Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

VAT przy budowaniu domu

kristopherl

Recommended Posts

Jak to teraz jest z podatkiem przy zakupie materiałów budowlanych, tzn.: ile wynosi VAT na materiały typu: pustaki, cement, piasek, blacha itp? i czy budując własny dom można ten podatek później odliczyć na koniec roku czy nie? Pytam ponieważ mam znajomego który ma firmę budowlaną i nie wiem czy mam brać wszystko na siebie czy może lepiej na jego firmę (tańsze materiały ponieważ on ma zniżki u wielu producentów i hurtowników).

Nie odlicza się teraz Vatu jak kiedyś a jedynie różnicę między 7 a 22 %

Większość materiałów ma 22

jeżeli twój kolega ma firmę to możesz zyskać podwójnie

1 kupuje taniej

2 wystawia ci fakturę np murowanie wraz z materiałem i wtedy jest to 7 %

Jeśli sam kupujesz to później zwracają różnicę miedzy 7 a 22

czyli ok 15%

Papiery o zwrot Vatu możesz złożyć teoretycznie na każdym etapie budowy, również na koniec niezaleznie od tego czy będzie ona trwała rok czy dłużej

ale wiąże się to z dodatkowymi kosztami

wpis w dzienniku itp. udokumentowania

budowę możesz rozliczyć nawet w końcowym etapie obowiązywania ulgi

dokładnie nie znam metod rozliczania jej - bo się nie interesowłam szczegułami ale nie jest to tak do końca różnica 22 a 7 %, poza tym jeśli tylko można ja jestem zdania że korzystam z możliwości zakupu bez vatu lub jeśli twój znajomy ma takie możliwości - wykożystać jego firmę

sądzę że lepiej na tym wyjdziesz

pod warunkiem że znajomy nie zażyszy sobie zbyt dużej marży za tą przysługę

Z tym vat'em i jego zwrotem to dobrze jest się zastanowić i rozeznać, bo nie za wszystkie materiały budowlane jest zwrot. Czasem faktycznie taniej wychodzi na 7% (usługa) , że nie wspomnę o bezfakturowej dostawie. Ja nie mam dylematu bo muszę rozliczyć się z fiskusem ze sprzedaży mieszkania wiec zbieram fakturki.

Zwrot 15% z różnicy na stawkach Vat przysługuje tylko za te materiały które wcześniej, przed wprowadzeniem jednolitej stawki 22%, były obłożone niższym podatkiem Vat. Natomiast na materiały, które już wcześniej były obłożone stawką 22% ta zniżka nie przysługuje.

Generalnie - bardziej się opłaca kupować na wykonawcę i z nim rozliczać Vat, gdyż on może zastosować obniżoną stawkę praktycznie dla całego asortymentu materiałów. :) 8)

artureski

Mam pytanie - czy w przypadku gdy podatnik ma do rozliczenia wydatki na cele mieszkaniowe ( w zwiazku z uniknieciem 10 % podatku za sprzedaz mieszkania przed upływem 5 lat od nabycia/wykupienia ) to czy F-ry potwierdzajace wydatki na cele mieszkaniowe sa w jakimś stopniu związane/uzależnione z przyszłym rozliczeniem Vatu ? Oczywiscie chodzi mi o przypadek kiedy te same F-ry będa potweirdzac wydatki na cele mieszkaniowe oraz będą wykorzystane do rozliczenia vatu ?

I jeszcze 1 - co z ewentualnymi odliczeniami odsetek od kredytu ? tzn. znowu powtarzającymi się Fakturami ? czy te ulgi, odliczenia sie wykluczaja ?