kristopherl 26.01.2007 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Jak to teraz jest z podatkiem przy zakupie materiałów budowlanych, tzn.: ile wynosi VAT na materiały typu: pustaki, cement, piasek, blacha itp? i czy budując własny dom można ten podatek później odliczyć na koniec roku czy nie? Pytam ponieważ mam znajomego który ma firmę budowlaną i nie wiem czy mam brać wszystko na siebie czy może lepiej na jego firmę (tańsze materiały ponieważ on ma zniżki u wielu producentów i hurtowników). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas00 26.01.2007 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Nie odlicza się teraz Vatu jak kiedyś a jedynie różnicę między 7 a 22 %Większość materiałów ma 22 jeżeli twój kolega ma firmę to możesz zyskać podwójnie1 kupuje taniej2 wystawia ci fakturę np murowanie wraz z materiałem i wtedy jest to 7 %Jeśli sam kupujesz to później zwracają różnicę miedzy 7 a 22czyli ok 15% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kristopherl 26.01.2007 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaEmi 26.01.2007 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Przy zwrotach różnicy vatu - rok kalendarzowy nic się nie ma możesz max 2 razy w ciagu roku kalendarzowego złożyć papiery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kristopherl 27.01.2007 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Nie rozumiem - jak się nic nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaEmi 27.01.2007 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Papiery o zwrot Vatu możesz złożyć teoretycznie na każdym etapie budowy, również na koniec niezaleznie od tego czy będzie ona trwała rok czy dłużejale wiąże się to z dodatkowymi kosztamiwpis w dzienniku itp. udokumentowaniabudowę możesz rozliczyć nawet w końcowym etapie obowiązywania ulgidokładnie nie znam metod rozliczania jej - bo się nie interesowłam szczegułami ale nie jest to tak do końca różnica 22 a 7 %, poza tym jeśli tylko można ja jestem zdania że korzystam z możliwości zakupu bez vatu lub jeśli twój znajomy ma takie możliwości - wykożystać jego firmęsądzę że lepiej na tym wyjdzieszpod warunkiem że znajomy nie zażyszy sobie zbyt dużej marży za tą przysługę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artureski 27.01.2007 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Z tym vat'em i jego zwrotem to dobrze jest się zastanowić i rozeznać, bo nie za wszystkie materiały budowlane jest zwrot. Czasem faktycznie taniej wychodzi na 7% (usługa) , że nie wspomnę o bezfakturowej dostawie. Ja nie mam dylematu bo muszę rozliczyć się z fiskusem ze sprzedaży mieszkania wiec zbieram fakturki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur K. 28.01.2007 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Zwrot 15% z różnicy na stawkach Vat przysługuje tylko za te materiały które wcześniej, przed wprowadzeniem jednolitej stawki 22%, były obłożone niższym podatkiem Vat. Natomiast na materiały, które już wcześniej były obłożone stawką 22% ta zniżka nie przysługuje. Generalnie - bardziej się opłaca kupować na wykonawcę i z nim rozliczać Vat, gdyż on może zastosować obniżoną stawkę praktycznie dla całego asortymentu materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 29.01.2007 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 artureski Mam pytanie - czy w przypadku gdy podatnik ma do rozliczenia wydatki na cele mieszkaniowe ( w zwiazku z uniknieciem 10 % podatku za sprzedaz mieszkania przed upływem 5 lat od nabycia/wykupienia ) to czy F-ry potwierdzajace wydatki na cele mieszkaniowe sa w jakimś stopniu związane/uzależnione z przyszłym rozliczeniem Vatu ? Oczywiscie chodzi mi o przypadek kiedy te same F-ry będa potweirdzac wydatki na cele mieszkaniowe oraz będą wykorzystane do rozliczenia vatu ? I jeszcze 1 - co z ewentualnymi odliczeniami odsetek od kredytu ? tzn. znowu powtarzającymi się Fakturami ? czy te ulgi, odliczenia sie wykluczaja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts