mdzalewscy 29.01.2007 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 30dni/8dni=3,75 zasypu x 125kg x [ile?] 500zł = 235zł + 40 = 275zł /mc mdzalewscy napisał ze płaci 700zł/2mc (350zł/mc) zarzuciłeś mu demgogie sory możesz mi pokazać gdzie sie tak bardzo mylił? Bo róznica pomiędzy 275zł a 350zł to 75/mc do tego zabawa z węglem i butlami. tylko, że ja te 500m3 to zaokrągliłem za 2 miesiące, gdyż od ostatniego pomiaru gazu 10.12.2006 do dzisiaj 29.01.2007 zuzyłem 350m3 gazu, wiec tak raczej wyjdzie około 460m3, nie wiem kiedy będzie kolejny pomiar gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej100 29.01.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Muszę przyznać, że nawet lekko zaniżyłeś na moją korzyść cenę węgla . Placiłem 580zł za tonę. Mam porównanie ogrzewania mego domu do poprzedniej zimy (jest to lekko karkołomne, bo poprzednia absolutnie nie jest porównywalna), ale jestem przekonany, że ze sredniej m-cznej 1000zl w poprzednim sezonie nie byłbym w stanie zejść do porównywalnej z mdzalewscy w tym sezonie (ok350zł na m-c)Ta demagogia głównie dotyczyła podejscia do ogrz. węglem. i propagowania jedynego słusznego gazem.Ja też nie chciałem bawić się brudnym węglem, popiołem, ale okazało się, że nie jest to tak uciążliwe jak jest powszechnie przyjęte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 29.01.2007 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Czyli wychodzi że macie podobne koszty miesęczne zarówno andrzej100 i mdzalewscy. andrzej100 rozumiem iż w poprzenim sezonie grzałes gazem płynnym wiec te koszty w stosunku do ziemnego były sporo wyższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewoo 29.01.2007 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Dzięki za informacje. Mój domek to jakieś 240 m, a piecyk mam kondensacyjny. temperatura w domu to 23 stopnie w dzień i 20 w nocy. Być może ten pierwszy rachunek jest wysoki przez podwyżkę, a być może przez to, że były to pierwsze miesiące grzania i ściany akumulowały ciepło. Nie mniej jak sobie podzieliłem ten koszt przez dni to cena 12 zł/dzień za ciepły domek i ciepłą wodę jest do przełknięcia. W końcu nie ma nic darmo. No i ta wygoda. Tu przy gazie faktycznie niewiele robię, a przy piecach na paliwo stałe musiałem się niestety pozbyć godzinki ze swego czasu na rzecz ich obsługi i to codziennie. I to samo mam przy kominku- ina sprawa że palę sporadycznie i jest to dla mnie przyjemność. I wcale nie taka tania. Jak na kondensata to sporo a zima słabiutka. Czy myślałeś o tym że może to wina instalacji. Może masz taka wiedzę więc nie złość się na mnie że coś dopowiem. Kondensat pracujący z instalacją robioną na oko może pracować jak każdy zwykły kocioł czyli nie będzie kondensował więc nie ma oszczedności z zastosowania kondensatu i może przez to wysokie rachunki. Znam takie przypadki z własnej praktyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 30.01.2007 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 ja mam parter cały podłogówka i temperatura dzienna 20 stopni, co odpowiada jakieś 22 stopniom grzejnikowym, sterowanie pogodowe, w nocy jest przesunięcie krzywej grzewczej w dół. Kocioł działa cały czas, wczoraj sprawdziłem, nocna temperatura zasilania podłogówki to 30 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 30.01.2007 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 U nas chatka 130m2 (silka + 12 cm styro) 60 % podłogówka - cały dół na mieszaczu i łaziezienka na piętrze na RTL'u, kocioł kondens zasialany gz 50, temp. dzienna 21-22 obniżona 19 - czyli w nocy w czesie naaszego niebytu w domu. Gotujemy na gazie, cwu podzielone na uzytkowników 2+1 ( zasobnik 120 l) Garażu nie wliczam w powierzchnię grzewczą bo nie grzejąc go mamy ok 15-16 st Ostatnio rachunek 553 zł Dodam że myślałem o kotle na paliwo stałe ale wówczas musiałbym zrezygnować z garażu bo projekt nie zawiera pomieszczenia gospodarczego. I całe szczęście że taką decyzję podjąłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 30.01.2007 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 ja mam parter cały podłogówka i temperatura dzienna 20 stopni, co odpowiada jakieś 22 stopniom grzejnikowym, sterowanie pogodowe, w nocy jest przesunięcie krzywej grzewczej w dół. Kocioł działa cały czas, wczoraj sprawdziłem, nocna temperatura zasilania podłogówki to 30 stopni To jednak trochę więcej niż u nas Mamy nastawioną temp obnizoną na 19 st i przy temp. 0 do powiedzmy -3 na dworze, temp zasilania jest 20 st ( zadana oczywiście ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 30.01.2007 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Porównywanie kosztów gazu płynnego do kosztów ogrzewania ekogroszkiem jest bez sensu, bo koszt gazu płynnego jest tańszy tylko od prądu.Natomiast koszty ogrzewania gazem ziemnym często mogą być porównywalne z kosztami przy wykorzystaniu ekogoszku. Wszyscy mówią o wzroście cen gazu i biadolą co będzie, gdy jeszcze podrożeje. Ekogroszek podrożał w ciągu dwóch lat chyba o 80% i nikt tego specjalnie nie komentuje...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 30.01.2007 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Dostałem właśnie fakturę za gaz (29 grudnia 2006 - 25 stycznia 2007) - razem 232 zł - styczeń już po podwyżce. I dlaczego o tym piszę ? Ano stwierdzam że w roku 2004, jak się wprowadzalismy do domku to 1 m3 gazu GZ50 kosztował nas ok. 1.1 zł/m3 (średnia roczna), teraz będzie to ok. 1.6 zł/m3. Tak sobie pomyslałem - może trzeba było isc w prąd .... Ale zaraz policzyłem, że dla mnie (gaz, kondensat) prąd byłby ok. 2.8 raza droższy, a nawet jakby był to kocioł tradycyjny, to byłoby to 2-2.4 raza więcej kasy za prąd w/s do tego co płacę za gaz. Oczywiscie piszę o własnym domu, który nie jest extremalnie docieplony (sciany 1W, dużo dużych okien, itp) pozdr - Krzysiek PS Choć jak tak dalej pójdzie to pewnie częściej będę grzał w kominku niż obecne 1-2 razy na rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.01.2007 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 ewoo,kondensat pracuje prawidłowo tzn. widzę ile go ścieka z pieca. Dodatkowo wiem, jakie elementy muszę wymieniać średnio co 1,5 sezonu aby ta kondensacja zachodziła prawidłowo. Prawdą jest również to, że mam duże okna. Fakt ten dotarł do mnie po zamontowaniu drzwi wewnętrznych. jak ich nie było temperatura była taka sama w całym domu. Teraz po zamknięciu drzwi do pokoi odczuwalna jest różnica w pomieszczeniach z dużym przeszkleniem pomimo zastosowania ciepłochronnych szyb. Do Andrzeja100 - radzę uważaj z tą temperaturą 42 stopnie. Jak paliłem drewnem i węglem Orzech II to zauważyłem, że im niższa temperatura tym większe wydzielanie się lepistej substancji w piecu i pożar w kominie gotowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 31.01.2007 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 kondensat pracuje prawidłowo tzn. widzę ile go ścieka z pieca. Dodatkowo wiem, jakie elementy muszę wymieniać średnio co 1,5 sezonu aby ta kondensacja zachodziła prawidłowo. hans jakie elementy się wymiania co to za kity ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolaidarek 31.01.2007 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Po przeczytaniu tego zastanawiam sie jakie beda moje rachunki. W tym roku zamierzamy zrobic przylacz gazu, a domu do ogrzania duzo bo 300m, z tym ze kupje piec kondensacyjny + podlogowka. Myslalam duzo i czytalam jeszcze wiecej o pompie ciepla ale maz jest przeciwny wiec bedzie gaz, bo on uwaza ze pompa to nam sie zwroci w przyszlym stuleciu albo i wcale. W dodatku mamy sciany jednowarstwowe i mnostwo okien. W ziemie 2007 to ja sie bede martwic jakie rachunki przyjda jezeli w ogole gaz poplynie {rosja}. A wegiel nie wchodzi w gre bo nie mamy kotlowni ani komina dobrego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.02.2007 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 mdzalewscy.Nie wiem jaki Ty masz piec. U mnie w De dietrichu są dwa elmenty, które kruszeją w trakcie eksploatacji i należy je wymieniać. Wyglądają jak gliniane dzbanuszki. podobno odpowiadają za prawidłową kondensację.Też się o tym dowiedziałem dopiero przy przeglądzie. I o paru innych rzeczach również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts