GMZ 26.01.2007 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Witam Noszę się z zamiarem kupna działki i wiem, że oprócz kosztu kupna samej działki są też inne opłaty, ale nie wiem jak wysokie. Proszę o pomoc. Jakie są opłaty przy kupnie działki i jaka jest ich wysokość oraz kto i w jakim stopniu je pokrywa (sprzedajacy ; kupujący). Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam Marcin.[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kara. 01.02.2007 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 WitamOstatnio kupowaliśmy ziemię i mogę podac teraz orientacyjnie.Zapłacilismy ogółem 42000.W tym:-ziemia 37000-prowizja biura 2400 (to niestety każde biuro pobiera różnie.Pułapka tutaj to "2% ale nie mniej niz 2000 z VAT"-warto zwrócić na to uwagę)-opłaty notarialne 2600 (opłata skarbowa 2%wartości,opłata sądowa i wynagrodzenie dla notariusza) Niestety wszystkie te opłaty ponosi kupujący.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GMZ 01.02.2007 07:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 WIELKI DZIĘKI ZA ODPOWIEDŹ JUŻ MYŚLAŁEM ŻE JESTEM NIELUBIANY NA FORUM BO NIKT NIE ODPOWIADA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 01.02.2007 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Brak reakcji nie oznacza lubie/nie lubię. Są wątki, które zaczynają się całkiem niewinnie i w zasadzie jeden, dwa posty załatwiają sprawę, a nagle zaczyna się niesamowita dyskusja, która trwa i trwa.Innym razem wątek zamiera nie doczekawszy się rozwiązania problemu. A tak przy okazji, na stronach internetowych dotyczących np. podatków albo na stronach agencji nieruchomości są dostępne kalkulatory, które wyliczają co do złotówki opłaty notarialne. Twoim zadaniem jest tylko wpisać cenę za ziemię i ew. wysokość prowizji biura (jeśli kupujesz przez biuro). Potem ENTER i maszy wszystko czarno na białym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GMZ 01.02.2007 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 O istnieniu kalkulatorów wiem, ale jest poczatek roku i jak to w naszym cudnym kraju bywa dużo lubi sie zmieniać po pierwszym stycznia, a takie strony internetowe z kalkulatorami nie codzień są aktualizowane, więc wolałem mieć informację od kogoś z pierwszej ręki, kto miał z tym do czynienia niedawno. Anyway thx. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 01.02.2007 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Też wątpiłam czy sa aktualizowane. W zeszłym roku od marca zmieniła się opłata za wpis do księgi wieczystej. I bardzo się zdziwiłam, że mechamizn kalkulatorów uwzględniał tę nowinkę. Jak by nie patrzeć, zawsze dla kupującego te kwoty są bolesne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts