Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ściana 36-szerokość zbrojenia wieńca

Recommended Posts

No tak ZbyszkuP ale jak masz rozwiązane obmurowanie z zewnąrz? jak grubą masz ocieploną styropianem ściankę zewnętrzną? u mnie ma ona 12 cm potem muszę dać zbrojenie i zostawić trochę miejsca na położenie pustaka stropowego, dobrze rozumuję?

mój wykonawca kusi mnie aby nie robić zbrojenia tylko położyć w wieńcu belkę stropową, pomysł nie wydaje mi się nawet taki głupi bo w belce też jest stal a ile mniej roboty ze strzemionkami, prętami itp..

Wiecie może gdzie jest haczyk?

bacha

A jaki będziesz miał dach? Jeśli lekki to nie widzę żadnego problemu z 10 cm zbrojeniem wieńca.

Przyzwyczailiśmy się wszyscy za komuny, że u nas np. beleczka to musi być BELA, fundamencik to byczy FUNDAMENT, a wianuszek do podtrzymania lekkiego dachu ( robiony po to, żeby się ściany nie rozjechały) to potężny WIENIEC!!!

Po co komu olbrzymi, szeroki wieniec na kruchym YTONGu ? Chyba po to, żeby dodatkowo osłabić i tak malusieńką wytrzymałość nośną ścian z betonu komórkowego...

Blacha, pustaka nigdy nie kładziesz na murze a tylko na belkach, niezależnie w jakim systemie robisz, jeżeli pozostaje Ci miejsce to robisz wylewkę żelbetową (z szalunkiem) lub dajesz dodatkowe belki prefabrykowane jak choćby tu. We wieńcu kotwisz tylko belki prefabrykowane ( ale ich końce ). Sam wieniec jednak swoje zadane w projekcie wymiary powinien mieć, 10 cm to stanowczo za mało.

Pzdr.