Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gaz - zaskoczenie

Gość

Recommended Posts

Witam.

dostałem właśnie fakturę za GZ-50 za październik i listopad. I tu małe zaskoczenie. niby zimy nie było a poszło w tym okresie 508 m gazu dając 720 pln.

Czy to efekt ostatniej podwyżki? W podziale dziennym wychodzi jakieś 8m/dobę z wodą uzytkową.

Jak u Was kształtowało się zużycie w tych miesiącach?

ja tak zużywałem trochę mniej niż 7m3/doba

u mnie opłaty miesięczne do 2007r(ostatni rachunek grudzień). to

abonament - 6,20zł/miesiąc

paliwo gazowe - 0,72zł/m3

opłata stała dystrybucja - 18zł\miesiąc

dystrybucja m3 - 0,35zł/m3

ceny netto

czyli full abonament to 29,52zł brutto/miesiąc

gaz to 1,30zł brutto/1m3

Witam.

dostałem właśnie fakturę za GZ-50 za październik i listopad. I tu małe zaskoczenie. niby zimy nie było a poszło w tym okresie 508 m gazu dając 720 pln.

Czy to efekt ostatniej podwyżki? W podziale dziennym wychodzi jakieś 8m/dobę z wodą uzytkową.

Jak u Was kształtowało się zużycie w tych miesiącach?

to jest gaz ziemny? a jaki masz metraż? jak tak to może się ktoś wypowie kto ma Gaz płynny

A u mnie trochę inaczej:

1. 12.09.2006 - 06.11.2006 - 93 m3 - faktura 180,39 zł

2. 06.11.2006 - 05.01.2007 - 194 m3 - faktura 313,59 (z czego 16 m3 po podwyżce).

Do tego trzeba doliczyć ok. 2,5 mp drewna do kominka (za te 4 miesiące, palimy w weekendy i czasem w tygodniu po południu, DGP z turbiną).

Dom 110 m2 pow. użytk. (temperatura musi być 23-24 stopinie, bo jestem bardzo ciepłolubna) i cztery osoby dorosłe do wody uzytkowej.

Ale o tym, że mój dom będzie oszczędny, to juz wiedziałam zanim powstał!

Nie mam nigdzie podłogówki, wszędzie na dole parkiety, więc tradycyjne kaloryfery. Ok. 4 godzin w ciągu dnia jest obnizona temp.do 21 st. Piec 2-funkcyjny Vaillant Aqua-Plus z 20 l zasobnikiem warstwowym. Temp. nocna (21 stopni) od 23 do 5.30 rano.

I nigdy bym sie nie zamieniła na eko-groszek, skoro gaz wychodzi mi naprawdę tanio. I jaka wygoda!

Dzięki za informacje.

Mój domek to jakieś 240 m, a piecyk mam kondensacyjny.

temperatura w domu to 23 stopnie w dzień i 20 w nocy.

Być może ten pierwszy rachunek jest wysoki przez podwyżkę, a być może przez to, że były to pierwsze miesiące grzania i ściany akumulowały ciepło. Nie mniej jak sobie podzieliłem ten koszt przez dni to cena 12 zł/dzień za ciepły domek i ciepłą wodę jest do przełknięcia. W końcu nie ma nic darmo. No i ta wygoda. Tu przy gazie faktycznie niewiele robię, a przy piecach na paliwo stałe musiałem się niestety pozbyć godzinki ze swego czasu na rzecz ich obsługi i to codziennie. I to samo mam przy kominku- ina sprawa że palę sporadycznie i jest to dla mnie przyjemność. I wcale nie taka tania.

Moja znajoma ma dom typu bliźniak. Cieszyliśmy się oboje, że bedzie niższy rachunek za gaz bo zima łagodna i jak jej przyszedł rachunek to złapała się za głowę. Pobiegła do gazownictwa mówiąc, że popsuł sie chyba licznik bo za dużo jej wyszło do zapłaty (nie było w końcu mrozów) w gazownictwie Pani powiedziała uprzejmie, że nie jest pierwszą osobą, kótra przyszła z reklamacją bo coś za dużo wypalili gazu. Wytłumaczyła, że taka wilgotna pogoda też jest niespecjalna dla osób ogrzewających dom gazem i rachunki będę duże. Nie wiem o co jej chodziło, może tylko chciała zbyć koleżankę, fakt jest że ja również zapłaciłem rachunek niemal jak w zimie a faktycznie piec zapalał się nie aż tak często. Takie przynajmniej miałem wrażenie.

Nie ma co panikować,

obserwuję dokładnie od październikaza zapotrzebowanie na gaz w zależności od temperatury.

Zależność jest liniowa o małym kącie nachylenia, wychodzi mi charakterystyka wg. wzoru:

z = -0.48 * t + 9 [m3]

pomiary dokonywane średniodobowo,

czyli dla temperatury 0 C zużycie wynosi 9 m3.

Duża wartość stała wynika z cyrkulacji i cwu, które są podobne każdego dnia.

Widać, że nawet dla wysokich temperatur zużycie jest znaczne, ale pocieszeniem jest, że wzrost wraz ze spadkiem temperatury nie jest duży.

a niektórzy tutaj tak przekonywali mnie do gazu :-?

całe szczęśćie, że posłuchałam...babskiej intuicji :wink: :wink: :wink: :wink:

nie wiem aga czy ty wiesz co piszesz ? ja za 2 miesiące zużyję powiedzmy 500m3 zapłacę 700zł, a sąsiad spalił 2tony węgla = 1000zł. Mało tego on musiał ten węgiel wrzucić ręcznie do kotłowni, jeszcze mało ?: on musiał specjalnie na ten węgiel kotłownię budować o odpowiednim metrażu(kocioł na paliwo stałe), jeszcze mało ?, wpakował kasę w komin drożej niż ja dopłaciłem ze zwykłego gazowca na kondensata, mało ?: ja siędzę jak gość w domku on zawsze dziennie pół godziny traci na obsługę kotła i ma problem z pozostałościami po spaleniu(musi wywalać w krzaki, albo dopłacić do większego kosza), musi kotłownię w kafelkach robić i non stop reguluję te swoje ogrzewanie. Już nie wspomnę o brudzie od węglą , dymu.

a niektórzy tutaj tak przekonywali mnie do gazu :-?

całe szczęśćie, że posłuchałam...babskiej intuicji :wink: :wink: :wink: :wink:

nie wiem aga czy ty wiesz co piszesz ? ja za 2 miesiące zużyję powiedzmy 500m3 zapłacę 700zł, a sąsiad spalił 2tony węgla = 1000zł. Mało tego on musiał ten węgiel wrzucić ręcznie do kotłowni, jeszcze mało ?: on musiał specjalnie na ten węgiel kotłownię budować o odpowiednim metrażu(kocioł na paliwo stałe), jeszcze mało ?, wpakował kasę w komin drożej niż ja dopłaciłem ze zwykłego gazowca na kondensata, mało ?: ja siędzę jak gość w domku on zawsze dziennie pół godziny traci na obsługę kotła i ma problem z pozostałościami po spaleniu(musi wywalać w krzaki, albo dopłacić do większego kosza), musi kotłownię w kafelkach robić i non stop reguluję te swoje ogrzewanie. Już nie wspomnę o brudzie od węglą , dymu.

Ale to drastycznie przedstawiłeś. Przy piecu z podajnikiem (ekogroszek) to może w 20% masz rację. Wiem co piszę bo mam kondensata i po pierwszym sezonie dołożyłem piec na ekogroszek. Do połowy stycznia obsługa pieca sprowadzała się do 1godz. tygodniowo. A te porównania cenowe to absurdalna nieprawda. Węgiel workowany stały dostawca sam mi wnosi do budynku. Z tą hałdą popiołu takze nieprawda. Sama demagogia w tym Twoim poście. Jedyne co masz rację to odnośnie wydzielonego pomieszczenia na piec i dodatkowe miejsce na składowanie węgla.

Każdy widzi plusy swojego wyboru, ja natomiast żałuję wydania niepotrzebnych 10 000zł, gdyż bezkrytycznie posłuchałem takich demagogów jak Ty.

Przy piecu z podajnikiem (ekogroszek) to może w 20% masz rację.

Co to znaczy? te 20% racji to 20% z 1000zł kosztów ? Czy 20% ze zdań jest wg Ciebie prawdą?

Ile kosztowały Cie ostanie 2 miesiące grzania CWU i gotowanie ? (może byc miesiac) porównamy koszty

Ale to drastycznie przedstawiłeś. Przy piecu z podajnikiem (ekogroszek) to może w 20% masz rację. Wiem co piszę bo mam kondensata i po pierwszym sezonie dołożyłem piec na ekogroszek. Do połowy stycznia obsługa pieca sprowadzała się do 1godz. tygodniowo. A te porównania cenowe to absurdalna nieprawda. Węgiel workowany stały dostawca sam mi wnosi do budynku. Z tą hałdą popiołu takze nieprawda. Sama demagogia w tym Twoim poście. Jedyne co masz rację to odnośnie wydzielonego pomieszczenia na piec i dodatkowe miejsce na składowanie węgla.

Każdy widzi plusy swojego wyboru, ja natomiast żałuję wydania niepotrzebnych 10 000zł, gdyż bezkrytycznie posłuchałem takich demagogów jak Ty.

ja nie widzę kolego demagogi, tylko wygodę mnie ten sezon będzie kosztował jakieś około 1300zł, max 1500zł.

czy drastycznie przedstawiłem ?, prawdę napisałem i jakoś mi nie chcą węgiel wnosić sami, chyba że stówkę dorzuce do tony, a workowany kosztuje najdrożej fakt ekogroszek wyglada lepiej.

trudno mi powiedziec o gotowaniu ale w przybliżeniu 1 butla 11kg propan- butanu na m-c. Co do ogrzewania to do połowy stycznia jeden zasyp zbiornika ok. 120-130kg starczał mi na 8 dni. To wychodzi ok.15kg na dobę.

Muszę jednak przyznać, że podarowalem sobie utrzymywanie temp. wody powyzej 55C (tzn ten punkt rosy) i utrzymywałem przez wiekszą część doby temp. ok 42C.(wynika to z tego, że nie mam jeszcze regulatora pokojowego podłączonego do tego pieca)

Aby uprzedzić podejrzenia o "kreowanie rzeczywistości" informuję, że nie bedę polemizował czy to prawda. Aha, temp. w domu ok.22C. Ogrzewam (w przybliżeniu, bo jeszcze nie mam zagospodarowanych wszystkich pomieszczen) ok.190m2

ja nie widzę kolego demagogi, tylko wygodę mnie ten sezon będzie kosztował jakieś około 1300zł, max 1500zł.

czy drastycznie przedstawiłem ?, prawdę napisałem i jakoś mi nie chcą węgiel wnosić sami, chyba że stówkę dorzuce do tony, a workowany kosztuje najdrożej fakt ekogroszek wyglada lepiej.

Jak pisałem wcześniej w innych postach mnie zeszły sezon wyniósł ponad 6000 i nie chcę już powtórki przy sroższej zimie, dlatego szybko zdecydowałem sie na zmianę pieca. Gwoli ścisłości dodam, żepaliłem propanem z butli.No, ale ceny niestety zmieniły sie niekorzystnie od tego czasu

trudno mi powiedziec o gotowaniu ale w przybliżeniu 1 butla 11kg propan- butanu na m-c. Co do ogrzewania to do połowy stycznia jeden zasyp zbiornika ok. 120-130kg starczał mi na 8 dni. To wychodzi ok.15kg na dobę.

A możesz to w zł podać ?

Bo ja tak kombinuje butla propan-butan ~40zł ;

30dni/8dni=3,75 zasypu x 125kg x [ile?] 500zł = 235zł + 40 = 275zł /mc

mdzalewscy napisał ze płaci 700zł/2mc (350zł/mc) zarzuciłeś mu demgogie sory możesz mi pokazać gdzie sie tak bardzo mylił? Bo róznica pomiędzy 275zł a 350zł to 75/mc do tego zabawa z węglem i butlami.