Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

12 czy 15 cm styropianu?

Recommended Posts

Zdecydowałem sięna ścianę dwuwarstwową z betonu komórkowego 24 cm ocieplonego styropianem o grubosci 12 cm. Mam jednak watpliwosci czy nie zastosowac styropianu 15 cm ale czy warto?

- roznica w cenie niewielka, na caly dom 12-stka wyniesie mnie 2400 PLN a 15-stka 3000 PLN

- czy straty ciepla beda rzeczywiscie mniejsze (odczuwalne w kieszeni w sezonie grzewczym)

- czy przypadkiem nie bede musial zapewnic lepszej wentylacji pomieszczen przy 15 cm

- jak bedzie wygladala sytuacja w lato, w domu bedzie cieplej? zimniej? przy 15 niz przy 12

- wydaje mi sie ze okna beda zbyt głęboko "pochowane" przy 15 cm styropianu

Prosze o rade bo ceny spadly i moge kupic frezowany po 130 brutto za metr szescienny

W identycznej ścianie jak Ty kupiłem 15 . Koszt całej elewacji to koło 12-14tyś doszedłem do wniosku ze te 600zł warto dołozyć. Z wentylacja nic sie nie zmienia. k ściany "spada" wiec napewno jakies efekty tego bedą. Nie liczyłem tego ile zaoszczedze. Okna głęboko? sądze ze nie ebdziesz na to zwracał uwagi.

W identycznej ścianie jak Ty kupiłem 15 . Koszt całej elewacji to koło 12-14tyś doszedłem do wniosku ze te 600zł warto dołozyć. Z wentylacja nic sie nie zmienia. k ściany "spada" wiec napewno jakies efekty tego bedą. Nie liczyłem tego ile zaoszczedze. Okna głęboko? sądze ze nie ebdziesz na to zwracał uwagi.

Ile metrów elewalcji miales za te 12-14 tysiecy?

Ile metrów elewalcji miales za te 12-14 tysiecy?

Trudne pytanie :) pamięć zawodzi ale to było ~160m2 tzn nie zupełnie było bo zrobiłem styropian zatarty klejem pomalowany gruntem. Ale liczyłem wtedy wrzesien tynk i połozenie i całosc tyle miala kosztować.

Harob

Byłem w podobnej, jak nie takiej samej, sytuacji na początku ubiegłego roku.

I zdecydowałem na 12. Zgadzam się z Twoimi uwagami.

Pomógł mi w tym sam wykonawca. Powstało pytanie: A co na parapet? ja: ceramika okazało się że płytki parapetowe, jakie wybrała żona mają taką długość, że pasować mogą pod 10/12cm termoizolacji, albo powyżej 18cm.

I tak problem rozwiązał się sam.

Zdecydowałem sięna ścianę dwuwarstwową z betonu komórkowego 24 cm ocieplonego styropianem o grubosci 12 cm. Mam jednak watpliwosci czy nie zastosowac styropianu 15 cm ale czy warto?

- roznica w cenie niewielka, na caly dom 12-stka wyniesie mnie 2400 PLN a 15-stka 3000 PLN

- czy straty ciepla beda rzeczywiscie mniejsze (odczuwalne w kieszeni w sezonie grzewczym)

- czy przypadkiem nie bede musial zapewnic lepszej wentylacji pomieszczen przy 15 cm

- jak bedzie wygladala sytuacja w lato, w domu bedzie cieplej? zimniej? przy 15 niz przy 12

- wydaje mi sie ze okna beda zbyt głęboko "pochowane" przy 15 cm styropianu

Prosze o rade bo ceny spadly i moge kupic frezowany po 130 brutto za metr szescienny

uważam, że waro (sam ma tez 15cm tyle ,że w scianie 3w):

- wymagania wentyklacyjne takie same

- latem temp w domu będzie mogła być nizsza o ile nie bedziesz miał dużych okien od południa osłoniętych z zewnatrz (osłonięcie od wewnątrz tak czy owak dostarcza sporo energii do wewnątrz domu a więc go podgrzewa)

- różnica 3 cm jest kompletnie niewidoczna a jesli to jest jakiś problem to wystaw okna 1..2 cm poza obrys muru i będa spokojnie stać a głębokość wysunięcia będzie podobna.

Dla ciekawości. A ile to daje?

Różnica dla ocieplenia styropianem o grubości 12 i 15 ; U=0,04W/m2, co daje róznice temperatur 0,2 stopnia co daje około 1% oszczedności energii do ogrzewania. Teoretycznie i dla temperatur -20, +20.

Pozdrawiam

Własnie trzeba się zastanowić co chcemy tym osiągnąć, ściany są jednymi z lepszych przegród w domu gruby pustak + styropian, naprawde dużo ciepła przez ściany nie ucieka. Wystarczy sobie popatrzeć na okna, drzwi tarasowe , wentylacja, ocieplenie dachu tam większość ciepła ucieka.

Jesli masz zamiar opalać węglem, groszkiem lub innym tanim paliwem to w najgorszym wypadku wystarczy spełniać normę czyli przenikalność 0.3 dla ścian, jeśli gazem no to należałoby by zejść do 0.20-0.25 , a jesli dom pasywny to jeszcze niżej. Nie wiem jaką przenikalność masz teraz, ale jeśli masz około 0.26 i będziesz opalać ekogroszkiem to lepiej te 600 zł dołożyć do lepszej wełny na dach, albo do parkietu na podłogę :)

Własnie trzeba się zastanowić co chcemy tym osiągnąć, ściany są jednymi z lepszych przegród w domu gruby pustak + styropian, naprawde dużo ciepła przez ściany nie ucieka. Wystarczy sobie popatrzeć na okna, drzwi tarasowe , wentylacja, ocieplenie dachu tam większość ciepła ucieka.

Jesli masz zamiar opalać węglem, groszkiem lub innym tanim paliwem to w najgorszym wypadku wystarczy spełniać normę czyli przenikalność 0.3 dla ścian, jeśli gazem no to należałoby by zejść do 0.20-0.25 , a jesli dom pasywny to jeszcze niżej. Nie wiem jaką przenikalność masz teraz, ale jeśli masz około 0.26 i będziesz opalać ekogroszkiem to lepiej te 600 zł dołożyć do lepszej wełny na dach, albo do parkietu na podłogę :)

Cekawy i słuszny punkt widzenia, bo wykończeniówka to dopiero gonitwa kosztów i jakości.

U nas jest 15 cm styro, ale ściany są z maxa - choć i tak fachowcy pytali PO CO? to nie dość że daliśmy tę piętnastkę, to jeszcze ocieplać będziemy nie tylko strop nad poddaszem ale i połacie dachu od spodu - a co do lata to oczywiście lepiej ocieplony dom będzie się wolniej nagrzewał, w końcu w termosie można także trzymać lody, nie tylko gorącą kawę :lol:

Aby odpowiedzieć czy warto, to musiałbyś policzyć sezonowe zapotrzebowanie na ciepło...tj uwzglednic staty i zyski w budynku, czyli kilka wiekszych wzorów.

Współczynnik przenikania ciepła w przypadku zastosowania 12 cm styropianu wynosiłby U=0,227[W/m2K] natomiast w przypadku 15 cm U=0,194[W/m2K]

Tak jak już to wcześniej ktoś pisał, dużo również zależy od rodzaju ogrzewania, bo im droższa tym bardziej się opłaca ta inwestycja.

Wracając do współczynnika U. Duża róznica, więc może być już odczuwalna w sezonowym zapotzebowaniu na ciepło. Jeżeli nie będzie przeszkód technicznych (np z parapetami, jak już ktoś pisał, czy czym kolwiek innym) to jak najbadziej polecam.

Ps. Nie ważne czy ocieplasz wełną, czy styropianem, pamiętaj o wentylowaniu pomieszczeń.

u nas będzie 15 do ściany 30 z solbetu 500, dach -połacie 15+5, a jętki i na jętki 15+10 top rocka, okna 22,6m2 o współczyniku 1,3, drzwi jescze nie wybraliśmy! ogrzewnie - gaz z rury i ewentualne dogrzewanie kominkiem (raczej rekreacja) z rozprowadzeniem (ale nie wymuszonym mechanicznie) do kilku pomiszczeń, wentylacja grawitacyjna.

Po pierwsze pomiędzy 12-15cm nie ma dużej różnicy strat ciepła. O ile gr 15cm jest w jednej płycie to jest ok, jeżeli jednak będzie składać się z dwóch to większy problem. Zwiększa się koszt robocizny. Jeżeli inwestycja większa grubość izolacji zwróci się w ciągu 7lat to inwestycja jest opłacalna. Jeżeli nie zwróci się w ciągu 7 jest nieopłacalna.

Druga sprawa to osadzenie okna. Czy osadzić je w styropianie czy w ścianie? Według praw fizyki powinno się osadzić w styropianie. Trzeba więc osadzić okna na specjalnych kotwach więc zwiększa się koszt. No i najważniejsza sprawa sposób osadzenia okna wpłynie na dostęp światła do pomieszczenia. Tak czy siak z jednej strony pojawi się "tunel".

Tak czy siak z jednej strony pojawi się "tunel".

Okno montuje sie licując ramę okna z zewnętrzną strona muru, do tego dojdzie styropian. Od środka masz 24-grubośc profilu (5-8cm) =16-19cm na zewnątrz masz 15cm styro. Patrząc z boku masz okna na środku ściany.

Nie ma zadnych tuneli.

Okno montuje sie licując ramę okna z zewnętrzną strona muru, do tego dojdzie styropian. Od środka masz 24-grubośc profilu (5-8cm) =16-19cm na zewnątrz masz 15cm styro. Patrząc z boku masz okna na środku ściany.

Nie ma zadnych tuneli.

Chyba nie czytałeś mojego postu zgodnie z prawami fizyki. Choć już zaczyna się w Polsce montować okna w styropianie!

jajmar:

pawel78 ma rację - okna mozna mocowac w styropianie bo przeciez mocowanie na typowych kotwach zapewnia wystarczającą pewność mechaniczną mocowania a dzięki zamocowaniu w styropianie eliminujemy mozliwośc przemarzania zdecydowanie powiekszając drogę od powierzchni zewnetrznej styropianu do najbliższej krawędzi ściany nośnej. Popatrz na rysunek a zaraz to zauważysz. Właśnie dlatego w ścianach 3w mocuje sie okno w środku ściany wełnianej i jakoś sie te okna trzymają :)

Tunel w oknie: tak, moze wystapic takie zjawisko i wówczas trzeba po prostu rozchylić krawędzie boczne (conajmniej) lekko na zewnatrz - tak jak to robiono w starych zamkach, pałacach itp gdzie sciany często miały ponad 100cm grubości. Efekt znakomity :) mam to u siebie i jest po prostu super.

pozdrawiam