Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tego pustaka trzeba przywieźć,rozładować,wciągnąć ,zadeklowac,ułorzyć na podstęplowanych belkach teriwa(wcześniej końce na poduszkach.Ile ton w rękach.Następnie trzeba wykończyć ten sufit.

Belki teriwa liczone są też od obciążenia pustaka ,a więc będzie róznica na stali.Sama belka tez kosztuje.

Gdybyś nawet przyjął przekroje z tabeli dla belek teriwa i ułożył zbrojenie belki zamiast belki to już oszczędnoćci będa widoczne.Oszczędności w samym materiale,a kiedy porównasz wysiłek układania tego stropu do teriwy i do wykończenia sufitu od spodu to otworzysz oczy.

Pustaki i belki kupiłem z transportem i rozładunkiem w cenie (znaczy ukryty w cenie :)) W proponowanym przez Pana rozwiązaniu pójdzie może mniej stali, ale więcej innych materiałów (stemple, deski, siatka przeciwrozkurczowa, dysperbit itd, itp) - ciekawe jak będzie wyglądało porównanie kosztów całkowitych tego rozwiązania i Terivy

Chciałbym podkreslić ,że sposób na sufit oraz na budowę "RB" dedykuję dla budujących własnymi siłami.Zatrudniony wykonawca nie będzie się "bawić".Robi,bierze kasę i dalej..

Czytając opis wykonania i uwagi Barbossy, nie wiem czy zdecydowałbym się na tą technologię. Strop Teriva nie jest trudny do prawidłowego wykonania (brałem czynny udział w całym procesie u siebie, od stemplowania i układania belek po zalewanie stropu) i podejrzewam że "budujący własnymi siłami" są w stanie wykonać prawidłowo Terivę, w czasie niekoniecznie dłuższym od proponowanej technologii.

PS. Też nie jestem anty- do nowych pomysłów, ale nie zdecydowałbym się na tą technologię.

Pozdrawiam

Brzuzens

od razu zanzaczam, że nie jestem nastawiony anty

jest jedno wielkie nieporozumienie

przedstawienie danej technologii wykonania stropu jako wadę rozwiązania

Wykorzystałem to,że styropian zwykły jest lekki i tańszy od betonu.

1)-szaluję deską miejsca pod przyszłą belkę .

2)-Układam deski w przestrzeni między przyszłymi belkami ,w odległości co 15-20cm.(ażurowo) między sobą...

ad.1 nie jest to łatwiejsze od podparcia terrivy w dwóch, trzech pasach, nie mówiąc o płytach kanałowych

ad.2 j.w. dodam że nie układa się tego w powietrzu trzeba zapewnić właściwe podparcie; jak układasz żeby uzyskać jedą płaszczyznę?...

Barbossa - robiłem tak strop u siebie

aby uzyskac płaszczyzne stropu - robisz normalne stemplowanie jak pod pełna płyte tylko deski układasz azurowo (ja deske kładłem rzadziej niz Janek Przestrzelski w odstepach 60 cm - do DZ ta i co 40 cm - do Ferta)

reasumując (jakie mądre słowo :D )

- taniej - pewnie tak, chociaż dochodzi kasożerny projektant)

obejdzie sie i bez projektanta ...

wystarczy pojsc do punktu sprzedazy i zobaczyc jakim drutem zazbrojona jest 3m belka, jakim 5 cio metrowa itd.

- pieprzenia się więcej , dobre do metody "zrób to sam" przy dużej ilości wolnego czasu, bo czasochłonność większa od innych technologii (pewnie oprócz monolitu)

jest pieprzenie sie przy strzemiączkach - to kwestia odpowiedniego klucza - wyginarki, którego nie kupisz /obawiam sie nigdzie/ - to trzeba sobie samemu zaprojektowac i wykonac - i wtedy "jestes w domu" - szybka robota :wink:

- większa gama materiałów, co nie zawsze wychodzi na dobre

odpada tynkowanie i szpachlowanie sufitów...

- no i największy problem przekonać ludków na budowie do zrobienia tego i to dobrze

trzeba czasmi samemu rekawy zakasac :-?

bo jest o co "powalczyc"

wtedy kiedy ja to robiłem belki kosztowały ok. 2/3 wartości a pustaki /gary/ 1/3 wartości stropu w hurtowni czy zakładzie prefabrykacji

wiec koszty wcale nie małe ...

p.s. jak dzis kształtuja sie koszty belek do garów - nie mam pojecia - moze ktos podpowie te relacje ...?

brzoza Ty to zrobisz ale agnieszkakusi ?

czyli pieprzenia dużo

może zamiast "beleczek" podglądacza, wykorzystać belki do stropów gęstożebrowych

wtedy bez pi... się ze stemplowaniem jak pod monolit

wszystko OK, ale dlaczego to musi sie nazywać "RB" radość budowania? :roll:

Od razu kojarzy mi sie z jakąs sektą typu amway :roll:

Pamiętacie czasy kiedy wszyscy budowali metodą gospodarczą?

Robiono bloczki betonowe,pustaki alfa itd.Czy pamiętacie jak długo ludzie budowali?-nawet 10 lat

Mówiono wtedy ,że budowa zabiera pół życia.A byli tacy co z przemęczenia dostawali zawałów i nie było im dane cieszyć się tym co zrobili.

Mój pomysł pozwala na wybudowanie domu w cztery miesiące metodą gospodarczą ,a większość prac można zrobić w dwie osoby .I zapewniam nie jest to męczące. Dlatego budowanie tym sposobem nazwałem radością.

"Majka" masz złe skojarzenia ,więcej tolerancji

:D

Jak to jest przez prawie dwa miesiące założony przez Jana wątek był martwy i nagle wzbudził takie zainteresowanie ?

Chyba wiosna idzie :lol: .

Jan opisuje tu domowy przepis na strop gęstożebrowy z wypełnieniem styropianem. Zadziwiajace jest to ze ludzie krytukuja wszystko co tansze i obce. Jak ktos zapłaci za ceramiczny wypełniacz to wyśmieje drugiego ze styropianem , marketnig robi robote :-(

jest pieprzenie sie przy strzemiączkach - to kwestia odpowiedniego klucza - wyginarki, którego nie kupisz /obawiam sie nigdzie/ - to trzeba sobie samemu zaprojektowac i wykonac - i wtedy "jestes w domu" - szybka robota :wink:

nie trzeba specjalnie szukać

http://allegro.pl/item177470346_gietarka_do_strzemion_drut_do_12mm_faktura_ss.html

I.W.

ta gietarka - na allegro- jest zbyt prosta aby wygiac strzemiona w kształcie odwróconego o 180 * "T" "pustego" w srodku

w takie odwrócone T wkładałem np. 2 fi 10 lub 12 dołem i fi 6 lub 8 górą

klucz był znacznie bardziej skomplikowany i dopieszczony w szczegółach (na łozyskach)

w tej chwili wiem ze mozliwy jest conajmniej jeden (prostszy) wzór na takie strzemina i giecie w inny deseń ...

Moi drodzy nie warto bawić się ze strzemiączkami jeśli nie mamy sprzętu .Nie ma sensu tez tego sprzętu nabywać na jednostkowe ilości.Strzemiączka zrobią nam na zbrojarni-u mnie 4,5 za kg.Robię je z drutu fi 4,5 lub fi6.Kupuję stal -pocięcie na wymiar w cenie.Pozostaje związanie beleczek-dla mnie to pryszcz.
Jan opisuje tu domowy przepis na strop gęstożebrowy z wypełnieniem styropianem. Zadziwiajace jest to ze ludzie krytukuja wszystko co tansze i obce. Jak ktos zapłaci za ceramiczny wypełniacz to wyśmieje drugiego ze styropianem , marketnig robi robote :-(

nawet nie raczyłeś dokładnie poczytać

rozumiem, że u siebie masz tak właśnie zrobione

I.W.

ta gietarka - na allegro- jest zbyt prosta aby wygiac strzemiona w kształcie odwróconego o 180 * "T" "pustego" w srodku

Myślałem że to zwykłe strzemiona :wink:

Z ciekawości muszę spytać w zbrojarni, bo akurat tam będę.

Przy okazji jakby ktoś był zainteresowany to tam gotowe strzemiona są w cenie 2,65 za kg (po podwyżce dwa tygodnie temu były po 2,50). Za tą kasę to nie warto się bawić w gięcie.

I.W.

projektowane w tym celu belki mają trzy pręty główne związane strzemionami trójkątnymi.Przy rozstawie na podporach w odległości 3.2m podstawa strzemiona

10cm wysokość 11cm z drutu fi 4.5. ,stal żebrowana BST 500S fi 10.

Rozstaw belek w osi 90cm .

Najpierw uzupełniłem betonem przestrzen miedzy styropianem ,następnie wylałem beton (przy tego rodzaju stali wymagany jest B25) 6cm na styropianie

po wyrównaniu zatopiłem w nim siatkę z fi6 o oczkach 10/10cm.

łączna grubość stropu (bez g/k) wyniosła 16cm.

Z ciekawości muszę spytać w zbrojarni, bo akurat tam będę...

zapytaj I.W. - sam jestem ciekaw na ile prekursorskim narzedziem dysponuje ...:)

...projektowane w tym celu belki mają trzy pręty główne związane strzemionami trójkątnymi.Przy rozstawie na podporach w odległości 3.2m podstawa strzemiona

10cm wysokość 11cm z drutu fi 4.5. ...

ja podobnie jak Ty Janku chciałem zachowac podstawe w ~ 10 cm

ale kształt trójkata nie sprawdzał sie przy pustakach ceramicznych czy betonowych

drut nawet 4,5 mm (razem z konstrukcyjnym) trudno było "wsunąć" pod gary -

- dlatego w moim przypadku musiałem wymyslec cos innego

p.s.

zawsze z ciekawościa sledze Twoje posty bo czesto u Ciebie niemozliwe staje sie mozliwe ...

:wink:

pzdr

• 3 weeks później...