zmieniają się już po postawieniu stanu surowego. W tym rozwiązaniu mamy punkty świetlne w pewien sposób narzucone. Ewentualne przeniesienie punktów to rówież koszty.

Poza tym strop Jana jest znacznie lżejszy od stropu Teriva, co przekłada się np. na możliwość zastosowania oszczędnych fundamentów.

Oczywiście zbrojenie w tym stropie należy policzyć, ale to nic nowego dla konstruktora.

Z tym się zgodzę że lżejszy, ale jeśli miałoby to odchudzić fundamenty i inne elementy konstrukcyjne, to o takim stropie trzeba byłoby pomyśleć już na etapie projektu, a mało który architekt-kontruktor "pójdzie" w zupełnie nieznaną (i przez to niepewną) technologię.

Pozdrawiam

Brzuzens