bacha 21.05.2003 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2003 Witam, powiedzcie mi proszę jaką mieliśćie szerokość zbrojenia wieńca przy ścianie 36 cm jedna warstwa, mnie aktualnie wychodzi 10 cm i wydaje mi się starsznie mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekP 21.05.2003 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2003 U mnie na scianie 38 cm (Porotherm) wieniec ma 25 cm szerokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacha 21.05.2003 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2003 No tak ZbyszkuP ale jak masz rozwiązane obmurowanie z zewnąrz? jak grubą masz ocieploną styropianem ściankę zewnętrzną? u mnie ma ona 12 cm potem muszę dać zbrojenie i zostawić trochę miejsca na położenie pustaka stropowego, dobrze rozumuję?mój wykonawca kusi mnie aby nie robić zbrojenia tylko położyć w wieńcu belkę stropową, pomysł nie wydaje mi się nawet taki głupi bo w belce też jest stal a ile mniej roboty ze strzemionkami, prętami itp.. Wiecie może gdzie jest haczyk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 21.05.2003 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2003 bachaA jaki będziesz miał dach? Jeśli lekki to nie widzę żadnego problemu z 10 cm zbrojeniem wieńca.Przyzwyczailiśmy się wszyscy za komuny, że u nas np. beleczka to musi być BELA, fundamencik to byczy FUNDAMENT, a wianuszek do podtrzymania lekkiego dachu ( robiony po to, żeby się ściany nie rozjechały) to potężny WIENIEC!!!Po co komu olbrzymi, szeroki wieniec na kruchym YTONGu ? Chyba po to, żeby dodatkowo osłabić i tak malusieńką wytrzymałość nośną ścian z betonu komórkowego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekP 21.05.2003 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2003 Ocieplenie (styropian) jest grube na 13 cm. Pustak stropowy (zadeklowany) będzie leżał na belkach a nie na ścianie. Belki wchodzą na ponad 8 cm w wieniec. U mnie będzie duży i ciężki dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wega 23.05.2003 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2003 Blacha, pustaka nigdy nie kładziesz na murze a tylko na belkach, niezależnie w jakim systemie robisz, jeżeli pozostaje Ci miejsce to robisz wylewkę żelbetową (z szalunkiem) lub dajesz dodatkowe belki prefabrykowane jak choćby tu. We wieńcu kotwisz tylko belki prefabrykowane ( ale ich końce ). Sam wieniec jednak swoje zadane w projekcie wymiary powinien mieć, 10 cm to stanowczo za mało. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalus 26.05.2003 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2003 ja mam sciane jednowarstwowa o grubości 36 cm. Przy wiencu mam belit 6cm,8cm styropian 16cm wieniec i znowu 6 belit.Uwazam ze wienie o grubosci 16 cm przy odpowiedniej konstrukcji samego zbrojenia zupelnie wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts